Ahogy fejlődött az emberiség, és ahogy változott a kultúra, egyes szavak és kifejezések is úgy alakultak át, úgy váltak szimbólummá, ilyen szó például az ajtó.

Az ajtó, de különösen a bejárati ajtó szimbolizálja az átjárást két világ vagy két állapot között. Az ismertből nyílik az ismeretlenbe, a sötétségből juthatunk általa a fénybe vagy fordítva, sőt a gazdagság és szegénység között is a rejtély egy ajtó lehet sokszor.

Fontos pszichológiai értéke is van, mert nem csak az utat mutatja meg, hanem szinte felhív bennünket arra, hogy lépjünk be rajta.

Az ajtó egy másik világba vezető útra hív bennünket, szimbolikus értelmet is kaphat, hogy a profán területről a szakrális felé vegyünk utunkat, ilyenek például a katedrálisok ajtói, kapui, vagy a japán torik.

Az ajtó sokszor a beengedést szimbolizálja az életterünkbe, aminek kinyitásával megnyitjuk valaki vagy valami előtt a belső világunk határait. A megnyitás mértéke természetesen megmutatja a nyitottságunk mértékét is. Nem mindegy, hogy résnyire nyitunk meg egy ajtót vagy kitárjuk azt!

Mire kell figyelni egy ajtó kiválasztásánál?

Miért vesznek az emberek általában új ajtót? Új lakáshoz új bejárati ajtó dukál! Felújítjuk a lakást, kicseréljük a régi ajtót! Tönkrement, mert régi vagy betörtek hozzánk. Esetenként más és más szempontok fontosak, de három szempontot minden esetben érdemes figyelembe venni:

 • Egy új ajtó beszerelési jelentős pénzbeli ráfordítást igényel, ezért körültekintően kell eljárnunk a kiválasztásánál.
 • legfőbb értékeinket védjük ezzel a nyílászáróval, tehát minőséginek kell lennie
 • Hosszú ideig fogjuk használni, ezért érdemes megfontolni a választást

Esztétikai szempontok a kiválasztásnál:

 • Milyen anyagból legyen az ajtó
 • Milyen színű legyen
 • Milyen formájú legyen
 • Legyen-e benne üvegbetét vagy tele ajtót legyen
 • Mekkora legyen az üvegbetét mérete, mennyire fontos a fény bebocsátás az ajtón
 • Sima legyen vagy mintás esetleg, melyik illik az elképzelésünkbe és a környezetébe
 • A keret és az ajtólap színe harmonizáljon egymással
 • Milyen kilincs tartozzon hozzá

Biztonsági és szerkezeti szempontok:

 • Olyan anyagból készüljön a keret és az ajtó szerkezete, ami a legjobban megnehezíti vagy teljesen meggátolja a betörést rajta
 • Megbízható zárszerkezettel rendelkezzen
 • Legyen, vagy ne legyen rajta „kukucskáló”
 • Pontosan csukódjon és nyitódjon
 • A zárak száma fontos, ugyanis minél több ponton zár, annál biztonságosabb egy ajtó
 • A kulcsok száma sem elhanyagolandó, hiszen nem kell pótkulcsot másoltatni, ha több tartozik hozzá
 • Záródjon több ponton, mivel a biztonsághoz ez is nagymértékben hozzájárul, minél több helyen zárul, annál biztonságosabb
 • Az anyaga legyen vastag, a vékony lemez könnyen átvágható, sokkal biztonságosabb az 1 vastag lemezből álló ajtó, mint a 2 vékony lemezből készített ajtó

Milyen egy szép bejárati ajtó?

bejárati ajtó

Van egy mondás, hogy „kinek a pap kinek a papné tetszik” úgymond, így aztán a fentebb felsorolt szempontok figyelembevételével magunk döntjük el, hogy melyik ajtót is válasszuk jövendő vagy már meglévő otthonunkhoz? Választék pedig van bőven, tehát nem kell attól tartanunk, hogy nem találjuk meg a keresett nyílászárót, akár egy sztenderd akár egy egyedi ajtóról legyen is szó.

Manapság a műanyagból készült ajtók és ablakok korát éljük, ezért nézzük meg, hogy mi is az, ami mellettük szól?

Legyen mutatós, vagyis jó érzés legyen rajta belépni, hiszen ezt naponta többször megtesszük és azoknak, akik csak elmennek mellette is azt sugározza, hogy valamit tényleg szimbolizál.

Mivel az egyik legértékesebb kincsünk az idő, természetesen az ajtók kiválasztásánál is figyelembe kell vennünk, hogy ne csak mutatós és biztonságos legyen, de tudjunk időt is megspórolni vele! Hogyan? Nagyon egyszerűen, ha műanyag ajtót vásárolunk és építtetünk be, annak tisztítása és karbantartása lényegesen egyszerűbb, mint a fából vagy más anyagból készült nyílászáróké, tehát máris nyertünk egy kis időt ezzel.

Mi szól még a műanyag bejárati ajtók mellett? Természetesen sok minden, hiszen korszerű technológiával gyártják őket, ezért számtalan előnnyel rendelkeznek, változatos funkciókkal bírnak és kimagaslóan jó az ár-minőség arányuk.

Fontos még tudni, hogy a jó műanyag ajtók méretezése, üvegezése, formája és vastagsága szabadon választható. Merevítésük lehet fém vagy fa és minőségi Maco vasalattal rendelkező, ami a még nagyobb biztonságot eredményezi.

Olyan gyártót és forgalmazót kell keresni ahol a speciális igényeknek is eleget tevő ajtók beszerzése sem jelenthet problémát, mint mondjuk a tűzgátlás, röntgen sugárzás kiszűrése vagy a nedves térrel szembeni ellenállás.

Fontos még tudni, hogy a műanyagból készült ajtók képesek a legmagasabb igényeket is kielégíteni, akár hő-akár hangszigetelés szempontjából.

Mivel bejárati ajtóról van szó, ezért a napsugárzás elleni védelem és a karcolódások, vegyszerek, egyéb időjárási vagy más külső viszontagságok elleni képességük is fontos lehet.

Kihez forduljunk, ha ajtóra van szükségünk?

bejárati ajtó

Az ajtók kiválasztása nem könnyű dolog, legyen az bejárati vagy akár beltéri nyílászáró. Ha már eldöntöttük, hogy a műanyagból készült ajtó mellett tesszük le a voksot, akkor érdemes keresni egy olyan céget, amelyik megfelelő referenciákkal rendelkezik, van szakmai múltja és foglalkozik ezen ajtók forgalmazásával és beépítésével is. Jó, ha egyedi igényeket is hajlandóak figyelembe venni és az sem árt, ha rövid határidővel dolgoznak a lehetőségekhez képest és persze a határidőt be is tartják.

Nos, erre való az internet világa ahol tájékozódhatunk és keresgélhetünk és még csak otthonról sem kell kimozdulnunk közben.

Ha valaki azt gondolja, hogy egyszerű kiválasztani egy ilyen bejárati ajtót, akkor bizony téved és rá fog jönni, hogy idő, körültekintés és persze megfelelő szakemberek tanácsadása nélkül nehéz boldogulni, még akkor is, ha konkrét elképzelései vannak.

Mert ugye ki gondol arra mielőtt a keresgélésbe kezd, hogy vannak 5 és 6 légkamrás kivitelezésű bejárati ajtók, s ezek 70, 76, 85 vagy akár 92 mm vastagságban is készülhetnek?!

Biztos vagyok benne, hogy egy kezdő „ajtó keresőnek” ezek az adatok nem fognak eszébe jutni! Ilyenkor jöhet a személyes felmérés és tanácsadás, amit aztán egy árajánlat követhet, és rögtön tisztában leszünk azzal is, hogy mik a lehetőségeink esetleg.

Tehát ha megtaláltuk, hogy kitől rendelünk és nagyjából elképzeltük, hogy milyet, még akkor sem lélegezhetünk fel, mert ez még csak az út kezdete.

Törekedjünk arra, hogy megbízható céggel tárgyaljunk, akik a legmagasabb minőségi elvárásoknak megfelelő szempontok alapján dolgoznak, műszaki tanácsokkal látnak el bennünket és tapasztalataikat is megosztják velünk.

bejárati ajtó

Felkészültségük már a felmérés alapján is nyilvánvalóvá válik, és nyugodt szívvel bízzuk rájuk azt a fontos feladatot, hogy az általuk ajánlott és beépített ajtón keresztül lépjünk be mindennap az otthonunkba.

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon!