Ablak gyártás

Ablak gyártás régen és a 21. században

Az ablak gyártás ma már mindennapjaink szerves része. Szinte hihetetlennek tűnik, hogy régen az ablak luxuscikknek számított. Legalábbis bizonyos értelemben.

Eleinte nem is volt a házaknak ablaka. Csak ajtaja, ami elengedhetetlen volt az emberek és tárgyak ki- és beengedéséhez.

Az egyszerűbb otthonok azonban nem rendelkeztek ablakkal. Az már egy finomításnak, könnyítésnek számított. Így aztán óriási fejlődésen ment keresztül az ablak gyártás az évek alatt.  Mire a tüzelőnyílástól a mai elektromos távirányítású nyílászáróig eljutottunk.

A tüzelőnyílás volt az úgynevezett őse az ablaknak. Ezen keresztül távozott a főzéskor, fűtéskor keletkezett füst. Ezáltal jobb lett a levegő. Óhatatlanul világosabbá is tette a teret. Hiszen ezen keresztül a napfény is bekacsinthatott a lakókra. Viszont a meleg is kiszökött rajta.

 A következő megoldás a redőny volt. Ami a nyílást betakarta. Nem tudtak hívatlan vendégek betolakodni. Kívül rekedt a por, hideg, eső, bogarak. De sötétséget eredményezett. A tömör redőnyt papírral és állatbőrökkel igyekeztek helyettesíteni. De igazi megoldást csak az üveg megjelenése hozott.

Az ablak gyártás diadala az üvegből származott

A víztiszta üveg a római fürdőkben jelent meg először. Az üveggyártás központja Velence lett. A síküveget úgy gyártották eleinte, hogy fújtak egy üveggömböt vagy hengert. Szétvágták és még forrón kinyújtották sík felületre.

Ablak gyártás

Ez a technológia eljutott az Új Világba és a gyarmati Amerikában tovább fejlesztették. A kis üvegtáblákat keretbe illesztették. Ezáltal egy otthoni, maradandó tárgy lett belőle.

Ettől kezdve már ki is lehetett látni ezeken a nyílászárókon. Mondhatjuk azt, hogy a tényleges ablak fejlődési története így kezdődött. Tehát az üveg hozta meg az igazi diadalt az ablak gyártás számára.

Az ablak gyártás rövid története

A középkortól kezdve a fa ablakok formája, alakja egy-egy építészeti stílus megtestesítője lett.

 • A román stílust kisméretű, zömök félköríves ablakok jellemezték.
 • A gótika kifinomult vázas, gazdagon dísztett ablaktípus megvalósítását tette lehetővé.
 • A barokk stílus az ablakkeretek gazdag díszítését használta.
 • A klasszicista stílus a funkcionalitásra törekedett.

Az egyszerűbb polgári családok csak az 1500-as évek után kezdték el alkalmazni az üveget otthonaikban. Elsősorban sűrű farácsozatú keretbe illesztett kis üvegtáblákkal. Ezzel a fa nyílászárók minden funkciója elérhető lett.

A fixen beépített keretben vízszintesen mozgó, kifelé és befelé nyíló szárny több mint 500 éves találmány. Az angolszász területen a kétrészes, függőleges tolóablak vált népszerűvé.

Ez került át az amerikai kontinensre is. Európában évszázadokon keresztül a szárnyas fa ablak használata volt elterjedve.

Így aztán elindulhatott hódtó útjára az ablak, akár fából készült, akár műanyag volt az alapanyaga.

Ablak gyártás

Az ablak gyártás mióta készít műanyag ablakokat?

1954-ben Németországban gördült le az első műanyag ablak a gyártósorról. Hamarosan az ottani műanyagipar legkeresettebb exportcikkévé vált. Tehát elmondhatjuk, hogy az ablak gyártás teljesen új fázisába lépett 66 évvel ezelőtt.

A műanyag nyílászárók a hosszú évtizedek alatt bizonyítottak. Azt, hogy kellően tartósak és felveszik a versenyt fából készült ablakokkal szemben. Ma már tudjuk, hogy kiváló minőségük megkérdőjelezhetetlen.

S bár induláskor nehézkes volt elterjedésük. De pl. Németországban manapság az ablakok több mint fele ebből az anyagból készül.

A brit adatok még szembetűnőbbek. Itt a lakások közel 90 %-a döntött a műanyag nyílászárók mellett. Az első műanyag ablakok megjelenése óta folyamatosan javult a hőszigetelésük.

Jobb lett az alapanyagok összetétele. Sőt az újrahasznosítás területük is bővült. Mindez óriási előnyt jelent a fával szemben. Főleg ha a környezetvédelmet is figyelembe vesszük.

Kialakult egyfajta kultusza a műanyag nyílászáróknak az elmúlt évek során. Kimutatható, hogy ma már 10 ember közül 9 választja a műanyag ablakot. Ha felújítja a nyílászáróit, a fa ablakokat és ajtókat ilyenre cseréli le.

Miért a műanyag ablak a jó?

Ez teljesen evidens. Ugyanis a műanyag ablakok szigetelése lényegesen jobb. Mint a fából készült változatoké. Ezenkívül, karbantartás sem igényelnek a tisztításon kívül. Márpedig ez nagy előnyt jelent mindenképpen.

A legtöbb gyártó teljes körű garanciát vállal termékeire. Mégpedig hosszú évekre. Ez mit jelent konkrétan? Azt, hogy szavatolják a tartósságát. Már csak el kell határoznunk magunkat, hogy választunk egy ablakot.

Milyen ablakot vegyek?

Ablak gyártás

Akár öreg nyílászáróinkat szeretnénk kicserélni, akár új építésű házunk ablakáról kell döntenünk. Vannak szempontok, amiket figyelembe kell vennünk:

 • Milyen anyagból készült ablakot szeretnék
 • 2 vagy 3 rétegű legyen az üvegezés
 • Milyen vastag ablakot tudunk beilleszteni

Érdemes kikérni szakember véleményét. Na és persze a saját elképzelésünket sem kell háttérbe szorítanunk. Így könnyebb döntést hoznunk.

Ha a műanyag nyílászáró mellett voksolunk mi a dolgunk? Érdemes kicsit belesnünk a kulisszák mögé

Az ablak gyártás fontos része az, hogy miként is készülnek a PVC ablakok?

A PVC ablak gyártás három alapvető gyártásra osztható:

 • Először a gyártóüzemben elkésztik a PVC granulátumot. Amely a profilgyártás alapanyaga. Ez a granulátum már tartalmaz hő és UV stabilizátorokat. Természetesen a műanyagon kívül.

A későbbiek folyamán ezek biztosítják az ablak időjárás állóságát. Valamint lágytó és színező anyagok is kerülnek az alapanyagba.

Második lépésben a PVC profil bekerül az extrudáló üzemekbe. Itt készülnek a különféle szálanyagok. A minőség szempontjából fontos a profilgyártás. Nagy hatása van a késztermék minőségére.

Manapság az alapanyagok széles hőmérsékleti határok közt alaktartóak ütésállóak. Sőt az UV-sugárzással szemben ellenállóak, mérgező adalékoktól mentesek.

A profilcsaládok széles választéka elérhető a gyártók számára. Különböző kiegészítőket is tartalmaznak. A jelenlegi modern profilok faerezet utánzattól kezdve a fóliázott, festési eljáráson keresztüli koesztrudálással készülnek. Ami az újrahasznosítás lehetőségét is magukban foglalják.

A harmadik vertikumban a gyártó cégek a tényleges előállítást végzik. Ezt nevezzük konfekcionálásnak. A legyártott profilokból hegesztéssel késztik elő az ablakot. Az adott igények szerinti formára, méretre a tokot és a szárny kereteket.

Az ablak gyártás menete:

 • Méretre vágása a PVC profiloknak
 • Kilincshely-, zárhelyek-, szellőző-, vízkivezető rések kimarása
 • A merevítő acélok kiszabása méretre és becsavarozása
 • Összehegesztés a sarkoknál
 • Varrat tisztítás a hegesztésnél
 • Vasalatok szerelése
 • Beüvegezés

S akkor, ha készen van az ablak, már csak be kell a helyére tenni. Nagyon fontos, hogy bármilyen igényesen van is legyártva egy nyílászáró nem mindegy hogyan építik be.

A szakszerű és jó behelyezés és beszabályozás teszi használhatóvá, élvezhetővé. Ezért lehetőség szerint olyan beépítőt bízzunk meg, akiért az ablak gyártó vagy ablak kereskedő cég felelősséget vállal.

Az ablak gyártás végterméke az ablak

Napjainkban természetesen már nem számít luxuscikknek egy ablak. De azért nem mindegy hol készült. Az sem mindegy hogy néz ki. Na és persze mennyire vagyunk elégedettek vele.

Nem csak az ízlésünket tükrözi az ablakunk. De bizony az életünket is szebbé, komfortosabbá és kényelmesebbé tudja tenni.

Ha elhatározzuk, hogy már ráférne az otthonunkra egy kis friss levegő. Vagy egy új szín, egy kicsit több fény. Ne habozzunk sokáig! Cseréljük ki a nyílászárót, legyen az ajtó vagy ablak. Aztán nyissuk ki vagy csukjuk be. Amire éppen szükségünk van.

Ablak gyártás

Az ablak gyártás végterméke egy igazi, könnyen kezelhető ablak. Biztos, hogy nem kell semmitől sem tartanunk, ha jól választjuk ki! Használjuk bátran, hiszen a mondás is így szól:

„Amikor becsukódik egy ajtó, helyette mindig kinyílik egy ablak” J


© 
rz

Ablakokkal kapcsolatban, bővebben információkat itt olvashat.

Kérjen árajánlatot még ma!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon.

Hasonló cikkek