Ablak szigetelés

Az Ablak Szigetelés Hatása A Rezsire

Az ablak szigetelés  jelentősége manapság megnőtt a háztartásokban. A fűtési szezonokban és a nyári időszakokban is visszatérő probléma ez.

Vagyis, hogy a régi ajtókat, ablakokat miként lehetne szigetelni. A nyílászáró szigetelés lakásunk egyik legfontosabb feladata, akár építkezünk, akár felújítunk.

Ablak szigetelés

Ablak szigetelés

Tudjuk mindannyian, hogy a leghatékonyabb megoldás az ablak szigetelésre természetesen az lenne, ha korszerű nyílászárókra cserélnénk ki a régieket.

De ha ez mégsem megoldható, vannak esetleg praktikák, amikkel a fűtésszámlánkat kicsit lefaraghatjuk. Ezekkel akár  jó eredményeket is elérhetünk az ablak szigetelés területén.

Persze az a legoptimálisabb megoldás, ha szakember segítségét kérjük az ablak felújítás és ablak  beépítés során.

Ő az, aki tud tanácsot adni és megoldással szolgálni bármilyen megoldást is választunk. Azt is meg tudja mondani, melyik a legjobb műanyag ablak például.

Házi módszerek az ablak szigetelésre

Bár sokan azt gondolják, hogy meg tudják oldani egyedül is az ablak  szigetelést vagy felújítását nem győzzük hangsúlyozni, hogy kérjük hozzáértő segítségét, ha csak egy mód van rá!

Kibélelés

Ha nagyon besüvít a szél az ablak réseken, akkor próbálkozhatunk eltorlaszolással, vagyis újságpapír csíkokra szaggatva vagy régi törölköző betömködése is segíthet. Azonban nem túl esztétikus megoldás és nagy csodát sem várjunk tőle.

 

A habszivacs méretre vágásával már kicsit jobb a helyzet, de ez a megoldás sem tökéletes természetesen.

Csak abban az esetben lehet némi eredménye, ha két ablak közé be tudjuk helyezni a habszivacs csíkokat. Szimpla ablak esetén nem lesz túlságosan eredményes ez a fajta ablak szigetelési módszer.

Ablakfólia

Az előbbi kibélelést még tudjuk kombinálni ablakfólia felragasztásával, amivel már az üveg szigetelése is bizonyos mértékig elérhető és nem utolsósorban a páralecsapódást is csökkenti az ablaküvegeken.

Ablaktömítő szalag

Rugalmas és habszerű anyagának köszönhetően bármilyen méretű nyílások tömítésére alkalmazható akár ablakoknál, akár ajtóknál, legyen szó fából készült nyílászárókról vagy műanyag ablakokról, ajtókról.

 

Ollóval méretre vághatjuk és ragaszthatjuk is a helyére, persze ez sem lehet végleges megoldás, de sokszor ideiglenesen megteszi, hogy a hőszigetelés kicsit jobb legyen.

Persze ezzel a gázszámla csökkentését nem tudjuk megoldani igazán.

Szilikon paszta, mint ablak szigetelés

szilikonos tömítést végez egy férfi

A szilikon paszta nem igazán jó ablak szigetelésre.

 

Nem véletlenül említjük utoljára, hiszen ennek használatát nem csak utolsósorban ajánljuk, hanem tulajdonképpen egyáltalán nem alkalmas ablak szigetelésre.

 

Legfeljebb egy fűtésszezont lehet ezzel megoldani, hiszen a szilikont nem erre a célra fejlesztették ki. Hogy miért nem? Mert hamar megkeményedik, ezáltal elveszíti azt a rugalmasságát, ami megfelelne az ablak  szigetelésre.

Na és persze ezt a megkeményedett pasztát bizony utólag eltávolítani nem könnyű feladat. Vagyis mondhatjuk azt, hogy ezzel a módszerrel több kárt mint hasznot tudunk okozni adott esetben.

Mindezek után érdemes átgondolnunk, hogy a régi ablak szigetelése a megoldás, vagy inkább cseréljük le újra? Mondjuk, egy műanyag ablak választása nagyon megfelelő megoldás lehet

Ablakcsere okosan

Ablak szigetelés

Bizony a jól szigetelt ablakok ma már fontos részei a lakásunknak. Akár a téli fűtésidényről akár a nyári hűtésidényről is van szó. Vagyis amikor lakáskorszerűsítésre gondolunk, fontos, hogy az ablakok cseréjére is gondoljunk.

Miért? Mert így jelentősen csökkenthetjük  gázszámlánkat vagy egyéb  téli fűtési számlánkat. Vagy a nyári villanyszámlánkat a légkondicionáló berendezések kevesebb működtetése miatt.

Nem csak akkor érdemes ezzel foglalkozni, amikor jelentős állami támogatást is igénybe vehetünk erre a célra. Várhatóan ismét lesz erre lehetőség.

Mielőtt eldöntjük, hogy milyen ablak beépítése mellett tesszük le a voksot, érdemes kicsit megismerni azokat az üvegezési típusokat amik közül választhatunk.

Legfontosabb és alapvető információ ezen a téren, hogy az üvegezés hőszigetelő hatása minek is köszönhető.

Nos, ez alapvetően az üvegtáblák közötti térben lévő levegő illetve nemesgáz jelenlétének tudható be. Ez által lesz az ablak szigetelése a lehető legoptimálisabb.

Érdemes annak is utána érdeklődni, hogy melyik a legjobb műanyag ablak, ami ezzel a szigeteléssel rendelkezik.

 A kétrétegű üveg, ami hőszigetelt

 

Ha ezt a fajta üvegezést választjuk, a hagyományos üvegezéssel szemben, biztosak lehetünk benne, hogy a szigetelés mértéke akár 50 százalékkal is jobbnak bizonyul.

Miből is adódik ez a jó szigetelés?

Elsősorban abból, hogy az üvegtáblák között nemesgáz található ez van betöltve.  Ez kripton vagy argon és remekül ellátja a szigetelés funkcióját.

Ezenkívül még a belső tér felőli oldalon elhelyezkedik egy láthatatlan fémfüst réteg is. Ami természetesen nincs befolyással sem a napsugár intenzitásának hatására, sem pedig a színek érzékelésére.

 

Előnyei

Napkollektorként működik főleg a déli tájolású ablakok esetében, tehát energianyerés érhető el vele

Fele annyi a hő veszteség ezzel az üveggel, mint a szigetelt üveggel

– Pozitív hatással van a belső mikroklímára az üveg magasabb hőmérséklete

Energia megtakarítás érhető el vele, akár 10 köbméter körüli is, négyzetméterenként

 

Háromrétegű hőszigetelt üveg

Ablak szigetelés

Ebben az esetben azért kimagaslóan jó a nyílászáró szigetelése, mert egy harmadik üvegtábla is elhelyezkedik a másik kettő mellett. Természetesen ez a  plusz nemesgáz réteg is szigetel ezáltal.

 

Ebben az esetben érdemes az ablakkereteknek is magas szigetelőértékűnek lenniük. Azért van erre szükség, hogy a hő-híd hatás elkerülhető legyen

 

Az energiatakarékos ablak ismérvei

Tehát akár építkezünk akár felújítunk nagyon fontos, hogy az ablak szigetelést és ajtó szigetelést megoldjuk a megfelelő nyílászáró kiválasztásával

Építkezés vagy lakásfelújítás alkalmával sokak számára jelent problémát a megfelelő nyílászáró kiválasztása. Lássuk, milyen lehetőségeik vannak azoknak, akik szeretnének a megfelelő hang-, és hőszigetelésről gondoskodni!

Az egyrétű ablak

Ez az ablaktípus szinte minden helyiségbe beépíthető, alkalmas bárhová elhelyezni, ez egy egyrészes ablakszárnykeretből álló ablak típus.

Két- illetve három rétegű üvegének köszönhetően valóban energiatakarékos megoldás, vagyis képes télen a hideget, nyáron a meleget a lakáson kívül tartani.

 

Az egyesített szárnyú ablak

Ez a fajta ablak típus jobban szigetel mint az egyrétű ablak, külső és belső ablakszárnyból áll és attól függően, hogy milyen fajta, általában a külső üveg szigetelt és kétrétegű, a belső pedig egyrétegű.

Az üvegtáblák között általában akár 50-70 mm távolság is van, így a hőszigetelése és a hangszigetelése optimálisabb az egyrétegű ablaknál. Vagyis az ablak szigetelés még inkább optimális.

 

A kötött ablak

Ebben az esetben elkülönült ablakszárnyakról beszélhetünk, vagyis a szárnyak 10-15 cm-re helyezkednek el egymástól. Ennél a fajtánál is választható belső egyrétegű és külső kétrétegű üveg ami hőszigetelt.

 Műanyag ablak keretek többkamrás profillal

 

metszeti kép

A kemény műanyag ablakkeretek, melyeknek anyaga PVC vagy éppen poliuretén, hőszigetelés szempontjából nagyon megfelelőek. Hőszigetelésük egyenértékű a fa keretekkel, és ahogyan erről már volt is szó, tisztításuk és karbantartásuk nagyon egyszerű.

 

Ezek a keretek több kamrás profillal készülnek és igencsak nagy népszerűségnek örvendenek kiváló tulajdonságaik miatt. Vagyis a műanyag ablak műanyag kerettel igen jó választásnak bizonyul szigetelés szempontjából.

Az ablak szigetelés redőnnyel is fokozható

 

Amikor beköszönt a hideg, vagyis az őszi és téli időszakban, de akár a korai tavaszban is, a legtöbb hő a lakásokban az ablakokon keresztül távozik.

Elmondhatjuk ugyan, hogy a modern nyílászárók hőszigetelő képessége sokkal jobb mint a régieké volt, de még így is előfordulhat hő veszteség, különféle okokból.

 

Azonban van egy olyan időszakos megoldás, ami fokozhatja az ablak szigetelését. Ez  nem csak a hideg ellen véd, de a túlzott napsugárzástól is óv. Sőt a betörések elleni védelemben is fontos szerepet kap.

 

Ezek a megoldások pedig természetesen az ablakokra szerelhető rolók, redőnyök, spaletták, zsalugáterek például. De ez nem csak ablak szigetelésre, hanem adott esettben ajtó szigetelésre is használható.

 

Ez azonban már egy másik történet. Viszont szorosan összefügg azzal, hogy mennyire tudjuk megvédeni az ablakon keresztül esetlegesen beáramló hideg vagy meleg ellen otthonunkat.

Ablak szigetelés

Minőségi ablakot, ajtót  válasszunk, és megbízható szakemberekkel szereltessük be azokat. Ebben az esetben nem érhet minket váratlan meglepetés a nyílászáró szigetelés terén sem.

Nyílászáró szigeteléssel kapcsolatban, bővebben itt olvashat további információkat.

 

rz

Ablakokról bővebben itt olvashat

 

Kérjen ajánlatot még ma!

 

Több információra van szüksége?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon.

 

Hasonló cikkek