Volt egy korszak Magyarországon amit panelépítési korszaknak is szoktak nevezni, mégpedig  az l960-70-es évekre volt jellemző, hogy számtalan típusú panel lakás épült. Ebből következően a panel lakások száma jelenleg eléri a félmilliós nagyságrendet. Vagyis mintegy 1,5 millió körüli ember él ezekben a házgyári, orosz vagy dán típusú épületekben, lakásokban, szerte az országban. Mostanra ezeknek a lakásoknak a felújítása folyamatosan időszerűvé vált és válik. Azonban azt tudni kell, hogy a panel beltéri ajtók között nincs szabvány. Ennek nagyon egyszerű oka van. Amikor a nagy panel építési láz uralkodott nálunk, az volt a cél, hogy minél több lakosnak tudjanak biztosítani otthont, légteret, ahol viszonylag kényelmes körülmények között élhettek a város lakói. Erre azonban csak egy módon volt lehetőség, mégpedig úgy, ha kis területen, de magassági korlátok nélkül húztak fel lakásokat. Ezekhez az építkezésekhez előre gyártott elemeket használtak, így nőttek ki pillanatok alatt a panelek a földből és törtek az ég felé sok-sok emelettel gyakran. Azonban a kor rendelkezéseit és szabványait nem tudták figyelembe venni nálunk, mivel a dán és orosz panelek gyártói nem ismerték és nem használták a magyar szabványokat, sőt a magyar házgyárak sem vették figyelembe az MSZ iránymutatásait.

Mindez azért történt, hogy spóroljanak a nagy mennyiségű alapanyag felhasználás területén, ne kelljen olyan sok anyagot felhasználni mint amit az MSZ előírt. Ebből pedig az következik, hogy a panelekben található nyílások méretei és a válaszfalak vastagság nagyban eltérnek a szabványtól. Egy-egy panel lakás esetében előfordul, hogy a lakáson belül is többféle méretű nyílászáró található. Vagyis nem lehet szabvány ajtókat vásárolni a felújítás során, ami azt jelenti, hogy nem éppen az olcsó beltéri ajtó beszerzése a legkönnyebb ebben az esetben. Habár nem is az a cél általában, hogy olcsó beltéri ajtókat szereltessünk fel a régiek helyett, inkább az, hogy tartósak és jó minőségűek legyenek.

A panel lakások beltéri ajtóinak méretei

Tehát elmondhatjuk, hogy a panelek építése során olyan falnyílások kerültek kihagyásra, melyek már azokban az időkben sem feleltek meg semmiféle szabvány méretnek. Ezért a panel lakónak ha kicseréltetni szándékozik a beltéri ajtókat, egyedi méretű ajtók beépíttetésére lesz szüksége. Hiszen ezekben a panel lakásokban olyan falnyílásokkal lehet találkozni, melyekkel máshol nem nagyon. A magassági és szélességi alapméretek is ingadoznak sokszor. Továbbá a vizes helyiségek, mint a fürdőszoba, mellékhelyiség válaszfalai keskenyebb öntősablonokkal lettek készítve. Ezért aztán az sem ritka, hogy a fal vastagsága 4-5 cm-es csupán. 

A nyílások szélességi méreteltérései is  5-8 cm-t tehetnek ki és a magassági méreteknél is előfordul jelentős eltérés. Míg a szabvány magasság egy ajtónál 210 cm, a panelek esetében ez sokszor a 202-205 cm-es magasság között ingadozik és egy lakáson belül sem egységes.

Tehát az egyedi méretre gyártott beltéri ajtó a megoldás. Hogy ez az olcsó beltéri ajtók kategóriájába sorolható-e? Nem feltétlenül, persze attól függ, hogy mit nevezünk olcsónak? Mert hosszú távon nem éri meg olcsó ajtóra pazarolni a pénzünket, mint ahogyan a mondás is tartja, “olcsó húsnak híg a leve.” Márpedig egy ajtó esetében, még ha nem is bejárati ajtóról van szó, hanem beltéri ajtóról, mindenképpen a minőségre és a tartósságra kell törekednünk és persze az sem árt ha mutatós is. Hiszen egy jól kiválasztott ajtó ami illik a lakásunk stílusához, kitűnő dísze lehet otthonunknak.

A beltéri ajtók fajtái

Akár panel lakásról akár kertes házról legyen szó, a beltéri ajtók kialakítását egyedi igényeink és a helyiségeink rendeltetése határozza meg. Hiszen természetesen más ajtó kell egy hálószobára mint egy konyhára, megint más a nagy nappalira és még sorolhatnánk. Ezek a nyílászárók funkciójukat tekintve jellemzően fűtött terek elválasztására szolgálnak. Éppen ezért ezeknél az ajtóknál az esztétikai szempont mellett a hangszigetelés az elsődleges, a hőszigeteléssel és légzárással szemben, ami a kültéri  ajtók fő feladata. Már csak ezért sem igazán elképzelhető, hogy olcsó beltéri ajtó a legoptimálisabb megoldás a kicserélésük alkalmával.

A beltéri ajtók anyaguk szerint általában fából vagy műanyagból esetleg fémből is készülnek. Napjainkban a műanyag ajtók egyre nagyobb teret hódítanak, ez számtalan jó tulajdonságuk mellett, könnyen kezelhetőségüknek is betudható.

A beltéri ajtók lehetnek működésük alapján:

  • lengő szárnyú
  • toló-forgó
  • oldalt nyíló
  • harmonika szárnyú ajtók

Ezenkívül a szárnyak alapján :

olcsó beltéri ajtó

  • egyszárnyú
  • két szárnyú
  • több szárnyú ajtót különböztetünk meg

Mikre kell gondolni ajtó vásárlás előtt?

Amikor úgy döntünk, hogy lecseréltetjük az ajtókat otthonunkban, bizony sok dolog, tényező van amit érdemes mérlegelnünk és átgondolnunk.

Ilyen tényezőként szerepel az is például, hogy milyen a lakásunk otthonunk tájolása, vagyis, hogy mennyire világosak vagy kevéssé világosak a helyiségek, szobák és egyéb mellékhelyiségek. Persze egy fürdőszoba esetén nincs jelentősége ha nem túl világos, de egy nappalinál ez már komolyabb megfontolás tárgyát képezheti. Vagyis végig kell gondolnunk azt, hogy honnan és hogyan juthat be a fény azokba a sötétebb és fénytelen helyiségeinkbe, ahol szükség lenne rá, hogy világosabb legyen. Ilyen esetekben esetleg megoldás lehet  egy fehér ajtó ami növelheti a világosság érzetét, a fény hatását.

Azokba a helyiségekbe melyek a fénytől teljesen vagy legalábbis részben el vannak zárva javasolható az üveges vagy teli üvegajtók beépíttetése. Persze a megfelelő szakemberrel való megbeszélés nem árthat. Ilyenkor sokat nyom a latba az ízlésünkön kívül az is, hogy milyen stílusú az a helyiség  ahová beszereltetjük. Ha jelentősége van annak, hogy a beltéri ajtón keresztül is bejuthat a fény akkor az üveges megoldások oldhatják meg a problémát, akár részbeni akár teli üveges ajtókról legyen szó. Mindenképpen ezt fogja javasolni valószínűleg a szakember is. Ezeknek az ajtóknak az üvegezése nagyon megbízható, hiszen az üvegük edzett üvegből készül. Hogy mit is jelent ez? Nem mást mint, hogy balesetek esetén, vagyis ha megsérül, eltörik az üveg, akkor nem okozhat sérüléseket. A biztonságot az jelenti ezeknél az üvegeknél, hogy hálósan törnek.

Különösen nagy jelentőséggel bír ez a tulajdonságuk olyan esetben ahol nem csak felnőtt lakók vannak, hanem gyerekek is, akiknél gyakrabban előfordulhat, hogy az üveg veszélyt jelenten számukra. Viszont ez a megoldás nagyon praktikussá és megbízhatóvá teszi ezeknek a beltéri ajtóknak a használatát. S bizony jó szolgálatot tesznek olyan értelemben is a szülőknek, családoknak, hogy a mai rohanó világunkban nem tudunk mindig úgy és annyira figyelni a gyerekre mint kéne.

olcsó beltéri ajtó

Így viszont ha nem is vagyunk mindig a sarkukban, abban legalább biztosak lehetünk, hogy ilyen jellegű balesetek alkalmával nem érheti őket komolyabb sérülés, ami valljuk be őszintén nagy megkönnyebbülést jelent minden szülő számára!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon!