Ezt a feliratot Dante Isteni Színjátékában a pokol kapuja felett lehet olvasni, de sokszor használják vicces értelemben gyerekszobák, osztálytermek bejárata felett, figyelemfelkeltés céljából.

Amikor egy ajtón belépünk, akkor általában már a bejáratnál kialakítunk valamilyen képet arról a házról, lakásról, otthonról, aminek a küszöbén állunk.

Ezért aztán egyáltalán nem mindegy, hogy milyen nyílászáró is az, amin átlépünk, vagyis az ajtó az egyik legfontosabb tartozéka a lakásunknak, ahol lakunk.

Mióta van ajtó egyáltalán?

Szárnyas ajtót már az ókorban alkalmaztak, de inkább csak az épületek főbejáratánál. A többi helyen az ajtókat függönyök vagy szőnyegek helyettesítették. A legrégebben készült ajtók fából voltak, kívül és belül fémlemezek borították, melyeket vastag fejű szögekkel erősítettek a fához. Egyes leletek szerint az ókeresztény korszakban kőlemezből álló ajtók is léteztek, ezeknek fennmaradtak a maradványai. Érdekességük, hogy egyetlen darab kőlemezből voltak kifaragva.

Nevezetes fémajtók maradtak ránk a román stílus korszakából, ilyenek a hildesheimei és ausburgi székesegyházé, valamint a veronai San Zeno templomé.

Ugyanezen korszakban kezdték alkalmazni a máig is használt, belső vésett ajtó beépítések.

Az ajtó fogalma

Amikor az ember elhatározza, hogy ajtót vásárol illetve ajtó beépítésre szánja el magát, vajon gondol arra, hogy mit is értünk ennek a nyílászárónak a fogalma alatt?

Az ajtó olyan nyílás, ami ki- és bejárásra szolgál és a legtöbb esetben zárral ellátott, vagyis be is lehet zárni.

Helyzete szerint egy épületnek vannak külső és belső ajtói.

Az előbbiek utcára, udvarra vagy lépcsőházba nyílnak, míg az utóbbiak lehetnek szobai, konyhai fürdőszobai és egyéb helységek nyílászárói.

A nyílás, amelybe az ajtó beépítés történik, a legtöbb esetben hosszúkás, téglalap alakú, melynek magassága a szélesség másfélszerese is lehet, de léteznek fölül félköríves, szegment vagy csúcsíves nyílások is például.

Az építészetben az ajtókat kerettel díszítik, természetesen ez változik a megfelelő építészeti stílus illetve az épület stílusa szerint.

A külső ajtó például lehet:

– kváderozott

– sábrános

– pilléres

– oszlopos

– felül többé-kevésbé párkányzattal koronázva – de természetesen ezek az ajtók nem a hétköznapi épületekre jellemzőek, tehát inkább csak az érdekesség kedvéért érdemes megemlíteni őket. Inkább műemlék épületek, templomok ajtaja készült ilyen bejárattal.

Ha az ajtó annyira kiszélesedik, hogy már kocsik is beférnek rajta, azt már kapunak nevezzük.

Anyagukat tekintve szintén nagyon sokfélék lehetnek az ajtók, fából, fémből és persze műanyagból készülnek manapság.

A beltéri ajtók elsődlegesen a térelválasztást hivatottak szolgálni, bár napjainkban egyre inkább divatba jönnek az egy légterű, modern lakások, de azért az ajtó beépítés soha nem fog kimenni a divatból.

Mivel ezen nyílászárók berendezési tárgyaknak is tekinthetőek, esztétikai kialakításuk nagyon fontos szempont. Bár szerkezetükre nézve a beltéri ajtók nagyban hasonlítanak egymásra, kinézetük szerint igen széles skálán mozognak.

Egy új technológiai gyártásnak köszönhetően ma már léteznek olyan beltéri ajtók, amelyek nem vetemednek meg az idő múlásával, hosszabb használat után sem. De ennek egyik legfontosabb feltétele az, hogy az ajtó beépítést mindenképpen szakemberekre kell bízni és persze nem árt megfelelően karban tartani sem.

Anyagukat tekintve ezek a nyílászárók is készülhetnek természetesen fából, alumíniumból és műanyagból is.

Beépítés előtti felmérés

Bár egyre többen vannak, akik szeretnek saját kezűleg barkácsolni és biztosan akadnak olyanok is, akik értenek hozzá, azért szerintem egy ajtó beépítésére, legyen az akár kültéri- akár beltéri, nem igazán vállalkozhat senki, mondjuk egy You Toube video alapján, főleg ha eddig még nem csinált ilyesmit.

Ahhoz, hogy biztosan a céljainknak megfelelő ajtó kerüljön beépítésre, már a kiválasztás folyamán is érdemes szakemberek véleményét kérni. S ha már az internet világát hoztuk fel példának, kereshetünk egy megfelelő céget, akinek van weboldala és webáruháza is, így aztán minden kérdésünkre tudnak válaszolni először online majd természetesen élőben is, hiszen a helyszínt biztosan meg akarják majd nézni, mielőtt konkrét ajánlatot tesznek.

Ezek a helyszíni felmérések azért is roppant hasznosak, hiszen gyakran ilyenkor merülnek fel olyan kérdések, esetleges problémák, szempontok, amikre addig nem is gondoltunk, így viszont rögtön segítséget és megoldást is kapunk.

Általában a konzultáció és felmérés után már minden a helyére kerül, már csak azt kell eldöntenünk, hogy az a bizonyos ajtó vagy akár ajtók mikor kerüljenek a helyükre.

Ajtó beépítés

Természetesen ajtó cserére vagy éppen beépítésre számtalan indokunk lehet, akár bejárati, akár beltéri ajtóról van szó.

Ha már eldöntöttük, hogy melyiket is cseréljük ki, és megtaláltuk a megfelelő szakembert is, indulhat a projekt, hiszen igaz, hogy nem mindegy, hogy a bejárati ajtónk milyen lesz kinézetre, de azért az sem elhanyagolandó szempont, hogy megfelelő hang és hőszigetelést biztosítson házunknak, lakásunknak. Az sem biztos, hogy egy laikus ember különbséget tud tenni a bel- és kültéri nyílászárók között és bizony nem túl költséghatékony fűtéshez vezethet, ha mondjuk, a bejárati ajtónkat beltérivel próbáljuk meg megoldani, akár véletlenül, akár más szempontok miatt.

Ha cseréről van szó, mindenképpen érdemes az elhasználódott, elavult ajtónkat olyanra cserélni, amin rendelkezik megfelelő szigeteléssel, itt megint nagy fontossága van a szakember által tett javaslatnak és érdemes a munkát is olyanra bízni, aki ért hozzá, hiszen a precíz, pontos ajtó beépítés hosszú távon kifizetődő és elengedhetetlen, fontos tudni, hogy a minőségi, jó ajtók tulajdonságai csak a megfelelő beépítés mellett érvényesülnek. Egy rosszul beszerelt nyílászáró nem csak bosszúságokat okozhat, hanem komoly anyagi vonzattal is járhat a későbbiek folyamán.

Használat, tisztítás

Talán még nagyon fontos átgondolnunk a következőket, mielőtt eldöntjük, hogy hol és milyen ajtót veszünk?

Egyik fontos szempont az, hogy milyen körülmények között szeretnénk majd használni azt a bizonyos nyílászárót, mielőtt kiválasztjuk és beépítettjük. Gondolunk itt arra, hogy mennyire lesz kitéve környezeti vagy egyéb hatásoknak, akár kültéri, akár beltéri ajtókról van szó, ez nem mindegy.

Vagyis másmilyen bejárati ajtó kell egy családi házra és másmilyen egy lakás ajtajára, ami a lépcsőházba nyílik esetlegesen.

Beltéri ajtók esetében pedig például a gyerekszoba ajtaját kell úgy megválasztanunk, hogy a könnyebben sérülő anyagokból készülteket igyekszünk kizárni, mondjuk a furnéros ajtó nem éppen ideális és üvegezett ajtót sem ajánlanánk a balesetek elkerülése miatt.

Ha a legkönnyebb tisztíthatósági szempontot vesszük figyelembe, egyértelműen a műanyagból készült ajtók mellett kell levoksolnunk.

Sorolhatnánk még számtalan indokot, hogy miért és milyen nyílászárót érdemes vásárolnunk illetve beépíttetnünk lakásunk bármelyik helyiségébe, persze a lehetőségeket is figyelembe véve.

Abban viszont egészen biztosak lehetünk, hogy ha megfelelő helyen vásárolunk ajtót, ahol a szakember gárda kellő múlttal és megfelelő referenciákkal is rendelkezik, akkor, ha belépünk az ajtón, bármi is fogad bennünket majd benn, nem a nyílászáró hibája lesz.

Kérjen árajánlatot még ma!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon