Vajon a panel lakásokban kellenek az olcsó beltéri ajtók?

Volt egy korszak Magyarországon amit panelépítési korszaknak is szoktak nevezni. Vajon a panel lakásokba csak olcsó beltéri ajtók kerültek? 

Az 1960-70-es évekre volt jellemző, hogy számtalan típusú panel lakás épült. Itt kerültek felhasználásra a panel beltéri ajtók természetesen.

A beltéri ajtó méretek azonban nem mindig igazodtak a szabványhoz.

A panel lakások olcsó beltéri ajtókkal lettek felépítve

olcsó beltéri ajtó - üres szoba ablakkal

A panel lakások száma jelenleg eléri a félmilliós nagyságrendet Magyarországon. Vagyis mintegy 1,5 millió körüli ember él ezekben a házgyári, lakásokban.

Ezekben az orosz, vagy dán típusú épületek  általában. Természetesen szerte az országban.

Mostanra ezeknek a lakásoknak a felújítása folyamatosan időszerűvé vált és válik. Azonban azt tudni kell, hogy a panel beltéri ajtók között nincs szabvány.

Ennek nagyon egyszerű oka van.

Akkor  a nagy panel építési láz uralkodott nálunk. Az volt a cél, hogy minél több lakosnak tudjanak biztosítani otthont.

Vagyis légteret, ahol viszonylag kényelmes körülmények között élhettek a város lakói. Ez nem bizonyult egyszerű feladatnak.

Erre csak egy módon volt lehetőség.  Mégpedig úgy, ha kis területen, de magassági korlátok nélkül húztak fel lakásokat. Ezekhez az építkezésekhez előre gyártott elemeket használtak.

Így nőttek ki pillanatok alatt a panelek a földből és törtek az ég felé .Sok-sok emelettel gyakran. Ide kellettek a sokszor olcsó beltéri ajtók is.

Azonban a kor rendelkezéseit és szabványait nem tudták figyelembe venni nálunk. Mivel a dán és orosz panelek gyártói nem ismerték és nem használták a magyar szabványokat.

Sőt a magyar házgyárak sem vették figyelembe az MSZ iránymutatásait.

Mindez azért történt, hogy spóroljanak a nagy mennyiségű alapanyag felhasználás területén. Ne kelljen olyan sok anyagot felhasználni mint amit az MSZ előírt.

Ennek pedig mi lett következménye? Az, hogy a panelekben található nyílások méretei nagyban eltérnek a szabványtól. Ugyanez vonatkozik a és a válaszfalak vastagságára is.

Egy-egy panel lakás esetében előfordul, hogy a lakáson belül is többféle méretű nyílászáró található. Vagyis nem lehet szabvány ajtókat vásárolni a felújítás során. Ami azt jelenti, hogy nem éppen az olcsó beltéri ajtó beszerzése a legkönnyebb.

Habár nem is az a cél, hogy olcsó beltéri ajtókat szereltessünk fel a régiek helyett.

Inkább az, hogy tartósakat és jó minőségűeket. Azt kell mondanunk, hogy ez nem a legkönnyebben elvégezhető feladat.

Olcsó beltéri ajtó méretek a panel lakásokban

olcsó beltéri ajtó - félig nyitott ajtóban egy férfi pihen egy fotelben

Tehát elmondhatjuk, hogy a panelek építése során különböző méretű falnyílások kerültek kihagyásra. Ezek, már azokban az időkben sem feleltek meg semmiféle szabvány méretnek.

Ezért a panel lakónak ha kicseréltetni szándékozik a beltéri ajtókat, mi lesz a következménye?

Egyszerű, egyedi méretű ajtók beépíttetésére lesz szükségük. Ez pedig valószínűleg nem található meg az olcsó beltéri ajtók között.

Hiszen ezekben a panel lakásokban olyan falnyílásokkal lehet találkozni, melyekkel máshol nem nagyon. A magassági és szélességi alapméretek is ingadoznak sokszor.

Így, még a fürdőszoba ajtók is biztosan egyedi méretekben kell, hogy elkészüljenek.

A  vizes helyiségek tehát, mint a fürdőszoba, mellékhelyiség válaszfalai keskenyebb öntősablonokkal lettek készítve. Ezért aztán az sem ritka, hogy a fal vastagsága 4-5 cm-es csupán. Hol lehet találni ehhez olcsó beltéri ajtókat?

A nyílások szélességi méreteltérései is  5-8 cm-t tehetnek ki. A magassági méreteknél is előfordul jelentős eltérés.

Míg a szabvány magasság egy ajtónál 210 cm. A panelek esetében ez sokszor a 202-205 cm-es magasság között ingadozik. Valamint ez egy lakáson belül sem egységes.

Tehát az egyedi méretre gyártott beltéri ajtó a megoldás. Hogy ez az olcsó beltéri ajtók kategóriájába sorolható-e?

Nem feltétlenül, persze attól függ, hogy mit nevezünk olcsónak?  Mit takar számunkra az olcsó beltéri ajtó elnevezés tulajdonképpen?

Mert hosszú távon nem éri meg olcsó ajtóra pazarolni a pénzünket.  Ahogyan a mondás is tartja, „olcsó húsnak híg a leve.”

Márpedig mindenképpen a minőségre és a tartósságra kell törekednünk.

Egy ajtó esetében, még ha nem is bejárati ajtóról, hanem beltéri ajtóról van szó.

Na  és persze az sem árt ha mutatós is. Hiszen egy jól kiválasztott ajtó ami illik a lakásunk stílusához, kitűnő dísze lehet otthonunknak.

Ez pedig valószínűleg nem feltétlenül az olcsó beltéri ajtók között található meg.

Az olcsó beltéri ajtók fajtái

olcsó beltéri ajtó - belsőépítészeti szoba ablak nélkül

Akár panel lakásról akár kertes házról legyen szó, A beltéri ajtók kialakítását egyedi igényeink és a helyiségeink rendeltetése határozza meg. Akár panel lakásról akár kertes házról legyen szó.

Hiszen természetesen más ajtó kell egy hálószobára mint egy konyhára.

Megint más a nagy nappalira és még sorolhatnánk.

Ezek a nyílászárók funkciójukat tekintve jellemzően fűtött terek elválasztására szolgálnak. Éppen ezért ezeknél az ajtóknál az esztétikai szempont mellett a hangszigetelés az elsődleges.

A hőszigeteléssel és légzárással szemben, nem elképzelhető, hogy az olcsó beltéri ajtó a legoptimálisabb megoldás.

Erre a feladatra inkább a kültéri fő ajtók jelentenek megoldást. Ha már kicserélésre adtuk a fejünket, a kicserélésük alkalmával.

A beltéri ajtók anyaguk szerint lehetnek általában fából vagy műanyagból készülnek. Napjainkban a műanyag ajtók egyre nagyobb teret hódítanak. Ez számtalan jó tulajdonságuk mellett, könnyen kezelhetőségüknek is betudható.

A beltéri ajtók lehetnek működésük alapján:

Lengő szárnyúak, toló-forgó, oldalt nyíló és harmonika szárnyú ajtók

Ezenkívül a szárnyak alapján lehetnek a beltéri ajtók is többfélék, mégpedig:

olcsó beltéri ajtó - sötét szobából nyíló kétszárnyú ajtó

Egyszárnyúak, kétszárnyúak és több szárnyú ajtók is.

Ezek a nyílászárók nem tartoznak az olcsó beltéri ajtók közé.

Mikre kell gondolni ajtó vásárlás előtt?

Amikor úgy döntünk, hogy lecseréltetjük az ajtókat otthonunkban mit kell átgondolnunk? Bizony sok dolog, tényező van amit érdemes mérlegelnünk.

Persze mindenki számol az árral is. Ne döntsünk elhamarkodottan az olcsó beltéri ajtók megvásárlása mellett.

Ilyen tényezőként szerepel még az is például, hogy milyen a lakásunk otthonunk tájolása. Vagyis, hogy mennyire világosak vagy kevéssé világosak a helyiségek, szobák és egyéb mellékhelyiségek.

Persze egy fürdőszoba esetén nincs jelentősége ha nem túl világos. De egy nappalinál, ez már komolyabb megfontolás tárgyát képezheti

Vagyis végig kell gondolnunk azt, hogy honnan és hogyan juthat be a fény. A sötétebb, fénytelen helyiségeinknek is kell természetes világítás.

Ahol pedig szükség lenne rá, hogy világosabb legyen. Ilyen esetekben esetleg megoldás lehet  egy fehér ajtó is. Ami növelheti a világosság érzetét, a fény hatását.

olcsó beltéri ajtó - skandinv stílusú belső folyosó nyitott ajtókkal

Mi a helyzet az olyan  helyiségekkel melyek a fénytől teljesen, vagy részben el vannak zárva? Javasolható az üveges vagy teli üvegajtók beépíttetése.

Panel lakásokba panel ajtók. Persze a megfelelő szakemberrel való megbeszélés nem árthat.

Ilyenkor sokat nyom a latba az ízlésünk. Ezen kívül az is, hogy milyen stílusú az a helyiség  ahová kerül a beltéri ajtó.

Ha jelentősége van annak, hogy a beltéri ajtón keresztül is bejuthat a fény az remek. Ugyanis akkor az üveges ajtók oldhatják meg a problémát. Ahogyan már említettük.

Ez akár részbeni akár teli üveges ajtó is lehet. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy hosszú távon gondolkodjunk. Ne az olcsó beltéri ajtó kategóriában ha lehetséges. Mindenképpen ezt fogja javasolni valószínűleg a szakember is.

Fő a biztonság

Ezeknek az ajtóknak az üvegezése nagyon megbízható. Hiszen az üvegük edzett üvegből készül. Hogy mit is jelent ez? Nem mást mint, hogy balesetek esetén is biztonságosak.

Vagyis ha megsérül, eltörik az üveg, akkor nem okozhat sérüléseket. A biztonságot az jelenti ezeknél az üvegeknél, hogy hálósan törnek.

Ezért is fontos, hogy ne az olcsó beltéri ajtót válasszuk ki.

Különösen nagy jelentőséggel bír ez a tulajdonságuk gyerekes családoknál. Ahol nem csak felnőtt lakók, hanem gyerekek is vannak.

Akiknél gyakrabban előfordulhat, hogy az üveg veszélyt jelenten számukra. Viszont ez a megoldás nagyon praktikussá és megbízhatóvá teszi ezeknek a beltéri ajtóknak a használatát.

S bizony jó szolgálatot tesznek olyan értelemben is a szülőknek, családoknak. A mai rohanó világunkban, nem tudunk mindig úgy és annyira figyelni a gyerekre, mint kéne.

olcsó beltéri ajtó - nyitott ajtó mögött egy göndör hajó nő ül a kanapén

Így viszont ha nem is vagyunk mindig a sarkukban, akkor is nyugodtak lehetünk. Azért legalábbis, hogy ilyen jellegű balesetek alkalmával nem érheti őket komolyabb sérülés.

Ami valljuk be őszintén nagy megkönnyebbülést jelent minden szülő számára!

Már csak ezért is érdemes átgondolni milyen ajtókra cseréljük le a beltéri nyílászáróinkat felújítás alkalmával. Hiszen az olcsó beltéri ajtók valószínűleg nem nyújtanak majd teljes biztonságot.

Beltéri ajtókról bővebben itt olvashat további információkat.

Kérjen árajánlatot még ma!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon

Hasonló cikkek