Manapság számos háztartásban a  fűtési szezonokban, visszatérő probléma az, hogy a régi ablakokat miként lehetne szigetelni, ha nem megfelelő a szigetelése. Tudjuk mindannyian, hogy a leghatékonyabb megoldás erre a problémára természetesen az lenne, ha korszerű nyílászárókra cserélnénk ki a régieket, de ha ez mégsem megoldható, vannak esetleg praktikák amikkel a fűtésszámlánkat kicsit lefaraghatjuk és jó eredményeket érhetünk el ezen a téren.

Persze az a legoptimálisabb megoldás ha szakember segítségét kérjük, aki tud tanácsot adni és megoldással szolgálni ha erre van lehetőség a régi ablakok esetében.

Házi módszerek az ablak szigetelésre

Bár sokan azt gondolják, hogy meg tudják oldani egyedül is a szigetelés felújítását, nem győzzük hangsúlyozni, hogy kérjük hozzáértő segítségét ha csak egy mód van rá!

– Kibélelés

Ha nagyon besivít a szél az ablak réseken, akkor próbálkozhatunk eltorlaszolással, vagyis újságpapír csíkokra szaggatva vagy régi törölköző betömködése is segíthet. Azonban nem túl esztétikus megoldás és nagy csodát sem várjunk tőle.

A habszivacs méretre vágásával már kicsit jobb a helyzet, de ez a megoldás sem tökéletes természetesen. Csak abban az esetben lehet némi eredménye ha két ablak közé be tudjuk helyezni a habszivacs csíkokat. Szimpla ablak esetén nem lesz túlságosan eredményes ez a fajta ablak szigetelési módszer.

– Ablakfólia

Az előbbi kibélelést még tudjuk kombinálni ablakfólia felragasztásával, amivel már az üveg szigetelése is bizonyos mértékig elérhető és nem utolsósorban a páralecsapódást is csökkenti az ablaküvegeken.

– Ablaktömítő szalag

Rugalmas és habszerű anyagának köszönhetően bármilyen méretű nyílások tömítésére alkalmazható akár ablakoknál, akár ajtóknál, legyen szó fából készült nyílászárókról vagy műanyag ablakokról, ajtókról.

Ollóval méretre vághatjuk és ragaszthatjuk is a helyére, persze ez sem lehet végleges megoldás, de sokszor ideiglenesen megteszi, hogy a hőszigetelés kicsit jobb legyen.

– Szilikon paszta

Nem véletlenül említjük utoljára, hiszen ennek használatát nem csak utolsósorban ajánljuk, hanem tulajdonképpen egyáltalán nem alkalmas ablak szigetelésre.

Legfeljebb egy fűtésszezont lehet ezzel megoldani, hiszen a szilikont nem erre a célra fejlesztették ki. Hogy miért nem? Mert hamar megkeményedik, ezáltal elveszíti azt a rugalmasságát ami megfelelne a szigeteléshez és ezt a megkeményedett pasztát bizony utólag eltávolítani nem könnyű feladat.

Vagyis mondhatjuk azt, hogy ezzel a módszerrel több kárt mint hasznot tudunk okozni adott esetben.

Mindezek után érdemes átgondolnunk, hogy a régi ablak szigetelése a megoldás, vagy inkább cseréljük le újra ami megfelelően szigetelt?!

Ablakcsere okosan

Bizony a jól szigetelt ablakok ma már fontos részei a lakásunknak, akár a téli fűtésidényről akár a nyári hűtésidényről is van szó.

Vagyis amikor lakáskorszerűsítésre gondolunk, fontos, hogy az ablakok cseréjére is gondoljunk, mert így jelentősen csökkenthetjük a téli fűtési számlánkat és a nyári villanyszámlánkat a légkondicionáló berendezések kevesebb működtetése miatt.

Főleg most érdemes ezzel foglalkozni, amikor jelentős állami támogatást is igénybe vehetünk erre a célra.

Mielőtt eldöntjük, hogy milyen ablak beépítése mellett tesszük le a voksot, érdemes kicsit megismerni azokat az üvegezési típusokat amik közül választhatunk.

Legfontosabb és alapvető információ ezen a téren, hogy az üvegezés hőszigetelő hatása minek is köszönhető.

Nos ez alapvetően az üvegtáblák közötti térben lévő levegő illetve nemesgáz jelenlétének tudható be. 

A kétrétegű üveg ami hőszigetelt 

Ha ezt a fajta üvegezést választjuk a hagyományos üvegezéssel szemben, biztosak lehetünk benne, hogy a szigetelés mértéke akár 50 százalékkal is jobbnak bizonyul.

Miből is adódik ez a jó szigetelés?

Elsősorban abból, hogy az üvegtáblák között nemesgáz található ez van betöltve, kripton vagy argon és remekül ellátja a szigetelés funkcióját.

Ezenkívül még a belső tér felőli oldalon elhelyezkedik egy láthatatlan fémfüst réteg is, ami természetesen nincs befolyással sem a napsugár intenzitásának hatására, sem pedig a színek érzékelésére.

Előnyei

Napkollektorként működik főleg a déli tájolású ablakok esetében, tehát energianyerés érhető el vele

– Fele annyi a hőveszteség ezzel az üveggel mint a szigetelt üveggel

– Pozitív hatással van a belső mikroklímára az üveg magasabb hőmérséklete

– Energia megtakarítás érhető el vele, akár 10 köbméter körüli is, négyzetméterenként 

Háromrétegű hőszigetelt üveg

profile of a plastic window, a section of a multi-compartment double-glazed window close-up

Ebben az esetben azért kimagaslóan jó a szigetelése a nyílászárónak, mert egy harmadik üvegtábla is elhelyezkedik a másik kettő mellett és természetesen egy plusz nemesgáz réteg is szigetel ezáltal.

Ebben az esetben érdemes az ablakkereteknek is magas szigetelőértékűnek lenniük, hogy a hő-híd hatás elkerülhető legyen

Az energiatakarékos ablak ismérvei 

Tehát akár építkezünk akár felújítunk nagyon fontos, hogy az ablak szigetelést és ajtó szigetelést megoldjuk a megfelelő nyílászáró kiválasztásával 

Építkezés vagy lakásfelújítás alkalmával sokak számára jelent problémát a megfelelő nyílászáró kiválasztása. Lássuk, milyen lehetőségeik vannak azoknak, akik szeretnének a megfelelő hang-, és hőszigetelésről gondoskodni!

Az egyrétű ablak 

Ez az ablaktípus szinte minden helyiségbe beépíthető, alkalmas bárhová

elhelyezni, ez egy egyrészes ablakszárnykeretből álló ablak típus.

Két- illetve három rétegű üvegének köszönhetően valóban energiatakarékos megoldás, vagyis képes télen a hideget, nyáron a meleget a lakáson kívül tartani.

Az egyesített szárnyú ablak 

Ez a fajta ablak típus jobban szigetel mint az egyrétű ablak, külső és belső ablakszárnyból áll és attól függően, hogy milyen fajta, általában a külső üveg szigetelt és kétrétegű, a belső pedig egyrétegű.

Az üvegtáblák között általában akár 50-70 mm távolság is van, így a hőszigetelése és a hangszigetelése optimálisabb az egyrétegű ablaknál.

A kötött ablak

Ebben az esetben elkülönült ablakszárnyakról beszélhetünk, vagyis a szárnyak 10-15 cm-re helyezkednek el egymástól.

Ennél a fajtánál is választható belső egyrétegű és külső kétrétegű üveg ami hőszigetelt.

Műanyag ablak keretek többkamrás profillal

Pvc profile windows with triple glazing

A kemény műanyag ablakkeretek, melyeknek anyaga PVC vagy éppen poliuretén, hőszigetelés szempontjából nagyon megfelelőek, hőszigetelésük egyenértékű a fa keretekkel és ahogyan erről már volt is szó, tisztításuk és karbantartásuk nagyon egyszerű.

Ezek a keretek több kamrás profillal készülnek és igencsak nagy népszerűségnek örvendenek kiváló tulajdonságaik miatt.

Az ablak szigetelés redőnnyel is fokozható

Amikor beköszönt a hideg, vagyis az őszi és téli időszakban, de akár a korai tavaszban is, a legtöbb hő a lakásokban az ablakokon keresztül távozik.

Elmondhatjuk ugyan, hogy a modern nyílászárók hőszigetelő képessége sokkal jobb mint a régieké volt, de még így is előfordulhat hőveszteség, különféle okokból.

Azonban van egy olyan időszakos megoldás ami fokozhatja az ablakok szigetelését, nem csak a hideg ellen véd de a túlzott napsugárzástól is óv, sőt a betörések elleni védelemben is fontos szerepet kap.

Ezek a megoldások pedig természetesen az ablakokra szerelhető rolók, redőnyök, spaletták, zsalugáterek például.

Ez azonban már egy másik történet, viszont szorosan összefügg azzal, hogy mennyire tudjuk megvédeni az ablakon keresztül esetlegesen beáramló hideg vagy meleg ellen otthonunkat.

Window with a mosquito net in the wall

Minőségi ablakot válasszunk és megbízható szakemberekkel szereltessük be azokat, akkor nem érhet minket váratlan meglepetés a szigetelés terén sem.

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon!