Ha a roló ablakra van szerelve az üvegen keresztül hő és fény kevésbé juthat be az otthonunkba. Vannak időszakok, amikor kimondottan erre vágyunk. Az árnyékoló rolónak ilyenkor jó hasznát vesszük. Hiszen bizonyos napszakokban és évszakokban szeretnénk elkerülni, hogy a túlzott napsugárzás megzavarja pihenésünket, komfortérzetünket.

Ezért is van szükségünk a megfelelő árnyékolástechnikai eszköz kiválasztására, mondjuk egy rolóra. Ezzel segíteni tudjuk a klíma működését, vagy éppen a nappali pihenésünket. Ha éppen arra van szükségünk. Jó szolgálatot tehet ilyenkor egy roló ablakra megoldás például.

Roló és roletta

roló ablakra

Mondhatjuk úgyis, hogy ezek a reluxa továbbgondolásából keletkeztek, belül vannak ezek az árnyékolók. Itt már nincsenek lamellák, csak egy lehúzható árnyékolásra alkalmas eszköz. Javarészt textilszerű anyagból készül, és főként sötétítésre használják.

Most nem szeretnénk ismertetni a speciális típusokat, mint például a tokozott roletta vagy a szúnyoghálós rolók, a klasszikus rolókat szeretnénk inkább kicsit bemutatni. Hiszen érdemes megismerni az ablak roló minden fajtáját.

5 típusú roló ablakra!

roló ablakra

– Fúrás nélküli roló

Vannak emberek, akik nem akarnak szerelni, mert nincs hozzá érzékük, vagy azt gondolják egyszerűbb, ha valami gyors megoldással zárják ki a felesleges napfényt a lakásukból. Ők azok, akik a fúrás nélküli rolót választják az ablakukra. Hiszen ehhez nem kell fúrógép, szakértelem, egy egyszerű tépőzárral felszerelhető, vágható is.

Ezek a rolók mindenféle színben kaphatóak, a tartósságukat tekintve azonban ne ringassuk magunkat csalóka reményekbe. Ezt a fajta rolót ugyanis nem hosszútávra tervezték, vagyis inkább ideiglenes megoldásnak tekinthetjük addig, amíg valami optimálisabbat nem találunk.

– Hővédő roló

A hővédő roló ablakra való szerelése szintén fúrás nélkül oldható meg. Ezt a típust a keretre lehet csíptetni, vagy ragasztani. Sötétítésre alkalmas mivel a fény a roló szélénél sem tud behatolni és a thermo bevonat bizonyos mértékig hűsen is tartja a lakást, ha nincs túl erős napsugárzás.

– Bambusz roló

A bambusz roló anyagát tekintve elég tartós lehet, az egyik legrégibb rolónk, igen közkedvelt mert mutatós. Színben és méretben is számtalan változata elérhető. Ez az ablak roló is inkább csak a fény kizárására alkalmas.

– Alumínium roló

Az alumínium roló mellett elsősorban az szól, hogy anyagából kifolyólag hosszabb életű, mint textilből készült társai. Ennek felszerelése sem igazán okoz gondot és fény valamint hőszigetelő képessége is elég jó.

Melyiket válasszuk?

Ha tetőtéri laskásunk van és a tetőtéri ablakot szeretnénk megfelelő árnyékolóval felszerelni, akkor jó választásnak bizonyul a roló tetőtéri ablakhoz változat. Igen, ez a roló ablakra való, de csak a tetőtéri ablakra lehet felszereltetni. Tökéletesen képes kizárni szinte a fényt, s így akár nappal is éjszakát tud varázsolni a tetőtéri helyiségbe.

Vannak, akik úgy tartják, hogy szinte elnyűhetetlen, mivel antisztatikus gumival bevont anyagból készülve ellenáll a szennyeződésnek, az időnek és az erős napsugárzásnak is hosszú ideig! Kerete alumíniumból készül, ezáltal a roló tetszőleges helyzetben is megállítható.

Ami valljuk be őszintén,  ezeknél a ferde ablakoknál fontos lehet. Ez a roló széleinél fogva keskeny alumínium sínekben helyezkedik el. Ez működése és tartóssága szempontjából igen fontos és pozitív tulajdonságokkal ruházza fel.

Különböző árnyékolás technika

Amikor azon gondolkodunk, hogy mi is kerüljön az ablakra redőny vagy roló, ha ebben a két árnyékolóban gondolkodunk, számos személyre szabott igényt kell figyelembe vennünk. Mihez is? Ahhoz, hogy kiválasszuk a nekünk megfelelőt. El kell döntenünk például, hogy teljes sötétséget akarunk, vagy csak azt szeretnénk, ha enyhe derengés uralkodna a szobánkban?

Ma már sokféle árnyékolót találunk a kereskedelem kínálatában. Viszont nekünk kell eldöntenünk, hogy melyiket választjuk, ehhez viszont nem árt egy kis segítség.

Na de melyik micsoda, honnan tudjuk, hogy mi a különbség a roló, roletta, reluxa és a redőny között?

A redőny

roló ablakra

A redőnyt szinte senkinek sem kell bemutatni, mindenki ismeri, tisztában van a működésével. Talán annyit érdemes róla tudni, hogy tetőtéri ablakok esetében a hagyományos redőnyök nem használhatóak, erre egy speciális fajtájukat kell felszerelni.

A reluxa

roló ablakra

Főként abban különbözik a redőnytől, hogy míg az előbbi az ablakon kívül, ez a nyílászárón belül helyezkedik el, viszont szintén kisebb lamellákból áll szintén. A lamellák anyaga főként műanyag.

A redőny előnyei

Ahogy ezt már korábban is említettük, a redőny mellett számtalan érvet fel lehet sorolni és az egyik legismertebb árnyékoló típus talán napjainkban.

Egyik legfontosabb tulajdonsága a redőnynek, hogy nem csak árnyékol, tehát a fényáteresztő képessége jó, hanem szigetel is, sőt bizonyos változatai hozzájárulnak a lakás, ház védelméhez. Gondolunk itt a betörés ellen biztosított redőnyökre. Természetesen az időjárás viszontagságai ellen is védelmet biztosít.

roló ablakra

Számtalan változatát ismerjük, akárcsak ha az anyagára gondolunk, hiszen lehet fából, műanyagból, alumíniumból. Vannak belső és külső tokos redőnyök. Valamint vannak vakolható tokos változatok is. Aki a kézzel működtethető redőnyt megunja és motorosra cseréli le, az akár távirányítóval is irányíthatja az árnyékolóját.

Természetesen nem csak árnyékolnak, hanem a hőszigetelést is biztosítják a redőnyök bizonyos fajtái az ablakon. Ezáltal a téli-nyári, fűtés-hűtés számlák csökkentésében is jelentős szerepet játszanak.

Nem győzzük hangsúlyozni azonban, hogy a jó redőny csak a jó ablakon teljesíti funkcióit. A helyiségek hőmérséklet szabályozásán túl a zajokat is tompítja és lehúzott állapotban a port is képes felfogni, ez különösen nagy városokban optimális.

Hosszú élettartamú, könnyen kezelhető, könnyen tisztítható, alkatrészei nem rozsdásodnak.

A roló ablakra szerelésnek mik az előnyei?

roló ablakra

Elsődleges előnye a roló ablakra tételének, hogy nagyon könnyen felszerelhető és karbantartást abszolút nem igényel. Könnyen kezelhető, hiszen egyetlen mozdulattal le vagy fel lehet húzni. Persze ne is várjunk tőle csodákat éppen ezért.

Azonban alapanyagát és színét tekintve is nagyon változatos belőle a felhozatal. Így például a lakás kiegészítőjeként, díszítésére is használható. Egy jó színű és anyagú roló ablakra szerelésével csodákat tehetünk a lakás kinézetét illetően.

Vannak bambuszból készült rolók, létezik sávroló, római roló és rolós függöny is kapható.

A tetőablak roló egy speciális roló fajta, mint ezt korábban bemutattuk már.

S ami talán a legfőbb érv a roló ablakra szerelése mellett, hogy elérhető, kedvező árban kapható.

Figyelembe kell vennünk éppen ezért az ár érték arányt, hogy ne támasszunk túlzottan nagy követelményeket az árnyékolók ezen olcsó fajtájával szemben. Eleve az, hogy az ablakon belül kerül felszerelésre, már mutatja, hogy például a meleget nem képes felfogni. Hiszen ahhoz az üvegen kívül kéne lennie.

Ennek ellenére a roló ablakra szerelése igen népszerű és számtalan változata miatt örök sláger. Valószínűleg soha nem fog kimenni a divatból. A teljesség igénye nélkül soroltunk most fel redőny és roló fajtákat és próbáltuk bemutatni az előnyöket és a hátrányokat is.

De természetesen ezt a témát érdemes mindenkinek alaposan körbejárnia, mielőtt eldönti, hogy mi is kerül nála arra a bizonyos ablakra? Mert ha rolókat keresel, érdemes szétnézned alaposan.

Mi most az néztük meg, hogy a roló ablakra szerelése, vagy szereltetése mennyire lehet jó megoldás?

Egy biztos, ha az ablak ahová tesszük vagy tetetjük, nincs túlságosan kitéve napsugárzásnak, mondjuk a fekvése kapcsán, a roló ablakra szerelése is jó megoldás lehet.

roló ablakra

Ha pedig kellemes hangulatot akarunk a fényszűrés által elérni valamelyik helyiségünkben, mindenképpen próbálkozzunk valamilyen színes roló használatával! Kellhet roló ablakra ajtóra egyaránt.

Rolókról bővebben itt olvashat további információkat.

Kérjen árajánlatot még ma!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon