A nyílászáró bármely ingatlanban központi szerepet tölt be. Elválaszt a külvilágtól, ugyanakkor össze is köt vele – legyen szó ajtóról vagy ablakról. Stílusa, minősége beszédesen tanúskodik az ingatlanban élők ízléséről, ha úgy tetszik az első benyomást adja, amikor kívülről meglátunk egy épületet.

Legalább ennyire lényeges szereplője az enteriőrnek is, hiszen ajtók választják el az egyes élettereket, az ablakok pedig beengedik a fényt. Gondoljunk csak bele, mennyire más egy sötét, lehangoló helyiségben tölteni akár rövid időt is, mint egy világos szobában. A gondolataink, a hangulatunk egyaránt függ tehát a jól megválasztott és elhelyezett nyílászáróktól.

Nehezebben változtathatóak, mint a fal színe, ezért méretük, színük, egyéb speciális adottságaik, és az ablakok formái mind hosszú időre meghatározzák a ház vagy lakás karakterét.

Az ablak a ház szeme

A szép, napfényes tereket mindenki kedveli, ehhez azonban megfelelő méretű ablakok is kellenek. Ezek pedig – bármennyire korszerű technológiával készült műanyag nyílászárót választunk is – többnyire nem rendelkeznek olyan jó hőszigetelő képességgel, mint a falak.

Ugyan napközben, amikor besüt rajtuk a fény „üvegházat csinálnak” a helyiségből, befogják a nap melegét, ugyanilyen gyorsan engedik azonban lehűlni is az esti órákban.

Ha nem szeretjük a kompromisszumokat, és ennek ellenére maradnánk a szép nagy ablakoknál, akkor redőnyökkel, függönnyel őrizhetjük meg tovább a hőt, melyet főként az estére lehűlő időben érdemes bevetni.

Bizonytalanok vagyunk tervezéskor leendő ablakunk méreténél? A lakószoba felületének nyolcada a megfelelő tájolással ideális benapozottságot biztosít majd.

 

Az anyaghasználatnál eddigi tapasztalataink alapján egyértelműen a műanyag pártján vagyunk, még azzal együtt is, hogy egyes otthonokhoz stílusához a természetes anyagok illenek. A legmodernebb gyártástechnológiáknak köszönhetően azonban ma már a műanyag nyílászáró is tud megszólalásig hasonlítani a fára, ezzel együtt pedig számtalan olyan előnyt élvezhetünk, amit a magas minőségű PVC tesz lehetővé. Például, hogy könnyű karbantartani. Formatartó és nem színeződik el, bírja az UV sugárzást. Hang- és hőszigetelő képessége szintén legyőzhetetlenné teszi a versenyben, így jelentős költséget takarít meg a fűtésszámlánkon. Környezettudatos abban is, hogy sok esetben újrahasznosított anyagból készül.

A speciális funkciókat tervezéskor érdemes lajstromba vennünk, hiszen így már célirányosan olyat kereshetünk, ami megfelel az igényeinknek, elképzeléseinknek.

Speciális üvegezéssel csökkenthetjük például a hőveszteséget – ez a passzív ház technológiánál már elvárás. Forgalmas környéken az extra hangszigetelés fogja biztosítani pihenésünket, míg a földszinti, utcára nyíló ablakoknál érdemes lehet törésbiztos üveget választani.

A megjelenésnek pedig valóban csak a képzelet szab határt a műanyag nyílászárónk esetében. A formák, színek és üvegezés tekintetében egyaránt ma már szinte bármilyen elképzelést meg tudnak valósítani a gyártók, így sosem volt még ennyire egyszerű megtalálni az ízlésünknek legmegfelelőbbet.

És akkor még nem beszéltünk a kedvező árról, ami korántsem jelent silány minőséget. A minőséget természetesen itt is meg kell fizetni, az átlagos eltérés egy olcsóbb és drágább műanyag nyílászáró között 15%, amivel érdemes számolnunk válogatáskor. Még a legdrágább megoldással is a fa árai alatt maradunk, hiszen átlagosan 20-30%-kal olcsóbbak a műanyagból készült ablakok és ajtók.

A nyílászárók láthatatlan elemei

Akár ajtóról, akár ablakról legyen szó, a megfelelő méret kiválasztása, vagy a gyártáshoz szükséges paraméterek megadása az, amit nem vehetünk félvállról.

Ha olyan cégtől rendeljük meg nyílászáróinkat, akik a beépítést is magukra vállalják, mindezt pedig igazolható referenciákkal teszik, kissé megnyugodhatunk: a termékre és az elvégzett munkára ilyenkor egyaránt garanciát vállalnak, amivel mi is biztosak lehetünk abban, hogy a legjobbat kapjuk.

Az ajtók és ablakok láthatatlan elemeiről érdemes még pár szót említeni, hiszen fontosságukat használat közben értékeljük igazán. Ilyen például a zsanér, mely az ablakok és ajtók felfüggesztését adja, illetve azt a jellegzetes nyikorgó hangot, ha karbantartásra szorul.

A másik fogalom, amit érdemes megjegyeznünk a vasalat, azok a fém alkatrészek, melyek a tulajdonképpeni működésért felelnek. A vasalat lényegében egy gyűjtőnév, melybe a zsanér is beletartozik éppúgy, mint a bukó-nyíló szerkezetek az ablakoknál, vagy a többpontos zárak, melyek az ajtóknál is megtalálhatóak.

A vasalat szerepe létfontosságú, hiszen a nyitás és zárás az ő feladata, illetve a teljes szerkezet súlya rajta nyugszik, ezért stabilitása nagyon fontos. Nem csak az anyaghasználat, a rögzítés is lényeges abban, hogy elkerüljük azokat a jól ismert jelenségeket, mint amikor a téli hidegben az ajtó résein besüvít a hideg levegő, vagy épp ellenkezőleg, szorul, akad nyitáskor.

A vasalat elemei adják a nyílászárók „mozgékony” elemeit, és ahogyan a többi alkatrész, ők is egyfajta evolúción mentek keresztül.

Aki emlékszik még rá, hogy az ablak kilincsének elforgatásakor nem mindig találta el a bukó vagy nyíló állást, az biztosan örömmel üdvözli azt az újítást, amit hibás működés gátlónak hívnak. A frappáns nevű funkció pontosan ezt akadályozza meg, a korábbi – és gyakran balesetveszélyes – egy ponton rögzített ablakok esetében. Ez a funkció csak bukó vagy csak nyíló állapotba engedi nyitni az ablakot.

A résszellőzés pedig a hermetikusan záró ablakok rákfenéjétől, a penészedéstől óv meg minket, azt a minimális légmozgást, amire szükség van az egészséges légminőség eléréséhez a résszellőzés lehetővé teszi.

Álmaink otthona hosszas tervezés, rengeteg tudás és tapasztalat összegyűjtése után valósul meg, miközben ez egy olyan út, ami sosem ér véget, mindig találni fogunk javítani, szépíteni valót.

Kompromisszumokat kötünk a megismert kínálat függvényében, választunk habitusunknak megfelelően a funkció és az esztétika között, elveszünk a számtalan lehetőségben, tobzódunk az ismerősök, családtagok és szakemberek javaslataiban, és közben megtanuljuk, hogy azzal leszünk hosszú távon elégedettek, amit mi magunk kiismerve, kitapasztalva, gondos felkészülés után választottunk.

Ebben lehetnek segítőtársaink azok a szakemberek, akik a maguk tudásával, tapasztalatával könnyedén felmérik a valódi igényeinket, az ingatlanunk paramétereit, és ez alapján adnak tanácsot, melyet az elvárt gondossággal meg is valósítanak.

Az aktuális trendek, ízlések ugyan változnak, amelyhez a gyártók lassabb vagy gyorsabb tempóban alkalmazkodnak, ahogyan a gyártás technológiái is fejlődnek.

Nem kell feltétlenül a legdrágábbat választanunk mindenből, de jó, ha ismerjük a piacon lévő lehetőségeket. És amiben nem szeretnénk kompromisszumot kötni, mert a hosszú távú kényelmünket szolgálja, arra áldozzunk inkább a számunkra kevésbé fontos funkciók helyett.

A nyílászáróink a legjobb példái annak, hogy ha körültekintően, az igényeinknek leginkább megfelelő minőséget választjuk, hosszú évtizedeken át élvezhetjük döntésünk következményeit, ezért tekintsünk befektetésként a tájékozódásra is.

Bátran látogassuk a bemutatótermeket, ahol összehasonlítva a különböző típusokat tapasztalatunk lesz az anyaghasználatról, kivitelezésről egyaránt. Ne féljünk bevonni műszaki szaktanácsadót, ha bizonytalanok vagyunk, az ő célja a nyílászárót gyártó cégeknél ugyanaz, mint a miénk: a hosszú távú elégedettség, amit egy felújítás, építkezés után érzünk, és  még évek, évtizedek múlva is velünk marad amikor kinézünk az ablakon vagy belépünk az ajtón.

Kérj árajánlatot még ma!

Több információra van szükséged? Vedd fel velünk a kapcsolatot vagy kövess minket a Facebook oldalunkon.