Az ajtó nyitásirány jelentősége

Az ajtó nyitásiránya nagyon fontos tényező. Akár egy új lakásról van szó, aminek most kell eldönteni a nyitásirányát. Vagy akár egy nagyobb helyiség kettéválasztását akarjuk megoldani. Ugyanilyen fontos dolog az is, hogy jobbos vagy balos ajtó legyen beépítve. Tehát nézzük meg mire is kell tulajdonképpen figyelni?

Az ajtó nyitásirány esetében mit jelent a jobbos vagy balos ajtó?

ajtó nyitásirány Nagyon egyszerűen meg tudjuk állapítani egy ajtó esetében, hogy jobbos vagy balos. Hogyan? Ha szembe állunk az ajtó pánt felőli oldalával akkor. Ha az ajtó felénk nyílik, megnézzük, hogy melyik oldalon is helyezkedik el a pánt. Ha a jobboldalon található, akkor jobbos, ha pedig a baloldalon van, akkor értelemszerűen az ajtó balos. Ez egyébként a szabvány szerinti nyílászárónak felel meg. Na de melyik a praktikusabb egy bejárati ajtó esetében? Ha az ajtó nyitásirány kifelé vagy befelé történik? Nos, nagyon sok szempontot figyelembe kell venni a az ajtó nyitásirány kiválasztásnál. Közületek és intézmények, panellakások és kertes házak esetében is más-más az előírás. Nézzük akkor hogyan alakul ilyen esetekben az ajtó nyitásirány.

Közületek, intézmények ajtó nyitásiránya

ajtó nyitásirány Ebben az esetben nincs sok gondolkodni valónk. Hiszen a tűzvédelmi szabályok előírásainak megfelelően minden ajtónak kifelé kell nyílnia. Vagyis ebben az esetben a balos ajtó a megoldás.

Panellakások ajtó nyitásiránya

Ebben az esetben a bejárati ajtaja viszont csak befelé nyíló lehet. Nagyon egyszerű, hogy miért nem nyílhatnak ezek az ajtók kifelé. Elsősorban mert a folyosón lévő helyet ezzel foglalná. Na és persze bizony balesetveszélyes is lenne. Gondolunk itt arra, hogy nem látni ki halad éppen el az ajtó előtt. Vagyis amikor nyitjuk az ajtót, pláne ha nagy lendülettel tesszük ezt meg, megüthetjük, vele. Vagy elsodorhatjuk az éppen ott közlekedő személyt vagy személyeket.

Kertes ház ajtó nyitásiránya

Ez viszont teljesen a tulajdonos döntése alapján múlik. Tehát ilyen esetben olyan nyitásirányút választhatunk amilyen nekünk a legmegfelelőbb a legkényelmesebb. Ha gyakorlatias szempontból nézzük, hogy melyik a praktikusabb? Akkor sokan a befelé nyíló ajtóra szavaznak, hiszen cipekedés, bevásárlás után azt könnyebb nyitni vagy zárni esetleg. Viszont nagy helyet foglal el az előszobában mondjuk. Tehát akkor mégis érdemesebb a kifelé nyíló ajtó mellett dönteni. Mindenesetre mindenképpen érdemes átgondolni, hogy ki és mire fogja leggyakrabban használni a bejárati ajtót és ennek alapján kell kiválasztani az ajtó nyitásirányát. Van még egy fontos tényező, amikor mindenképpen tisztában kell lennünk az ajtó nyitásirányával. Mikor pontosan? Akkor amikor a zár és a kilincs vásárlása felmerül. Ugyanis abban az esetben, ha balos ajtóhoz jobbos zárt vagy kilincset rendelünk és fordítva, előfordulhat, hogy nem tudjuk azt beszerelni vagy beszereltetni. Ha pedig tudjuk eldönteni mégsem az ajtó nyitásirányt, kérjük szakember segítségét. Akár az ajtó akár a tartozékai kiválasztásához és megvásárlásához lenne szükségünk erre az információra.

Beltéri ajtó nyitásiránya

ajtó nyitásirány A beltéri ajtók esetében szintén több szempontot figyelembe kell vennünk, ha el akarjuk dönteni, hogy a kifelé vagy a befelé nyíló számunkra a megfelelőbb.. Amikor kicsi a lakás, akkor van csak igazán nagy jelentősége az ajtó nyitásirányának. Ilyenkor le kell mérni a rendelkezésre álló hely nagyságát. Hiszen ha ezt nem tesszük meg, előfordulhat, hogy két egymáshoz közeli ajtót nem tudunk majd kinyitni. Legalábbis anélkül, hogy ne akadnának össze. Sok mindennel megbirkózik az ember, ha kisméretű lakásban él és meg is szokja a helyszűkét. De azért elég kényelmetlen úgy élni mondjuk, hogy valamelyik helyiségbe nem tudunk bemenni. Illetve csak akkor, ha a másik ajtaját becsukjuk. Ugyanis mindkettő a túl szűk folyosóra nyílik. Tehát itt nagyon nagy a jelentősége az ajtó nyitásiránynak. Alapszabály még, hogy mindig a kisebb helyiségből nyíljon az ajtó a nagyobb helyiség felé. Azon egyszerű oknál fogva, hogy így az ajtószárny kinyitáskor a helyet a nagyobb területből foglalja el. ezzel is törekszünk a kisebb terek optimális kihasználására.

Jobbos vagy balos ajtó

ajtó nyitásirány Mindenkinek magának kell eldöntenie lakáson, házon belül, hogy a jobbos vagy a balos ajtó felel meg az ízlésének. Illetve a lehetőségeinek természetesen. Viszont az gondolom teljesen egyértelmű, hogy egy lakáson belül a nyitásirányt nagyon is érdemes egységessé tenni. Már csak azért is, mert ha nem egységes, a különbözőség nem csak a használatot zavarhatja meg. Hanem bizony az összképben is nagyon zavaró lehet. Értjük ez alatt azt az íratlan szabályt, hogy például egymásból nyíló szobák esetén legyen egységes az ajtó nyitásirány minden esetben. Illetve ha a folyosóról nyílnak a helyiségek, szintén egységesítsük az ajtó nyitásirányt. Vagyis mindegyik ajtó vagy kifelé, vagy befelé nyíljon. Aki még nem találkozott a gyakorlatban esetlegesen nem egységes nyitásirányú nyílászárókkal egy lakáson belül, annak el kell mondanunk valamit. Azt nevezetesen, hogy ebben az esetben hiába egyformák az ajtók. Ha az egyik jobbos nyitású a másik pedig balos, teljesen különbözőnek fognak tűnni. Azért mert nem egy oldalon lesznek a burkolatváltások, s ennek az a következménye, hogy zavarni fogja a szemet. Különösen igaz ez a mintás ajtók esetében.

Új helyiség kialakítása a lakásban

Előfordulhat, hogy a lakásban, házban ahol élünk új helyiség kialakítására lesz szükségünk. Ezzel természetszerűleg együtt jár az is, hogy az új helyiségre ajtó kerül majd. Ami persze nem mindegy, hogy merre is nyílik. Ugyanez a helyzet abban az esetben is, ha egy nagyobb szobát, helyiséget választunk ketté. Mindkét esetben ismerjük a helyiség nagyságát, ezért érdemes átgondolni milyen bútorokat teszünk és hová. Majd csak ezután és jöhet az ajtó helye. Tegyük fel, hogy megálmodjuk, mondjuk az új szobába az új szekrénysort vagy a kényelmes kanapét. De az ajtó mindig nekiütközik nyitáskor, akkor nem leszünk nagyon boldogok. Szóval az ajtónyílás megtervezése és az ajtó nyitásirány előre meghatározása sok bosszúságtól és problémától kímélhet meg bennünket. Utólag változtatni ezeken a dolgokon már nem biztos, hogy lehetséges. Na és valljuk be nem is túl költséghatékony módszer.

Tervezzük meg az ajtó nyitásirányát

Szóval ne csak fejben tervezzünk, gondoljuk át a lehetőségeket, mérjük meg a rendelkezésre álló helyiség területét. Csak ha már minden adat rendelkezésünkre áll, akkor kezdjük meg leszervezni az átalakítást. Arról sem feledkezzünk el, hogy például a befelé nyíló ajtókat nem csak nyitni, de csukni is kell. Biztosan sokan találkoztak már olyan esettel, hogy egy kisméretű illemhely esetében nehéz ajtót nyitni, csukni. Ha be akarjuk csukni az ajtót belülről, amennyiben befelé nyílik, bizony nehézségekbe ütközünk. Szinte fel kell állni a WC deszkájára, ilyen esetben. Ami bizony nagyon kényelmetlen és kellemetlen. Főleg ha olyan helyiségről van szó, amit nem csak családtagok, de vendégek is használnak gyakran. ajtó nyitásirány Mindenesetre érdemes tudni, hogy akár kültéri akár beltéri ajtókról is van szó, az esztétikai és gyakorlati szempontok mellett jogszabályi előírásokat is be kell tartani. Ez minden esetben érvényes, akár építkezünk, akár átalakítunk. Tehát mindenképpen kérjük szakember segítségét, amikor ilyen döntést kell hoznunk. Nehogy az ajtó nyitásiránya legyen akadálya annak, hogy maradéktalanul tudjuk élvezni új vagy újjá alakított otthonunkat. Ablakokról bővebben itt olvashat további információkat.

Kérjen árajánlatot még ma!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon

Hasonló cikkek