|

Belső ablakpárkány vajon 1 vagy 2 kell nekem?

A belső ablakpárkány az ablak egyik legfontosabb része. Sokan nem fordítanak kellő figyelmet erre a fontos elemre. Pedig hosszú ideig szolgál bennünket. Van kültéri ablakpárkány és belső ablakpárkány. A kültéri ablakpárkány lehet gránit párkány mondjuk. A belső párkányt sokan ablak könyöklő téren ismerik.

Belső ablakpárkány és külső ablakpárkány

belső ablakpárkány Megjelenésüket tekintve hasonlítanak egymásra ezek a párkányok. Mégsem mindegy, hogy melyiket hová helyezzük. A legfontosabb különbség a belső ablakpárkány és a külső párkány között a következő. Amíg a belső ablakpárkányt – más néven ablak könyöklőt – elsősorban esztétikai jelleggel helyezzük fel. Addig a külső párkányoknak, avagy kültéri ablakpárkányoknak fontos funkciói vannak.

Külső ablakpárkány

Ilyenek például. Bírniuk kell az időjárás szélsőséges viszonyait. Úgymint a téli fagyokat vagy az erős napsugárzást. De fontos szerepet töltenek be a megfelelő víz elvezetésében is. Hiszen az ablakról lefolyó esővizet és egyéb csapadékot a falon túlra kell levezetniük. Ebből adódik az, hogy a kültéri ablakpárkány akkor van megfelelően felrakva, ha az ejtése legalább 1 cm. Ami még fontos, hogy túl kell lógnia a fal síkján legalább 2-3 cm-rel.

Belső ablakpárkány

A belső ablakpárkánynak ezzel szemben maximum a belső páratartalom miatti páralecsapódástól kell megvédenie a belső falak oldalát. Esetleg ha virágtartóként üzemelnek, a locsolásnál lecsöppenő víztől. Talán még ami fontos és sarkalatos követelmény lehet egy ablak könyöklővel szemben, a könnyű tisztíthatóság. Mivel a külső párkányoknak és a belső könyöklőknek egyaránt más és más követelményeknek kell megfelelniük, így evidens, hogy más anyagokból is készülnek. Alapszabály viszont, hogy a kültéri párkányt használhatjuk beltéren, viszont a belső ablakpárkány kültéri használata szigorúan tilos. Vagyis mindenesetre nem ajánlatos.

Az ablakpárkányok anyagai

Eljutottunk hát egy fontos kérdésig, hogy milyen anyagból is készülnek a párkányok? Nézzük először a kültéri párkányok esetébe, milyen anyagok jöhetnek szóba:

Kültéri:
 • műanyag ablakpárkány /csak fehér színben és csak akkor, ha nem fóliázott/
 • anyagában horganyzott lemezpárkány /sokszor Lindab párkány néven is említik/
 • alumínium ablakpárkány /élhajlított és extrudált kivitelben is/
 • gránit párkány
 • műkő párkány
Beltéri:
 • fából készült párkány / ahol a felületkezelés elengedhetetlen/
 • műkő párkány
 • gránitkönyöklő
 • műanyag ablakpárkány /beltéren már lehet alkalmazni a fóliázott változatot is!/

A műanyag ablakpárkányok könnyű tisztíthatósága nagyon alkalmassá teszi ezeket a könyöklőket arra, hogy kül- és beltéren egyaránt fel tudják használni őket. Az anyagában színezett és UV stabil műanyag párkányok a legalkalmasabbak erre. belső ablakpárkány Ellenben azokat a párkányokat, amelyek színes, faerezetes fóliával vannak ellátva, beltéri felhasználásra alkalmazzák. Az alumínium és lemez párkányok megfelelőek illetve alkalmasak lennének belső ablakpárkánynak is, de esztétikai okokból erre a célra nem használjuk őket.

Mit lehet kihozni egy jó belső műanyag ablakpárkányból?

Mindenki otthonában van ablakpárkány, de talán kevés szerepet kap az életünkben. A legelterjedtebb dolog, hogy cserepes virágokat teszünk rá, akár külső, akár belső párkányról van szó. De persze egy kis fantáziával a belső ablakpárkányok által sokkal izgalmasabbá, érdekesebbé tehetjük otthonunkat. belső ablakpárkány Talán nem csak amerikai filmekben ismertek azok a nagyméretű ablakok, amelyeknek a párkányára kényelmesen fel lehet ülni. Néhány párnával, színes terítővel otthonossá lehet tenni. S ha egy könyvespolcot is felteszünk az ablak mellé, máris megvan az olvasós kuckónk. Ahol még természetes fényt is kapunk, legalábbis nappal. Éjjeliszekrény gyanánt is használhatjuk a párkányt, ha az ágyunk az ablak mellett helyezkedik el. Tehetünk a könyöklőre olvasólámpát, növényeket, könyveket. S a hely kihasználás mellett még különlegessé is varázsoljuk hálószobánkat, egy színes műanyag belső ablakpárkánnyal mondjuk. A konyhában is jó szolgálatot tesz egy párkány, amennyiben tárolásra alkalmas. Hiszen elfér rajta számtalan konyhai felszerelés, sütiformák, üvegben tárolt száraz ételek. Így mindig kéznél vannak és még a konyha hangulatát is feldobják. Vannak, akik könyvespolcként is használják a beltéri könyöklőket, ebben az esetben arra kell vigyázni, hogy a tárolt könyvek színét a nap ne tudja kiszívni. Azonban a belső párkányra nem csak növényeket, könyveket vagy konyhai eszközöket tehetünk. Hanem mondjuk készíthetünk akár díszítő kompozíciót, ami gyertyából, dobozokból vagy különféle üvegtárgyakból állhat. Ha olyan díszeket választunk, ami illik az otthonunk, lakásunk stílusához, biztos, hogy szuper összhatás érünk el.

Színes műanyag belső párkányok

Nem csak a felhasználásuk lehet változatos a belső ablakpárkányoknak, hanem a színük is. A műanyag belső párkányok elérhetőek színes kivitelben is. Ahogyan a műanyag ablakok is, természetesen a hozzáillő könyöklők is kiválaszthatóak. A színes párkányok fóliázása szinte a színes ablakokkal megegyező fóliázással készül, így esztétikusan és harmonikusan illeszkednek egymáshoz. A színes műanyag beltéri párkányokat két csoportra szokták osztani, a standard és az extra színes kivitelezésűre.

Standard színek:

aranytölgy, antracit, dió és a mahagóni Általában ezek a színek tartoznak a párkányok esetében a standard színek közé a legtöbb gyártó esetében.

Extra színek

Az extra színek közé tartoznak a ritkán használt színek, ez persze a gyártótól és forgalmazótól is függ. Vagyis, hogy melyiket sorolja ebbe a kategóriába. Általában azok a színek kerülnek ide, amikre éves szinten nagyon kevés megkeresés érkezik. Vagyis ezeknek a párkányoknak a legyártása, beszerzése költségesebb, mert bonyolultabb és hosszabb időt vesz igénybe. Érdekességképpen megemlítendő, hogy manapság az antracit standard színnek számít. Miért? Mivel egyre népszerűbb, sokan keresik. Habár régen extraként volt ismert az antracit, most a mahagóni került a helyére. Ez az a szín ami már nem igazán standard szín. Így változnak a korral és a fejlődéssel az ízlések ezen a téren is. Na és persze vannak olyan különleges, egyedi színek is, amik külön megrendelésre készülnek el. De a fóliázott ablakpárkányok esetében itt sem lehet akadály az extrém kívánság, megrendelés. A lehetőségeknek talán csak a pénztárca szabhat határokat. Tehát azt mindenképpen megállapíthatjuk, hogy nem csak egy jó ablakra, hanem egy ahhoz megfelelő jó belső ablakpárkányra is mindenképpen szüksége van egy háznak. Sőt egy lakásnak is. Vagyis egy igazi otthonnak.

Műanyag ablakhoz műanyag ablakpárkány

belső ablakpárkány Miután a belső könyöklő változatos felhasználását ennyire kiveséztük, ne feledkezzünk el természetesen a külső ablakpárkány fontosságáról sem. Hiszen ahogyan már korábban is említettük, komoly funkciót lát el az esővíz és egyéb csapadék levezetésében. A műanyag ablakhoz legjobban a műanyag belsőpárkány passzol.

Na és hogy miért? Azt az alábbi indokok alapján tudjuk alátámasztani:

 • mert harmonizál az ablak és a párkány egymással.
 • mert jól viseli az extrém időjárási körülményeket, így hosszú idő után is olyan esztétikus a kinézete, mint amikor megvásároltuk, vagyis újkorában
 • könnyű letisztítani és ez nem csak a beltéri, de a kültéri párkányok esetében is fontos, valamint nem igényel különösebb karbantartást sem
 • könnyen felszerelhető, de azért jobb, ha szakemberre bízzuk
 • maximálisan eleget tesz a mai modern építészeti elvárásoknak letisztult megjelenése révén
 • a műanyag párkányok elbírják akár egy felnőtt ember súlyát is anélkül, hogy eltörnének vagy eldeformálódnának és ez bizonyos esetekben fontos lehet.

Ki kell hangsúlyoznunk azonban még egyszer és nyomatékosan, hogy kültéri felhasználásra csakis és kizárólag a fehér műanyag ablakpárkányok felelnek meg. Amennyiben nem fóliásak vagy nem kasírozottak. belső ablakpárkány Hogy miért kell párkány, az ablakoz? Nem csak könyöklőnek, de azért annak sem rossz dolog használni. Kívánok mindenkinek sok hasznos és szép belső ablakpárkányt az otthonába. Ablakpárkányokról bővebben itt olvashat további információkat.

Kérjen árajánlatot még ma!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük