Az ablak kilincs jelentősége a mindennapokban

Ha az ablak kilincs nem működik bármilyen okból, az bizony nem csak bosszúságot okoz, nem csak megkeseríti a napjainkat, hanem egyéb következményekkel is járhat. Ilyen például, hogy nem zár rendesen az ablak a meghibásodás miatt, ezért kiszökik a meleg a lakásból. Vagy éppen bezáródik az ablak de nem tudjuk kinyitni a kilincs valamilyen hibája miatt és így nélkülöznünk kell a friss levegőt életterünkben.

Ha az ablak kilincs körbeforog

Ennek a jelenségnek több oka is lehet, érdemes először arra fényt deríteni, hogy mi is az tulajdonképpen? – Az egyik ilyen ok lehet, hogy maga a kilincsmű eltörött /kilincsműnek nevezzük a kilincs azon részét ami közvetlenül a fogantyú alatt helyezkedik el/ – A másik ok ami szóba jöhet ebben az esetben, hogy a rúdzár törött el amit a kilincs működtet. /rúdzárnak nevezzük az ablak élében futó vasalatot/ Mindkettő esetben a javítás tekintetében szakember segítségét kell igénybe vennünk ahhoz, hogy a hiba megoldódjon és az ablak kilincs újra rendesen, funkciójának megfelelően tudjon működni. Természetesen ezeket az alkatrészeket amennyiben eltörtek, meghibásodtak vagy nem működnek megfelelően, ki kell cserélni. Azonban a csere csak a megfelelő alkatrész beszerelésével küszöbölhető ki, vagyis nem mindegy, hogy a beépített vasalat márkája és típusa, ennek meghatározásához is szakértelemre van szükség. Az alkatrész csere azonban önmagában még nem jelenti azt, hogy a hiba teljes megoldása sikerült. Valahogy olyan dolog ez mint egy betegség, hogy nem a tüneteket kell megkeresni, hanem a betegség okát kell megszüntetni. Vagyis az ablak kilincs alkatrészének eltörése valaminek a következménye. Ezért meg kell keresnünk az okát, hogy mi idézte elő a meghibásodást és azt kell elhárítani. Mert ha nem így járunk el, akkor hiába cserélünk alkatrészt, az új is el fog törni és megint csak ott állunk egy kinyithatatlan vagy becsukhatatlan ablakkal, aminek a kilincse nem prosperál. Ezért is érdemes megfogadni a tanácsot, hogy ne kezdjünk el különféle házi praktikák, trükkök bevetését ha az ablak kilincsünk mondjuk körbeforog, mert az valószínűleg nem fog beválni. Ellenben ha hozzáértő szakembert hívunk, biztosan megtalálja az okot ami az alkatrész meghibásodásához vezetett és nem csak kicseréli azt, hanem a megfelelő beállításokat is elvégzi, hogy nyílászárónk újra biztonságosan és hiba mentesen működjön még sokáig.

Ha a kilincs lötyög, mozog az ablakon

Ez már egy egészen más történet mint az előbbi, ilyenkor még saját magunk is elvégezhetjük azt a legfontosabb teendőt, ami ebben a helyzetben szükséges. Az ilyen meghibásodást a legtöbb esetben viszont meg tudjuk oldani egyszerűen, otthoni szerszámokkal is, amennyiben rendelkezünk lapos csavarhúzóval vagy éppen kereszthornyú csavarhúzó lapul a szerszámos fiókunkban. Az ablak kilincs fedőlapját egy egyszerű mozdulattal a csavarhúzó segítségével kipattintjuk, ezután a burkolatot elforgatjuk és máris láthatjuk a hiba forrását, vagyis a rögzítő csavarokat, amiket a már említett szerszám valamelyikével meg tudunk szorítani valószínűleg. S ím lássatok csodát, amint ezt a műveletet sikeresen elvégeztük, a kilincs újra működik majd mint a parancsolat! Azért is érdemes ezt a kisebb „szerelési” feladatot elvégezni minél előbb, mert nem célszerű megvárni míg ez az állapot állandósul, tehát a kilazult csavarok már valamilyen oknál fogva nem szoríthatóak meg. Ugyanis ha elhanyagoljuk a csavarok megerősítését, a folyamatos használattól illetve az állandó megerőltetéstől odáig fajulhat a dolog, hogy ablak kilincsünk kiesik a helyéről és a csavarfuratok annyira kitágulnak, sőt el is vásnak, hogy akkor már kevesek leszünk akármilyen csavarhúzóval is, no akkor megint jöhet a szakember segítsége!

Ki gondolná, hogy a kilincs is lehet zárható

Pedig a biztonsági kilincsek bizony zárhatóak és nagyon jó szolgálatot tesznek. Ezeknek az úgynevezett „kulcsos kilincseknek” igen fontos szerepük van a biztonságunk megőrzésében és utólag való felszerelésüket is csak ajánlani tudjuk.

A zárható kilincs működése

A kulccsal zárható kilincsek igen fontos biztonsági elemek, hiszen zárszerkezetük megakadályozza azt, hogy az ablak kívülről kinyitható legyen. Vagyis az esetleges betörő nem tudja még akkor sem kinyitni az ablakot kívülről ha résszellőző funkción hagytuk, mivel a hagyományos zárhúzó módszer ebben az esetben használhatatlan. A keret átfúrásával sem lehet dróttal elfordítani a kilincset vagy úgy, hogy a kis felületen kitörik az üveget és elfordítják a szerkezetet. Tehát elmondhatjuk bátran, hogy a kulccsal ellátott kilincs hatékony és költségkímélő megoldás lehet a nyílászárók, ablakok, erkélyajtók betörés elleni védelmében Természetesen csak abban az esetben hatékony a módszer ha a kulcsot nem hagyjuk benne a kilincsben! Biztonsági vasalatok felszereltetése esetén alapkövetelmény a biztonsági zárható kilincs beszerelése, ezt jó tudni. Ez nem csak az ellen védi a lakásunkat, hogy megakadályozza a kívülről való behatolást, hanem azért is fontos, mert meggátolja az ablakok és ajtók kinyitását zárt állapotban. Ezek a biztonsági kilincsek amik zárral vannak ellátva, gombos formában is kaphatóak, kulcs nélkül és gyermekzár néven ismertek a leginkább. A gyerekzáras kilincseknek nagyon fontos feladata van a kisgyermekes családok esetében, hiszen megakadályozzák, hogy amíg a gyerek felügyelet nélkül marad, képes legyen kinyitni az ablakot vagy az erkélyajtót, mert ugye a gyerekek találékonyak és kíváncsiak, nem megbízhatóak. A gyerekzáras kilincsek a tengelyükön elhelyezett rugós gomb benyomása mellett fordíthatóak el, így kellő biztonságot nyújtanak. Ennek a gombnak a rugó ereje úgy lett beállítva, hogy a kicsi gyerekek önerőből ne tudják benyomni és közben megtartani úgy, hogy a kilincset is elfordítsák egyidejűleg. Ezzel a praktikus szerkezettel megelőzhetőek az ablakokkal illetve nyílászárókkal kapcsolatos tragikus gyermek balesetek.

Hogyan véd a kulcsos kilincs?

Sajnos egyre többet kell foglalkoznunk értékeink, vagyontárgyaink megóvásával. Kitűnő példa arra, hogy a zárral ellátott kulcsos kilincs hogyan is védi otthonunkat, az, hogy ha a szellőztetésre nyitva felejtett kicsi ablakon valahogy bepréseli magát a betörő, kifelé már nyugodtan távozhat az erkélyajtó elfordításával vagy az ablak kilincs kinyitásával, kivéve ha kulccsal be van zárva és a kulcs nincs benne! Emeleti lakások esetében nagy gond az ablak nyitva hagyása mondjuk szellőztetés szempontjából, ha kisgyerek van a házban. Ha viszont a gyerekszoba ablakán kulcsos kilincs van, nyugodtan bukóra állíthatjuk, a kilincset lezárjuk és a kulcsot kivesszük, nem kell aggódnunk a kicsit felügyelet nélkül maradt gyermekünk épsége miatt. Tehát mindezek alapján bizton állíthatjuk, nyugodtan elmondhatjuk, hogy az ablak kilincsnek igenis nagy jelentősége van a mindennapokban, életünk egyik fontos része. Mert nem csak segít az ablak kinyitásában és becsukásában, hanem a védelmünket is szolgálja, ezért érdemes olyan kilincset választanunk nyílászáróinkra, amik nem csak jól mutatnak, hanem jól működnek is és ellátják azokat a funkciókat amikre hivatottak. Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon!

Hasonló cikkek