Amikor gyerekek voltunk, ezt a játékot a Nagymamánktól tanultuk, amikor eljött látogatóba, mindig ezzel kezdte. Leguggolt, széttárta a karját és elkiáltotta magát: “Ki jön az én házamba?” S mi egymással versengve igyekeztünk az ölelő karjába oda érni, hogy aztán megkapjuk a jól megérdemelt puszikat és öleléseket. Teltek – múltak az évek és Nagyinknak már nem kellett hozzánk leguggolnia, de azért szerető karjaiban mindig megtaláltuk azt a melegséget, amire egy unoka vágyik a nagyszüleitől. 

Ma valahogy ez a játék jutott eszembe, amikor azon kezdtem el töprengeni, hogy milyen ajtót vagy ajtókat vegyek a lakásomra, mert a régiek már bizony jócskán cserére szorulnak.

Természetesen rengeteg szempontot figyelembe kell vennem és nem csak a bejárati ajtóról van szó, a többi nyílászáróm is megérett már a cserére.

Kétszárnyú ajtó vagy egyszárnyú legyen?

Tulajdonképpen ezt is el kéne döntenem, de mivel nálam a bejárati ajtó nem kétszárnyú, itt nincs semmi gond. Biztos, hogy a régi helyére olyat szereltetek be, ami hasonló, legalábbis méretben. Viszont van egy nagy hal a lakásban, azon már kétszárnyú ajtó van, nagyon szeretem, főleg amikor családi ünnepség van és kinyitom a két szárnyát, nagyon impozánsnak tartom. Azért is praktikus megoldás ebben az esetben a kétszárnyú ajtó, mert könnyebb rajta behozni az ételeket, mintha csak sima, szimpla ajtó lenne. Mivel közeledik a Karácsony, a fenyőfát pedig ebben a helyiségben állítjuk fel, bizony azt is egyszerűbb lesz a duplán nyitható nyílászárón bevinni és persze az ajándékokat is. Szinte látom magam előtt a csodás ünnepet és lelki szemeim előtt megjelenik, ahogy a gyerekek egyszerre szeretnének bejutni az ajtón, ahogy éjszaka próbáljuk csendben behordani a sok ajándékot a fa alá és egyre inkább biztos vagyok benne, hogy ide kétszárnyú ajtó kell.

kétszárnyú ajtó

Nálunk elegendő méretű terek állnak rendelkezésre és számomra egy szoba vagy helyiség akkor szép, ha rendelkezik megfelelő ajtóval. Már csak azért is, hiszen vannak időszakok, amikor el akarjuk választani egymástól a helyiségeket. Ilyen pontosan a karácsonyi időszak is, amikor a titkok és meglepetések nyugodtan pihenhetnek a csukott ajtó mögött, és amikor kitárjuk, annak van egy igazi hangulata. Persze az sem mindegy, hogy milyen anyagból van az a bizonyos ajtó és milyen az üvegezése. Mert ha be lehet lesni rajta, akkor oda lesz az egész ünnepi meglepetés.

Fontos lenne még a többi helyiséggel, szobával szembeni hanggátlás és mondjuk az sem baj, ha a konyhai illatok nem gyűrűznek be. Vannak már szagelszívó berendezések, de ha nincs megfelelő ajtó, akkor bizony beszökhet bármikor is egy-egy oda nem illő szag vagy illat.

Műanyag legyen az ajtó?

Erre a kérdésre azt kell mondanom, hogy mindenképpen. Legalábbis az én ízlésemnek biztosan a műanyag ajtók felelnek meg a legjobban, akár egyszárnyú, akár kétszárnyú ajtóról is legyen szó.

Eddig is ilyen nyílászárók voltak a lakásban, tehát a csere után is ezek közül fogok válogatni. Nagyon megbízhatóak, könnyű tisztítani őket és szinte semmilyen karbantartást nem igényelnek. Bizony nem elhanyagolandó dolgok ezek egy olyan családban, ahol több gyerek is van és még kutyus is tartozik a famíliához. Így aztán gyakran kell az ajtókat tisztítani és bírják a viszontagságokat, úgy látom. Akár tappancs nyomok eltüntetéséről, akár zsíros kezek nyomáról legyen szó, a műanyagból készült ajtók állják a sarat. Nem kell sem lefesteni őket sem azzal nem kell törődni, hogy esetleg elkorhadnak, mert a szú beléjük költözik. Egyszóval nekem ez nagyon szimpatikus a műanyagból készült ajtók és ablakok esetében. Ráadásul szépek, színesek és jól harmonizálnak az otthonunkkal. nagy a választék minden szempontból.

Mire kell oda figyelni?

Először is arra, hogy hol is vásárolok, hiszen akár bejárati ajtóról akár beltéri nyílászáróról van szó, hosszú távra tervezek. Nem akarok minden évben ajtót vagy ablakot cseréltetni, ezért is nem szándékozom olcsót venni, a minőséget meg kell fizetni, de megéri. Szakemberek által forgalmazott ajtók és ablakok beépíttetése a legoptimálisabb, ezért olyan céget keresek, akik nem csak forgalmazzák, de be is szerelik az ajtókat és ablakokat, munkájukért garanciát vállalnak és tanácsokkal is segítenek, ha elbizonytalanodom valamilyen téren

Utána is néztem mikre kérdezzek rá, pár dolgot megtaláltam, amit meg nem, azt majd megkérdezem, amikor kihívom a szakembert, aki felméri a lehetőségeket és annak alapján ad árajánlatot. Ezeket jegyeztem fel:

  • A légkamrák száma, tok és szárnyvastagság mennyi?
  • Színes, hagyományos vagy famintázatú legyen?
  • Merevítés és vasalat milyen?
  • Egyedi méret vagy szabvány méretű ajtó?
  • Üvegezett vagy sem, üvegezés milyen legyen?
  • Hangszigetelés megfelelő?

Persze tudom, hogy ezek csak alap dolgok és mivel nem is értek hozzá, meg fogom beszélni a szakemberrel, aki kijön és elmondja, milyen ajtót lehet betenni és persze majd én is elmondom, hogy milyet szeretnék. Remélem, a kettőnk elgondolása közelít majd egymáshoz.

Mennyi időbe telik, amíg kicserélik az ajtókat?

Na, ez az, ami kicsit sem elhanyagolható. Hiszen számolgatok és bizony itt nem egy, de nem is kettő ajtó cseréről lesz szó. Sok mindent elképzeltem és biztos vagyok benne, hogy vannak az elképzeléseim között megvalósíthatóak, de biztosan lesz olyan, ami nem kivitelezhető. Sebaj, én már rászántam magam arra, hogy igenis kicseréltetem a régi ajtókat újra, mert szükségem van egy kis megújulásra. Kerül, amibe kerül. Ráadásul most lehet erre állami támogatást is kérni, ha minden igaz, akkor még azt is megkapom, és duplán jól járok. Miért hagynám ki ezt a lehetőséget. Hiszen nekem is érdekem, hogy ne csak szép legyen a lakásom az új ajtók által, de pénzt is takarítsak meg azzal, hogy kapok rá támogatást és nem szökik ki majd télen a meleg a felesleges réseken. Szerintem ennél jobb időpontot nem is választhatnék arra, hogy kicseréltessem az ajtókat a lakásomon. Még van annyi idő, hogy megoldjam.

Mindent elterveztem, kiválasztottam a céget és azt is tudom nagyvonalakban, hogy mit szeretnék. Mondhatom tehát, hogy pár lépés választ csak el attól, hogy új ajtók boldog tulajdonosa legyek és felkészültem a nyílászáró cserére teljese mértékben, úgy testileg, mint lelkileg. 

Nekem az lesz a karácsonyi ajándékom, hogy ezt lebonyolítom az ünnepekre.

kétszárnyú ajtó

S akkor, ha majd eljön a nagy nap és ott állok a fenyőfa alatt várva, hogy a családom is osztozzon velem az ünnep fényében, nem csak a karomat fogom kitárni, de a szépséges, új, kétszárnyú ajtót is és úgy kiáltom majd boldogan és elégedetten:

“Ki jön az én házamba?”

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon!