Normális esetben persze nem azt szeretnénk, ha a bejárati ajtónkon senki nem jutna be és mi se tudnánk kimenni rajta! Sőt! Ezt a mondatot Arany Jánostól kölcsönöztük, de igazából egy jó bejárati ajtón akkor távozunk, amikor akarunk és természetesen belépni is akkor lépünk be rajta, amikor nekünk tetszik, vagy amikor éppen szükséges. 

Igen ám, de mit is várunk el a bejárati ajtónktól tulajdonképpen? Szerintem vannak dolgok, amiket mindenki egyformán elvár attól a bizonyos ajtótól, amit bejárati ajtónak szokás nevezni. Mégpedig, hogy jól szigeteljen, védelmet nyújtson és persze azt is, hogy harmonizáljon a házunkkal, otthonunkkal, lakásunkkal. Érdemes egy-két dologgal tisztában lenni akkor is, ha mostanában nem tervezünk ugyan ajtócserét, vagy nem akarunk új építkezésbe fogni, hiszen mindig történnek váratlan események.

Na és persze attól függőem, hogy mekkora a lakásunk, nem árt elgondolkodni egy mellékbejárati ajtó lehetőségéről is, hiszen a dupla ajtó dupla biztosítékot jelent.

Mi is az a mellékbejárati ajtó?

mellékbejárati ajtó

Minden háznak, lakásnak van egy főbejárati ajtaja, ami a legfontosabb funkciót tölti be a be- és a kijutáshoz. De lehet vagy lehetnek oldalsó vagy hátsó ajtók is esetleg és mivel azok is a szabadba nyílnak vagy bármilyen nem a lakás részét képező helyiségbe, szintén bejárati ajtóként tekinthetünk rájuk, csak mellékszerepet töltenek be. Ezért is nevezzük ezeket a nyílászárókat mellékbejárati ajtónak. Sokszor nagy szolgálatot tehet egy ilyen ajtó, ha mondjuk, észrevétlenül szeretnénk otthonról kisurranni, vagy netán a bejárati ajtó zárja elromlik, és nem tudunk bejutni a lakásba. Ilyenkor egyszerűen a mellékbejárati ajtót használjuk. Ugye mennyire praktikus megoldás? Természetesen sok más esetben is jó szolgálatot tehet egy ilyen mellékbejárati ajtó. A bejárati ajtók, ezen két fajtája között az a különbség, hogy a főbejárati ajtók általában díszesebbek és sokkal mutatósabbak, mint a mellékbejárati ajtók, ezeknél a dizájn fontos a kiválasztásnál, hiszen ezek kerülnek előtérbe, nyílnak az utcára például, míg a másik fajta ajtók eldugottabb részén helyezkednek el az épületeknek.

Egy azonban biztos és nagyon fontos, hogy a kiválasztásnál mindkettővel szemben komoly és a lehető legmagasabb biztonsági követelményeket érdemes támasztanunk.

Mit várhatunk el a bejárati ajtóinktól?

Mint ajtótulajdonos azt gondolom, hogy a bejárati ajtók kiválasztásánál, legyen az akár főbejárati ajtó akár egyéb ajtó, a legfontosabb, hogy könnyen és egyszerűen működjön. Vagyis ne okozzon gondot rajta a kijutás, ha reggel éppen késésben vagyunk, és nem igazán van időnk a zár nyitásával bíbelődni. Illetve  ha este, egy hosszú, nehéz nap után, ha gyorsan be akarunk jutni otthonunkba, mert pihenésre vágyunk. ilyenkor van igazán jelentősége! Vagyis a “legpuccosabb” ajtó sem az igazi, ha fél óráig tart kinyitni vagy becsukni!

Amit másodsorban figyelembe kell vennünk az a hőszigetelő képessége az ajtónak.  Mert bizony rezsicsökkentés ide vagy oda, a fűtésszámla az egyik legérzékenyebb pontunk. Tehát igyekszünk olyan ajtót beszerezni, ami télen véd a hideg ellen, nyáron pedig a nagy hőséget is képes kívül tartani.

Egyes felmérések alapján a betörésgátlást is fontos szempontok közé sorolják manapság az emberek, s ha már biztonságról van szó, ne csak a főbejárati ajtó nyújtson biztonságot, hanem a mellékbejárati ajtó is legyen ellátva kellő védelemmel. 

Hiszen senki sem szeretné, ha a hátsó ajtón való bejutást nem csak a tulajnak könnyítené meg a nyílászáró, mondjuk a kulcsa elvesztése miatt, hanem a betörőktől sem védené meg az otthonát eléggé.

S amit már az elején is említettünk a hangszigetelés sem utólagos, főleg nagy városok esetében ahol néha a kívülről jövő zajszint elviselhetetlennek tűnik.

Az már csak “hab a tortán”, hogy ha olyan bejárati ajtót szeretnénk, ami stílusban is harmonizál a lakásunkkal, házunkkal, találunk bőven, óriási a választék. Tehát ha fontos számunkra a dizájn, akkor sem leszünk csalódottak a bejárati ajtók között válogatva.

Mikor működik könnyen egy ajtó?

A bejárati ajtóknál előfordul, hogy nagy súlyú, úgymond robosztus szerkezetűek, tehát nagyon fontos, hogy ennek ellenére ne csak egy jó erőben lévő férfi, hanem egy gyöngébb nő vagy egy  gyerek is ki tudja nyitni. A bejárati ajtók megbízhatósága és könnyű nyithatósága a megfelelő alapanyagon és a jó minőségű vasalaton múlik. Ha a gyártók ezeket használják, valamint a beépített zárak és pántok utólagos állítását is lehetővé teszik, tökéletes bejárati ajtóra teszünk majd szert. Ezekre az állíthatóságokra azért van szükség, mert az épületek mozgásából adódóan deformációk léphetnek fel, vagyis szükség lehet az utóállításra. Hiszen egy bejárati ajtót hosszú időre vásárolunk.

Nagy “ellensége” a bejárati ajtóknak, az időjárás változás, nehéz működésüknek egyik fő okozója lehet. A nyári 35-40 fokos hőség után jöhet egy -15-20 fokos hideg tél, s egy jó bejárati ajtónak bírnia kell ezt a hőingadozást, nem szabad elvetemednie!

A bejárati ajtók hőszigetelő képessége

Itt megint fel kell hívnunk a figyelmet, hogy nem csak a főbejárati ajtók esetében van jelentősége a megfelelő szigetelésnek, hanem a mellékbejárati ajtók esetében is nagy fontossággal bír ez a tulajdonság.

A legdöntőbben ezt a képességüket az ajtólap felépítése és szigetelése befolyásolja.

Mindenképpen szakember által kell akár beépíttetni akár kicseréltetni az ajtót, nem elég, ha jó minőségűt vásárolunk.

Itt megint fontos szerepe van a vasalatoknak, a zsanéroknak és persze a zárnak, hogy az ajtó egyenletesen feküdjön a tokon, ne keletkezzenek rések, ahol aztán befütyülhet, a hideg szél mondjuk.

 A küszöb, a bejárati ajtó egyik legkényesebb pontja hőszigetelés szempontjából. Ezért nagyon fontos biztosítani, hogy úgy legyen elhelyezve és rögzítve, hogy semmi esetre sem tudjon elmozdulni, különben nem tudja a tökéletes zárás funkcióját ellátni. 

Ami még a hőszigetelés szempontjából igen fontos, az a megfelelő tömítés /általában gumitömítés/ az ajtólap és a tok között. Így a kisebb deformációk ellenére is tökéletes a záródás illetve a szigetelés.

Betörésgátlás

Egy családi ház esetében a fő-vagy mellékbejárati ajtó védelme akkor igazán hatásos, ha a lakásriasztó mellett a mechanikai védelem, vagyis a bejárati ajtó is segít a betörés megakadályozásában.

Például a külső oldalra helyezett gomb vagy fogantyú, ami a kilincset helyettesíti, már bizonyos mértékben segít a nappali besurranások meggátolásában.

Jó hasznát vehetjük még a számzáras vagy ujjlenyomatos beléptető rendszernek kiegészítésképpen.

Azokat a bejárati ajtókat sorolják betörés biztos kategóriába, amiket a gyártók tesztelnek, biztonsági ajtónak sorolnak be és erről tanúsítványt is mellékelnek.

mellékbejárati ajtó

Szóval jó, ha tudjuk, egy jól kiválasztott bejárati ajtó felszereltetésével el tudjuk érni, hogy a mi ajtónkon csak az jöjjön be, akit várunk és meghívunk!

Ehhez nincs más dolgunk, mint kiválasztjuk és beépíttetjük azt a bizonyos ajtót!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon!