Hogyan válasszunk beltéri ajtót?

Hogyan is választhatunk beltéri ajtót a legegyszerűbben és a legkönnyebben? Érdemes számba venni azokat a szempontokat aminek alapján választani akarunk: – Milyen célra használjuk majd a nyílászárót? Lakásunkba vásároljuk, vagy irodába, esetleg speciális céllal, mondjuk tűz vagy hanggátlás lesz az ajtó feladata. – Milyen típusú ajtót keresünk? Fóliásat, dekorfóliásat, tömöret, üvegeset vagy egyebet. – Milyen árfekvésben gondolkodunk? Érdemes átnézni az árlistát, de mindenképpen vegyük fel a kapcsolatot a forgalmazó vállalkozással, hiszen nem biztos, hogy az a legoptimálisabb megoldás a beltéri ajtók olcsón való beszerzése.

Beltéri ajtó típusok

Beltéri ajtók olcsón vásárolhatóak? Bizonyára van a piacon olcsó, közép árkategóriás és drágább változat is, érdemes utána nézni mindennek, mielőtt választunk, vásárolunk magunknak akár egyet, akár többet is. A mai kornak megfelelően akár fűtött akár nem fűtött helyiségről van szó, nyugodt szívvel ajánlani tudjuk a teljesen műanyag beltéri ajtók beépítését. Akár előszobából a lakás bármelyik helyiségébe nyílik, akár mondjuk a garázs felé látja el ezt a funkciót, optimális megoldásnak bizonyul. Milyen beltéri ajtó típusok közül válogathatunk? Természetesen a legnagyobb különbséget az jelenti, hogy milyen anyagból készüljön az ajtó. Ahogyan a bejárati ajtók esetében is, természetesen a beltéri ajtóknál is lehet az alapanyag műanyag, fa, alumínium vagy ezek kombinációja. Azt is el kell mondanunk, hogy mindegyik anyagból készült nyílászárónak, ajtónak megvannak az előnyei és a hátrányai. Ezért elsősorban azt kell figyelembe vennünk, hogy milyen célra akarjuk az ajtót használni? Gondolunk itt arra, hogy egy egyszerű beltéri ajtóról van-e szó, vagy valami speciális feladata is lesz, mondjuk hang szigetelés , hőszigetelés, tűzvédelem vagy egyéb. Tehát mindenképpen egyéni igényeink határozzák meg a választást. Természetesen ahogyan ezt már említettük, beltéri ajtók olcsón is vásárolhatóak, amennyiben nincs különösebb igény, elvárás velük kapcsolatban, de soha ne feledkezzünk meg róla, hogy hosszú távon az „olcsóbb általában drágábbnak” bizonyul mindennél, így természetesen ennél a terméknél is, a beltéri ajtók esetében.

Műanyag beltéri ajtók olcsón

A műanyag beltéri ajtók kedvező árfekvése és széles választéka igazán népszerűvé tette ezt a típusú nyílászárót. De természetesen ez nem azt jelenti, hogy a beltéri ajtók olcsón megszerezhetőek és ugyanakkor nem képviselnek kellő minőséget. Mindössze arról van szó, hogy költséghatékonyabb a beszerzésük mint egy fából vagy egyéb anyagból készült ajtónak. Nagyon is dekoratívak a műanyagból készült beltéri ajtók is, akárcsak bejárati változataik, és szintén bírnak pozitív tulajdonságokkal, mint például azzal, hogy kiválóan ellenállnak a környezeti hatásoknak és még különösebb karbantartást sem igényelnek, sőt a tisztításuk is nagyon egyszerű. Hol szerezhetőek be a műanyag beltéri ajtók olcsón? Tulajdonképpen a fából és egyéb anyagokból készült társaikhoz képest bárhol, hiszen olcsóbbak, de azért nem szabad válogatás nélkül, a legolcsóbb fajtáik közül vásárolni, hiszen a minőség ezeknél az ajtóknál is meghatározó szempont. Műanyag ajtókból széles a választék úgy a szín mint a kivitelezés tekintetében. Ezért aztán könnyen megtalálhatja bárki a számára legmegfelelőbb darabot vagy darabokat. Bár a hatalmas választékban azért nem olyan egyszerű eligazodni, érdemes szakember tanácsát kérni a kiválasztásnál. Ahogyan a fából készült beltéri ajtók esetében, természetesen a beltéri ajtók esetében is lehet a nyílászáró tömör, vagy éppen ablakos, aminek az üvegezése persze számtalan formában lehetséges. Amennyiben azt gondoljuk, hogy ez mindenképpen drága mulatság lesz, mármint a különleges üvegezés, nem feltétlenül biztos, ha a gyártótól vásároljuk közvetlenül, vagy olyan cégtől amelyik a gyártók által készített termékeket forgalmazza.

Melyiket válasszuk a sok közül?

Azt mindenki tudja, hogy a beltéri ajtók a lakásnak ugyanolyan fontos lakberendezési elemei, mint mondjuk a bútorok vagy a burkolatok, vagy bármi más kiegészítők. Ezért aztán joggal mondhatjuk, hogy a beltéri ajtó kiválasztásánál nem csak a funkcionalitást kell és lehet figyelembe venni, hanem a megfelelő színt és a stílust is szem előtt kell tartani. Hogy beilleszkedjen az otthonunk kialakításakor a környezetbe ez az igen fontos kiegészítő. Mit értünk ez alatt pontosan, konkrétan? Nagyon egyszerű, első lépésként azt kell megvizsgálni, hogy épülő, új házról vagy lakásról van szó, vagy a már meglévőnek a felújításáról, ugyanis a kiindulási alap minden esetben más és más. Mert ha már van egy lakás aminek a felújításához kellenek a beltéri ajtók vagyis azok cseréje, viszonylag meg van kötve a kezünk. Ilyenkor a lehetőségek és a színek már adottak, ezekhez kell igazodnunk. Persze nem arról van szó, hogy könnyű a helyzet, hiszen a burkolattól kezdve a falak színén át egyeztetni kell az ajtók színét és stílusát mindennel, nem beszélve a bútorokról és a burkolatokról sem. Viszont új építésű ház vagy lakás esetén már szárnyalhat a képzelet, melyből természetesen a beltéri ajtók sem maradhatnak ki. Beltéri ajtók tekintetében, ha mondjuk a műanyagból készült nyílászáróknál maradunk, szerencsére igen nagy a választék. Igaz az is, hogy beltéri ajtók olcsón vásárolhatóak, de nem a legolcsóbbak kiválasztása a legideálisabb, a már említett okok miatt. A felületek, színek és modellek tekintetében nagyon sokféle beltéri ajtó közül választhatunk, de az biztos, hogy nem érdemes spórolni ezen a téren sem, hiszen a lakásunk legmeghatározóbb díszei lesznek, amiket éveken keresztül használunk és csodálunk majd. Természetesen vannak helyiségek ahová az egyszerűbb beltéri ajtók is megfelelőek, mondjuk a teliek, tömörek, ha mellékhelyiségről van mondjuk szó. Viszont egy lakásban nem árt egységes stílusú és színű ajtókat használni a beltérben, ami még nagyobb összhangot biztosít az otthon stílusában.

Válasszunk megfelelő ajtót és hozzáértő céget

Miután sikerült eldöntenünk, hogy hány darab beltéri ajtóra lesz szükségünk, hová szeretnénk beépítetni ezeket és milyen színűnek képzeljük el a nyílászárókat, érdemes megkeresni egy hozzáértő céget. Egy olyan céget, amelyik rendelkezik szakmai múlttal, megfelelő referenciákkal és segít a kiválasztásban és be is építi az ajtókat. Nem könnyű ezeket egyedül kiválasztani ezért is jó egy szakember segítsége, aki a helyszínen felméri a lehetőségeket, választ ad a kérdéseinkre és segít eligazodni az „ajtók világának útvesztőjében”. Tud határidőt mondani a termék megérkezésére és a munka elvégzésére és persze garanciát is vállal úgy a beépített ajtók minőségért, mint az elvégzett munkáért. Ha sikerül olyan beltéri ajtókat választanunk amik jól működnek, ellátják azokat a funkciókat amiket elvárunk tőlük és még fel is dobják kinézetükkel, színükkel, formájukkal az otthonunkat, akkor jól választottunk. Ne felejtsük el, hogy otthonunk fontos részei az ajtók, legyenek azok akár kinti, akár benti nyílászárók, amik nem csak kiegészítői de igazán látványos díszei is lehetnek lakásunknak, ezért fordítsunk a kiválasztásukra kellő figyelmet, mert megéri! Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon!

Hasonló cikkek