Ajtó, ablak nyitva van, bejöhet akárki

Ha építkezünk vagy felújítunk mindig sarkalatos kérdés, hogy milyen legyen az ajtó és az ablak. Új ház esetén adottak a lehetőségek, általában előre eldönthetjük, hogy fa vagy műanyag nyílászárót építtetünk be. Manapság a műanyag ajtó és műanyag ablak beépítése a legcélravezetőbb, valamint számtalan pozitív érv is emellett szól. Persze ízlések és pofonok különbözőek, de ki ne tudná, hogy modern világunkban, a 21. században a legújabb és legelterjedtebb technológiát ezek használata képezi. Az ablakok beépítése hány féle módon történhet?

 • Hagyományos beépítés
 • RAL-szalagos beépítés
 • Konzolos beépítés

Műanyag ablak beépítése hagyományos módon

A nyílások előre ki vannak alakítva, a legtöbbször a falazat középső síkjába helyezik az ablakot. Ebben az esetben vissza kell számolni a külső, végleges szigeteléstől annyit, hogy az ablak elé szerelt vakolható, tokos redőny ne lógjon ki, amennyiben ezzel lesz megoldva az árnyékolástechnika. A legjobb megoldás hőtechnikailag a külső falsíkra helyezett ablak, mivel a fal belső síkjára vagy közepére elhelyezett nyílászárónál csökken a hőhíd nagysága. Ilyen esetben általában külső falsíkra történik a beépítés, melyet a szakemberek a hagyományos módszerekkel végeznek. A hagyományos beépítés esetén, tokrögzítő csavarral rögzítik, és purhabbal szigetelik tokot.

Műanyag ablak beépítése RAL-szalagos technikával

A RAL-szalagos beépítés Magyarországon még nem igazán terjedt el, ez egy technikailag kifinomultabb változata az ablakbeépítésnek. Csak vakolt felületű és egyenes kávákon alkalmazható.

Műanyag ablak konzolos beépítése

Ezt a módszert jellemzően a passzívházak esetében alkalmazzák, de természetesen van mód és lehetőség más típusú családi házaknál használni ezt a technológiát. Energetikai szempontból a legszerencsésebb megoldás az ablakot minél jobban a falsík felé tolni, a legkisebb hőhíd így érhető el, ahogy ezt már említettük is. A passzív házak esetében a nyílászárók a falsíkon kívülre kerülnek és tartókonzolok segítségével ideális a rögzítésük. Ha viszont nem építkezünk, hanem a már meglévő otthonunk nyílászáróit cseréljük ki, akkor is többféle lehetőség közül választhatunk.

Ablakcsere bontás nélkül, régi tokba építéssel

Ha az ablakunk elavult, netán elkorhadt, megvetemedett vagy csak idejét múlta, akkor általában a tokkal együtt érdemes kicseréltetni. Vannak esetek, amikor erre nincs lehetőség, bár a régi, fatok megtartásával történő ablakcsere a lehető legrosszabb változata az ablakcserének. Ezt a módszert szinte már csak műemlék jellegű házaknál érdemes alkalmazni. Hiába tűnik gyorsnak és tisztának ez a lehetőség, nem olyan költséghatékony, mint gondoljuk. Nem sérül ugyan falkáva, sérülésmentes marad esetlegesen a csempe és a festett fal is. Nem jár annyi porral és kosszal, a járulékos munkákat is elhagyhatjuk, viszont fennáll a hőveszteség esélye. Mivel a régi fatok és a falazat között nincs lehetőség szigetelésre vagy csomópont javításra. Ez az eljárás általában gerébtokos ablakok esetében megvalósítható, de kérésre tessauer tokba is be lehet szerelni. Mivel az új ablak méretét a régi tok belső méretéhez kell igazítani, így a fénybejutás is nagymértékben csökkeni fog. Valamint a megmaradó, látszó fafelületeket továbbra is festegetni kell, míg erre a műanyag tokos ablaknál nincs szükség, mint tudjuk.

Ezért válasszunk műanyag ablakot, ha cserére készülünk

 • A műanyag ablakok beépítése mellett nagyon sok érv szól. Elsősorban a legkorszerűbb technikával készülnek, számtalan területen felülmúlják fából készült társaikat, de mégis megtévesztően hasonlóak is lehetnek fahatással hozzájuk
 • Környezettudatos világunkban felhasználásuk fontos szempont. Kiváló hőszigetelési képességük pedig jelentős költséget takarít meg számunkra.
 • Kiváló szigetelésük által szerencsésen kiszűrik azokat a zajokat, amik mindennapi életünk nyugalmát esetlegesen felboríthatják, ennek különösen nagy jelentősége van mai túl hangos világunkban
 • Hűtés és fűtés szempontjából is hatékony módszernek bizonyul, ha ezeket a költséghatékony nyílászárókat szereltetjük be lakásunkba.
 • A műanyag ablak beépítése után a karbantartásra nem lesz sok gondunk, egyszerűen és kényelmesen élvezhetjük új nyílászárónk előnyeit.
 • Ha életünk színesebbé és vidámabbá szeretnénk varázsolni, nem kell lefestenünk az ajtónk vagy az ablakunk színesre, egyszerűen a megfelelő színűt választjuk ki és rendeljük meg.
 • Ízlésünknek és pénztárcánknak megfelelően számtalan jó minőségű műanyag ablak közül választhatunk, extra funkciókkal bírókat is kérhetünk- extra hangszigetelés, betörésvédelem-melynek alapján a megfelelő, legjobb ár-érték arányú terméket kereshetjük meg magunknak.

Emeljük meg a fűtésszámlát vagy cseréljük le az ablakot?

Ha vége a nyárnak és hűvös szelek járnak, nem csak a kis madarak fáznak, mi emberek is el kezdünk dideregni. Ha tudjuk szabályozni a fűtésünk, ilyenkor nem csak bekapcsoljuk, hanem egy magasabb fokozatra is állítjuk a fűtést, ahogy az őszi szelek kezdenek erősödni. Ezzel persze a kiadásaink is megnőnek általában. Na de tudjuk, hogy más megoldás is létezik. Akár egyharmadával kevesebb is lehet a fűtésszámlánk, ha megfelelő nyílászárókkal rendelkezünk. Ha pedig nem, itt az ideje, hogy lecseréljük az ablakokat. Amennyiben nem csak spórolni szeretnénk, hanem szebbre, modernebbre és vidámabbra akarjuk ezeket a nyílászárókat lecserélni, nyugodtan válasszunk esztétikus megoldást, ami hosszabb időre szól, jöhet a műanyag ablak beépítése. Van, aki azt gondolja, hogy ezt házilag is meg tudja oldani, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy szakember közreműködését vegye igénybe. Ma már egyszerű dolgunk van, ha megbízható gyártót és forgalmazót keresünk. Elég, ha leülünk a számítógépünk elé és a Google keresőben hozzálátunk a megfelelőt megtalálni. Ha profi céget keresünk teljes körű szolgáltatást nyújtó kereskedő után kell kutatnunk.

Mire figyeljünk a kiválasztásnál?

 • Rendelkezzen megfelelő szakmai múlttal, amelyet az elégedett ügyfelek véleménye is alátámaszt
 • Minőségi ablakokat és ajtókat gyártson és forgalmazzon és azok beépítését is vállalja
 • Előzetes felmérés után adjon árajánlatot és szakszerű tanácsokkal fokozza elégedettségünket
 • Egyedi igények figyelembevétele mellett is belátható időn belül vállalja a gyártást, kiszállítást és beépítést
 • Pontos, gyors és szakértő munkájuk végeztével a felesleges törmelékek eltakarítását is vállalja, hogy ez se rójon ránk plusz feladatokat
 • Ne csak weboldallal rendelkezzen, hanem bemutatóteremmel is, hogyha nagyon vizuális alkatok vagyunk, és nem tudjuk elképzelni a beépítendő műanyag ablakot, azt megnézhessük élőben is

Ha mindezen követelményeknek megfelel az általunk kiválasztott műanyag nyílászáró forgalmazója és úgy érezzük megtaláltuk náluk az igazit, nincs egyéb dolgunk, mint megrendeljük és várjuk a napot, amikor a nagy cserére sor kerül. Ebben az esetben a műanyag ablak beépítése élmény lesz számunkra, ami örömet okoz nekünk, családunknak és szebbé tudjuk ezáltal varázsolni otthonunkat. Ha ilyen ablakot és ajtót vásárolunk, akkor valóban csak akkor jöhet be hozzánk akárki vagy szökhet be akármi, ha mi akarjuk, azaz kitárjuk a nyílászáróinkat. Ha viszont ráfordítjuk a kilincset az ablakra és bezárjuk kulccsal az ajtónkat, nem fog zavarni sem zaj, sem hideg vagy meleg és felesleges hívatlan vendégek sem tudják váratlanul felborítani a megszokott tevékenységünket vagy megzavarni otthonunk nyugalmát, hacsak mi nem akarjuk ezt. Kérjen árajánlatot még ma! Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon.

Hasonló cikkek