Nyuszi hopp, nyuszi hopp, máris egyet elkapott

Most így húsvét közeledtén, egyre gyakrabban kerülnek szóba a nyulak, bizonyára nem véletlenül. Hiszen minden gyerek tudja, hogy a Húsvéti Nyúl tojja a csoki tojásokat és még számtalan történet fűződik a nevéhez, de vajon honnan is származik ez a kedves ünnep? Magyarországon a húsvéti nyuszi a húsvéti ünnephez kötődik, a gyermekfolklór szerves része. A kicsinyek hisznek a létezésében, vagyis abban, hogy ahogy a Mikulás vagy a Jézuska ajándékot hoz mikuláskor és karácsonykor, húsvétkor a Húsvéti Nyúl lepi meg őket titokban. Ez az ünnep tipikusan közép- és nyugat európai hagyomány és tradíció, amikor is a gyerekek húsvéti fészket készítenek a nyuszinak, amibe aztán bele kerülnek a húsvéti tojások és egyéb ajándékok. Ezt a szokást az Amerikai Egyesült Államokban is ismerik, egyes források úgy tartják, hogy Németországban már a 16. században a keresztény ünnepség része volt a kosárfészek készítés és a csoki nyuszik és tojások is megjelentek. Vannak források, amelyek állítják, hogy a nyúl egy félreértés kapcsán lett az ünnep jelképe, hiszem először gyöngytyúkot ajándékoztak a tojásaival együtt bizonyos német területeken ezen az ünnepen. Ennek az állatnak a német neve pedig Haselhuhn, röviden Hasel, a nyúl pedig németül Hase. Akárhogy is történt, ma már elképzelhetetlen ez az ünnep a tapsifüles jelenléte nélkül és a gyerekek ugyanolyan izgatottan várják, mint a Mikulást. Na de ha a Mikulás a kéményen érkezik, hogyan jön be a lakásba a Nyuszi? Ezt az egyszerű, ámde logikus kérdést tette fel a minap a kisfiam, aki városlakó és sajnos nem kertes házban, hanem panelben várja az ünnepet. Persze ugyanolyan izgatottan és örömmel, mint vidéki pajtásai.

Mekkora egy Húsvéti Nyúl?

Az én fiam nagyon is gyakorlatias gyerek és az volt az első kérdése, hogy mekkora egy húsvéti nyúl és be tud-e jönni az ajtón vagy az ablakon, akkor is, ha be van csukva, vagy éjszaka titokban ki kell neki nyitni? Le is mérte sebtében az ablakot és megkérdezte, hogy a 180×150 műanyag ablak árak nagyon húzósak-e, mert ha nem fér be rajta és tönkre teszi, ugye akkor újat kell vennünk majd. Bevallom őszintén, nekem még soha nem jutott eszembe az, hogy mekkora egy nyúl, amelyik képes ajándékokat hozni, de az sem igazán foglalkoztatott eddig, hogy a 180×150 műanyag ablak árak hogyan alakulnak. Legalább tudtam már, hogy a miénk ekkora, bár azt sejtettem, hogy nem fából van, de arra még álmomban sem gondoltam, hogy nekem kell majd virrasztani, hogy meglessem a Nyuszit. Mert ugye nincs kéményünk, meg az amúgy is a Mikulás reszortja. Az ajtó be van zárva éjjel, tehát csak az ablakon közlekedhet. A gyerekek fantáziája határtalan és hihetetlenül logikusan tudnak gondolkodni. Kénytelen voltam hát kicsit belemenni a játékba, ha nem akartam, hogy a kisfiam idő előtt felnőjön, hiszen amíg gyerek és hisz ezekben a dolgokban, addig a legboldogabb.

Húsvétra üvegest vagy ablakost keressek?

Egyáltalán nem mindegy, hogy az a bizonyos Nyuszi csak az üveget töri össze vagy megsérül az ablak kerete is, esetleg amikor megpróbálja becsempézni az ajándékait éjszaka, titokban. Egész éjjel még nem tarthatom nyitva az ablakokat, hiszen még hűvösek az éjszakák és hidegek a hajnalok. De a fiammal nem lehetett beszélni, kötötte az ebet a karóhoz, hogy keressünk a neten olyan „bácsikat” akik meg tudják majd javítani az ablakot, ha baja esik, és akik meg tudják nekünk mondani, hogy a 180×150 műanyag ablak árak nagyon magasak-e, vagy a javításuk mennyire bonyolult. Még a kis persely malackáját is oda hozta a számítógéphez, hogy lássam, komolyan gondolja a dolgot és beszáll a költségekbe, kerül, amibe kerül. Szóval először ablakosokat kerestem, hogy megnyugtassam a kisfiam lelkét és persze a saját lelkiismeretemet is, mindent a gyerekért! Kicsit elkacarásztam magamban a dolgon, hogy vajon mit szólna a webáruház kedves ügyfélszolgálatosa, ha megkérdezném tőle, hogy mostanság hogyan alakulnak a fehér, 180×150 műanyag ablak árak náluk, mert húsvétkor lehet, hogy a Nyuszi a miénket tönkreteszi ajándék kézbesítés közben. S azért az ünnepek alatt mégsem maradhatunk ablak nélkül nem? De talán neki is van gyereke és nem fog nagyon kiakadni, nem csapja le a kagylót és nem küld el melegebb éghajlatra sem.

A műanyag ablak előnyei

S ha már így alakult a dolog, annak utána is néztem, hogy miért is műanyag ablakot érdemes újra vennem, ha már ez a mostani nem prosperál majd esetleg. Természetesen számtalan előnyét sorolták fel a műanyag ablakoknak és arra is rájöttem, hogy konkrét árajánlatot látatlanban nem fogok tudni kérni valószínűleg. Ezért aztán a 180×150 műanyag ablak árak alakulását sem tudtam megnézni, de láttam, hogy ha segítségre lesz szükségem, fogok tudni tanácsot kérni. Sajnáltam, hogy fehér az ablakunk, s csak ilyenre tudnánk kicseréltetni, hiszen gyönyörű, színes műanyag ablakokat láttam, amire ráadásul garanciát is vállalt a forgalmazó. Tehát az bebizonyosodott számomra, hogy amennyiben javíttatni kell majd a nyílászáróimat vagy kicseréltetni, akkor egy olyan céggel kell felvennem a kapcsolatot, akik megfelelő múlttal, referenciákkal rendelkeznek és a munkájukért, felelőséget is vállalnak, vagyis garanciát biztosítanak ajtókra, ablakokra. Egészen beleéltem magamat, s azon töprengtem, hogy talán itt lenne az ideje egy ablak cserének, Húsvéti Nyúl ide vagy oda.

A biztosító fizeti a károkat, amit a Húsvéti Nyúl okoz?

S akkor a kisfiam megint egy újabb ötlettel áll elő, ha nem lenne elég a pénz, amit felajánlott, talán a biztosító is kifizeti a Húsvéti Nyúl által okozott károkat. Mert ugye minden ablak más méretű, s nem biztos, hogy a Nyúl befér mindegyiken, márpedig minden gyerek várja, hogy megkapja a csoki nyusziját vagy a csoki tojásokat, plüss állatokat, szóval egy ablak mérete nem lehet akadály. Persze lehet, hogy a Nyúl tudja, változtatni a méretét s akkor ilyen problémával nem kell szembenéznie, vetettem fel a gyermekemnek reménykedve, hogy nem kell őrködnöm egész éjjel. Jó ötlet volt részemről, mert felcsillant a szeme, „igazad van anyukám, ez lehet a megoldás!” Hallottam, ahogy megkönnyebbülten felsóhajtott és már vitte is vissza az összegyűjtött pénzét a szobájába, hiszen azt biciklire gyűjtögette. Mindketten elfáradtunk és azzal a megnyugtató érzéssel feküdtünk le aludni, hogy az ablak és nyúl problémát sikerült megoldanunk. Azért én irigyeltem a kisfiamat ezért az őszinte, gyermeki hitéért és arra gondoltam, hogy mégis bekapcsolom az ébresztőt a telefonomon húsvét éjszaka, biztos ami biztos, mert tudom, hogy a Húsvéti Nyúl nem létezik. DE MI VAN, HA MÉGIS LÉTEZIK?! 🙂 Kérjen árajánlatot még ma! Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon

Hasonló cikkek