Az ajtó nyitásiránya nagyon fontos tényező akár egy új lakásról van szó, aminek most kell eldönteni a nyitásirányát, akár egy nagyobb helyiség kettéválasztását akarjuk megoldani. Nagyon fontos dolog még,  hogy jobbos vagy balos legyen az ajtó. Tehát nézzük meg mire is kell tulajdonképpen figyelni?

Mit jelent a jobbos vagy balos bejárati ajtó fogalma?

Nagyon egyszerűen meg tudjuk állapítani egy ajtó esetében, hogy jobbos vagy balos. Hogyan? Ha szembe állunk az ajtó pánt felőli oldalával, és az ajtó felénk nyílik, megnézzük, hogy melyik oldalon is helyezkedik el a pánt. Ha a jobboldalon található, akkor jobbos, ha pedig a baloldalon van, akkor értelemszerűen az ajtó balos, ami egyébként a szabvány szerinti nyílászárónak felel meg.

Na de melyik a praktikusabb egy bejárati ajtó esetében? Ha az ajtó nyitásirány kifelé vagy befelé történik? Nos, elég  sok szempontot figyelembe kell venni a kiválasztásnál.

Közületek és intézmények, panellakások és kertes házak esetében is más-más az előírás.

  • Közületek, intézmények ajtó nyitásiránya – Ebben az esetben nincs sok gondolkodni valónk, hiszen a tűzvédelmi szabályok előírásainak megfelelően minden ajtónak kifelé kell nyílnia, vagyis ezeknél az ajtóknál nincs választási lehetőség
  • Panellakások bejárati ajtaja viszont csak befelé nyíló lehet. Nagyon egyszerű, hogy miért nem nyílhatnak ezek az ajtók kifelé. Elsősorban mert a folyosón lévő helyet ezzel foglalná és bizony balesetveszélyes is lenne. Gondolunk itt arra, hogy nem látni ki halad éppen arra, amikor nyitjuk az ajtót, pláne ha nagy lendülettel tesszük ezt meg, amivel megüthetjük, elsodorhatjuk az éppen ott közlekedő személyt vagy személyeket.
  • Kertes ház ajtó nyitásiránya viszont teljesen a tulajdonos döntése alapján múlik, tehát ilyen esetben olyan nyitásirányút választhatunk amilyen nekünk a legmegfelelőbb a legkényelmesebb. Ha gyakorlatias szempontból nézzük, hogy melyik a praktikusabb, sokan a befelé nyíló ajtóra szavaznak, hiszen cipekedés, bevásárlás után azt könnyebb nyitni vagy zárni esetleg. Viszont nagy helyet foglal el az előszobában esetleg, s akkor mégis érdemesebb a kifelé nyíló mellett dönteni.

Mindenesetre mindenképpen érdemes átgondolni, hogy ki és mire fogja leggyakrabban használni a bejárati ajtót és ennek alapján kell kiválasztani az ajtó nyitásirányát.

Van még egy fontos tényező, amivel mindenképpen tisztában kell lennünk az ajtó kiválasztása előtt, amikor zárat és kilincset vásárolunk hozzá. Ugyanis abban az esetben, ha balos ajtóhoz jobbos zárt vagy kilincset rendelünk és fordítva, előfordulhat, hogy nem tudjuk azt beszerelni vagy beszereltetni. Ha pedig nem tudjuk eldönteni mégsem azt, hogy ajtónk jobbos vagy balos, kérjük szakember segítségét akár az ajtó,  akár a tartozékai kiválasztásához és megvásárlásához. 

Beltéri ajtók nyitásiránya

ajtó nyitásirány

A beltéri ajtók esetében szintén több szempontot figyelembe kell vennünk, ha el akarjuk dönteni, hogy a kifelé vagy a befelé nyíló számunkra a megfelelőbb.

Amikor kicsi a lakás, akkor van csak igazán nagy jelentősége az ajtó nyitásirányának.

Ilyenkor le kell mérni a rendelkezésre álló hely nagyságát, hiszen ha ezt nem tesszük meg, előfordulhat, hogy két egymáshoz közeli ajtót nem tudunk majd kinyitni anélkül, hogy ne akadnának össze. Sok mindennel megbirkózik az ember, ha kisméretű lakásban él és meg is szokja a helyszűkét, de azért elég kényelmetlen úgy élni mondjuk, hogy valamelyik helyiségbe csak akkor tudunk bemenni, ha a másik ajtaját becsukjuk. Ugyanis mindkettő a túl szűk folyosóra nyílik.

Alapszabály még, hogy mindig a kisebb helyiségből nyíljon az ajtó a nagyobb helyiség felé. Azon egyszerű oknál fogva, hogy így az ajtószárny kinyitáskor a helyett a nagyobb területből foglalja el, ezzel is törekszünk a kisebb terek optimális kihasználására.

Mindenkinek magának kell eldöntenie lakáson, házon belül, hogy a melyik nyitásirány felel meg az ízlésének, illetve a lehetőségeinek. Viszont az gondolom teljesen egyértelmű, hogy egy lakáson belül a nyitásirányt nagyon is érdemes egységessé tenni. Már csak azért is, mert ha nem egységes, a különbözőség nem csak a használatot zavarhatja meg. Hanem bizony az összképben is nagyon zavaró lehet.

Értjük ez alatt azt az íratlan szabályt, hogy például egymásból nyíló szobák esetén legyen egységes a nyitásiránya mindegyiknek. Illetve ha a folyosóról nyílnak a helyiségek, szintén egységesítsük a nyitásirányt, vagyis mindegyik ajtó vagy kifelé, vagy befelé nyíljon.

Aki még nem találkozott a gyakorlatban esetlegesen nem egységes nyitásirányú nyílászárókkal egy lakáson belül, annak el kell mondanunk, hogy ebben az esetben hiába egyformák az ajtók. Ha az egyik kifelé nyílik a másik pedig befelé, teljesen különbözőnek fognak tűnni. Azért mert nem egy oldalon lesznek a burkolatváltások, s ennek az a következménye, hogy zavarni fogja a szemet. Különösen igaz ez a mintás ajtók esetében.

Új helyiség kialakítása a lakásban

Előfordulhat, hogy a lakásban, házban ahol élünk új helyiség kialakítására lesz szükségünk, s ezzel természetszerűleg együtt jár az is, hogy az új helyiségre ajtó kerül majd, ami persze nem mindegy, hogy merre is nyílik. Ugyanez a helyzet abban az esetben is, ha egy nagyobb szobát, helyiséget választunk ketté. Mindkét esetben ismerjük a helyiség nagyságát, ezért érdemes átgondolni milyen bútorokat teszünk és hová és utána jöhet az ajtó helye. Mert ha megálmodjuk, mondjuk az új szobába az új szekrénysort vagy a kényelmes kanapét, de az ajtó mindig nekiütközik nyitáskor, akkor nem leszünk nagyon boldogok. Szóval az ajtónyílás megtervezése és a nyitásirány előre meghatározása sok bosszúságtól és problémától kímélhet meg bennünket. Utólag változtatni ezeken a dolgokon már nem biztos, hogy lehetséges és valljuk be nem is túl költséghatékony módszer.

Szóval ne csak fejben tervezzünk, gondoljuk át a lehetőségeket, mérjük meg a rendelkezésre álló helyiség területét, és csak ha már minden adat rendelkezésünkre áll, akkor kezdjük meg leszervezni az átalakítást.

Arról sem feledkezzünk el, hogy például a befelé nyíló ajtókat nem csak nyitni, de csukni is kell. Biztosan sokan találkoztak már olyan esettel, hogy mondjuk egy kisméretű illemhely esetében, ha be akarjuk csukni az ajtót belülről, amennyiben befelé nyílik, bizony nehézségekbe ütközünk. Szinte fel kell állni a WC deszkájára, ha be akarjuk az ajtót csukni, ami bizony nagyon kényelmetlen és kellemetlen. Főleg ha olyan helyiségről van szó, amit nem csak családtagok, de vendégek is használnak gyakran.

ajtó nyitásirány

 Mindenesetre érdemes tudni, hogy akár kültéri akár beltéri ajtókról is van szó, az esztétikai és gyakorlati szempontok mellett jogszabályi előírásokat is be kell tartani akár építkezünk, akár átalakítunk.

Tehát mindenképpen kérjük szakember segítségét, amikor ilyen döntést kell hoznunk, hogy az ajtó nyitásiránya ne legyen akadálya annak, hogy maradéktalanul tudjuk élvezni új vagy újjá alakított otthonunkat.

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon!