A műanyag ablak beállítása

A műanyag ablak beállítása nem ott kezdődik, hogy a tokba beillesztik az ablakszárnyat. Optimális esetben a hely felmérésétől kezdve a kiválasztáson át a megfelelő ablak beszerzéséig tart ez a folyamat. Sokan úgy gondolják, hogy a házuk, lakásuk felújítása a nyílászárók lecserélésével kezdődik, amibe természetesen az ajtók és ablakok egyaránt beletartoznak. Nos, nagyon bölcsen döntenek akik erre az elhatározásra jutnak, hiszen a minőségi ajtók és ablakok beszereltetésével nem a külvilágot fűtik vagy hűtik majd, hanem a lakásuk melegét óvják vagy éppen kímélik magukat a beáramló hőségtől. S nem utolsósorban az otthonuk is modernebbül fest majd ennek az elhatározásnak köszönhetően.

Hogyan is kezdődik akkor a műanyag ablak beállítása?

Ha a műanyag ablakoknál maradunk jelen esetben, elmondhatjuk, hogy ez igen jó választás lehet, több okból is. Egyrészt mert a műanyag ablakok kiváló hőszigetelők, másrészt mert ellenállnak az időjárás viszontagságainak, jobban mint fából készült társaik. Nem igényelnek karbantartást és a tisztításuk is igen egyszerű és könnyű. A hőszigetelés mellett a hangszigetelésük is megfelelő. S ami még fontos, hogy esztétikus, modern kivitelezésüknek köszönhetően nemcsak jó szolgálatot tesznek, de a lakás, ház stílusának kialakításában döntő szerepet játszanak. Tehát ha felmérettük szakemberrel a helyet és sikerült kiválasztanunk a tanácsai, segítsége által a megfelelő műanyag ablakot, akkor máris jó úton járunk ahhoz, hogy a műanyag ablak beállítása „sínen” legyen. Bár sokan a műanyag ablakokat a fehér színnel kapcsolják össze, érdemes tudni, hogy ez ma már nem így van. Mivel a műanyagból készült nyílászárók változatos színvilága lehetőséget ad a kreativitásra és számtalan szín közül választhatunk. Így van ez abban az esetben ha a voksot a műanyag ablakokra tesszük le.

A tényleges beállítási folyamat

Ahogyan ezt már említettük is, a műanyag ablak beállítása folyamatában már a kiválasztásnál érdemes szakember segítségét kérni. Nem szerencsés dolog megpróbálkozni megfelelő szakértelem és tapasztalat nélkül a műanyag ablak vagy akár az ajtó kicserélésével, beállításával de még a kiválasztásával sem. Éppen ezért kérjük szakember segítségét minden esetben amennyiben nyílászáró cserére vagy beépítésre van szükségünk, hiszen a profi szaktudás hiányában problémás lehet az ablak csere kivitelezése.

A műanyag ablakok

Ha megszületett az elhatározás, hogy szükség van az ablakok cseréjére, mert a műanyag ablakunk már régi, elavult, vagy fa ablakok voltak eddig de most műanyagra szeretnénk kicserélni őket, akkor jöhet a kivitelezés. Szerencsére a műanyag ablakok esetében az ablakmodellek választéka igen széles palettán mozog. Az alapszinttől kezdve találhatunk itt modern nyílászárókat, egészen a passzívházakhoz használatos ablakokig. Számos szempontot és igényt figyelembe kell vennünk ami arra ösztönözhet bennünket, hogy belevágjunk ablakaink kicserélésébe és persze beszerzésébe, vagy inkább beszereztetésébe. Elképzeléseinknek talán csak a lehetőségeink vagy a pénztárcánk szabhat határt, hiszen a felső kategóriás, közép és alsókategóriás ablakok is megtalálhatóak ma már a piacon. Nem mindegy, hogy szabványméretű vagy egyedi méretű ablakot tudunk, vagy szeretnénk beépíttetni, hogy hány darabra van szükségünk és persze milyen „elvárásaink vannak” a műanyag ablakkal kapcsolatban. A lakás melyik részében lesz a helye, milyen speciális funkciót tölt majd be, kell-e hozzá szúnyogháló vagy redőny és még számtalan kérdés merül fel ezzel kapcsolatban. Ezért érdemes helyszíni felmérést kérni és egyben az árajánlat is megbeszélhető a cserével, beépítéssel kapcsolatban.

Üveg típusok műanyag ablakokhoz

Aki eddig elolvasta a műanyag ablak beállítása címszó alatt szereplő teendőket, láthatja, hogy bizony nem is olyan egyszerű ez a dolog. Na de éppen ezért kell a szakember, hogy levegye a vállunkról ezeket a terheket. Hiába jól szigetelt ugyanis a házunk, lakásunk, hiába van kiváló fűtésünk, ha az ablakaink rossz minőségűek, nagy a hő veszteség az ablaküvegen keresztül. Éppen ezért nagyon fontos, hogy válasszunk olyan ablakokat aminek az üvege jól szigetel, ezzel jelentősen csökkenthetjük a fűtés és a hűtés számlánkat is. A műanyag ablakok esetén létezik kétrétegű üvegezés, ami két üvegrétegből álló szerkezet, ahol az üvegek közötti rétegek távtartóval és peremzárással vannak ellátva. Ezáltal jelentősen javítható a nyílászáró hőszigetelő képessége, ami még fokozható az üvegek közötti terek argongázzal vagy egyéb gázzal való feltöltésével. A háromrétegű üvegezés egy tovább fejlesztett változat, ahol a hőtechnikai érték növelését úgy érik el, hogy az üvegszerkezetet 3 rétegből állítják össze. Az első és a harmadik üvegtáblát lágy fémbevonatos réteggel látják el és az üvegrétegek közötti tereket ebben az esetben is töltik gázzal, ami például lehet argon vagy kripton. A műanyag ablakok biztonsági üvegezése speciálisan esetekben tesz jó szolgálatot. Főleg üvegezett ajtók vagy padlócsatlakozásig való üvegezés esetén használják. Ezeket az üvegeket VGS /ragasztott/ vagy ESG /edzett/ üvegeknek nevezzük, lehet alkalmazni külön-külön is illetve a kétféle üveg kombinációját. A ragasztott biztonsági üveg lényege, hogy törés esetén nem hullik szét, csak úgymond „bepókhálósodik”. Az edzett üveg pedig ha megsérül, apró, tompa szilánkokra hullik szét, így nem okoz komoly sérüléseket. Balesetvédelmi szempontból a használatuk mellvédmagasság alatt és fej feletti üvegezés esetén ajánlatos. Gyerek szobában vagy olyan lakásban ahol háziállatok, nagyobb termetű kutyusok is vannak, nagy biztonságot jelent mindkét üveg.

A VGS üvegek előállítása

A VGS üveg úgy készül, hogy az üveglapokat PVB fóliával egy vagy több rétegben összeragasztják. A fólia szervesen beépül az üveglapok felületébe. Hogyan? A hő és a nyomás együttes alkalmazása által. Az üveglapokat egy vagy több komponensű műgyantával ragasztják össze. A katedrál üveg választható mintázatokkal készül, fényáteresztő, de tompított vagy elmosott képet mutat. Ezeket az üvegeket olyan helyiségek ablakaiba ajánljuk, ahol fontos szerepe van az intimitásnak. Vagyis, hogy kívülről ne lássanak be, például a fürdőszoba egy ilyen terület.

Milyen lehet a hőszigetelő üvegezés a műanyag ablakoknál?

Korunk elengedhetetlen alapkövetelménye az épületek energiafelhasználásának csökkentése. Itt nem csak a téli fűtési költségek mérsékléséről van szó, hanem a nyári energia megtakarításról is. Hiszen a nyári időszakban amikor „dúl” a kánikula a légkondícionáló berendezések energiafogyasztására kell ügyelnünk. Tehát a nyílászárók hőszigetelő üvegezésének egyre nagyobb a jelentősége. Ezeknek a téli és nyári kihívásoknak a műanyag ablakok üvegezése maximálisan meg tud felelni, hiszen a kimagasló hőszigetelés mellett UV sugárzás elleni védelmet és nagyfokú áltáthatóságot is biztosítanak. Ezen üvegek alkalmazásával a lakóterekben több a természetes fény, fokozott a hőszigetelés, megoldott a hatékony energia gazdálkodás és teljes a beltéri klímakomfort. Mindezek után elmondhatjuk, hogy a műanyag ablak beállítása nem egy egyszerű dolog és szakszerű segítségre van hozzá szükség. Viszont teljes mértékben megéri „átállni” műanyag ablakokra és ajtókra, ezt azért remélem, hogy sikerült felvázolni itt, bár hozzáteszem, hogy az érvek a teljesség igénye nélkül kerültek felsorolásra. Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon!  

Hasonló cikkek