A redőnyök minden épületnek elengedhetetlen elemei, akár lakóépületről van szó, akár más funkciójú épületről. Hogy miért? Mert a jó redőnyök, beleértve az alumínium és a műanyag redőnyöket egyaránt, nem csak az időjárás viszontagságaitól védik meg otthonunkat, hanem ha nagy a forróság csökkenthetjük velük a lakásunk hőmérsékletét mondjuk. Ezáltal költséget is takarítunk meg, mivel a klíma hűtési idejét és hatékonyságát tudjuk befolyásolni. Ugyanígy a téli hónapokban védelmet nyújtanak a redőnyök a hideg beáramlása ellen bizonyos mértékig, tehát az épület energetikai besorolását is képesek javítani. Természetesen az is feladata egy jó műanyag redőnynek vagy aluredőnynek, hogy a kíváncsi tekintetek ellen megvédje a ház lakóit. Ha pedig nincsenek teljesen lezárt állapotban, vagyis úgy engedjük le a redőnyt, hogy a lamellák között rés marad, kellemes fény szűrődik be rajta, s még a szellőzés is biztosítva van ilyen helyzetben az árnyékolónál.

A redőny története

műanyag redőny

Ha kicsit utánanézünk a dolgoknak, megtalálhatjuk a forrást, hogy a redőny története egészen a hatodik századig vezethető vissza. Ezekben az időkben a Római Birodalom lakosai ugyanis már ismerték, sőt használták is a nagyobb városokban a zsalut, ami ezen az árnyékoló elődjének számított, akkor még elsősorban az ablaknyílások zárására volt hivatott és csak másodsorban alkalmazták, mint árnyékolót.

A mai ismert formájában az 1800-as évek közepén jelent meg Németországban. Ott Esseling városában, egy helybéli asztalos készítette el először az egymáshoz kapcsolt falécekből álló palástot, melyet fatengelyre feltekert és így szerelte fel a nyílászáró elé. A praktikus szerkezet hamar nagy népszerűségre tett szert, gyorsan meghódította a világot, s az 1800-as évek végére már hazánkban is megjelent.

A második világháborúig a faredőnyök voltak a legnépszerűbbek, de a nyersanyag hiányok következtében egyre nagyobb teret hódítottak a későbbiekben az alumíniumból és műanyagból készült redőnyök.

Manapság ebből a két anyagból készült árnyékoló a legelterjedtebb.

Műanyag redőny vagy alumínium?

Ha a redőny mellett döntünk, mint árnyékoló eszköz mellett, jó ha tudjuk, hogy a hőszigetelés mellett és a belátás védelmén túl, zajvédelmi funkciókat is képes ellátni egy minőségi, jó redőny.

Azonban azt se felejtsük el, hogy csak abban az esetben képes ezeket a feladatokat ellátni ez a fajta árnyékoló, ha olyan ablakra lesz felszerelve, ami szintén jó minőségű és megfelelően hőszigetelt.

Választhatunk alumíniumból készült redőnyt, vagy eshet a választásunk műanyag redőnyre is. Mindkettőnek lehetnek előnyei és hátrányai természetesen. A tulajdonosnak kell eldöntenie, hogy melyiket tartja megfelelőbbnek, jobbnak a saját céljai szempontjából.

A redőny akár védelmi vonalként is prosperálhat lakásunkban azáltal, hogy megakadályozhatja az esetleges betöréseket, de nem csak a hívatlan vendégek kívül rekesztésére szolgál, hanem a fűtési és hűtési számlánkon is javítani képes, ahogy ezt már az előzőekben is említettük. A redőny nélküli ablakon át sokkal több hő távozhat a lakásból, illetve több hideg juthat be a lakásba.

Tehát valóban elmondhatjuk, hogy egy bizonyos védelmi vonalat képezünk nyílászáróinkon azáltal, hogy ezzel a kiegészítővel látjuk el.

Akár hagyományos ablakokról van szó, akár modern nyílászárókról, egy jó redőny szükség lesz mindenképpen.

Na de nézzük meg, hogy mi a különbség az alumínium illetve a műanyag redőny között?

Az alumínium redőny 

Ezt a fajta redőnyt sokan azért nem választják, mert drágább, mint a műanyag változata.

Viszont pontosan anyagánál fogva hosszú élettartamú, akár évtizedekig is képes megfelelően működni, csendes a működése, zajszigetelés szempontjából rendkívül jó paraméterekkel rendelkezik, vagyis a kinti és benti zajokat egyaránt jól felfogja, sötétítés szempontjából is kiváló.

A redőny típusok közül az egyik legjobb ár-érték aránynak megfelelő termék. Időállóságát az alumínium alkatrészeinek köszönheti. Vagyis a külső időjárási hatásoknak sokáig és minden évszakban képes ellenállni, legyen szó esőről, hóról vagy akár erős napfényről.

Nagy előnyként lehet még megemlíteni, hogy lamellái között különleges hab töltet található, így a hőszigetelési képessége is igen magas.

Festése szinterezett, ezért is tartja meg sokáig eredeti színét. Fontos még megemlíteni, hogy nem rozsdásodik, bármennyi nedvesség is éri a viszontagságos időjárások alkalmával.

Külső és belső tokkal ellátott, vagyis adott esetben át is lehet szerelni, ha szükséges.

Rendkívül energiatakarékos termék, ezért is választják sokan az ára ellenére is, hiszen ez hosszú távon visszatérül a vásárlónak.

A műanyag redőny 

Ha a redőnyök népszerűségi szintjére vagyunk kíváncsiak, akkor mindenképpen a műanyagból készültek a legkeresettebbek jelenleg. Ennek az oka határozottan a kedvező árfekvésük.

Elmondhatjuk, hogy ennek ellenére, hogy alumíniumból készült társaiknál lényegesen olcsóbbak, viszonylag ezeknek is jó zaj- és hőszigetelésük van, s ezek hatékonyságát még növelni is tudják majd a későbbiekben a gyártók, további fejlesztések alkalmazásával remélhetőleg.

Nagy előnyként szól ezen redőny mellett, hogy könnyen kezelhető, kevés karbantartást igényel és az árához képest bizonyos ideig, ha nem is olyan sokáig, mint az aluredőny, de véd a hőmérséklet ingadozások ellen, ellenáll az UV sugárzásnak, nem engedi be a fényt, tehát megfelelhet elvárásainknak, hiszen ez is egy kiváló termék.

Vagyis ez természetesen azt jelenti, hogy egy műanyag redőny is teljes mértékben képes ellátni az alapvető árnyékolási teendőket. Viszont az biztos, hogy kevésbé ellenálló, mint az aluredőny, tehát a túlságosan nagy szél vagy erősebb jégverés könnyebben kárt tehet benne.

Színes redőnyök

Sajnos manapság még mindig él az a tévhit az emberek körében, hogy a műanyag redőnyöket csak fehér színben lehet kapni, az alumínium redőnyök pedig csak fémes, vagyis szürke színben léteznek.

Szerencsére azonban ez ma már nem jellemző az árnyékolástechnikai piacra sehol a világon, így hazánkban sem. Elmondhatjuk nyugodtan, bár talán túlzásnak tűnik, hogy szinte minden színben elérhetőek ezek a termékek is. Tehát feldobhatjuk otthonunk stílusát, megjelenését azzal, ha színes árnyékolót választunk, ami harmonizál a homlokzat, a falak, a nyílászárók színével.

Azt is pozitívumként mondhatjuk el, hogy a természetesség hívei sem fognak csalódni, ha ezen anyagokból készült redőnyöket választják, hiszen léteznek már fahatású és különféle erezetmintákkal rendelkező redőnyök is.

Kombinált redőnyök

Ha nem csak a megfelelő árnyékolást szeretnénk megoldani otthonunkban, hanem a rovarvédelméről is szeretnénk gondoskodni, praktikus megoldás a szúnyoghálóval kombinálható redőny, az úgynevezett kombi redőny, mely sokkal helytakarékosabb és olcsóbb, mintha a két terméket külön-külön vásároljuk meg és szereltetjük fel. Ebben az esetben a szúnyogháló a redőnyszekrényben kerül elhelyezésre és a mozgatása egy külön lefutón keresztül történik.

műanyag redőny

Ennek következtében alkalmazható csak rovarvédelemre és csak árnyékolásra is.

A hatékonyság és a működés egymástól teljesen független lesz.

A teljesség igénye nélkül próbáltunk bemutatni a redőnyök előnyeit, már csak el kell döntenie mindenkinek, hogy milyet szeretne választani, alut vagy műanyagot és persze az sem mindegy hol vásárolja meg és kivel szerelteti fel!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon!