Egy építkezés vagy felújítás messze földről híres az elszálló költségekről, ha laikus építtetőként vetjük bele magunkat. Ennek oka, hogy a legtöbbünk nem mindennaposan végez felújítást vagy építkezik, ezért számtalan olyan költséggel nem számol, amivel ilyenkor szembesülhet.

Nem beszélve a mesteremberek sokszor mesteri kommunikációjáról, hogy végül egy valamiben vagyunk már csak biztosak: mindenki ért hozzá, csak mi nem.

Az alapanyagok beszerzése az a terület, amivel nagyobb magabiztossággal boldogulunk, hiszen a mennyiség (jobb esetben) előre kiszámítható, az árak pedig feltüntetve a gyártók oldalán, egyedi gyártás esetén pedig előre elfogadjuk az árajánlatot.

Nagy dilemma azonban, hogy az olcsó ár minden esetben a minőség rovására megy-e, vagy épp ellenkezőleg, szerencsés vételre bukkantunk?

Az „akció” feliratot látva fogjuk menekülőre a dolgunk, mert egy vevőcsalogató átveréssel van dolgunk, vagy kezdjünk örülni, hogy spórolni tudunk egy költségen?

Nézzük meg, hogy történik mindez a gyártó /forgalmazó oldalán egy műanyag ablak akció esetén.

A műanyag ablak akció és ami mögötte van

A magyar ember köztudottan szereti az akciót, mely igényre a cégek érzékenyen reagálnak is. Ráadásul nem is mindig a minőségben jelentkezik az a különbség, amit az árban megspóroltunk, hiszen számtalan szempontot kell figyelembe vennünk ablakválasztáskor.

Kézenfekvő megoldásnak tűnik – és a kiszállítás idejét is rövidíthetjük – ha készletről vásárolunk ablakot. Megtakarítjuk a műszaki szaktanácsadó díját, és gyorsabban élvezhetjük a végeredményt is.

Hiszen szabvány méretű az ablak, amit szeretnénk, itt hiba nem lehet. Vagy mégis?

Jön is a következő kérdés: külső vagy belső párkányt szeretnénk-e? Ha igen, ellenőriznünk kell a párkányfogadónak nevezett szerkezet meglétét, ami a falazat és az ablakszárny tokját is megvédi a vizesedéstől. Hiányában – vagy ha ennek ismerete nélkül vágunk bele a készletes műanyag ablak vásárlásba – sokkal nagyobb kárt okozhatunk hosszú távon.

Éppígy a szigeteléssel kapcsolatban is számtalan eldöntendő kérdésre kell válaszolnunk, ahogy a redőnnyel kapcsolatos terveinket is tisztán kell látnunk és kommunikálnunk, ha így szeretnénk spórolni a műanyag ablak vásárlással.

És ez csak néhány példa arra, hogy mikre kell figyelnünk akkor, ha a műanyag ablak akció hirdetést látva elsőre úgy érezzük, sokkal jobb vételt csinálhatunk a készleten lévő termékekkel. Kellő körültekintéssel akár igaz is lehet, de szakmai tudás nélkül inkább ne vágjunk bele.

Ha úgy döntünk, mégis inkább egyedi ablakot választunk, akkor a következő kényes pont az árajánlatkérés. Minél pontosabban fogalmazzuk meg igényeinket, annál pontosabb ajánlatot fogunk kapni, és nem ér minket meglepetés, hogy a műanyag ablak akcióval többe került, mint máshol anélkül.

Főként akkor kell megadnunk minden paramétert, ha a beépítést is az ablakot forgalmazó cégtől várjuk. A pontos cím megadásával Google Maps-en keresztül tudnak ránézni az ingatlanra, amelyről érdemes fotókat is készíteni a kívánt ablakokat tartalmazó oldalakról.

A méretek megadásakor, ha nem vagyunk biztosak benne, hogyan végeztük el a mérést, inkább részletesen írjuk le a gondolatmenetünket, mert ez is támpontot adhat. Bukó-nyíló ablakot szeretnénk az egyik szobába, tetőtérit a másikba? Írjuk le egyértelműen, milyen funkciókat szeretnénk nyílászárónknak. Éppígy az egyedi igényeket is: nem szükséges számszerű ismernünk a hang- és hőszigetelés paramétereit, ha nem vagyunk biztosak benne, de bátran írjunk róla, ha például zajos környéken élünk, és különösen fontos számunkra otthonunk nyugalma. De lehet akár ilyen szempont számunkra a biztonsági üveg, vagy az energiatakarékosságnak jobban megfelelő háromrétegű üvegezés.

Színek tekintetében van különleges elképzelésünk? Ez se maradjon ki az ajánlatkérésből!

A fönt már említett redőny, párkányzat és szigetelés dolgában is szerencsés, ha ablakunk megrendelése előtt dűlőre jutunk.

A nagyobb kiadást többnyire az extra funkciók jelentik, gondoljuk végig ezért ésszerűen mikre van valóban szükségünk, mert itt ténylegesen tudunk csökkenteni a költségeinken.

Minél pontosabban adjuk meg az információkat, a kapott árajánlatunk annál pontosabb lesz, ezáltal összehasonlíthatóbb a többiekével.

Amikor nem feltétlenül a drága a drága

Megérkeztek az árajánlatok, melyekből ki is választottuk a számunkra legszimpatikusabbat. „Ebben a hónapban műanyag ablak akció” – hirdette büszkén a cég, és nem csak hirdette, így is tett, mi pedig szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert a fent felsorolt szempontokat is végiggondolva kedvező áron juthatunk álmaink ablakához.

Olcsón, gyorsan, minőséget, mert megérdemeljük, és persze minden relatív, de van pár szempont, amire mégis most kellene gondolni, mert később legfeljebb már csak bosszankodni tudunk rajta.

Az egyik, hogy egy új műanyag ablak beépítése bizony nem egy rövidtávra szóló beruházás. Nem egy olyan munka, mint a szobák kifestése, melynek ha megunjuk a színét, bármikor átfesthetjük mi magunk is. Az ablakok cseréjéhez, beépítéséhez szakember kell, a visszajavítás pedig költséges. A kőműves és festő munkadíja nem kevés, amellett, hogy a jó szakira többnyire várni is kell, így nem is olyan egyszerű pár év múlva újrakezdeni a folyamatot.

Ha az akción felbuzdulva mégis vinne minket a lendület, előtte gondoljunk arra, hogy ha nem jól választunk, a teljes procedúra kezdődik elölről. Arról nem beszélve, hogy ha a garanciaidőn „spóroltunk”, akkor már jóval rövidebb idő után élvezhetjük az esetenként nyikorgó, rosszul záródó, és emiatt nem éppen energiatakarékos ablakunkat. Ami már esztétikailag sem olyan, amilyennek kiválasztottuk. Az olcsóbb, gyengébb minőségű ablakoknál fordulhat elő, hogy magas ólomtartalmuk miatt könnyebben törnek, illetve kevésbé bírják az UV sugárzást, deformálódhatnak miatta.

A garancia ideje és a szervizelés lehetőségei, amelyekre reményeink – és a forgalmazó reményei -szerint sem lesz szükségünk, mégis ilyenkor ismerszik meg az igazán hozzáértő cég. Ha ezen feltételek tisztázásával végeztünk, akkor nyugodtak lehetünk a választásunk helyességében.

A felsoroltak mind olyan szempontok, amiket érdemes figyelembe vennünk, ha akciós műanyag ablakot szeretnénk.

Kérjen árajánlatot még ma!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon