A címben szereplő kérdés nagyjából egyenértékű a „Mennyibe kerül egy piros autó?” kérdéskörrel, melynek megválaszolása hosszú beszélgetés után lehetséges, hiszen számtalan szempontot kell figyelembe vennünk, ami alapján álmaink nyílászáróját láthatjuk otthonunkban.

Az is biztos azonban, hogy egy felújítás vagy építkezés előtt mindannyian megnyálazzuk a ceruzánkat, és költségvetést készítünk az előttünk álló hónapok kiadásairól, mérlegelve a lehetőségeinket.

Járjuk körbe most együtt ezt a kérdést, és nézzük meg, mennyi minden befolyásolja a műanyag ablak árakat!

Mikből áll egy műanyag ablak?

A megfelelő ár-érték arányt különösen a nagyobb értékű, hosszú távú beruházások esetén érdemes mérlegelni, hiszen így sokkal hosszabb ideig gyönyörködhetünk a választottunkban.

De vajon milyen szempontokat ismerjünk meg, hogy el tudjuk dönteni, a kapott műanyag ablak árakra bátran mondhatunk igent, nem fogunk csalódni a minőségben sem?

Kezdjük kívülről a vasalattal, ami lehetővé teszi, hogy nyíló, bukó vagy eltolható nyílászárónk legyen. Mivel ez egy rendszeresen használt, kopó alkatrész, ezért különösen fontos, hogy a szerkezetben található kilincsek, zsanérok, pántok és zárak milyen minőségűek. Arról nem is beszélve, hogy számtalan extra funkciót is kívánhatunk a megfelelő vasalat kiválasztásánál, úgy mint a hibás működés gátlás, a résszellőztetés (ami különösen a nagyon erősen szigetelő műanyag ablakoknál biztosítja azt a légmozgást, amellyel megelőzhetjük a penészesedést). De ilyen még a felfeszítés elleni védelem, vagy a huzat okozta becsapódások ellen védő funkció.

A lehetőségek száma tehát végtelen

És ha az ár helyett a minőséget helyeztük előtérbe, megfelelő karbantartással stabilan működő nyílászárónk lehet.

Az ablak profilja döntően befolyásolja a kész termék stabilitását. Ezt csak akkor látjuk, ha az ablakból vágunk egy keresztmetszetet, ekkor tűnik elő mindaz, ami a szemnek elsőre láthatatlan. Például magának a profilnak a falvastagsága, a merevítő vas vastagsága és a légkamrák kialakítása. Mondani sem kell, hogy olyan ez, mint a jéghegy csúcsa, észrevétlen, de nagyon lényeges elem. A méretezés és illesztés egyaránt fontos, mert a légkamrák mellett a profil is befolyásolja a szigetelést.

Apropó légkamrák! Minél több van belőlük, annál jobb hőszigetelő képességgel fog rendelkezni nyílászárónk. Számuk ugyan jelentősen befolyásolja a műanyag ablak árakat, mégis egyértelmű, hogy távlatilag a fűtésszámlában visszaköszön megtakarítás formájában, hogy előre gondolkodtunk. A jó hír, hogy nem csak a hő-, hanem a hangszigetelésért is sokat tettünk, ha a magasabb légkamra számok felé kacsintgatunk.

Háromtól nyolc légkamráig válogathatunk, amire viszont figyeljünk oda, az a megfelelő beépítési mélység vagyis az ablak szélessége (a tok és szárnyszerkezeté). Ha magasabb légkamrás ablakokból választunk, akkor a beépítési mélység is arányosan nő, ezért kérdezzük meg a gyártótól, hogy az általunk választott szigetelőképességhez, légkamra számhoz mit javasol.

Végül de nem utolsó sorban az ablakok lelke: az üveg. Mivel az ablakban a legnagyobb felület az üvegé, ezért a műanyag ablak árak egyik legfontosabb szereplője, hogy milyen üvegezést kérünk.

Kezdjük máris azzal, hogy több rétegű legyen. A hővédelem, a biztonság egyaránt múlnak ezen, de akár a két, akár a három rétegű üveget választjuk ki, a struktúra ugyanúgy néz ki. Távtartókkal ragasztják össze a rétegeket, melyeket ma már műanyagból készítve úgynevezett melegperemet alkalmazunk a legnagyobb hővesztésnek kitett helyen. A korábbi aluminimum helyett a műanyag itt is jól vizsgázik, amikor hőtartásról van szó.  Az üvegrétegek közét argongázzal töltik ki, melyet ha igazán fanatikusok vagyunk, kriptonra is cserélhetünk, ez azonban a hőveszteségtől már kevésbé véd meg minket, Supermantől ellenben annál inkább.

Az üvegezést ezek mellett a belső felületen egy speciális lágyfém bevonat is védi, mely a sugárzásos hőterjedést akadályozza meg, ami magyar néven naphőre hallgat.

Ezek a műanyag ablakok legfontosabb elemei, de hogy mégis mennyire vagyunk maximalisták az energiatakarékosság, a minőség és ár-érték arány tekintetében, ahhoz bizony nem árt kiválasztanunk egy megbízható gyártót és forgalmazót, aki segít eligazodni az ablakválasztás útvesztőjében.

Ha a lényegi szempontokkal tisztába kerültünk, jöhetnek a nem kevésbé fontos látványbeli kérdések: az ablakok mérete és színe.

A műanyag ablak árakon túl

Hogy ne tegyük túl egyszerűvé az ablakvásárlás kérdését, vizsgáljuk meg attól a ponttól, hogy kiválasztottuk az igényeinknek minden ízében megfelelő nyílászárót.

Már csak az árajánlatra várunk a körültekintően kiválasztott szakemberünktől, ami meg is érkezik. Élelmesék egyszerre több helyről is kérnek be árajánlatot, a számok összevetésén túl azonban vegyük figyelembe, mit is kínál számunkra egyik vagy másik gyártó.

Sok esetben – és főleg speciális kérdéseknél – az árajánlatadás előtt helyszíni felmérést tartanak a szakemberek, amit akkor is ajánlott igénybe venni, ha ezen a költségen tudnánk spórolni, hiszen így biztosan nem ér minket – sem a helyszínre kész ablakkal érkező mesterembereket – meglepetés.

Sokan ezt a tételt beleszámolják az árba megrendelés esetén, kérdezzünk azonban rá, mert ez is befolyásolja az árajánlat végén szereplő számot.

Látnunk kell összehasonlításkor, hogy ugyanazokat a műszaki paramétereket kérte-e be mindegyik forgalmazó, mert így a figyelmetlenségünkből is adódhatnak eltérések.

Kérjen árajánlatot most!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon