Napjainkban a redőnyök és egyre inkább a műanyagból készültek az egyik legismertebb árnyékolónak számítanak.

Mondhatjuk azt, hogy nálunk, azaz Magyarországon különlegesen nagy népszerűségnek örvendenek.

Hogy miért van ez és mitől függnek a műanyag redőny árak, azért arról érdemes pár szót ejteni.

A műanyag redőny árak alakulása

Nem véletlen, hogy ennyire szeretik az emberek ezeket az árnyékolókat, hiszen évtizedeken át szinte az egyetlen hatékony megoldás volt amit alkalmaztak árnyékolás ellen és a betekintés elleni védelemben is.

Az utóbbi esztendők folyamán a redőnygyártás olyan fejlődésen ment keresztül és olyan modern technológiák alkalmazását fejlesztették ki a redőnyök előállításában, ami a műanyag redőny árak alakulásában is jelentős szerepet játszott.

Elmondhatjuk, hogy mind a mai napig a legolcsóbban ezekhez a redőnyökhöz lehet hozzájutni. Ennek ellenére kiváló paraméterekkel rendelkeznek.

Vagyis egyre több funkciót látnak el manapság ezek a termékek, a hó- és hangszigeteléstől kezdve a vagyonvédelemig, s akkor még nem beszéltünk az esztétikai jelentőségükről sem.

Rövid történet a redőnyökről

Történetük egészen a hatodik századig vezethető vissza, hiszen ezekben az időkben a rómaiak már használták a nagyobb városokban a zsalukat, amik a redőnyök elődjeinek tekinthetőek. A Római Birodalomban ezeket a zsalukat elsősorban az ablaknyílások zárására használták, de másodlagos céljuk az árnyékolás volt.

A ma redőnyként ismert változat az 1800-as évek közepén jelent meg Németországban, természetesen az anyaga fából készült és a praktikus szerkezet gyorsan meghódította a világot.

Hazánkban is megjelent az 1800-as évek végén.

A második világháború után egyre elterjedtebb lett, aztán a hetvenes években betiltották a fából készült redőnyöket, így aztán átvehették helyüket az első műanyagból készült változatok. Ezek egyre jobb minőséget képviseltek és a megjelenésük is nagyon csábító volt a változatosságuk által.

Az 1990-es években már hazánkban is megjelentek és egyre inkább elterjedtek.

Milyen típusú redőnyöket különböztetünk meg alapanyaguk szerint?

Ha a redőnyök népszerűségi szintjét vesszük figyelembe, akkor bátran elmondhatjuk, hogy jelenleg a legkeresettebb típusok a műanyag redőnyök.

Ennek pedig határozottan az elsődleges oka, hogy a műanyag redőny árak a legkedvezőbbek a piacon napjainkban.

Természetesen ez azt jelenti, hogy a műanyag redőny árak nem azért alacsonyak mert ez a fajta árnyékoló nem tudja ellátni a legalapvetőbb árnyékolási teendőket.

Hiszen elmondhatjuk róla, hogy képes teljes fényzárást biztosítani és a hőszigetelés valamint a hangszigetelés terén is “megtámogatja” otthonunkat.

Kombinálható szúnyoghálóval is, akkor viszont az automatizálásra alkalmatlan.

Ami még pozitívumként fellehető tulajdonságai között, az ellenállása az időjárás viszontagságainak. Vagyis jól bírja az esőt és a fagyot és az UV sugárzás sem tud jelentős kárt okozni benne.

A másik nagy népszerűségnek örvendő árnyékolók az alumínium redőnyök.

Ha az általános tulajdonságaikat vesszük figyelembe, ezekről ugyanazok az előnyök mondhatóak el mint a műanyagból készült termékekről. Talán mégis van egy hátrányuk az alu árnyékolóknak, hogy míg a műanyag redőny árak nagyon is kedvezőek, ugyanez nem mondható el az alumínium árnyékolók árára.

Ennek oka, hogy a könnyűfém alkalmazása drágábbá teszi a termékeket, viszont cserébe masszívabb a kialakításuk  és mondhatjuk, hogy a hangszigetelésük és a hőszigetelésük is jobb az anyaguk által. Ezek a tulajdonságok többek között a redőnylécek speciális töltőanyagának is köszönhetőek.

Mindkét fajta redőny, tehát a műanyag redőnyök és az alumínium redőnyök is színezhetőek és képesek bármilyen árnyalatban fényzárást biztosítani.

Sőt védelmet biztosítanak a vagyonvédelem terén is, az aluredőnyök kimagaslóak ebben a tekintetben, sőt elmondhatjuk ezekről az árnyékolókról, hogy a szélsőséges időjárási jelenségek sem tudnak kifogni rajtuk. Így például egy nagyobb jégverés sem tudja eltörni vagy behajlítani a léceiket, legfeljebb behorpasztja azokat.

Az alumínium redőnyök előnye még, hogy szúnyoghálóval kombinálva is motorizálhatóak és automatizálhatóak, szemben a műanyag redőnyökkel.

Milyen redőnyöket különböztetünk meg mozgathatóság szerint?

A klasszikus mozgatású redőny természetesen a gurtnis mozgatású redőny, de ezeket egyre inkább kiszorítják a modernebb változatok, alternatívák.

Mindezek ellenére még mindig a legnépszerűbb a mai napig is.

A gurtniról azt lehet tudni, hogy rendkívül tartós és erős, kötélszerű anyagból van.

Egyik vége a tengelyhez van erősítve ami a redőnyszekrényben található.

Másik vége pedig az ablak belső tokszerkezetére vagy az ablak szárnyára erősített csigához  van felszerelve.

A csiga a gurtni folyamatos feszítésén és csévélésén túl arról is gondoskodik, hogy a redőnypalástot a megfelelő pozícióban lehessen megállítani, ugyanis egy speciális fékrendszerrel rendelkezik.

Ugyan nem túl korszerű ez a megoldás, mégis könnyű és kényelmes mozgathatóságot biztosít a redőny számára.

Viszont érdemes tudnunk a gurtnis redőnyről, hogy bármennyire is erősek az alapanyagok a szerkezetében, mégis a gurtni ennek az árnyékolónak a legsérülékenyebb pontja. Főleg abban az esetben ha helytelenül lett telepítve a redőny, akkor hamar sérülhet, elszakadhat. Szerencsére azonban gyakorlott szakember számára nem jelent gondot a gurtni cseréje, javítása.

A motorizált redőny a modern otthonok természetes darabja ma már. Egyre ritkábban alkalmazzák ezekben a lakásokban a gurtnis redőnyöket, hiszen minden automatizált és motorizált, ezek az árnyékolók sem lóghatnak ki a sorból.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy egészen hétköznapi és természetes megoldásnak tekinthetőek ezek a redőnyök is napjainkban. Az persze egyértelmű hogy a műanyag redőny árak és az alumínium redőny árak is drágábbak a hagyományosnál és a működésükhöz elengedhetetlen áramszükséglet miatt a telepítésük is körülményesebb lehet esetleg.

Azonban elmondhatjuk, hogy több szempontból is megtérülő befektetésről van szó, ha mellettük döntünk.

Az ilyen fajta árnyékolók úgynevezett “lelkét” a redőnyszekrényben elrejtett elektromotor  adja, ami igen esztétikus megoldás, hiszen sem kívülről sem a lakásból nem látható a gurtnival ellentétben.

Másik nagy előnyük a kényelem, hiszen gombnyomással sőt távirányítóval is működtethetőek.

Működésük szinte hangtalan és rengeteg továbblépési lehetőséget kínál az okos megoldások, valamint az automatizáció irányában.

A jövő redőnye az okosredőny

Senkinek nem mondunk azzal újdonságot, hogy életünk minden területén egyre inkább elterjedtek az okos megoldások. Tehát az sem meglepő egyáltalán, hogy az árnyékolástechnika területén is ezek a megoldások hódítanak teret egyre intenzívebben.

Ne csodálkozzunk hát, hogy az okos telefonok és okosórák mellett az okosredőnyök is megjelentek a piacon.

Na de ha definiálni kéne ezt az árnyékolástechnikai eszközt, akkor hogyan is tehetnénk meg?

Talán a hivatalos és legésszerűbb definíció az lenne, hogy egy motorizált redőny  különböző érzékelőkkel ellátva. Azonban nemcsak önmagában képes az okos árnyékoló működni, hanem más intelligens rendszerekkel való együttműködésre is alkalmas.

Az okosredőny  működésének lényege tehát az automatizálásban keresendő, amin által ellátható például szélérzékelő vagy fényérzékelő szenzorokkal és időzítőkkel is.

Egyszóval a fejlődés a redőnyök területén is egyre komolyabb, érdemes megismerni és kipróbálni ezeket a lehetőségeket.

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon!