Városi kilátás egy 3 rétegű ablakon át.

A 3 rétegű ablak miért jobb választás, mint a 2 rétegű?

A 3 rétegű ablak miért jó választás? Erre a magyarázat igen egyszerű. Mert 3 rétegű üveg van benne.

Vagyis  a 3 rétegű ablak esetében a beépített üvegszerkezetekről beszélünk tulajdonképpen. Hol vannak már azok az idők, amikor az ablakszárnyba gittel erősítették be az egyes üvegeket.

Napjainkban már külön egységként gyártják le az üvegszerkezetet. Ezzel biztosítva az ablakok jobb hőszigetelését. De ezáltal nem csak ez, hanem számos más előnyös tulajdonság is elérhető a nyílászáróknál.

A 3 rétegű ablak szerkezete

3 rétegű ablakok felállítva egy raktárban

A 3 rétegű ablakok szerkezetét síküvegek alkotják. Melyeket úgynevezett távtartók választanak el egymástól.  Ezeknek a távtartó léceknek a belsejében páraszűrő szemcsék találhatóak.

Peremtömítő rétegek segítségével zárják le az üvegszerkezet kerületét, ezzel még biztonságosabbá téve a szigetelését. A síküvegek közötti tér kitöltésére a leggyakrabban nemesgázt, argont használnak.

Előfordulhat azonban, hogy a fokozottabb hőszigetelés elérése érdekében kripton gázzal töltik ki  a tereket.

A belső oldalára a síküvegnek lágyfém bevonatot visznek fel, ami szintén a hatékonyabb hőszigetelés. Ez is energia megtakarítás érdekében történik.

Válaszoljuk meg az eredeti kérdést. 3 rétegű ablakról akkor beszélünk ha az üvegszerkezet 3 üvegrétegből áll. Amit 2 db távtartó választ el egymástól.

Ilyen szempontból a ragasztott biztonsági üveg egy üvegrétegnek számítandó.

Természetesen létezik műanyag ablak 3 rétegű üveggel és  2 rétegű üveggel is. De ezek ma már kevésbé népszerűek.

A 3 rétegű ablak optimálisabb szigetelése miatt sokkal keresettebb. A gyártóknál is elsőbbséget élvez nem csak a felhasználóknál.  

Milyen a 2 rétegű ablak?

2 rétegű ablak bemutató termi metszete

Ez a fajta ablak, vagyis a 2 rétegű ablak a 3 rétegűhöz képest egy egyszerűbb szerkezetet jelent.

Ebben az esetben úgy néz ki a szerkezet, hogy van 2 db síküveg. Ezeket pedig egy darab távtartó választja el egymástól, értelemszerűen.

Fontos dolog, amit tudni kell. Mindig a bevonatos réteg kerül a belső vagyis a benti oldalra. A bevonat nélküli pedig a külső oldalra.

Ezzel a beépítési móddal tudják biztosítani a megfelelő hőszigetelést.

A 3 rétegű ablak, és a 2 rétegű közötti különbség

Elmondhatjuk, hogy a 3 rétegű, és a 2 rétegű ablak, számos közös tulajdonsággal rendelkezik.  Két tulajdonságuk van, amelyek alapján eltérőek egymástól.

A két legkiemelkedőbb tulajdonság amit a hétköznapi használat szempontjából meg kell említenünk. Ezek az eltérések, a hő- és hangszigetelésük.

Ezek azok a legfontosabb szempontok, amik alapján egyre többen döntenek a 3 réteg mellett. Nem véletlenül választják ezt a szerkezetű nyílászárót.

Ugyanis ennek a szigetelési tulajdonságai sokkal optimálisabbak a hagyományos, 2 rétegű ablakénál.

A 3 rétegű ablak milyen előnyöket rejt magában?

fiatal nő a 3 rétegű ablak párkányon szépíti magát

Na de akkor nézzük meg konkrétan és közelebbről is ezeket a bizonyos előnyöket. Vagyis amivel a 3 rétegű rendelkezik a 2 rétegű ablakkal  szemben.

Első és talán legfontosabb ilyen tulajdonság természetesen a jobb hőszigetelés.

De ez nem az egyetlen,  mégis a leginkább vonzó tulajdonsága ezeknek a 3 rétegű ablakoknak. Főleg a műanyag ablak 3 rétegű üveggel az a típus ami kiemelkedő hőszigetelést biztosít.

Ez abból adódik, hogy van egy harmadik réteg üveg, a hagyományos két rétegen felül.

Ez a harmadik réteg üveg pedig természetszerűleg egyfajta többlet gátat képez. Ezáltal megállítva a hőt. Akár sugárzó hőről van szó, akár a hőenergia hővezetéssel terjedő változatáról.

Ha ezt számszakilag szeretnénk kifejezni, akkor az egy kétrétegű üveg Ug=1,0 W/m2K hővezetési tényezővel rendelkezik. Szemben a háromrétegű üvegből álló szerkezet esetében, ez az érték Ug=0,5 W/m/2K

Ezt áttéve a gyakorlatba, mivel ezek a számok a laikus ember számára nem sokat mondanak. Azt jelenti, hogy egy egységnyi felületen 50%-al kevesebb hőenergiát veszítünk el.

„Csak” ennyi a különbség, a 2 rétegű és a 3 rétegű ablakok között. Ezek után már nem kérdés, hogy melyiket építetjük be.

Mi szólhat még a 3 rétegű ablakok mellett?

üres szoba 3 rétegű ablak és erkélyajtó

Elmondhatjuk, hogy napjainkban egyre inkább divatba jönnek a nagy felületű üvegekkel rendelkező nyílászárók. Melyekben az üveg sokszor akár földig érő is lehet.

Ezek az úgynevezett földig érő ablakok.

Az üvegtáblák nőnek viszont az energiaárak meg emelkednek. Minél nagyobb egy felület, annál nagyobb rá az esély, hogy kiszökjön rajta a hő.

Szóval a szigetelésnek egyre inkább jelentősége van. S itt lépnek be a „képbe” a 3 rétegű ablakok. Ezekről által megoldható, a nagyobb, világos felület és a maximálisabb hőszigetelés.

Erre szokták mondani, hogy a „kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad”!

Számoljunk utána gyorsan a dolognak. Az évben van 12 hónap és ebből legalább 6 hónapnyi időszakban fűtési idényről beszélhetünk

Ebben az időszakban folyamatosan élvezhetjük a 3 rétegű ablak által nyújtott hőszigetelési előnyöket. S akkor még nem beszéltünk azon hónapokról, amikor a hőt nem benn akarjuk tartani.

Hanem pont ellenkezőleg. Szeretnénk ha kívülről nem hatolna be. S a mostanában előforduló kánikulákban bizony ez is 2-3 hónapot jelent.

Nos a légkondi lehűti a lakást a megfelelő üvegezés pedig megvédi az otthonunk a beáramló melegtől. Kell ennél nyomósabb érv bárkinek is ami a 3 rétegű ablak beépítése mellett szól?!?

A hangszigetelés fontossága

Nem hiszem, hogy akad olyan ház vagy lakás ahol ne lenne jelentősége a jó hangszigetelésnek. Legyen szó a nagyvárosi forgalom zajáról vagy éppen a vidéki kakasok hajnali ébresztőjéről.

Sok minden zavarhatja a lakók nyugalmát.

Vagyis a megfelelő hangszigetelés is igen fontos az ablakok esetében. Ez azt jelenti, hogy az üvegeknek hang gátló funkciót is be kell tölteniük.

Ezt speciális üvegszerkezetekkel nem csak elérni, de fokozni is lehet.

Természetesen ezen a téren is a 3 rétegű ablak teljesít jobban a 2 rétegűnél. Azonban azt érdemes tudni, hogy a 3 rétegű üveg önmagában még nem nyújt teljes biztonságot.

Ehhez társulnia kell még egy profi műanyag profilrendszernek és elkülönített tömítési szinteknek is. Így hozhatjuk a legtöbbet ablakainkból, a hangszigetelés terén

A 3 rétegű üvegnek van olyan kivitelezésű változata amely hang gátló.

Ez lényegében mit is  jelenti? Azt hogy a különböző vastagságú üvegek alkalmazásával, /aszimmetriával/ kell még más is.

Például, egy hang gátló fólia felragasztásával még optimálisabbá tehetik a hangszigetelését a szerkezetnek.

Könnyű karbantartás, magasabb védelem

3 rétegű ablakot takarít egy hölgy sárga gumikesztyűben

Ha a régifajta gerébtokos ablakokat vesszük, tudjuk, hogy a szárnyak közötti részek idővel összekoszolódtak. Így ezeknél rendszerese takarításra volt szükség.

Ezeknél a többrétegű hőszigetelt üvegeknél más a helyzet.

A gyárban nagyon tiszta körülmények között történik az összeépítésük. Az üvegrétegek között pedig a tér hermetikus elzárásra kerül a külső tértől. Ezáltal aztán nem is koszolódik el.

Tehát a takarítása sokkal egyszerűbb, mivel csupán a két szélső üveget kell megtisztítani. Így felére, vagy akár harmadára csökken a takarítási idő.

S habár ez talán triviálisan hangzik, de mégis igaz, hogy a három réteg több mint a kettő réteg.

Vagyis nagyobb védelmet képes biztosítani, akár az időjárásról legyen szó akár mondjuk egy illetéktelen behatoló betöréséről.

Kérdés akkor, műanyag ablak választásnál, hogy 2 vagy 3 rétegű ablak a jobb?

S akkor még beszélnünk kell  a véletlen balesetekről, amikor az ablak üveg sérül. Valószínűleg mindhárom nem fog betörni.

Így addig is lesz üveg az ablakunkban, amíg a javításra sor kerül. Felsorolhatnánk még sok előnyt, de egy biztos a 3 réteggel csak jól járhatunk.

3 rétegű ablak egy üres szobában

Ha pedig úgy érezzük, hogy nagyobb beruházást jelent számunkra a régi ablakok 3 rétegű ablakra való kicserélése. Akkor is van megoldás.

Ismerjük meg a CETELEM Hitelajánlatát. Nagyon jó pénzügyi konstrukciókat lehet találni náluk.

Aki nem hiszi el próbálja ki nyugodtan!

Ablak szigeteléssel kapcsolatban, bővebben információkat itt olvashat.

Kérjen árajánlatot még ma!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon

Hasonló cikkek