Amikor az ember építkezik vagy éppen a házát, lakását újítja fel, nagyon fontos kérdés, hogy milyenek legyenek a nyílászárók az épületen?

Vannak akik már eleve eldöntik, hogy milyen ablakot vagy ajtót szeretnének beépítetni leendő otthonukba. De azért akadnak tanácstalanok is, akik nem tudják mit és hogyan és főleg hol keressenek ebben a témában.

Jómagam is ebbe a kategóriába tartozom és ezért is szeretném a tapasztalataimat megosztani mindazokkal, akik hasonló cipőben járnak.

Milyenek is a kész műanyag ablakok? 

Laikusként nem nagyon vagyok tisztában ezekkel a dolgokkal, ezért úgy gondoltam, hogy mindennek utána nézek alaposan. Így jutottam el a műanyagból készült ablakokhoz, amit a legjobban ajánlottak minden fórumon és a legoptimálisabb megoldásnak tűnt számomra. Azt tudtam, hogy természetesen szakemberektől kell tanácsot kérnem, de először az tűnt a legjobb megoldásnak ha a kész műanyag ablakok egyikéből választok és tetetek be magamnak. Ezért ezen nyílászárók tulajdonságainak jártam utána első menetben. Mert ugye ezt csak kiválasztom és már rendelhetem is meg, nem kell várni arra, hogy elkészüljön, legalábbis így gondoltam. Az persze nem jutott eszembe, hogy ezek a kész műanyag ablakok csak olyan helyre építhetőek be, ahol már előtte is a szabvány méretű nyílászárók  töltötték be ezt a funkciót. De erről majd később esik szó.

Na de miért is válasszunk  műanyag ablakot?

Elsősorban azért, mert kiváló hőszigetelő tulajdonsággal bírnak ezek az ablakok, vagyis  műanyagból készültek. Hogy milyen okból? Profiljukból és korszerű gyártási technológiájukból kifolyólag természetesen. Vagyis ezek használatával, beépítésével kiküszöbölhetjük a túlságosan sok fűtési számlát. A magas szigetelési értékük ezért is sorolja első helyre, energiaköltség megtakarítás terén a műanyag ablakokat, a fa és alumínium társaikkal szemben. Amennyiben lecseréljük a régebbi nyílászáróinkat, olyan kimagasló megtakarítási értéket is elérhetünk, ami megközelíti a passzív házakét. Ezeket elsősorban olyan kész műanyag ablakok vagy akár méretre gyártott műanyag ablakok beépítésével érhetjük el, melyeknél többrétegű üveget alkalmaznak a gyártók. A műanyag ablakok legminimálisabb hő veszteség abban az esetben érhető el, ha legalább 5 vagy annál több légkamrás tokkal és szárnnyal készülnek, az üvegezés pedig 2 vagy 3 rétegű, mely szintén biztosítja a legminimálisabb hő veszteséget ezen nyílászárón keresztül. Erre rásegít az üvegek közötti argon gázos szigetelés is.

Praktikusak vagy esztétikusak a kész műanyag ablakok?

kész műanyag ablakok

Akár a kész műanyag ablakokról legyen szó, akár a méretre gyártottakról, egy új műanyag ablak beépítése igen magas esztétikai értékkel bír. Mire is gondolunk ebben az esetben? Először is az új ablakok, mint minden új berendezés, frissítik az otthonunk megjelenését. Kényelmesebbé, barátságosabbá teszik a környezetünket, ezáltal persze a jobb lesz a közérzetünk is.

Nem elhanyagolható szempont, hogy a legmodernebb műanyag ablakok kezelése meglepően könnyű. és persze ezáltal kényelmes. Mert nem mindegy, hogy a nyitás-zárás egy-egy ablak esetében, mondjuk szellőztetés alkalmával mennyi ideig tart, mennyire egyszerű. Márpedig a műanyagból készült ablakok esetében, ezzel nem lesz probléma, köszönhetően a tökéletes súlyelosztásnak és a prémium minőségű szerkezeti elemeinek. Viszont a szakszerű beszerelés elengedhetetlen.

Hangszigetelés nélkül mit ér egy jó ablak? 

Ma világunkban, amikor egyre több külső behatás ér bennünket, fontos tényező, hogy a zavaró külső zajoktól is el tudjunk határolódni, főleg az otthonunkban. Ezért is príma választás egy jó minőségű műanyag ablak, ami kiemelkedő hangszigetelő értékekkel rendelkezik.

Jelentősége van ennek akár a zajos nagyvárosokban, akár a vidéki zajosabb környezetben is, ahol egy ilyen nyílászáró, hangszigetelő hatékonyságának köszönhetően, csendes és nyugodt otthont tud varázsolni házunkból, lakásunkból.

Ezért aki arra vágyik, hogy nyugodtan pihenhessen, aludhasson vagy olvashasson lakásában, esetleg az otthoni munkához van szüksége csendre és zajmentes környezetre, ne habozzon. Nézzen utána milyen méretű ablakokra van szüksége és haladéktalanul cseréltesse le a régieket újra, akár kész műanyag ablakokra, akár egyedileg méretre szabottakra.

Nos én megtettem és a különbségről mesélni is  tudok, hogy milyenek voltak a régiek és milyenek az új ablakok nálam.

Különbség régi és új ablak között!

Amikor beköltöztem mostani otthonomba, bevallom nem fektettem különösebb hangsúlyt arra, hogy milyenek az ablakok és az ajtók.

Ma már biztosan másképpen cselekednék, de akkor eszembe se jutott, hogy minden ablakot végig próbáljak nyílik-e, és mivel nyáron vásároltam meg az ingatlant, arra sem fordítottam különösebb figyelmet, hogy a szél mennyire fütyül be a csukott ablakon keresztül. De hát az üzlet megköttetett és nekem viselnem kellett a figyelmetlenségem következményeit. Olyan akadályokkal szembesültem hamarosan, amire álmomban sem mertem volna gondolni. Konkrétan volt olyan ablak ami be volt szögezve, mert rossz volt a kilincs és a zár is rajta. Amikor le akartam tisztítani, ki kellett feszegetnem, s habár tiszta lett, de becsukni nem tudtam többet. A beszögezés, meg hát nem a legjobb megoldásnak tűnt… A másik ablakról lepattogzott a festék és korhadásnak is indult, no meg egy élénk szúcsalád is tanyát vert benne. Nagyon rossz néven vették amikor háborgattam őket. S persze volt olyan ablak ami nehezen nyílt, a másik nehezen csukódott, ha mégis működött úgy nyikorgott mintha vaskapu lett volna nálam ablak helyett, a zárakat enyhe rozsda marta, már elég régóta.

Ha most azt kérdezi valaki, hogy nem lehetett volna megjavíttatni őket, de biztosan, de szerintem nem érte volna meg. Amúgy is olyan érzésem volt csukott ablakok mellett is, mintha a nyílt mezőn feküdnék, ahol a hajammal kedvemre játszhat a szél. Ami nem lenne rossz, feltéve ha enyhe szellőről beszélünk és nem jeges fuvallatokról.

Valahogy az sem igazán tetszett, hogy a por is beáramlott a csukott ablakszárnyak között és bizony minden kinti zajt teljesesen úgy élvezhettem, mintha kint ültem volna, vagy mintha nyitva lett volna állandóan minden ablakom.

Döntöttem!

Kicseréltetem az összes ablakomat műanyag ablakra, pláne, hogy még hozzájárulást is kapok erre az államtól, ahogy utána néztem, amit mindenképpen azt gondolom, hogy érdemes kihasználni.

kész műanyag ablakok

Így aztán belevágtam a nagy projektbe és kerestem egy olyan céget, amelyik minden elvárásomnak megfelelt, minőségi munkájukról és nyílászáróikról referenciák is szerepeltek a weboldalukon. Minden kérdésemre megfelelően és gyorsan kaptam választ, írásban és szóban is. Szakembereik kijöttek felmérésre és tanácsaikkal segítettek a döntésben. A munkát rövid határidővel vállalták és teljesítették is, amivel különösképpen meg voltam elégedve, hiszen sürgetett az idő, szerettem volna ha minél előbb felkerülnek az új ablakok a lakásom minden helyiségére.

Minden kívánságom így teljesüljön, csak ezt tudom mondani. Ma már nincs szél süvítés nálam csukott ablakoknál, külső zajok sem zavarják a pihenésem vagy a munkám, s annyira szépek az új műanyag ablakim, hogy nem tudok betelni a látványukkal. Aki nem hiszi, nyugodtam járjon utána!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon!