ablak kilincs

Az ablak kilincs jelentősége a mindennapokban

Az ablak kilincs, ha nem működik bármilyen okból, az bizony nem csak bosszúságot okoz. Nem csak megkeseríti a napjainkat. Hanem egyéb következményekkel is járhat.

Ilyen például, hogy nem zár rendesen az ablak a meghibásodás miatt. Ezért kiszökik a meleg a lakásból. Vagy éppen bezáródik az ablak.

De nem tudjuk kinyitni a kilincs valamilyen hibája miatt. És így nélkülöznünk kell a friss levegőt életterünkben.

Ha az ablak kilincs körbeforog

Ennek a jelenségnek több oka is lehet, érdemes először arra fényt deríteni, hogy mi is az tulajdonképpen?

– Az egyik ilyen ok lehet, hogy maga a kilincsmű eltörött

/kilincsműnek nevezzük a kilincs azon részét, ami közvetlenül a fogantyú alatt helyezkedik el/

– A másik ok, ami szóba jöhet ebben az esetben, hogy a rúdzár törött el. Amit a kilincs működtet.

/rúdzárnak nevezzük, az ablak élében futó vasalatot/

Mindkettő esetben a javítás tekintetében szakember segítségét kell igénybe vennünk.

Azért, hogy a hiba megoldódjon és az ablak kilincs újra rendesen tudjon működni, a funkciójának megfelelően.

Természetesen ezeket az alkatrészeket amennyiben eltörtek, meghibásodtak vagy nem működnek megfelelően, ki kell cserélni.

a vasalatot szereli egy férfi

Azonban a csere csak a megfelelő alkatrész beszerelésével küszöbölhető ki. Vagyis nem mindegy a beépített vasalat márkája és típusa. Ennek meghatározásához is szakértelemre van szükség.

Az ablak kilincs mikor szorul cserére?

Az alkatrész csere azonban önmagában még nem jelenti azt, hogy a hiba teljes megoldása sikerült. Valahogy olyan dolog ez, mint egy betegség.

Vagyis nem a tüneteket kell megkeresni, hanem a betegség okát kell megszüntetni.

Vagyis az ablak kilincs alkatrészének eltörése valaminek a következménye. Ezért meg kell keresnünk az okát, hogy mi idézte elő a meghibásodást. És azt kell elhárítani.

Mert ha nem így járunk el, akkor hiába cserélünk alkatrészt. Az új kilincs is el fog törni. Akkor megint csak ott állunk, egy kinyithatatlan, vagy becsukhatatlan ablakkal, aminek a kilincse nem prosperál.

Ezért is érdemes megfogadni a tanácsot. Ne kezdjük el különféle házi praktikák, trükkök bevetését. Mondjuk, ha az ablak kilincsünk körbeforog. Ugyanis az valószínűleg nem fog beválni.

Ellenben ha hozzáértő szakembert hívunk, biztosan megtalálja az okot. Azt, ami az alkatrész meghibásodásához vezetett.

És nem csak kicseréli azt, hanem a megfelelő beállításokat is elvégzi. Azért hogy nyílászárónk újra biztonságosan és hibamentesen működjön még sokáig.

Ha az ablak kilincs lötyög, mozog

ablak kilincs

Ez már egy egészen más történet, mint az előbbi. Ilyenkor még saját magunk is elvégezhetjük azt a legfontosabb teendőt, ami ebben a helyzetben szükséges.

Az ilyen meghibásodást a legtöbb esetben viszont meg tudjuk oldani egyszerűen. Mondjuk otthoni szerszámokkal is. Amennyiben rendelkezünk lapos csavarhúzóval. Vagy éppen kereszthornyú csavarhúzó lapul a szerszámos fiókunkban.

Az ablak kilincs fedőlapját egy egyszerű mozdulattal a csavarhúzó segítségével kipattintjuk. Ezután a burkolatot elforgatjuk, és máris láthatjuk a hiba forrását. Vagyis a rögzítő csavarokat. 

Amiket a már említett szerszám valamelyikével meg tudunk szorítani valószínűleg. S ím, lássatok csodát! Amint ezt a műveletet sikeresen elvégeztük, a kilincs újra működik majd, mint a parancsolat!

Érdemes ezt a kisebb „szerelési” feladatot elvégezni minél előbb. Ugyanis nem célszerű megvárni, míg ez az állapot állandósul.

Vagyis a kilazult csavarok már valamilyen oknál fogva nem szoríthatóak meg.

Ne hanyagoljuk el a csavarok megerősítését. Mivel a folyamatos használattól illetve az állandó megerőltetéstől problémák lehetnek. Akár az ablak kilincsünk kiesik a helyéről.

Vagy a csavarfuratok annyira kitágulnak, sőt el is vásnak, hogy akkor már kevesek leszünk. Akármilyen csavarhúzóval is rendelkezünk. No, akkor megint jöhet a szakember segítsége!

Ki gondolná, hogy a kilincs is lehet zárható

ablak kilincs

Pedig a biztonsági kilincsek bizony zárhatóak. És nagyon jó szolgálatot tesznek.

Ezeknek az úgynevezett „kulcsos kilincseknek” igen fontos szerepük van. A biztonságunk megőrzésében. Utólag való felszerelésüket is csak ajánlani tudjuk.

A kulccsal zárható kilincsek igen fontos biztonsági elemek. Hiszen zárszerkezetük megakadályozza azt, hogy az ablak kívülről kinyitható legyen.

Vagyis az esetleges betörő nem tudja kinyitni az ablakot kívülről. Még akkor sem, ha résszellőző funkción hagytuk. Mivel a hagyományos zárhúzó módszer ebben az esetben használhatatlan.

A keret átfúrásával sem lehet dróttal elfordítani a kilincset. Vagy úgy, hogy a kis felületen kitörik az üveget és elfordítják a szerkezetet.

Tehát elmondhatjuk bátran, hogy a kulccsal ellátott kilincs hatékony és költségkímélő megoldás lehet. Minden a nyílászáró, ablak, ajtó, erkélyajtó betörés elleni védelmében.

Természetesen csak abban az esetben hatékony a módszer ha a kulcsot nem hagyjuk benne a kilincsben!

Biztonsági vasalatok felszereltetése esetén alapkövetelmény a biztonsági zárható kilincs beszerelése. Ezt jó tudni.

Ez nem csak az ellen védi a lakásunkat, hogy megakadályozza a kívülről való behatolást. Hanem azért is fontos, mert meggátolja az ablakok és ajtók kinyitását zárt állapotban.

kisgyerek az ablakpárkányon nyitja az ablakot

Ezek a biztonsági kilincsek, amik zárral vannak ellátva, gombos formában is kaphatóak. Kulcs nélküliek és gyermekzár néven ismertek a leginkább.

A gyerekzáras kilincseknek nagyon fontos feladata van a kisgyermekes családok esetében.

Hiszen megakadályozzák, hogy amíg a gyerek felügyelet nélkül marad, képes legyen kinyitni az ablakot vagy az erkélyajtót.

Mert ugye a gyerekek találékonyak és kíváncsiak. Nem megbízhatóak ilyen téren.  A gyerekzáras kilincsek a tengelyükön elhelyezett rugós gomb benyomása mellett fordíthatóak el. Így kellő biztonságot nyújtanak.

Ennek a gombnak a rugó ereje úgy lett beállítva, hogy a kicsi gyerekek önerőből ne tudják benyomni. Sőt közben megtartani sem úgy, hogy a kilincset is elfordítsák egyidejűleg.

Ezzel a praktikus szerkezettel megelőzhetőek az ablakokkal illetve nyílászárókkal kapcsolatos tragikus gyermek balesetek.

Hogyan véd a kulcsos ablak kilincs?

Sajnos egyre többet kell foglalkoznunk értékeink, vagyontárgyaink megóvásával. Kitűnő példa arra, hogy a zárral ellátott kulcsos kilincs hogyan is védi otthonunkat.

Hiszen ha a szellőztetésre nyitva felejtett kicsi ablakon valahogyan bepréselheti magát a betörő. Aztán kifelé már nyugodtan távozhat az erkélyajtó elfordításával.

Vagy az ablak kilincs kinyitásával. Kivéve, ha kulccsal be van zárva és a kulcs nincs benne!

ablak kilincs

Emeleti lakások esetében nagy gond az ablak nyitva hagyása. Mondjuk szellőztetés szempontjából. Főleg ha kisgyerek van a házban.

Ha viszont a gyerekszoba ablakán kulcsos kilincs van, nyugodtan bukóra állíthatjuk. A kilincset lezárjuk, és a kulcsot kivesszük.

Nem kell aggódnunk a kicsit felügyelet nélkül maradt gyermekünk épsége miatt.

Tehát mindezek alapján bizton állíthatjuk, nyugodtan elmondhatjuk a következőket.  Az ablak kilincsnek igenis nagy jelentősége van a mindennapokban. Életünk egyik fontos része.

Mert nem csak az ablak kinyitásában és becsukásában segítség. Hanem a védelmünket is szolgálja.

Ezért érdemes jól megválasztanunk a kilincset nyílászáróinkra. Olyan ablak kilincsre van szükségünk, ami nem csak jól mutat. Hanem jól működnek is. Ezáltal ellátja azokat a funkciókat, amikre hivatott.


rz

Ablakokról bővebben itt olvashat

Kérjen ajánlatot még ma!

Több információra van szüksége?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon.

Hasonló cikkek