Amikor nehéz fába vágjuk a fejszénket, vagyis arra szánjuk el magunkat, hogy építkezésbe kezdünk, akkor az egyik legfontosabb dolog, amire hangsúlyt kell fektetnünk, hogy a legideálisabb nyílászárókat megtaláljuk. Miért is van ennek a döntésünknek olyan nagy tétje? Nagyon egyszerű a válasz, hiszen részben ezen múlik leendő otthonunk hang- és hőszigetelő tulajdonsága, vagyis az épület energiavesztesége.

Azt mindenki tudja, hogy a fontos döntések meghozása mindig nehéz feladat. Ebben az esetben sincs ez másképpen, hiszen a piacon a kínálat igencsak bőséges és mindegyik más és más szempontot helyez előtérbe, vagyis az adott ajtók és ablakok tulajdonságainál másként közelíti meg a kérdést. S a vásárlónak, építkezőnek valahogyan mégis tudnia kell eligazodni az ütközők között, legyen szó akár az anyagválasztásról, akár az U értékek labirintusáról. Arról nem is beszélve, hogy saját igényeit is mindenki szeretné figyelembe venni, ez pedig a küllem és a költségek törésvonalán egyensúlyoz leggyakrabban. Vagyis mindenki tudja, hogy a műszaki adatok igen fontosak, sőt a lehető legfontosabbak a kiválasztásnál, de mégis nagy súllyal esik az is latba, hogy szépek és mutatósak legyenek a nyílászárók és ezáltal persze a ház is. Általában a háznak ugyan van egy tervezője, aki segíteni tud a dilemmában a tapasztalatával és a tudásával, megkönnyítve ezzel az építtető helyzetét. Viszont a végső döntést mégis a tulajdonos hozza meg a javaslatok és a saját ízlése alapján. S az első és legfontosabb, amiről dönteni kell ezzel kapcsolatban, hogy milyen anyagból is legyen az a bizonyos ajtó és ablak, ami majd beépítésre kerül. Azt mindenki tudja, hogy lehet fából, fémből és műanyagból is a nyílászáró, de azt már nem mindenki tudja, hogy a műanyag nyílászárók vagy a fából illetve fémből készült társaik-e a legjobbak. Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, csak néhány tulajdonságra lehet rámutatni, amiben ezek a különböző anyagú ajtók és ablakok eltérnek egymástól.

Fa nyílászárók

Ha valakinek eszébe jut az ajtó vagy az ablak beépítése, valószínűleg elsősorban a klasszikus fából készült nyílászáróra gondol. Valóban, ennek az autentikus alapanyagnak kétségkívül vannak előnyei. De a műanyag nyílászárók sem maradnak el ma már ezektől az előnyöktől lényegesen. Hiszen elsősorban a természetesség és a meleg hangulat az, amit a fa ajtók és fa ablakok legfőbb erényének könyvelnek el. Viszont ez a hangulatot ma már a műanyag nyílászárók segítségével is oda tudják varázsolni otthonunkba, a fa erezetes mintázattal például, ami meglepően hasonlít a fából készült fa ajtókhoz és ablakokhoz. Azt sem szabad elfelejteni, hogy nem mindegy milyen fából készültek azok a nyílászárók. Ugyanis ha hosszú időre tervezi az ember a tulajdonságok élvezetét, oda kell figyelnie arra, hogy a nyílászárók profilja olyan fából készüljön, ami megfelelően ki van szárítva. Az is fontos, hogy több rétegű legyen, és ne legyen benne hosszanti toldás sem.

A felhasznált fafajták között is érdemes válogatni, hiszen a lucfenyőtől a vörösfenyőig sok változat megtalálható az anyagot illetően. Valamint elterjedtek még a dió és cseresznyefából készült nyílászárók. A teljesség igénye nélkül sorolhatnánk még, hogy melyik a legmegfelelőbb alapanyag, de ez nem a mi feladatunk és felelősségünk.

Egy biztos, a fából készült ablakok és ajtók jelentős törődést, karbantartást igényelnek, hiszen tudjuk, hogy mennyire ki vannak téve az időjárás viszontagságainak.

Tehát mint már említettük, mindenki maga dönti el ízlés, pénztárcája és lehetőségei szerint, hogy megfelel-e neki ez a megoldás.

Műanyag nyílászárók

műanyag nyílászárók

Ezzel szemben a műanyag nyílászárók könnyen karbantarthatóak és természetesen időtállóak is. Manapság ez nagyon fontos és döntő érv, hiszen az emberek zömének időből van a legkevesebb. Ezért ha olyan minőségű ablakokat és ajtókat tud bárki beszereltetni, amik jól mutatnak, megfelelnek az ízlésének és még karbantartást is nagyon keveset igényelnek, akkor elhihető, hogy ezekre esik a legtöbb ember választása. A hőszigetelés és egyéb tulajdonság terén is kiváló paraméterekkel rendelkeznek a műanyag nyílászárók, tehát népszerűségük érthető.

Mint már korábban említettük a kinézetükkel sincs már baj, hiszen nemcsak fehér színben léteznek. Fóliázással megoldható, hogy bármilyen színben elérhetőek legyenek. Ezek a fóliázások történhetnek az egyik oldalon, de akár mindkét oldal fóliázása is megoldható.

A műanyag nyílászáróknál profil erősségét a vasalat biztosítja, mely körbefut az egész ablakon, amennyiben erről a nyílászáróról van szó. Tehát érdemes megvizsgálni vagy megvizsgáltatni a kínált termék metszetét, vagy rákérdezni konkrétan a vasalat milyenségére.

Hőszigetelésük is megfelelő a műanyag nyílászáróknak, ezért a választásnál a légkamrák számát is figyelembe kell venni, hiszen minél nagyobb a légkamrák száma, annál jobb az üveg hőszigetelő képessége. A legoptimálisabb az 5 és 6 légkamrás kivitelezésű ajtók és ablakok, többrétegű üveggel ellátva.

Párásodik a lakás, ha műanyagból van az ablak?

műanyag nyílászárók télen

Érdekes módon a legmodernebb, legkorszerűbb nyílászáróknál, éppen tökéletes szigetelésük következtében felmerülnek a pára gondok. Vagyis az a furcsa helyzet áll elő, hogy túl jól zárnak, így a pára bennreked a lakótérben. Ennek kiküszöbölését is megoldották már a műanyag ablakok gyártói. Nevezetesen azzal, hogy olyan típusú műanyag nyílászárókat készítenek, melyekben szellőzőrést alakítanak ki a tömítésen, így a helyiség természetes levegőzése megoldott. Másik változat, amikor szellőző állással látják el a szerkezetet, hogy a levegő szabadon tudjon áramlani a lakótérben, ha szükséges. Mivel ezzel esetleg a meleg is kiengedésre kerül, ezért úgynevezett hővisszanyerős szellőztetőt is alkalmaznak ma már ezeknél az ablakoknál.

Hő- és hangszigetelés

Nyílászárók beépítésénél, még ami fontos az U érték, ugyanis ez az érték jelöli a szerkezet hő átbocsátását. Tehát érdemes arra figyelni, hogy leendő ajtók és ablakok esetében ez az érték a lehető legkisebb legyen, mert így nő a megtakarított energia. Az üvegezésnél a többrétegű, nemesgázzal töltött üvegezés tudja nyújtani a legnagyobb biztonságot a hő- és hangszigetelés terén.

Ezért aztán érdemes olyan megoldást választani, ahol ezekre az értékekre is odafigyelnek, szavatolnak a minőségért és garanciát vállalnak nemcsak a termékért, hanem a munkáért is, vagyis a nyílászáró szakszerű beszereléséért.

Mindent egybevetve, ahogy egy építkezésben minden egyes építőanyagnak, tartozéknak jelentősége van, úgy a nyílászárók kiválasztása is igen fontos feladat, ezért mindenképpen érdemes alaposan átgondolnunk, hogy milyet választunk majd, ami hosszú távon biztosítja nem csak a komfortérzetünket, hanem azt is, hogy örömmel tudjunk otthonunkra tekinteni, hiszen az ajtók és ablakok olyanok egy házon, mint a szemek egy emberen.

műanyag nyílászárók egy mediterrán stílusú házon

Ha pedig az ember szeme ragyog, azt tartják akkor általában boldog. Amikor a házak nyílászárói, az ajtók és ablakok ragyogóak, akkor a lakók biztosan boldogok benne, ezt sugározzák a külvilág felé színükkel, kinézetükkel, megjelenésükkel.

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon!