Ki itt belépsz, egy szép otthonba lépsz be. Ezt sugallja a kellően megválasztott bejárati ajtó.

Választhatunk egyszerűbb kivitelezésűt, de ha módunk van rá, egy kétszárnyú műanyag bejárati ajtóval biztosan nem fogunk mellé, pláne ha illik is a környezetbe.

Manapság az emberek szívesen választanak színes, vidám nyílászárókat és erre főleg akkor van lehetőség, ha műanyagból képzelik el álmaik otthonának ablakait és ajtóit.

Mióta léteznek színes ajtók?

A színes ajtók a 19. sz.-ban Írországban kezdtek elterjedni először, egy vidám legenda szerint azon egyszerű okból, hogy a kocsmából hazatérő, kicsit kapatos férfiak könnyebben megtalálják otthonukat és ne a szomszédjukat boldogítsák éjszakai vagy netán hajnali hazatérésükkor.

Egy másik legenda szerint Viktória királynő halála után rendelet jött, hogy a birodalom területén mindenkinek kötelező a gyász kifejezésére-feketére festeni a bejárati ajtaját.

Azonban a szabadságszerető írek, hogy ellenkezzenek a rendelettel, mindenféle színűre festették ajtajaikat, csak feketére nem.

A történészek szerint inkább arról lehetett szó, hogy az írek így akarták felélénkíteni az unalmasnak vélt, egyhangú György korabeli lakóhelyeiket.

Mennyire igazak a legendák, melyik fedi a valóságot, azt nem lehet tudni. De egy biztos, a mai napig is a legszínesebb bejárati ajtók a dublini otthonokat díszítik.

Na de melyiket válasszam?

Praktikussági szempontokat is figyelembe véve a kétszárnyú műanyag bejárati ajtó nagyon ideális költözködéskor, vagy éppen a lakás teljes felújításakor, hiszen a nagyobb bútorokat sokkal könnyebben tudjuk ezen keresztül mozgatni.

Ha pedig nem a klasszikus formákban gondolkodunk, akkor érdemes a színekkel is eljátszadozni, amikor kiválasztjuk azt a bizonyos kétszárnyú műanyag bejárati ajtót.

Léteznek meleg, hideg és semleges színek és persze arra sem árt gondolni, hogy a színek harmonizáljanak egymással.

A műanyagajtók tekintetében sem kell lemondanunk az egyedei színekről és formákról, hiszen a dekorfóliázással ma már elérhetjük, hogy otthonunkat megkíméljük az egyhangúságtól, lehet a vágyunk egy szenvedélyes vörös, vagy egy nyugalmat árasztó zöld, esetleg egy kellemesen modern szürke, mindezeket kiválaszthatjuk műanyagból is.

Hogyan dobjuk fel otthonunkat kétszárnyú műanyag bejárati ajtókkal?

Nem léteznek korlátok a színeket tekintve, csak a képzeletünk szabhat határokat ezen a téren, viszont azt nekünk kell eldönteni, hogy egy-, illetve kétszárnyú ajtót szeretnénk-e beépíteni.

Fontos azonban, hogy legalább 5 pontos zárszerkezettel rendelkezzenek ezek a nyílászárók, hiszen így tudnak a MABISZ által előírt biztonsági rendszereknek is megfelelni.

Ha a házunk színe semleges, akkor könnyű dolgunk van a bejárati ajtónk színének kiválasztásában.

Semleges színek pl. a fehér, ami a tisztaságot jelképezi, a fekete az elegancia, a szürke a visszafogottság jelképe.

Ha azonban az alapszín nem ilyen, érdemes odafigyelni arra, hogy a színek mennyire harmonizálnak egymással.

A kétszárnyú bejárati ajtó akár műanyagból, akár fából készült, már eleve eleganciát sugároz és arra a következtetésre juthatunk egy ilyen nyílászáró láttán, hogy nem akármilyen otthon lapul mögötte.

Hová valók a kétszárnyú műanyag bejárati ajtók?

Jellemzően a kétszárnyú bejárati ajtók elsősorban az úgynevezett polgári lakásoknál, régebbi társasházakban fordul elő, ha tehát ilyen helyen veszünk lakást és szeretnénk lecserélni a nyílászárókat, nyugodtan gondolkodhatunk műanyagból készült dupla ajtókban, hiszen a tágas és nagy belmagasságú lakásoknak optimális ez a megoldás. Sokszor még akkor is megmarad ez a típusú ajtó, ha a lakások mára már kisebbre tagolódtak.

A nagyobb polgári lakások mellett a régi parasztházaknál találkozhatunk még kétszárnyú bejárati ajtóval, amely sokszor négy darab ajtószárnnyal rendelkezik, egymás mögé szerelve, így biztosítja a hőszigetelést, és egyben a dupla védelmet is.

Természetesen a mai modern technikának megfelelően mindez műanyagból is ugyanolyan látványos és biztonságos, mint a régebbi fából készült, sőt jobban szigetel, és mindemellett megőrzi a klasszikus megjelenést.

Merre nyíljon az ajtó?

Akár egyszárnyú, akár kétszárnyú ajtóról van szó, el kell döntenünk, hogy kifelé vagy befelé nyíljon. Praktikussági okokból az emberek 90 %-a befelé nyíló bejárati ajtót választ és csak 10% marad a kifelé nyíló mellett, hiszen sokkal könnyebb egy nagy bevásárlás után befelé pakolni, akár ha lábbal nyitjuk is ki a kilincset. Viszont ha kicsi a lakásunk a kifelé nyíló az ideálisabb, mert az ajtószárny nem foglal helyet. A kétszárnyú ajtók esetén ma már akár aszimmetrikusan nyílókat is találni, ami igazán egyedivé teszi otthonunkat.

Egyszóval minden téren a bőség zavarával küzdünk, ezért érdemes szakértő tanácsát kérni amennyiben bármilyen téren bizonytalanok lennénk.

Hol érdemes beszerezni a nyílászáróinkat?

Számtalan lehetőségünk van arra, hogy ajtót, ablakot vásároljunk akár a régiek helyett, akár az új lakásunk stílusának kialakítására.

Az idő függvényében erre számtalan lehetőségünk van.

Kezdhetjük sorra látogatni a környező boltokat ahol ilyen jellegű termékeket árulnak. – Keresgélhetünk az interneten is bármikor, akár este, akár hétvégén a webáruházak választékát kihasználva, kényelmesen és vissza-visszatérve azokhoz a legjobban tetsző ajtókhoz, vagy ablakokhoz, amik elnyerték tetszésünket.

De ha még a döntésünk nem született meg azzal kapcsolatban, hogy melyiket is választjuk ki véglegesen, az sem jelent problémát. Bármikor végignézhetjük az egész repertoárt újra és újra, nem vagyunk kötve sem időhöz sem egyéb megszorításokhoz és még szakszerű tanácsokat is kaphatunk írásban, szóban vagy akár azonnali chaten.

 

 

 

Mire használjuk a kétszárnyú ajtókat?

Ha kétszárnyú ajtó mellett döntünk, feltétlenül megkönnyítjük egy csomó hétköznapi tevékenységünk véghezvitelét.

Gondoljuk csak végig:

– könnyebb a babakocsit ki- és betolni rajta

– utazás alkalmával a nagyobb bőröndök mozgatása egyszerűbb

– idős vagy beteg ember, ha van a családban, számára a tolókocsi szabadba jutását megkönnyíti

– hatalmas franciaágy vagy zongora vásárlása esetén nem kell azon gondolkodni, hogy vigyük be?

Persze sorolhatnám a néha extrémül hangzó ötleteket, pedig ha előre gondolkodnánk az ajtó beépítésekor és ezeket is száma vennénk, praktikusabbá tehetnénk életünket.

Na és miért műanyagból legyen az a bizonyos kétszárnyú bejárati ajtó?

Mert könnyebb tisztítani, mert nem kell festeni, nem igényel különösebb törődést. Viszont a mai dizájnnak megfelel akár egy modern akár egy klasszikusan régimódi lakás vagy ház bejárataként.

Ha gyakran fogadunk vendégeket, akkor a dupla ajtón könnyebben be tudnak jönni egyszerre és még a vendégszeretetünk is ki tudjuk mutatni a duplán kitárt ajtószárnyakkal.

Kedves szokás „Isten hozott”-tal köszönteni az otthonunkba megérkező vendégeket. Ha az ajtónkat megfelelően választjuk ki, az felérhet egy köszöntéssel, mosollyal vagy egyéb kedvességgel, hogy máskor is szívesen térjenek be hozzánk azok az emberek, akik sokat jelentenek számunkra.

Tárd ki az ajtód és nyisd ki a szíved, és az életed boldogabbá tudod tenni, de ehhez kell a kedvesség és nem utolsósorban egy nagyszerű, megfelelő ajtó is, amit neked kell kiválasztanod. Sok sikert hozzá!

Kérjen árajánlatot még ma!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a facebook oldalunkon