Választhatunk erkély árnyékolót magunknak?

Természetesen mindenki olyan erkély árnyékolót választ magának, amilyet szeretne! Persze attól is függ, hogy milyen lakásban lakunk. Vagyis panel erkély árnyékolásról van szó, vagy egyébről. Az árnyékoló erkélyre szerelése fontos része a nyári meleg elleni védekezésnek. Bár a nyári melegeknek vége, de azért még vannak és lesznek olyan napok, amikor elkel egy jó erkély árnyékoló.

Az erkély árnyékoló szerepe

erkély árnyékoló Az erkély árnyékoló az ami segít az erős napfény elleni küzdelemben. Mondjuk ha panel lakásban élünk és délben szeretnénk kiülni az erkélyre. Sőt jövőre is lesz nyár és hőség, és mint tudjuk a panellakások a legérintettebbek ezen a téren. Vagyis könnyen felmelegednek és a meleget meg is tartják hosszú ideig. Pedig olyan jó kiülni az erkélyre egy-egy hosszú nap után. Amikor az ember kikívánkozik a szabadba. De mivel nincs kertje, udvara, természetesen marad az erkély. Ott elviselhető a hőség, persze csak ha kicsit mi is besegítünk a dologba. Hogyan? Nagyon egyszerűen, beszerzünk magunknak egy jó panel erkély árnyékolót, vagy napellenzőt. Aztán jöhet a napfény ezerrel, mi felkészültünk erre a „harcra”! Azonban nem mindenki tudja, hogy milyen lehetőségek közül választhat. Jó egy kicsit tájékozódni, mi is a választék ezen a téren.

A napernyők

erkély árnyékoló Itt most nem arra a napernyőre gondolunk, amit a kezünkbe tartva hordunk és igyekszünk a napfény ellen védekezni vele. Ahogy az eső ellen védekezünk az esernyővel. Hanem a felállítható napernyőre, ami a legegyszerűbb és persze a legolcsóbb megoldás is mint erkély árnyékoló. Amennyiben akkora az erkélyünk, hogy elfér rajta kettő darab is ebből az erkély árnyékolóból, akkor növelhetjük vele az árnyékos órák számát. Sőt a területét is egyidejűleg. Miért előnyös ez a megoldás? Mert könnyen felállíthatóak ezek az erkély árnyékolók. Tudjuk őket mozgatni, a nap vonulásához igazíthatjuk az elhelyezésüket. Nem igényelnek különösebb szakmai kihívást. Sem a beszerzéskor és felállításkor sem. Színben és mintában a választék igen változatos. Ezért is annyira népszerű ez az erkély árnyékoló. Na és persze nem elhanyagolandó az olcsó ár sem. Ha egyedivé szeretnénk varázsolni panellakásunk erkélyét mondjuk. Ez is egy gyors, de inkább átmeneti megoldás lehet. erkély árnyékoló Vagyis az ár-érték kapcsán ne várjuk el ettől az erkély árnyékolótól, hogy stabilan ellenáll az időjárás viszontagságainak. Vagy mondjuk, hogy tartósan segít megoldani az erős napfény elleni küzdelmünket.

Erkély árnyékoló redőnyök

Mondhatjuk azt, hogy ez az egyik leghatásosabb erkély árnyékoló, bizonyos mértékig. Hiszen a hőség elleni harcban effektíven hatásosnak bizonyul általában. Nem lehet azonban azt mondani, hogy egyszerű vagy nagyon olcsó a beszerzése és a beszereltetése. De ha hosszú távon gondolkodunk, igencsak praktikus és ízléses megoldásnak bizonyul. Ráadásul tartós is. A panelredőnyöknek nem csak nyáron van jelentőségük. Hanem télen, hiszen sötétítőként is funkcionálnak egyben. Ami általában a nyugodt és pihentető alváshoz elengedhetetlen. Viszont van egy kis hátránya is ennek az erkély árnyékolónak. Nevezetesen, hogy a kilátás élményét elveszi tőlünk. Tehát amennyiben azért ülnénk ki az erkélyre, hogy a kilátásban gyönyörködjünk, nem ezt a változatot kell választanunk.

Feltekerhető napellenzők

Ezek a fajta erkély árnyékolók mindenképpen különleges hangulatot képesek árasztani. Főleg annak, aki arra vágyik, hogy otthon is egy kis mediterrán tengerpartot idéző élményben legyen része. Nekik ajánlott ezek közül a meleg árnyalatú, csíkos anyagokból készült árnyékolók közül választani. Bár egy panellakás erkélyén nehéz elképzelni ezt a hangulatot, azért egy kis képzelőerővel. Persze ezen erkély árnyékolóval sokat segíthetünk. Szerencsére azonban nem csak a hangulat és a vidám külső az, ami vonzóvá teheti számunkra ezt az erkély árnyékolót. Hanem az is, hogy hosszú távú megoldást jelent erélyünk árnyékolása szempontjából. Ugyanis könnyen kezelhető. Egyszerűen kézi tekeréssel tudjuk kiengedni vagy összecsukni ezeket az élénk színű vagy éppen fehér erkély árnyékolókat. Az élénk színek jól mutatnak, a fehér színűek viszont hatásosak a hő megfogásában is, mint tudjuk.

Napvitorla

erkély árnyékoló Ez a fajta árnyékoló, szintén olcsó és könnyen felszerelhető. Nem kerül sokba, nem kell nagyon utánajárni sem és jó esetben mi magunk is képesek vagyunk felszerelni. Főleg abban az esetben ajánlható a panellakás erkélyére, ha napozási céllal szeretnénk ott tartózkodni. Ugyanis ennek az anyaga átengedi azt a napfényt, ami a barnuláshoz szükséges. Arra viszont jó, hogy a hőséget valamennyire visszafogja. Vagyis nem kell szenvednünk a tűző, erős napfény hatásától.

Erkélyfüggöny

Ez a fajta erkély árnyékoló szintén nem a legpraktikusabb és főleg nem hosszan tartó megoldás lehet. Mire? Arra, hogy az erkélyen elviselhetővé és komfortosabbá tegyük a meleg napokat. Az olyanokat, amikor a napsugarak fénye és melege szinte elviselhetetlennek tűnnek. Ezt az erkély árnyékolót az erkély tetejére és a balkonládára szerelhetjük fel. Kell hozzá sín vagy kötél, amihez az anyagot tudjuk rögzíteni. Ez is könnyen kivitelezhető. De mint említettük nem lehet végleges megoldás. Természetesen komolyabb és praktikusabb napellenző megoldások is elérhetőek a piacon. Amiket már magunk nem tudunk kivitelezni. Csak szakember segítségével kerülhetnek kiválasztásra és felszerelésre. De a végeredmény az, hogy maradandóan és költséghatékonyan tudjuk megoldani ezzel az erkély árnyékolóval ezt a problémát.

Napellenzők automatizálása

erkély árnyékoló A napellenzők automatizálása segít abban, hogy hatékonyabban tudjuk használni az erkély árnyékolót. Vezérlésüket a különböző érzékelők segítségével tudjuk elérni. Mit értünk ez alatt pontosan? Azt, hogy erős napsütés esetén a napellenző kitekeredik automatikusan az érzékelő által. Nagy szél esetén vagy eső, naplemente hatására viszont betekeredik. Ezek az érzékelők utólag is beszerelhetőek az erkély árnyékolóba adott esetben.

Fény és szél érzékelés.

Automatizált napellenző esetében a legnépszerűbb megoldás a fény és szél érzékelők használata. Ezt úgy kell elképzelni a gyakorlatban, hogy a beállított fény erősség esetében, a motornak jelet küld a napellenző. Ennek hatására kitekeredik, és máris árnyékolja az erkélyünket vagy a teraszunkat, ami nagyon praktikus megoldás. Ugyanez a helyzet a szél esetében is. Vagyis ennek értéke is állítható és a megadott szélérték esetén a napellenző természetesen automatikusan betekeredik. Alkalmazható még olyan kombináció is, hogy az eső és erős rezgés esetén szintén működésbe lépjen a napellenző és a betekeredés önműködően megtörténjen. Ezek az érzékelős technikák, főként a szél és fény érzékelősek, biztonsággal használhatóak kisebb és nagyobb erkély árnyékolók esetében is.

Rezgés érzékelés

Napellenzők automatizálása esetén a lehető legegyszerűbb megoldás, ha rezgés érzékelővel van ellátva az erkély árnyékoló. Az elejére szerelik fel a jeladót, ami érzékeli a fel- és lemozgást. Amikor pedig eléri azt a bizonyos értéket, amire be lett állítva, a napellenzőt betekeri. Vagyis védelmi funkciót tölt be mindenképpen. Fogalmazhatunk úgyis, hogy a rezgés érzékelő nem más, mint egy biztonsági távirányító. Hiszen ha ki van engedve a napellenző, erős szél esetén behúzza, betekeri azt. Vagyis ez azt jelenti, hogy megóvja, megvédi az időjárás viszontagságaitól az erkélyt. Jelen esetben az erős, viharos széltől. Ne feledjük el, hogy érdemes mindenképpen a teraszunk, erkélyünk védelmére, komfortosabbá tételére olyan erkély árnyékolót, napellenzőt használni ami a legpraktikusabb. Vagyis komfortosabbá, élvezhetőbbé teszi a forró napokat. Viszont mindenképpen érdemes szakember tanácsát kikérnünk ez ügyben is! Árnyékolókról bővebben itt, napellenzőkről viszont itt olvashat további információkat.

Kérjen árajánlatot még ma!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük