Bizonyára mindenki ismeri ezt a szólást és talán volt is már mindenki abban a helyzetben, hogy próbált ennek a felszólításnak eleget tenni, kisebb vagy nagyobb sikerrel.

Nos, én nem régiben úgy gondoltam, hogy elég ügyes vagyok ahhoz, hogy egy nem túl bonyolultnak tűnő feladatot megoldjak a lakásomban. Nevezetesen a redőnyöm gurtnija elszakadt és sötétség borult a lakásra. Nem is lett volna ez annyira nagy baj, hiszen nyáron az ember gyakran nem húzza fel egész nap sokszor a redőnyt, de este azért jó lenne szellőztetni. Főleg az olyan napokon, amikor a hőmérő higanyszála szinte egész nap 35 fok körül van, és alig várjuk, hogy kissé engedjen a szorításából a meleg, és beengedhessünk egy kis levegőt vagy szellőt. Ilyenkor a redőny, ha le van húzva, az is nagy akadálynak tűnik, s úgy érezzük, hogy nagyon is gátat szab a friss áramlat előtt. Egy-két napig még bírtam és tűrtem, hogy nem jön be elég levegő sem este sem hajnalban, hiszen a heveder ott lógott elszakadva és nem tudtam mit kezdjek vele.

Aztán az a zseniálisnak éppen nem mondható ötletem támadt, hogy megjavítom saját magam a meghibásodott redőnyömet. Ha most azt kérdezik, hogy cseréltem-e már gurtnit vagy értek-e valamennyire a redőny javításához, hát azt kell felelnem, hogy egyáltalán nem. De persze ez nem azt jelenti, hogy ügyetlen lennék, hiszen van kézügyességem és sok mindent megtanultam már az életben autodidakta módon, akkor egy heveder szakadás csak nem fog ki rajtam!

A redőny javítás megtanulható?

Mire való az internet? Természetesen arra is, hogy a keresőbe beírjuk mondjuk, hogy a „redőny javítása házilag”, vagy „gurtni csere otthon”, aztán jönnek a találatok és lehet tanulmányozni, hogy mik is a további teendők. Vannak ábrák és magyarázatok, sőt még videók is készültek ebben a témában, egészen bele lehet feledkezni ezek megnézésébe, kivesézésébe. Bevallom én nem lettem sokkal okosabb, amikor elolvastam az útmutatókat. Tudom, hogy a szerelő megkeresése lett volna a legoptimálisabb megoldás, viszont a felsorolt feltételek közül nekem legalább az önbizalmam megvolt. Viszont nem volt itthon semmilyen szerszámom és tartalék gurtnival sem rendelkeztem. Nem akartam én leselejtezni a régi redőnyömet és a heveder megvarrására sem vetemedtem volna, de a sötétség kezdett eluralkodni nem csak a lakásomban, hanem a fejemben is ekkorra már. A legjobban ez a mondat tetszett, ha a heveder elszakadt, eresszük le teljesen a redőnyt, különben nem tudjuk a gurtnit kicserélni! Jó vicc, legalább ezt sem nekem kell megcsinálni, amúgy sem értettem, ha elszakadt a felhúzó szerkezet, akkor mi tartaná fenn a rolót? Vagy ez tényleg ennyire bonyolult lenne, ha még ezzel sem vagyok tisztában? Na de valahonnan be kell szerezni azt a bizonyos gurtnit, és én sajnos ezt sem tudtam, hogy hol vásárolható. Mégis nagy fába vágtam volna a fejszémet? Nem hiszem el, hogy bárki meg tudja csinálni, aki ügyes, én annak érzem magamat, akkor miért vagyok ennyire tanácstalan? Kezdtem kicsit ideges lenn, pláne, hogy egyre melegebb volt és azt gondoltam, hogy a saját ügyetlenségem nem engedi, hogy végre rendesen ki tudjak szellőztetni éjszaka vagy hajnalban. Szóval cselekednem kellett végre!

Ki barkácsolhat otthon?

gurtni

Természetesen bárki barkácsolhat otthon, ha megvannak a kellő ismeretei és főleg a megfelelő tudása ahhoz, hogy belekezdjen, mondjuk egy redőny heveder szerelésébe. Mivel megtudtam, hogy hol szerezhetem be azt a bizonyos új gurtnit, már csak azt kellett megtudnom, hogy milyen technikával és milyen szerszámok segítségével tudom majd kicserélni a „bűnöst”. Persze itt rögtön elakadtam, mert amikor láttam, hogy csillagcsavarhúzó kell, mondjuk, arról fogalmam sem volt, hogy milyen is lehet? A normál csavarhúzót ismerem, de bevallom őszintén, hogy a tudományom ennél tovább nem is terjed. Persze, egy valamirevaló háztartásnak rendelkeznie kell alapvető szerszámokkal, de az enyém nem rendelkezett ilyesmikkel, én magam pedig elég tudással ahhoz, hogy mit is kell majd csinálnom, azok után, hogy megvettem a hevedert. De vajon mekkorát és milyen széleset vegyek? Elég a mostani vagy éppen nem ilyen kéne, azért szakadt el? lehet, hogy régi volt vagy csak silány anyagból készült és azért nem bírta a strapát? Minden reggel felhúztam és este lehúztam normál esetben, de tovább nem terjedt eddig az érdeklődésem. Ki gondolt arra, hogy egy szép napon majd nem bírja tovább és elszakad ez a fránya heveder? Vajon másoknak is vannak ilyen problémái? Esetleg csak én nem használtam rendeltetésszerűen és azért történt ez a kis baleset? Most már teljesen mindegy, ezen már nem tudok változtatni és sem a családban sem az ismeretségi körömben nem ismerek olyan valakit, aki tudna segíteni, aki értene a redőnyök működéséhez, vagy el tudná mondani, hogy mit csináljak az elszakadt „húzókával”. Tudom nagyon banális és pitiáner problémának tűnik ez, de azért én most igazi nagy bajnak értem meg. Hiszen egyszer csak fel kéne húzni azt a rolót! Na és ha valahogy felhúznám és megpróbálnám alátámasztani? Hátha találok itthon valamit, amivel ezt meg tudnám oldani és akkor legalább jönne be a jó kis hűvös levegő. De akkor meg nem tudom lehúzni, szóval ez bizony nem az igazi megoldás, ezt már éreztem.

Kell egy redőnyhöz értő szakember

Annyi időt elvesztegettem és még mindig csak az elméleti síkon tartott a heveder lecserélése. Ezért eldöntöttem, hogy mégsem próbálkozom tovább, mert nincs rá időm, márpedig a legnagyobb érték manapság az idő. Mire megtanulnám a szerelést és beszerezném a hozzá való dolgokat, addigra rengeteg értékes időt vesztegetnék el és közben egy csomós hasznos tevékenységet is elhanyagolnék, amihez értek, de nem lenne rá időm. Van önbizalmam és gondolom, hogy kézügyességem is, állítólag rendelkezem alapvető műszaki ismeretekkel, de ez most ide kevés! Kell nekem egy szakember, akit ha felhívok, belátható időn belül kijön. Megnézi a problémát, felméri a helyzetet és főleg tanácsot ad, hogy mi legyen? Javítható a redőnyöm? Vagy kellene egy új? Csak a gurtnit kell kicserélni, esetleg más alkatrészek is cserére szorulnak? Lehet, hogy más kell ide, esetleg a zsinóros változat? Vajon melyik a tartósabb és melyik a megoldhatóbb módszer ebben az esetben? Szóval nincs mese, ahogy sok mindent nem akar az ember otthon, házilag megjavítani, mert nincs hozzá elég tudása és szakértelme, a redőnyt is muszáj szakemberre bízni, mert ez a helyes döntés.

gurtni

Nem haboztam hát tovább és máris keresni kezdtem az interneten, hogy minél előbb megtaláljam azt a redőnyhöz értő szakembert, aki megjavítja a redőnyömet.

További kérdései vannak amikre szeretne választ kapni? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon!