“Csukd be az ajtót magad után! Nagy a huzat, kihűl így a szobám!” – valahogy így hangzott annakidején Katona Klári egyik népszerű dala, amire most visszagondolva, számomra érdekesnek tűnik ez a szöveg. Melyik ajtóra is gondolhattak konkrétan? Mert ha kültéri ajtóról van szó, akkor az, nem feltétlenül a szobába nyílik. Ha pedig beltéri ajtó szerepel a dalban, akkor valószínűleg csak bizonyos részei voltak fűtve annak a bizonyos lakásnak, amiről énekelt a művésznő. Persze ennek nincs is jelentősége, már ami a dalt illeti, viszont a valóságban nem árt tisztában lennünk egy-két fogalommal, ezzel kapcsolatban. 

Mi a különbség a beltéri és a kültéri ajtó között?

Talán nem tűnik nagy ördöngösségnek ezt a különbséget megállapítani, de azért vegyük át a fogalmat mégis.

Mit is nevezünk beltéri ajtónak? Azokat az ajtókat. amiknek elsődleges funkciója a térelválasztás, de tulajdonképpen, ezen túlmenően berendezési tárgyaknak is tekinthetjük ezeket a nyílászárókat, éppen ezért különböző az esztétikai kialakításuk is. A piacon napjainkban bőséges a választék a beltéri ajtók tekintetében is, bár azt kell mondanunk, hogy szerkezetükben hasonlóak egymáshoz a különböző kinézet ellenére is. Gyártásuk ma már egy újszerű technológiának köszönhetően, olyan nyílászárókat eredményez, melyek nem vetemednek az idő múlásával sem. Ehhez azonban elengedhetetlenül szükséges, hogy szakemberek által kerüljenek beépítésre, és ha szükséges, a karbantartás is el legyen végezve rajtuk időközönként. Szerencsére a műanyag ajtók esetében már nincs szükség nagy karbantartási munkákra.

A hagyományos beltéri ajtók mellett, ma már igény van a tolóajtókra és a harmonika ajtókra is, amik főleg a hely kihasználás szempontjából lehetnek érdekesek kisebb lakások esetében.

A kültéri ajtó biztosítja az épület és a külvilág közti közlekedést, összeköttetést. Egyben az épület védelme is fontos funkciója. Többféle típusú és alapanyagú bejárati ajtót ismerünk, de alapvetően a bejárati ajtók fából, műanyagból vagy fémből, esetleg ezek kombinációjából készülnek.

Milyen szerepet tölt be a kültéri ajtó?

kültéri ajtó

Mindezekből következik, hogy ez fajta ajtó a lakás, ház vagy bármilyen épület bejárati ajtajaként prosperál. Tehát a lehető legintenzívebb használatnak van kitéve nap, mint nap. Vagyis ha bejárati ajtót akarunk vásárolni, a kiválasztásnál a legfontosabb szempont egyrészt, hogy biztonságos legyen, másrészt megbízhatóan működjön.  Valamint az sem elhanyagolandó, hogy anyagát tekintve is jó minőségű legyen, rendelkezzen a megfelelő tanúsítványokkal. Mindezeket figyelembe véve tudjuk kiválasztani azt a kültéri ajtót, ami majd a legmegfelelőbb lesz számunkra, amire szükségünk van. 

Persze a bejárati ajtók egyéb szerepet is betöltenek otthonunkban, ilyen a hívatlan vendégek, még inkább betolakodók távoltartása, valamint az időjárás viszontagságainak, kellemetlen hatásainak csökkentése. Ezért van az, hogy a gyártók a gyártás során sok egyéb mellett a megfelelő hőszigeteléséről is gondoskodnak a nyílászárónak.  A jól szigetelt  ajtók nagy segítségünkre vannak abban, hogy otthonunk melege ne csak képletesen legyen meg, hanem valóban a lakásban maradjon a hő, és ne távozzon el tőlünk az ajtón keresztül.

A kültérre nyíló ajtók esetében a hangszigetelés is egy sarkalatos probléma lehet, főleg a nagyvárosi épületek esetében, ahol a kintről érkező zajok kizárása elsődleges szempontként merül fel.

A bejárati nyílászárók típusai

A kültéri ajtók többféle kivitelben is kaphatóak, de a legelterjedtebb az egyszárnyú nyílászárók mint bejárati ajtók.

Természetesen, ha nagyobb méretű, vagy szélesebb a falnyílás, akár kétszárnyú ajtót is használhatunk erre a célra. A kétszárnyú kültéri ajtó lehet szimmetrikus, ami azt jelenti, hogy két teljesen egyforma méretű szárnyból áll, melyek ellentétes irányban nyílnak. Használatkor a kilincs és a zárszerkezet azon a szárnyon található, amely az elsődleges feladatot látja el. A másik szárny csak abban az esetben nyitható, ha már az elsődleges szárnyat kinyitottuk. A szimmetrikus ajtók mellett aszimmetrikus szárnyú kültéri ajtók beszereltetésére is lehetőségünk van. Ennél a típusnál a nyíló szárny normálméretű, viszont a másodlagosként használt szárny keskenyebb kialakítású.

A kültéri bejárati ajtók esetében nem csak tele ajtók beépíttetésére van lehetőségünk, hanem  üvegezéssel felszerelt nyílászáró mellett is dönthetünk. Ha ezt választjuk, akkor az előtér, folyosó természetes megvilágítását is fokozhatjuk. Ezekbe az ajtókba szereltethetünk hőszigetelt üveget és nem csak hagyományos, de színes és mintás üvegek is kerülhetnek bele.

Előfordulhat az is, hogy a falnyílás megfelelne egy kétszárnyú ajtó beépítésére. Mi azonban valamilyen oknál fogva nem akarunk ilyen nyílászárót, amely két szárnnyal rendelkezik. Ebben az esetben választhatunk fix kialakítású, felső vagy oldalsó világítással felszerelt bejárati ajtót is. Így még látványosabbá tehetjük bejáratunkat.

Ha ajtó, akkor legyen műanyag!

Ma már az emberek nagy többsége nem él abban a tévhitben, hogy csak a fából készült ajtók és ablakok lehetnek esztétikusak és strapabíróak.

Hiszen a műanyagból készült nyílászárók is a legújabb technológiának köszönhetően ugyanolyan jó paraméterekkel rendelkeznek, mint fából készült társaik és sok tekintetben még jobbak is. Hiszen nem igényelnek különösebb karbantartást, ami valljuk be őszintén, hogy az egyik legszimpatikusabb jellemzőjük. 

  • kiváló 5 és 6 légkamrás változataik minden szigetelési követelménynek megfelel
  • működésüket a horganyzott idom acél merevítése és a minőségi MACO vasalat biztosítja
  • hagyományos fehér és famintázatúak is lehetnek
  • biztonságuk mellett a lakás arculatát is megszépítik
  • többféle formájú, üvegezésűek és díszítésűek lehetnek 
  • igény esetén egyedi méretben és színben is kérhetőek, fa vagy fém merevítéssel megerősítve
  • hangszigetelés szempontjából is kiválóak

Ha mégsem lennénk biztosak abban, hogy melyiket válasszuk, kérjünk szakszerű segítséget, hiszen ezt az ajtót nem rövid időre vásároljuk és nagyon sok mindent elvárunk tőle Ezért is kell körültekintőnek lennünk. Egy jól kiválasztott kültéri bejárati ajtó nem csak a fent felsorolt feladatokat látja el otthonunkban, hanem a külvilág számára is bizonyos információkkal szolgál, hiszen általában az épület homlokzatán szerepel. Vagy a közös folyosón található. 

Ha pedig egy ajtó, amin belépünk szép és esztétikus, akkor mindenki tudja akár kívülről is, hogy olyan emberek élnek mögötte, akik adnak az otthonuk kényelmére, biztonságára és nem utolsósorban a kinézetére. 

S persze ha úgy érezzük, hogy minket mások véleménye nem érdekel nagyon, akkor a saját örömükre és megelégedettségünkre gondolva válasszunk bejárati ajtót. 

kültéri ajtóS ez az ajtó olyan legyen, amit ha kinyitunk vagy becsukunk, mindig úgy érezzük majd, hogy hazaértünk. Nem kell hivalkodónak, vagy nagyon feltűnőnek lennie, de viselnie kell az egyéniségünk jegyeit, az otthonunk értékeit, a lakásunk nyugalmát és mindazt, amit egy bejárati ajtótól elvárhat az ember, amikor ráteszi a kezét a kilincsre és belép rajta. 

Biztos vagyok benne, hogy másoknak is sikerülni fog, mert nekem sikerült ilyen bejárati ajtót kiválasztanom.

Aki nem hiszi, járjon utána!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon!