Aki most arra gondol, hogy a híres versből idéztem, és a rabság lerázásáról lesz szó, az téved. Ugyanis egészen más lesz a téma, sokkal hétköznapibb, ámde mégis fontos dolog az, amire elérkezettnek láttam az időt, nevezetesen az ablakcsere az, amiről érdemes lenne néhány szót ejteni, mert szerintem mindenkit érdekelhet.

Mikor jön el az ideje az ablakcserének?

Ez egy nagyon jó kérdés, de a konkrét választ nem lehet egyértelműen megadni.

Persze az esetek legnagyobb részében akkor cseréljük le az ablakunkat vagy az ajtónkat, ha már elöregedett, elavult vagy éppen úgy tönkrement, akár az időjárástól akár egyéb külső behatástól, hogy nem érdemes már megjavíttatni. Lehet itt szó egy elöregedett keretről, ami már kikezdett az idő vasfoga, vagy egy berozsdásodott zárszerkezetről, ami nem cserélhető.

Nekem is konkrét okom volt arra, hogy ablakcserére „adjam a fejemet”, fel akartam újítani az egész lakásom és ebbe a nyílászárók cseréje fontos szerepet kapott. Úgy tartja a mondás, hogy ha meg akarsz újulni, vagy változtass környezetet vagy változtasd meg a környezetedet időnként. Feltéve, ha nem a megszokások rabja vagy, és ha szereted a változásokat. Nos, én szeretem, ha időről-időre minden megújul, megváltozik körülöttem.

Ezt néha költözködéssel érem el, ami egy abszolút változás minden tekintetben. De ha erre nincs lehetőségem, mint például most is, akkor az alapvető megoldás természetesen a felújítás, minden téren. Nem szeretek raktározni és őrizgetni felesleges holmikat és nem ragaszkodom tárgyakhoz sem. Így hát az ablakcsere és ajtó csere sem fog nehezemre esni, könnyedén megválok majd a régiektől és boldog leszek, ha újakat építethetek be.

Amikor ebbe a lakásba költöztem, nem volt nagy választási lehetőségem, olyan nyílászárókkal vettem meg, amilyennel adták, akkor az volt a lényeg, hogy betöltsék az alapvető funkciójukat, azzal meg nem volt baj. De most eljött az idő a cserére, minden réginek mennie kell és minden újra nyitott vagyok, ami tetszik, ami megfelel az ízlésemnek, és ami belefér a költségvetésembe.

Melyiket válasszam az ablakok közül?

Azt már jó előre eldöntöttem, hogy nem olyat akarok, mint amilyenek régi voltak, akár az ablakok, akár az ajtók tekintetében is! Először is, ami az anyagát illeti, ugyanis a fából készült ablakok helyett most a műanyag ablakokra szavazok. Főleg azért, mert úgy gondolom könnyebb a karbantartásuk és a tisztításuk, s ennek utána is néztem, hogy ez valóban fedi az igazságot. Azt is megtudtam az internetes böngészéseim folyamán, hogy az ablakcsere árát nagyban befolyásolja a műanyag szerkezet nyithatósága, a szigetelőképessége és persze a színe is.

Nem mindegy az sem, hogy az adott helyre egy vagy többszárnyú ablakot tesznek-e be, persze az én esetemben talán nem is lehet bármilyet betenni csak amilyen eredetileg volt? Ezt is érdemes megkérdezni szakembertől, aki a helyszíni felmérés során megállapítja, hogy mik a lehetőségek és így meg tudjuk együtt beszélni, hogy az elképzeléseim megvalósíthatóak-e? Most én is hosszú távon gondolkodom, tudom, hogy ez a döntésem a komfortot és a kényelmet fogják befolyásolni, ezért nem akarok semmit elsietni. Igyekszem a legoptimálisabb megoldásra törekedni, ha az kivitelezhető a szakemberek által, akik majd végzik az ablakcserét. 

Ki fogja kicserélni a nyílászárókat?

Mivel nem ismerek olyan embereket, akik értenének ehhez a munkához, elhatároztam, hogy keresek olyan céget, amelyiknek a profiljába vág ez a szakmunka. Persze a bőség zavarával küzdöttem, először amikor a keresőben próbáltam megtalálni azt az egyet, akire nekem szükségem volt. Persze nagyon fontos szempont volt számomra a megfelelő szakmai múlt, hogy ne egy teljesen újonnan megalakult cégre bízzam ezt a feladatot.

