Járjuk körbe most együtt ezt a kérdést, és nézzük meg, mennyi minden befolyásolja a műanyag ablak árakat!

A nyílászárók cseréjénél, elengedhetetlen, hogy az árakról is beszéljünk.

A címben szereplő kérdés nagyjából egyenértékű a „Mennyibe kerül egy piros autó?” kérdéskörrel, de most konkrétan a műanyag ablak árak érdekelnek bennünket.

Sőt a legegyszerűbb és legcélravezetőbb ha a műanyag ablak árak beépítéssel együtt kerülnek kikalkulálásra.

Na de a műanyag ablak árak beépítéssel Budapesten és vidéken is más árfekvésben lehetnek. Ezért mielőtt a nyílászárók ezen fajtájának cseréjébe belevágunk, érdemes egy műanyag ablak árak ingyenes felméréssel való lehetőséget kipróbálnunk.

Így azt is megtudhatjuk az ingyenes felmérés és tanácsadás során, hogy a műanyag ablak árak országosan megegyeznek avagy eltérőek lesznek.

Mindezek után mérlegelhetjük a lehetőségeinket és kezdhetünk bele a projektbe.

Mitől függnek a műanyag ablak árak?

A megfelelő ár-érték arányt különösen a nagyobb értékű, hosszú távú beruházások esetén érdemes mérlegelni, hiszen így sokkal hosszabb ideig gyönyörködhetünk a választottunkban.

De vajon milyen szempontokat ismerjünk meg, hogy el tudjuk dönteni, a kapott műanyag ablak árakra bátran mondhatunk igent, nem fogunk csalódni a minőségben sem?

Kezdjük kívülről a vasalattal, ami lehetővé teszi, hogy nyíló, bukó vagy eltolható nyílászárónk legyen. Mivel ez egy rendszeresen használt, kopó alkatrész, ezért különösen fontos, hogy a szerkezetben található kilincsek, zsanérok, pántok és zárak milyen minőségűek.

Arról nem is beszélve, hogy számtalan extra funkciót is kívánhatunk a megfelelő vasalat kiválasztásánál, úgy mint a hibás működés gátlás, a résszellőztetés (ami különösen a nagyon erősen szigetelő műanyag ablakoknál biztosítja azt a légmozgást, amellyel megelőzhetjük a penészesedést). De ilyen még a felfeszítés elleni védelem, vagy a huzat okozta becsapódások ellen védő funkció.

A lehetőségek száma tehát végtelen

És ha az ár helyett a minőséget helyeztük előtérbe, megfelelő karbantartással stabilan működő nyílászárónk lehet.

Az ablak profilja döntően befolyásolja a kész termék stabilitását. Ezt csak akkor látjuk, ha az ablakból vágunk egy keresztmetszetet, ekkor tűnik elő mindaz, ami a szemnek elsőre láthatatlan. Például magának a profilnak a falvastagsága, a merevítő vas vastagsága és a légkamrák kialakítása. Mondani sem kell, hogy olyan ez, mint a jéghegy csúcsa, észrevétlen, de nagyon lényeges elem. A méretezés és illesztés egyaránt fontos, mert a légkamrák mellett a profil is befolyásolja a szigetelést.

Apropó légkamrák!

Minél több van belőlük, annál jobb hőszigetelő képességgel fog rendelkezni nyílászárónk. Számuk ugyan jelentősen befolyásolja a műanyag ablak árakat, mégis egyértelmű, hogy távlatilag a fűtésszámlában visszaköszön megtakarítás formájában, hogy előre gondolkodtunk. A jó hír, hogy nem csak a hő-, hanem a hangszigetelésért is sokat tettünk, ha a magasabb légkamra számok felé kacsintgatunk.

Háromtól nyolc légkamráig válogathatunk, amire viszont figyeljünk oda, az a megfelelő beépítési mélység vagyis az ablak szélessége (a tok és szárnyszerkezeté). Ha magasabb légkamrás ablakokból választunk, akkor a beépítési mélység is arányosan nő, ezért kérdezzük meg a gyártótól, hogy az általunk választott szigetelőképességhez, légkamra számhoz mit javasol.

műanyag ablak árak

Az üveg

Végül de nem utolsó sorban az ablakok lelke: az üveg. Mivel az ablakban a legnagyobb felület az üvegé, ezért a műanyag ablak árak egyik legfontosabb szereplője, hogy milyen üvegezést kérünk.

Kezdjük máris azzal, hogy több rétegű legyen. A hővédelem, a biztonság egyaránt múlnak ezen, de akár a két, akár a három rétegű üveget választjuk ki, a struktúra ugyanúgy néz ki. Távtartókkal ragasztják össze a rétegeket, melyeket ma már műanyagból készítve úgynevezett meleg peremet alkalmazunk a legnagyobb hővesztésnek kitett helyen. A korábbi aluminimum helyett a műanyag itt is jól vizsgázik, amikor hőtartásról van szó.  Az üvegrétegek közét argongázzal töltik ki, melyet ha igazán fanatikusok vagyunk, kriptonra is cserélhetünk, ez azonban a hőveszteségtől már kevésbé véd meg minket, Supermantől ellenben annál inkább.

Az üvegezést ezek mellett a belső felületen egy speciális lágyfém bevonat is védi, mely a sugárzásos hőterjedést akadályozza meg, ami magyar néven naphőre hallgat.

Ezek a műanyag ablakok legfontosabb elemei, de hogy mégis mennyire vagyunk maximalisták az energiatakarékosság, a minőség és ár-érték arány tekintetében, ahhoz bizony nem árt kiválasztanunk egy megbízható gyártót és forgalmazót, aki segít eligazodni az ablakválasztás útvesztőjében.

Ha a lényegi szempontokkal tisztába kerültünk, jöhetnek a nem kevésbé fontos látványbeli kérdések: az ablakok mérete és színe.

A műanyag ablak árakon túl

Hogy ne tegyük túl egyszerűvé az ablakvásárlás kérdését, vizsgáljuk meg attól a ponttól, hogy kiválasztottuk az igényeinknek minden ízében megfelelő nyílászárót.

Már csak az árajánlatra várunk a körültekintően kiválasztott szakemberünktől, ami meg is érkezik. Élelmesek egyszerre több helyről is kérnek be árajánlatot, a számok összevetésén túl azonban vegyük figyelembe, mit is kínál számunkra egyik vagy másik gyártó.

Sok esetben – és főleg speciális kérdéseknél – az árajánlatadás előtt helyszíni felmérést tartanak a szakemberek, amit akkor is ajánlott igénybe venni, ha ezen a költségen tudnánk spórolni, hiszen így biztosan nem ér minket – sem a helyszínre kész ablakkal érkező mesterembereket – meglepetés.

Sokan ezt a tételt beleszámolják az árba megrendelés esetén, kérdezzünk azonban rá, mert ez is befolyásolja az árajánlat végén szereplő számot.

műanyag ablak árak

Látnunk kell összehasonlításkor, hogy ugyanazokat a műszaki paramétereket kérte-e be mindegyik forgalmazó, mert így a figyelmetlenségünkből is adódhatnak eltérések.

Kérjen árajánlatot most!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon