| |

Ha redőny, legyen műanyag redőny!

A redőnyök minden épületnek elengedhetetlen elemei. De vajon a műanyag redőnyök is ennyire elterjedtek? Mert a jó redőnyök, beleértve az alumínium redőnyöket és a műanyag redőnyöket egyaránt, nem csak az időjárás viszontagságaitól védik meg otthonunkat. Hanem ha nagy a forróság csökkenthetjük velük a lakásunk hőmérsékletét mondjuk. Ezáltal költséget is takarítunk meg, mivel a klíma hatékonyságát és hűtési idejét tudjuk befolyásolni.

A műanyag redőny és aluredőny pozitív tulajdonságai

műanyag redőny De nem csak a melegtől hanem a hidegtől is véd egy jó műanyag redőny vagy aluredőny. Hiszen a téli időszakban ezek a redőnyök védenek a hideg beáramlása ellen bizonyos mértékig. Tehát az épület energetikai besorolását is képesek javítani. Természetesen az is feladata egy jó műanyag redőnynek vagy aluredőnynek, hogy a kíváncsi tekintetek ellen megvédje a ház lakóit. Ha pedig nincsenek teljesen lezárt állapotban, vagyis úgy engedjük le a redőnyt, hogy a lamellák között rés marad. Nos akkor kellemes fény szűrődik be rajta, s még a szellőzés is biztosítva van ilyen helyzetben az árnyékolónál.

A redőny története

műanyag redőny Ha kicsit utánanézünk a dolgoknak, megtalálhatjuk a forrást, hogy a redőny története egészen a hatodik századig vezethető vissza. Ezekben az időkben a Római Birodalom lakosai ugyanis már ismerték, sőt használták is a nagyobb városokban a zsalut. Ezek a zsaluk az árnyékoló elődjének számítottak. Akkor még elsősorban az ablaknyílások zárására volt hivatott és csak másodsorban alkalmazták, mint árnyékolót. A mai ismert formájában az 1800-as évek közepén jelent meg Németországban. Esseling városában, egy helybéli asztalos készítette el először az egymáshoz kapcsolt falécekből álló palástot. Melyet fatengelyre feltekert és így szerelte fel a nyílászáró elé. A praktikus szerkezet hamar nagy népszerűségre tett szert. Gyorsan meghódította a világot, s az 1800-as évek végére már hazánkban is megjelent. A második világháborúig a faredőnyök voltak a legnépszerűbbek. De aztán a nyersanyag hiányok következtében egyre nagyobb teret hódítottak az alumínium és műanyag redőnyök. Manapság ebből a két anyagból készült árnyékoló a legelterjedtebb.

Műanyag redőny vagy alumínium redőny?

Ha a redőny mellett döntünk, mint árnyékoló eszköz mellett, jó ha tudjuk, hogy a hőszigetelés mellett és a belátás védelmén túl, zajvédelmi funkciókat is képes ellátni. Tehát egy minőségi, jó műanyag redőny több funkciót is képes ellátni. Azonban jó, ha tudjuk, hogy csak bizonyos esetben képes ezeket a feladatokat ellátni ez a fajta árnyékoló. Vagyis ha olyan ablakra lesz felszerelve, ami szintén jó minőségű és megfelelően hőszigetelt. Választhatunk alumínium redőnyt, vagy eshet a választásunk műanyag redőnyre. Mindkettőnek lehetnek előnyei és hátrányai természetesen. A tulajdonosnak kell eldöntenie, hogy melyiket tartja megfelelőbbnek, jobbnak a saját céljai szempontjából. A redőny akár védelmi vonalként is prosperálhat lakásunkban azáltal, hogy megakadályozhatja az esetleges betöréseket. De nem csak a hívatlan vendégek kívül rekesztésére szolgál, hanem a fűtési és hűtési számlánkon is javítani képes. Ahogyan ezt már az előzőekben is említettük. A redőny nélküli ablakon át sokkal több hő távozhat a lakásból, illetve több hideg juthat be a lakásba. Tehát valóban elmondhatjuk, hogy egy bizonyos védelmi vonalat képezünk nyílászáróinkon azáltal, hogy a műanyag redőnyt vagy aluredőnyt szereltetünk fel rá.. Akár hagyományos ablakokról van szó, akár modern nyílászárókról, egy jó redőny szükség lesz mindenképpen. Na de nézzük meg, hogy mi a különbség az alumínium redőny illetve a műanyag redőny között?

Az alumínium redőny

műanyag redőny Ezt a fajta redőnyt sokan azért nem választják, mert drágább, mint a műanyag redőny. Viszont pontosan anyagánál fogva hosszú élettartamú, akár évtizedekig is képes megfelelően működni. Csendes a működése, zajszigetelés szempontjából rendkívül jó paraméterekkel rendelkezik. Mit jelent ez pontosan? Azt, hogy a kinti és benti zajokat egyaránt jól felfogja, sötétítés szempontjából is kiváló. A redőny típusok közül az egyik legjobb ár-érték aránynak megfelelő termék. Időállóságát az alumínium alkatrészeinek köszönheti. Vagyis a külső időjárási hatásoknak sokáig és minden évszakban képes ellenállni. Legyen szó esőtől, hóról vagy akár erős napfényről. Az aluredőny ellenáll az időjárási viszontagságoknak. Nagy előnyként lehet még megemlíteni, hogy lamellái között különleges hab töltet található, így a hőszigetelési képessége igen magas. Festése szinterezett, ezért is tartja meg sokáig eredeti színét. Fontos még megemlíteni, hogy nem rozsdásodik, bármennyi nedvesség is éri a viszontagságos időjárások alkalmával. Külső és belső tokkal ellátott, vagyis adott esetben át is lehet szerelni, ha szükséges. Rendkívül energiatakarékos termék, ezért is választják sokan az ára ellenére is, hiszen ez hosszú távon visszatérül a vásárlónak.

A műanyag redőny

műanyag redőny Ha a redőnyök népszerűségi szintjére vagyunk kíváncsiak, akkor mindenképpen a műanyag redőnyök a legkeresettebbek jelenleg. Ennek az oka határozottan a kedvező árfekvésük. Mai világunkban ez egyáltalán nem elhanyagolandó tényező. Elmondhatjuk ennek ellenére, hogy alumíniumból készült társaiknál lényegesen olcsóbbak a műanyag redőnyök. Viszonylag ezeknek is jó zaj- és hőszigetelésük van. Valamint ezek hatékonyságát még növelni is tudják majd a későbbiekben a gyártók. Majd a további fejlesztések alkalmazásával remélhetőleg. Nagy előnyként szól a műanyag redőny mellett, hogy könnyen kezelhető, kevés karbantartást igényel. Ennek ellenére az árához képest bizonyos ideig, ha nem is olyan sokáig, mint az aluredőny, de véd a hőmérséklet ingadozások ellen. Ellenáll az UV sugárzásnak, nem engedi be a fényt, tehát megfelelhet elvárásainknak, hiszen ez is egy kiváló termék. Vagyis ez természetesen nem jelenti azt, hogy egy műanyag redőny is teljes mértékben képes ellátni az alapvető árnyékolási teendőket. Viszont az biztos, hogy kevésbé ellenálló, mint az aluredőny, tehát a túlságosan nagy szél vagy erősebb jégverés könnyebben kárt tehet benne.

Színes redőnyök

műanyag redőny Sajnos manapság még mindig él az a tévhit az emberek körében, hogy a műanyag redőnyöket csak fehér színben lehet kapni, az alumínium redőnyök pedig csak fémes, vagyis szürke színben léteznek. Szerencsére azonban ez ma már nem jellemző az árnyékolástechnikai piacra sehol a világon. Így hazánkban sem. Elmondhatjuk nyugodtan, bár talán túlzásnak tűnik, hogy szinte minden színben elérhetőek ezek a termékek is. Úgy a műanyag redőnyök mint az aluredőnyök. Tehát feldobhatjuk otthonunk stílusát, megjelenését azzal, ha színes árnyékolót választunk. Ami harmonizál a homlokzat, a falak, a nyílászárók színével. Azt is pozitívumként mondhatjuk el, hogy a természetesség hívei sem fognak csalódni, ha ezen anyagokból készült redőnyöket választanak, hiszen léteznek már fahatású és különféle erezetmintákkal rendelkező műanyag redőnyök is.

Kombinált redőnyök

Ha nem csak a megfelelő árnyékolást szeretnénk megoldani otthonunkban, hanem a rovarvédelméről is szeretnénk gondoskodni, praktikus megoldás a szúnyoghálóval kombinálható redőny. Ez az úgynevezett kombi redőny. Amely sokkal helytakarékosabb és olcsóbb, mintha a két terméket külön-külön vásároljuk meg és szereltetjük fel. Ebben az esetben a szúnyogháló a redőnyszekrényben kerül elhelyezésre és a mozgatása egy külön lefutón keresztül történik. műanyag redőny Ennek következtében alkalmazható csak rovarvédelemre és csak árnyékolásra is. A hatékonyság és a működés egymástól teljesen független lesz. A teljesség igénye nélkül próbáltunk bemutatni a redőnyök előnyeit, már csak el kell döntenie mindenkinek, hogy milyet szeretne választani, aluredőnyt vagy műanyag redőnyt. Na és persze az sem mindegy hol vásárolja meg és kivel szerelteti fel! Redőnyökről bővebben itt olvashat további információkat.

Kérjen árajánlatot még ma!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon

Hasonló cikkek