Minden út Rómába vezet

Bár mindenki ismeri a mondatot, nem biztos, hogy mindenki tisztában is van a valódi jelentésével. Gyakran használjuk bizonyos helyzetekben ezt a jól hangzó mondást, amikor is az ókori metropoliszra gondolunk. Fénykorában közel 4 millió négyzetkilométeres volt a területe és a birodalom szellemi, közigazgatási valamint politikai központja is volt ezáltal. Vagyis ha ma is e létezne még, a világ hetedik legnagyobb országa lenne, területe meghaladná egész Európa vagy éppen India területét. Tehát evidensnek tűnik, hogy a római utak legtöbbje a fővárosba vezetett, ott kötött ki, ahogyan ezt a tankönyvekben is olvashattuk, tanulhattuk. Nos, ez tény és nagyjából fedte is a valóságot, csakhogy a mondás nem az ókorból ered, tehát a jelentése is árnyaltabb ennél. A „Minden út Rómába vezet” mondás ugyanis a Nyugatrómai Birodalom bukása után több száz évvel jelent meg különféle írásokban, először a XII. században, ahol azt az értelmet fejezi ki, hogy mindenki útja Rómába vezet, aki az Urat akarja szolgálni. Magyarra fordítva a dolgot, nem fizikai értelemben vett útról van szó, hanem a lélek útjáról, ami a hithez vezet. De azért sokféle módon használjuk a kifejezést és sokféleképpen értelmezzük is. Nekem mindenesetre ez a mondat jutott eszembe a minap, amikor a műanyag erkélyajtóm beragadt és kívül rekedtem, de szerencsére nálam volt a mobilom és így tudtam segítséget hívni, természetesen az internetről.

Ajtó csere vagy javítás?

Mázli volt az is, hogy volt rajtam kabát is és nagyon hideg sem volt miközben keresgéltem, de azért számtalan gondolat járt a fejemben. Vajon az erkélyem ajtaja mióta van a helyén? Nem régen költöztem ide, sajnos nem sokat foglalkoztam azzal, hogy milyen állapotban van, örültem, hogy ki tudok menni rajta néha az erkélyre és gyönyörködhetem a panorámában. Erre azért nem számítottam, hogy ha becsapódik, nem fog kinyílni és én ott állok a város felett, kiszolgáltatva egy erkélyajtó „hisztijének”. Egyáltalán hogyan lehetséges ez? Eltört a zárban valami, vagy nem jó módszerrel próbálom kinyitni? Vajon minden műanyag erkélyajtó ilyen, vagy amelyik fából van az könnyebben kezelhető? Persze ez csak kétségbeesésem miatt jutott eszembe, hiszen abban sem voltam biztos, hogy az én erkélyajtóm műanyagból van-e? Lehet, hogy fából van? Most kezdjem el kitalálni? Persze ha segítséget hívok, biztosan ez lesz az első kérdés, hogy műanyag erkélyajtóról van szó vagy fából készült nyílászáróról? Na és milyen lehet a zár? Kit is hívjak fel, aki nem fog kiröhögni? Vajon jártak már mások is így? Egyáltalán miért nincs kívül kilincs? Ez vajon mindig ilyen volt vagy most tört le, mert bénáztam? De akkor itt kéne lennie! Ha egyszer bejutok a lakásomba, biztos, hogy lecseréltetem az ajtót, esetleg a zárat, vagy mindkettőt. Egyáltalán lehet ezt javítani? Miért is nem léteznek már a tűzlétrák, amik a régi házaknál voltak, akkor most simán lemennék, és senki nem venné észre, hogy mi történt, de sajnos itt nincs tűzlétra. Leugrani sem tudok, mert bármilyen sportos is vagyok, a 3. emelet azért kicsit magasnak tűnik.

Műanyag erkélyajtó specialista létezik?

Bevallom, nem vagyok türelmes alkat, ráadásul az idő is nagy kincs számomra, így aztán ez a dilemma foglalkoztatott, hogy létezik műanyag erkélyajtó specialista vajon? Vagy ilyenkor zárhoz értő specialistát kell kihívnom? S persze a férjem is éppen tárgyaláson volt, vidéken, így nem csak nem zavarhattam, hanem abban sem reménykedhettem, hogy hazajön és kiszabadít fogságomból, amit már kezdtem kicsit megunni. Az eszembe sem jutott, hogy esetleg próbáljam még egyszer kinyitni az ajtót, hátha megkönyörül rajtam és enged a kényszernek. Inkább a telefonom könyvtárában kezdtem keresgélni számokat, abban reménykedve, hogy ott lesz a megoldás. Emlékeztem egy kedves csapatra, akiket az interneten találtam és ablakot cseréltek nálunk a másik lakásban. Gyorsak voltak, udvariasak, volt referenciájuk és nagy tapasztalatuk. Jó tanácsokkal láttak el és minden kérdésemre válaszoltak, nagyon elégedett voltam a munkájukkal, azért is mentettem el a számukat. Még ki is takarítottak maguk után, elhatároztam, hogy őket próbálom megkeresni, hátha tudnak ebben az esetben is tanácsot adni. Arra biztosan emlékeztem, hogy műanyag erkélyajtókat is értékesítettek és szereltek be, gondoltam, ha őket felhívom és elküldöm az ajtó fényképét, valami együtt kitalálunk. Na de ha a zár nem az ő kompetenciájuk? Meg hogyan tudnak majd feljönni a harmadik emeletre kívülről? Remélem, nem kell majd betörnöm az ajtó üvegét, hogy ki tudjam nyitni! Vagy lehetséges, hogy ez lesz a végső megoldás? Nem hittem volna, hogy ilyen nagy gondot okozhat, ha nincs karbantartva egy ajtó. Persze nem régen költöztünk ide, de azért az erkélyajtót is át kellett volna vizsgálnunk. Igaz télen az ember kevesebbet használja, de ettől függetlenül nem árt oda figyelni rá, most már ezt is tudtam. Azért titkon végig reménykedtem benne, hogy csak beragadt a zár, vagy bedagadt az ajtó, hogy nincs nagy baj, csak én bénázok, és hamarosan újra üzemel majd az én erkélyajtóm. Mert abban biztos voltam most már, hogy mégis műanyagból van, hiszen lemostam már egyszer, csak idegességemben eddig nem jutott eszembe.

A probléma megoldódott

Végül megtaláltam az „ablakos” gárdát a telefonomban, akiket kerestem. Összeszedtem a gondolataimat, hogy hogyan is fogom „tálalni” nekik a problémámat. Már kezdtem volna hívni őket, ám ekkor csodák-csodája kinyílt az ajtó és ismét szabad bejárásom volt a lakásba. Persze nem csoda történt és nem is a hitem segített. Nagyon egyszerű oka volt, a férjem érkezett haza előbb és váratlanul, s mivel sehol nem talált a lakásban, kinézett az erkélyre is, hátha ott vagyok. Bizony jól tette, élete egyik legjobb ötlete volt, ahogy az is, hogy a tárgyalás után /ami nem húzódott el/, azonnal hazahajtott, nem állt meg kávézni vagy pihenni útközben, és szerencsére még tankolnia sem kellett. Ő lett hát a megoldás igazából. Kicsit csóválta a fejét, amikor elmeséltem a kalandom az erkélyajtóval, de aztán megmutatta hogyan kellett volna kinyitnom kívülről, egyszerűen és probléma nélkül. Picit azért akad az ajtó azt megállapította, de abban megegyeztünk, hogy kihívunk egy szakértő kollégát és átnézetjük vele az ajtókat, különösen az erkélyajtót. Amelyiket ki kell cserélni, az ki lesz cserélve, de mindegyiket átvizsgáltatjuk. Milyen jó, hogy van már egy szakértő csapatunk, akikhez fordulhatunk nyílászáró ügyben, ebben mindketten teljesen egyetértettünk. S na, ekkor jutott eszembe nekem a mondás, egy egyszerű műanyag erkélyajtó meghibásodása kapcsán, hogy „Minden út Rómába vezet”, vagyis érdemes szakemberekre bízni az adódó problémákat a lakásban, mert csak akkor élvezhetjük igazán otthonunk kényelmét, ha minden megfelelő, szakértő kezekben van, akik karbantartják és javítják, ha kell, különös tekintettel a nyílászárókra. Kérjen árajánlatot még ma! Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük