Ha mellékbejárati ajtó, akkor lélek az ajtón se be, se ki?

Ha mellékbejárati ajtó, akkor tényleg mellék szerepet tölt be? Nem feltétlenül. Normális esetben persze nem azt szeretnénk, ha a bejárati ajtónkon senki nem jutna be. Sőt azt sem szeretnénk ha mi se tudnánk kimenni rajta! Sőt! A mellékbejárati ajtó lehet műanyag ajtó vagy beltéri ajtó? Természetesen.

Mi is az a mellékbejárati ajtó?

mellékbejárati ajtó „Lélek az ajtón se be se ki!” Ezt a mondatot Arany Jánostól kölcsönöztük. De igazából egy jó bejárati ajtón akkor távozunk, amikor akarunk. Sőt természetesen belépni is akkor lépünk be rajta, amikor nekünk tetszik. Vagy amikor éppen szükséges. Minden háznak, lakásnak van egy főbejárati ajtaja, ami a legfontosabb funkciót tölti be a be- és a kijutáshoz. De lehet vagy lehetnek oldalsó vagy hátsó ajtók is, mivel is a szabadba nyílnak. Vagy esetleg, bármilyen nem a lakás részét képező helyiségbe. Nos ezekre szintén bejárati ajtóként tekinthetünk, csak mellékszerepet töltenek be. Ezeket nevezzük mellékbejárati ajtóknak. Sokszor nagy szolgálatot tehet egy ilyen mellékbejárati ajtó. Ha például észrevétlenül szeretnénk otthonról kisurranni. Vagy véletlenül, a bejárati ajtó zárja elromlik, és nem tudunk bejutni a lakásba Igen ám, de mit is várunk el a bejárati ajtónktól tulajdonképpen? Szerintem vannak dolgok, amiket mindenki egyformán elvár attól a bizonyos ajtótól. Melyiktől? Amit bejárati ajtónak szokás nevezni. Mégpedig, hogy jól szigeteljen, védelmet nyújtson és persze azt is, hogy harmonizáljon a házunkkal, otthonunkkal, lakásunkkal. Érdemes egy-két dologgal tisztában lenni mindenképpen. Akkor is ha mostanában nem tervezünk ajtócserét. Vagy nem akarunk új építkezésbe fogni. Hiszen jól tudjuk, hogy mindig történnek váratlan események. Na és persze attól függőem, hogy mekkora a lakásunk, nem árt elgondolkodni egy mellékbejárati ajtó lehetőségéről is. Hiszen a dupla ajtó dupla biztosítékot jelent. Ezért egy mellékbejárati ajtó beépítése jó ötletnek tűnik mindenképpen. mellékbejárati ajtó Hiszen ha két bejárati ajtónk van, mi a helyzet? Ha nem tudjuk a bejárati ajtót használni, egyszerűen a mellékbejárati ajtót használjuk. Ugye mennyire praktikus megoldás? Természetesen sok más esetben is jó szolgálatot tehet egy ilyen mellékbejárati ajtó. A bejárati ajtók, ezen két fajtája között kevés a különbség. Mindkettő lehet műanyag ajtó. De a főbejárati ajtók általában díszesebbek és sokkal mutatósabbak, mint a mellékbejárati ajtók. Ezeknél a dizájn fontos a kiválasztásnál. Hiszen ezek kerülnek előtérbe, nyílnak az utcára például. A mellékbejárati ajtók azonban az eldugottabb részén helyezkednek el az épületeknek. Mindkettő nyitásiránya is fontos szempont lehet. Egy azonban biztos és nem elhanyagolandó szempont. A kiválasztásnál mindkettővel szemben komoly és a lehető legmagasabb biztonsági követelményeket érdemes támasztanunk. Nem biztos, hogy az ára lenne az elsődleges.

Mit várhatunk el a bejárati ajtóinktól?

mellékbejárati ajtó Mint ajtótulajdonos azt gondolom, hogy a bejárati ajtók kiválasztásánál 2 fontos szempont van. Legyen az akár főbejárati ajtó akár mellékbejárati ajtó. A könnyű és egyszerű működés alapvető. Vagyis ne okozzon gondot rajta a kijutás. Ha reggel éppen késésben vagyunk, és nem igazán van időnk a zár nyitásával bíbelődni. Vagy az esti hosszú nap után, ha gyorsan be akarunk menni otthonunkba. Mire vágyunk? Azonnali pihenésre vágyunk! Vagyis a „legpuccosabb” ajtó sem az igazi, ha fél óráig tart kinyitni vagy becsukni! Hiszen akár kültéri, akár beltéri ajtóról van szó, működnie kell! Amit másodsorban figyelembe kell vennünk az a hőszigetelő képessége az ajtónak. Mert bizony rezsicsökkentés ide vagy oda, a fűtésszámla az egyik legérzékenyebb pontunk. Pláne a most kialakult helyzetben. Tehát igyekszünk olyan ajtót beszerezni, ami télen véd a hideg ellen. Nyáron pedig a nagy hőséget is képes kívül tartani. Vagyis a rezsicsökkentés nagy része már ezzel megoldódik. Egyes felmérések alapján a betörésgátlást is fontos szempontok közé sorolják manapság az emberek. S ha már biztonságról van szó, ne csak a főbejárati ajtó nyújtson biztonságot. Bizony ám, hanem a mellékbejárati ajtó is legyen ellátva kellő védelemmel. Hiszen senki sem szeretné, ha a hátsó ajtón való bejutást nem csak a tulajnak könnyítené meg a nyílászáró. Mondjuk a kulcsa elvesztése miatt, hanem a betörőktől sem védené meg az otthonát eléggé. S amit már az elején is említettünk a hangszigetelés sem utólagos. Főleg nagy városok esetében ahol néha a kívülről jövő zajszint elviselhetetlennek tűnik. Az már csak „hab a tortán”, hogy ha olyan bejárati ajtót szeretnénk, ami stílusban is harmonizál a lakásunkkal, házunkkal. Találunk bőven, óriási a választék. Tehát ha fontos számunkra a dizájn, akkor sem leszünk csalódottak a bejárati ajtók között válogatva.

Mikor működik könnyen egy ajtó?

A bejárati ajtóknál előfordul, hogy nagy súlyú, úgymond robosztus szerkezetűek. Tehát nagyon fontos, hogy ennek ellenére ne csak egy erős férfi, hanem egy gyöngébb nő és egy gyerek is ki tudja nyitni. A bejárati ajtók megbízhatósága és könnyű nyithatósága a megfelelő alapanyagon és a jó minőségű vasalaton múlik. Ha a gyártók ezeket használják, valamint a beépített zárak és pántok utólagos állítását is lehetővé teszik, az jó. Akkor tökéletes bejárati ajtóra teszünk majd szert. Ezekre az állíthatóságokra azért van szükség, mert az épületek mozgásából adódóan deformációk léphetnek fel. Vagyis szükség lehet az utóállításra. Hiszen egy bejárati ajtót hosszú időre vásárolunk. Nagy „ellensége” a bejárati ajtóknak, az időjárás változás. Nehéz működésüknek egyik fő okozója lehet. A nyári 35-40 fokos hőség után jöhet egy -15-20 fokos hideg tél. S egy jó bejárati ajtónak bírnia kell ezt a hőingadozást, nem szabad elvetemednie! A műanyag bejárati ajtók erre képesek tökéletesen.

A bejárati ajtók hőszigetelő képessége

Itt megint fel kell hívnunk a figyelmet, hogy nem csak a főbejárati ajtók esetében van jelentősége a megfelelő szigetelésnek. Hanem a mellékbejárati ajtók esetében is nagy fontossággal bír ez a tulajdonság. A legdöntőbben ezt a képességüket az ajtólap felépítése és szigetelése befolyásolja. Mindenképpen szakember által kell akár beépíttetni akár kicseréltetni az ajtót. Nem elég, ha jó minőségű műanyag ajtót vásárolunk. Itt megint fontos szerepe van a vasalatoknak, a zsanéroknak és persze a zárnak. Azért van erre szükség, hogy az ajtó egyenletesen feküdjön a tokon. Ne keletkezzenek rések, ahol aztán befütyülhet a hideg szél mondjuk. A küszöb, a bejárati ajtó egyik legkényesebb pontja hőszigetelés szempontjából. Ezért nagyon fontos biztosítani, hogy úgy legyen elhelyezve és rögzítve, hogy semmi esetre sem tudjon elmozdulni. Különben nem tudja a tökéletes zárás funkcióját ellátni. Ami még a hőszigetelés szempontjából igen fontos, az a megfelelő tömítés /általában gumitömítés/. Ez az ajtólap és a tok között található. Így a kisebb deformációk ellenére is tökéletes a záródás illetve a szigetelés.

Betörésgátlás

mellékbejárati ajtó Egy családi ház esetében a fő-vagy mellékbejárati ajtó védelme akkor igazán hatásos, ha a lakásriasztó mellett a mechanikai védelem is biztosított. Vagyis a bejárati ajtó is segít a betörés megakadályozásában. Például a külső oldalra helyezett gomb vagy fogantyú, ami a kilincset helyettesíti. Ez a fajta megoldás már bizonyos mértékben segít a nappali besurranások meggátolásában. Jó hasznát vehetjük még a számzáras vagy ujjlenyomatos beléptető rendszernek kiegészítésképpen. Ezeket sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Azokat a bejárati ajtókat sorolják betörés biztos kategóriába, amiket a gyártók tesztelnek. Hogyan? Biztonsági ajtónak sorolnak be és erről tanúsítványt is mellékelnek. mellékbejárati ajtó Szóval jó, ha tudjuk, egy jól kiválasztott bejárati ajtó felszereltetésével el tudjuk érni. Mit is? Azt, hogy a mi ajtónkon csak az jöjjön be, akit várunk és meghívunk! Ehhez nincs más dolgunk, mint kiválasztjuk és felszereltetjük azt a bizonyos ajtót! Az ajtókról bővebben itt olvashat. Kérjen árajánlatot még ma! Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon

Hasonló cikkek