Ha arra szeretnénk választ kapni, hogy milyen is az a 3 rétegű ablak, íme a magyarázat:

A 3 rétegű ablak esetében a beépített üvegszerkezetekről beszélünk tulajdonképpen.

Hol vannak már azok az idők, amikor az ablakszárnyba gittel erősítették be az egyes üvegeket.

Napjainkban már külön egységként gyártják le az üvegszerkezetet, ezzel biztosítva az ablakok jobb hőszigetelését.

De ezáltal nem csak ez, hanem számos más előnyös tulajdonság is elérhető a nyílászáróknál. 

A 3 rétegű ablak szerkezete

Ezen ablakok szerkezetét síküvegek alkotják, melyeket úgynevezett távtartók választanak egymástól el Ezeknek a távtartó léceknek a belsejében páraszűrő szemcsék találhatóak.

Peremtömítő rétegek segítségével zárják le az üvegszerkezet kerületét, ezzel még biztonságosabbá téve a szigetelését.

A síküvegek közötti tér kitöltésére a leggyakrabban nemesgázt, argont használnak.

Előfordulhat azonban, hogy a fokozottabb hőszigetelés elérése érdekében kripton gázzal töltik ki  a tereket.

A belső oldalára a síküvegnek lágyfém bevonatot visznek fel, ami szintén a hatékonyabb hőszigetelés, energia megtakarítás érdekében történik.

Vagyis ha az eredeti kérdést meg akarjuk válaszolni, 3 rétegű ablakról akkor beszélünk ha az üvegszerkezet 3 üvegrétegből áll, amit 2 db távtartó választ el egymástól.

Ilyen szempontból a ragasztott biztonsági üveg egy üvegrétegnek számítandó.

Természetesen létezik 2 rétegű ablak is.

Milyen a 2 rétegű ablak?

Ez a fajta ablak, vagyis a 2 rétegű ablak a 3 rétegű üvegezéshez képest egy egyszerűbb szerkezetet jelent.

Ebben az esetben úgy néz ki a szerkezet, hogy van 2 db síküveg, ezeket pedig egy darab távtartó választ el egymástól, értelemszerűen.

Ennél a változatnál fontos tudni, hogy mindig a bevonatos réteg kerül a belső vagyis a benti oldalra, a bevonat nélküli pedig a külső oldalra.

Ezzel a beépítési móddal tudják biztosítani a megfelelő hőszigetelést.

Mi a különbség a két szerkezet között?

Elmondhatjuk, hogy a 2 rétegű ablak és a 3 rétegű ablak számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek alapján eltérőek egymástól.

Mégis a két legkiemelkedőbb tulajdonság amit a hétköznapi használat szempontjából meg kell említenünk,  az eltérő hő- és hangszigetelésük.

Ezek azok a legfontosabb szempontok, amik alapján egyre többen döntenek a 3 rétegű ablak mellett és választják ezt a szerkezetű nyílászárót. Ugyanis ahogyan már szó volt róla, ennek a szigetelési tulajdonságai sokkal optimálisabbak a hagyományos, 2 rétegű ablakénál.

A 3 rétegű üvegezés milyen előnyöket rejt magában?

Na de akkor nézzük meg konkrétan és közelebbről is ezeket a bizonyos előnyöket, mellyel a 3 rétegű üvegezés rendelkezik a 2 rétegű üvegezéssel szemben az ablakoknál.

Első és talán legfontosabb ilyen tulajdonság természetesen a jó hőszigetelés, mely nem az egyetlen de mégis a leginkább vonzó tulajdonsága ezeknek az ablakoknak.

Ez a kiemelkedő hőszigetelés pedig abból adódik, hogy van egy harmadik réteg üveg a hagyományos két rétegen felül.

Ez a harmadik réteg üveg pedig természetszerűleg egyfajta többlet gátat képez, ezáltal megállítva a hőt, akár sugárzó hőről van szó, akár a hőenergia hővezetéssel terjedő változatáról.

Ha ezt számszakilag szeretnénk kifejezni, úgy néz ki a dolog egy kétrétegű üveg Ug=1,0 W/m2K hővezetési tényezővel rendelkezik, addig a háromrétegű üvegből álló szerkezet esetében ez az érték Ug=0,5 W/m/2K

Ezt áttéve a gyakorlatba, mivel ezek a számok a laikus ember számára nem sokat mondanak, azt jelenti, hogy egy egységnyi felületen 50%-al kevesebb hőenergiát veszítünk el ha nem a 2 rétegűt hanem a 3 rétegűt építetjük be.

Mi szólhat még a 3 rétegű ablakok mellett?

Elmondhatjuk, hogy napjainkban egyre inkább divatba jönnek a nagy felületű üvegekkel rendelkező nyílászárók, melyekben az üveg sokszor akár földig érő is lehet.

Az üvegtáblák nőnek viszont az energiaárak meg emelkednek. Minél nagyobb egy felület, annál nagyobb rá az esély, hogy kiszökjön rajta a hő, szóval a szigetelésnek egyre inkább jelentősége van. S itt lépnek be a “képbe” a 3 rétegű üvegek, melyek által megoldható a nagyobb világos felület és a maximálisabb hőszigetelés.

Erre szokták mondani, hogy a “kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad”!

Ugyanis ha gyorsan utána számolunk a dolognak, az évben van 12 hónap és ebből legalább 6 hónapnyi időszakban fűtési idényről beszélhetünk

Ebben az időszakban folyamatosan élvezhetjük a 3 réteg üveg által nyújtott hőszigetelési előnyöket.

S akkor még nem beszéltünk azon hónapokról, amikor a hőt nem benn akarjuk tartani, hanem szeretnénk ha kívülről nem hatolna be. S a mostanában előforduló kánikulákban bizony ez is 2-3 hónapot jelent.

Nos a légkondi lehűti a lakást a megfelelő üvegezés pedig megvédi az otthonunk a beáramló melegtől.

Kell ennél nyomósabb érv bárkinek is?

A hangszigetelés fontossága

Nem hiszem, hogy akad olyan ház vagy lakás ahol ne lenne jelentősége a jó hangszigetelésnek.

Legyen szó a nagyvárosi forgalom zajáról vagy éppen a vidéki kakasok hajnali ébresztőjéről, sok minden zavarhatja a lakók nyugalmát.

Vagyis a megfelelő hangszigetelés is igen fontos az ablakok esetében, ami azt jelenti, hogy az üvegeknek hang gátló funkciót is be kell tölteniük.

Ezt speciális üvegszerkezetekkel nem csak elérni, de fokozni is lehet.

Természetesen ezen a téren is a 3 rétegű üvegezés teljesít jobban a 2 rétegűnél.

Azonban azt érdemes tudni, hogy a 3 rétegű üveg önmagában még nem nyújt teljes biztonságot a hangszigetelés terén. Ehhez társulnia kell még egy profi műanyag profilrendszernek és elkülönített tömítési szinteknek is.

A 3 rétegű üvegnek van olyan kivitelezésű változata amely hang gátló.

Ez lényegében azt jelenti, hogy a különböző vastagságú üvegek alkalmazásával, /aszimmetriával/ valamint egy hang gátló fólia felragasztásával még optimálisabbá tehetik a hangszigetelését a szerkezetnek.

Könnyű karbantartás, magasabb védelem

Ha a régifajta gerébtokos ablakokat vesszük, tudjuk, hogy a szárnyak közötti részek idővel összekoszolódtak. Így ezeknél rendszerese takarításra volt szükség.

Ezeknél a többrétegű hőszigetelt üvegeknél más a helyzet.

A gyárban nagyon tiszta körülmények között történik az összeépítésük. Az üvegrétegek között pedig a tér hermetikus elzárásra kerül a külső tértől. Ezáltal aztán nem is koszolódik el.

Tehát a takarítása sokkal egyszerűbb, mivel csupán a két szélső üveget kell megtisztítani. így felére, vagy akár harmadára csökken a takarítási idő.

S habár ez talán triviálisan hangzik, de mégis igaz, hogy a három réteg több mint a kettő réteg, vagyis nagyobb védelmet képes biztosítani, akár az időjárásról legyen szó akár mondjuk egy illetéktelen behatoló betöréséről.

S akkor még beszélnünk kell  a véletlen balesetekről, amikor az ablak üveg sérül, valószínűleg mindhárom nem fog betörni, így addig is lesz üveg az ablakunkban, amíg a javításra sor kerül.

Felsorolhatnánk még sok előnyt, de egy biztos a 3 rétegű ablakkal csak jól járhatunk.

Aki nem hiszi el próbálja ki nyugodtan!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon!