| |

A gurtni a legjobb megoldás a redőnyöknél?

A gurtni szakadás minden háztartásban visszatérő probléma. Persze csak akkor ha a redőny gurtnis megoldású. Bizonyára mindenki ismeri azt a szólást, hogy „Magad Uram ha szolgád nincsen!” Talán volt is már mindenki abban a helyzetben, hogy próbált ennek a felszólításnak eleget tenni, kisebb vagy nagyobb sikerrel. Nos, én nem régiben úgy gondoltam, hogy elég ügyes vagyok ahhoz, hogy egy nem túl bonyolultnak tűnő feladatot megoldjak a lakásomban. Nevezetesen a redőnyöm gurtnija elszakadt és sötétség borult a lakásra. Nem is lett volna ez annyira nagy baj, hiszen nyáron az ember gyakran nem húzza fel egész nap sokszor a redőnyt. De este azért jó lenne szellőztetni. Ez az árnyékolás lényege. gurtni Főleg az olyan napokon, amikor a hőmérő higanyszála szinte egész nap 35 fok körül van. Ilyenkor alig várjuk, hogy kissé engedjen a szorításából a meleg. Vagyis hogy beengedhessünk egy kis levegőt vagy szellőt. Ilyenkor a redőny, ha le van húzva, vagyis a redőny gurtni elszakad, bizony nagy akadálynak tűnik. Úgy érezzük, hogy a műanyag redőny mondjuk, nagyon is gátat szab a friss áramlat előtt. Egy-két napig még bírtam és tűrtem, hogy nem jön be elég levegő. Sem este sem hajnalban, hiszen a gurtni ott lógott elszakadva. Nem tudtam mit kezdjek vele.

A gurtni javítás megtanulható?

Mert nekem az a zseniálisnak éppen nem mondható ötletem támadt, hogy megjavítom saját magam a meghibásodott redőnyömet. Ha most azt kérdezik, hogy cseréltem-e már gurtnit? Illetve értek-e valamennyire a redőny javításához? Hát azt kell felelnem, hogy egyáltalán nem. De persze ez nem azt jelenti, hogy ügyetlen lennék. Hiszen van kézügyességem és sok mindent megtanultam már az életben. Sokszor autodidakta módon. Akkor egy redőny gurtni szakadás csak nem fog ki rajtam! Mire való az internet? Természetesen arra is, hogy a keresőbe beírjuk mondjuk, hogy a redőny javítása házilag, vagy „gurtni csere otthon”. Aztán jönnek a találatok és lehet tanulmányozni azokat. Így megtudhatjuk, hogy mik is a további teendők. Vannak ábrák és magyarázatok. Sőt még videók is készültek a redőny gurtni javításáról. Egészen bele lehet feledkezni a videók megnézésébe, kivesézésébe. Bevallom én nem lettem sokkal okosabb, amikor elolvastam az útmutatókat. Tudom, hogy a szerelő megkeresése lett volna a legoptimálisabb megoldás. Viszont a felsorolt feltételek közül nekem legalább az önbizalmam megvolt.

A gurtni szakadás szerszámok nélkül megoldható?

gurtni Sajnos nem volt otthon semmilyen szerszámom. Tartalék gurtnival sem rendelkeztem. Nem akartam én leselejtezni a régi redőnyömet. Hiszen jó kis műanyag redőny volt. A redőny árak meg nem éppen olcsónak mondhatóak. A heveder megvarrására sem vetemedtem volna. De a sötétség kezdett eluralkodni nem csak a lakásomban, hanem a fejemben is ekkorra már. A legjobban ez a mondat tetszett, ha a heveder elszakadt, eresszük le teljesen a redőnyt. Különben nem tudjuk a gurtnit kicserélni! Jó vicc, legalább ezt sem nekem kell megcsinálni. Amúgy sem értettem, ha elszakadt a felhúzó szerkezet, akkor mi tartaná fenn a rolót? Vagy ez tényleg ennyire bonyolult lenne? Ha még ezzel sem vagyok tisztában? Na de valahonnan be kell szerezni azt a bizonyos gurtnit. Sajnos ezt sem tudtam, hogy hol vásárolható. Mégis nagy fába vágtam volna a fejszémet? Nem hiszem el, hogy bárki meg tudja csinálni, aki ügyes. Speciel én annak érzem magamat, akkor miért vagyok ennyire tanácstalan? Kezdtem kicsit ideges lenni. Pláne, hogy egyre melegebb volt! Azt gondoltam, hogy a saját ügyetlenségem nem engedi, hogy végre rendesen ki tudjak szellőztetni éjszaka vagy hajnalban. Szóval cselekednem kellett végre! Na de azt nem gondoltam, hogy egy gurtni szakadás így kifog majd rajtam!

Ki barkácsolhat otthon?

gurtni
gurtni
Természetesen bárki barkácsolhat otthon, ha megvannak a kellő ismeretei és főleg a megfelelő tudása. Mihez is? Ahhoz, hogy belekezdjen, mondjuk egy redőny gurtni szerelésébe. Végre megtudtam azt is, hogy hol szerezhetem be azt a bizonyos új gurtnit. Természetesen a világháló segített ebben is. Már csak azt kellett megtudnom, hogy milyen technikával és milyen szerszámok segítségével tudom majd kicserélni a „bűnöst”. Persze itt rögtön elakadtam. Mert láttam, hogy csillagcsavarhúzó kell a művelethez. Arról fogalmam sem volt, hogy milyen is lehet? A normál csavarhúzót ismerem. De bevallom őszintén, hogy a tudományom ennél tovább nem is terjed. Persze, egy valamirevaló háztartásnak rendelkeznie kell alapvető szerszámokkal. De az enyém nem rendelkezett ilyesmikkel sajnos. Sőt én magam pedig elég tudással ahhoz, hogy mit is kell majd csinálnom. Mikor? Azok után, hogy megvettem az új gurtnit. De vajon mekkorát és milyen széleset vegyek? Elég a mostani vagy éppen nem ilyen kéne? Lehet, hogy éppen azért szakadt el? Talán régi volt vagy csak silány anyagból készült és azért nem bírta a strapát? Minden reggel felhúztam és este lehúztam normál esetben. De tovább nem terjedt eddig az érdeklődésem. Ki gondolt arra, hogy egy szép napon majd nem bírja tovább és elszakad a gurtni?

Kell egy redőnyhöz értő szakember

gurtni Vajon másoknak is vannak ilyen problémái? Esetleg csak én nem használtam rendeltetésszerűen és azért történt ez a kis baleset? Most már teljesen mindegy, ezen már nem tudok változtatni. Valamint sem a családban sem az ismeretségi körömben nem ismerek olyan embert aki tudna segíteni. Szóval aki értene a redőnyök működéséhez. Vagy el tudná mondani, hogy mit csináljak az elszakadt gurtnival? Tudom nagyon banális és pitiáner problémának tűnik ez. De azért én most igazi nagy bajnak értem meg. Hiszen egyszer csak fel kéne húzni azt a redőnyt.! Na és ha valahogy felhúznám és megpróbálnám alátámasztani? Hátha találok itthon valamit, amivel ezt meg tudnám oldani és akkor legalább jönne be a jó kis hűvös levegő. De akkor meg nem tudom lehúzni, szóval ez bizony nem az igazi megoldás. Ezt már éreztem. Annyi időt elvesztegettem és még mindig csak az elméleti síkon tartott a gurtni lecserélése. Ezért eldöntöttem, hogy mégsem próbálkozom tovább. Mert nincs rá időm, márpedig a legnagyobb érték manapság az idő. Mire megtanulnám a szerelést és beszerezném a hozzá való dolgokat, addigra rengeteg értékes időt vesztegetnék el és közben egy csomós hasznos tevékenységet is elhanyagolnék. Kell nekem egy szakember, akit ha felhívok, belátható időn belül kijön. Megnézi a problémát, felméri a helyzetet és főleg tanácsot ad, hogy mi legyen?

Talán egy redőny automata jobb megoldás lenne?

gurtni Nem tudtam, hogy javítható-e a redőnyöm? Vagy kellene egy új? Akkor már jó lenne egy automata redőny. De az én műanyag redőnyömnek semmi baja sincsen. Valószínűleg csak a gurtnit kell kicserélni. Vagy esetleg más alkatrészek is cserére szorulnak? Lehet, hogy más kell ide, esetleg a zsinóros változat? Vajon melyik a tartósabb és melyik a megoldhatóbb módszer ebben az esetben? Szóval nincs mese. Sok mindent nem akar az ember otthon, házilag megjavítani. Mert nincs hozzá elég tudása és szakértelme. A redőnyt is muszáj szakemberre bízni, mert ez a helyes döntés. gurtni Nem haboztam hát tovább és máris keresni kezdtem az interneten. Reméltem, hogy minél előbb megtalálom azt a redőnyhöz értő szakembert, aki megjavítja a redőnyömet. Aki orvosolni tudja a gurtni szakadást. S akkor este már én is fellélegezhetek! Redőnyökről bővebben itt olvashat további információkat.

Kérjen árajánlatot még ma!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon  

Hasonló cikkek