Nem azért mert nem bízok meg a friss vállalkozásokban, hanem azért, inkább mert úgy gondoltam az ajtók és ablakok cseréjét nem bízhatom akárkikre. Kell a referencia is ahhoz, hogy az együttműködés létrejöhessen. Manapság sajnos sokan hirdetik magukat jó szakembernek, de nincs a hátuk mögött megfelelő gyakorlat, tudás, szakértelem sokszor.

Ezért érdemes elolvasni a véleményeket is a vállalkozás munkáiról, sok értékes információt szerezhetünk ezáltal. Így találtam meg én is az „igazit,” azokat akiket kerestem. Minden megvolt a weboldalukon, amire kíváncsi voltam és a bizalom már akkor megfogalmazódott bennem irányukban, amikor még nem is beszéltem velük. Korrekt tájékoztatást kaptam mindenről írásban és szóban, elérhetőek voltak és a kérdéseimre gyorsan, udvariasan válaszoltak. A beépítési határidők annyira jól hangzottak, hogy szinte el sem akartam hinni, hogy ilyen is létezik. Pedig létezett és nem csalódtam bennük a későbbiek folyamán sem.

Kértem egy személyes megbeszélést, ahol majd árajánlatot is kaphatok, ezt nagyon optimális megoldásnak tartottam, hiszen így megbeszélés tárgyát képezhette minden. Kicsit izgultam is, nem tudtam, hogy mennyire válik majd be ez a megoldás, hiszen én még ablakcsere terén nem voltam járatos, tehát újdonság volt számomra minden. Kár volt azonban ezen izgulnom, hiszen minden olyan klasszul, flottul ment, működött, hogy öröm volt az egész folyamat. Már előre boldog voltam, mert láttam lelki szemeim előtt a megújult lakásomat a vadonatúj ajtókkal és ablakokkal együtt.

Annak is örültem, hogy ezekre az új ablakokra már eleve szereltettem szúnyoghálót és redőnyt is, tehát a későbbiekben már ezzel sem lesz gondom. Annyi sok új dolog volt, amit megtudtam a nyílászárókkal kapcsolatban, hogy csak kapkodtam a fejemet, igyekeztem mindent elraktározni. Persze erre nem volt nagy szükség, mert megkaptam a megfelelő információkat ahhoz, hogy tudjak választani és lehetőleg a legjobbat válasszam ki az adott lehetőségek közül.

Örültem nagyon, amikor megtudtam, hogy nem csak az anyagát és a színét tudom kiválasztani az új nyílászáróimnak, hanem sok egyéb dolgot, például a zárszerkezetét és a nyithatóságát is. Ebbe most nem mennék bele, lényeg az, hogy sikerült kiválasztanom „álmaim” ablakát és ajtaját és még bele is fért abba az árba, amire én gondoltam. 

Érdemes kicseréltetni az ajtókat és ablakokat?

Mindenképpen érdemes és nem csak a látvány és a “megújulás feeling” miatt, hanem egyéb okokból is. Hiszen egy új ajtó vagy ablak biztosan mindig jobban zár és persze jobban szigetel is, mint a régi, valljuk be őszintén, hogy bármennyire is tartósak a nyílászáróink, időnként azért megérnek a cserére. Biztos vagyok benne, hogy aki rászánja magát erre a műveletre, nem fogja megbánni.

Még csak azt sem mondhatom, hogy sok időt vesztegettem a dologra, hiszen a megfelelő szakember és nyílászáró kiválasztása után az új ajtók és ablakok megérkezése hihetetlenül hamar ment és maga a munkafolyamat sem volt hosszú. Nagyon elégedett voltam mindennel, a végeredménnyel főleg. Még éjszaka is felkeltem egyszer megnézni, hogy igaz-e, nem csak álmodtam vajon, hogy mennyire szép lett a lakásom!?

Szerencsére nem csak álom volt, az ablakcsere projekt tehát kiválóan sikerült!

Kérjen árajánlatot még ma!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon