Bukó nyíló ablak lehet a legjobb megoldás?

Az egyik legelterjedtebb és legközkedveltebb megoldás az ablakok és erkélyajtók esetében a bukó-nyíló nyitásmód. Ez konkrétan az jelenti, hogy az ablakszárny rendelkezik mind a bukó, mind a nyíló funkcióval. A nyitás iránya teljesen szabadon választható, ami azt jelenti, hogy a helyi adottságok figyelembevételével lehet akár jobbos, akár balos is. Ezeknél az ablakoknál a szárny minden oldalán helyezkednek el záró pontok. Ebből pedig az következik, hogy a bukó nyíló ablakok sokkal stabilabb záródást biztosítanak, mint például a csak bukó vagy csak nyíló társaik.

A bukó nyíló ablak legfontosabb jellemzői

Elsősorban is a vasalat olyan hibás működtetés gátlóval van ellátva, ami biztosítja, hogy amikor nyitott állapotban van az ablak, ne lehessen bukóra állítani, illetve bukó helyzetben ne lehessen kinyitni a nyílászárót. Másik fontos jellemzője a bukó nyíló ablaknak a résszellőző funkció. Mit is jelent ez tulajdonképpen? Azt jelenti, hogy 45 fokos kilincsnyitásnál néhány mm-rel kiengedi az ablakszárny tetejét, ezáltal lehetővé válik a rendszeres légcsere. Ez persze megakadályozza a penész képződését és a pára lecsapódását is. A gombfejes zárelem pedig a betörésvédelmet biztosítja

Ha az ablak egyszerre nyílik és bukik, mi a teendő?

bukó nyíló ablak Azt mondják ez bárkivel előfordulhat, aki bukó nyíló ablakot építtet be a lakásába, de persze nem kell azonnal pánikba esni, mindenre van megoldás, természetesen erre is! Ezekben az esetekben gyakran megijednek a tulajdonosok és ez az ijedtség sokszor bizony nem a megfelelő reakciót váltja ki. Hiszen mindenkinek az első gondolata ebben a szituációban, vagyis ha egyszerre bukik és nyílik az ablaka, hogy biztosan le fog szakadni a nyílászáró. Ez azonban nem teljesen magától értetődő és nem kell rögtön a legrosszabbtól tartani. Nyugodjunk meg és próbáljuk meg szakember segítségét kérni ebben az esetben minél előbb, hiszen az a legbiztosabb megoldás és persze a legmegnyugtatóbb is minden ilyen esetben. Ez a jelenség a bukó nyíló ablakok esetében jellemzően bukó állásban fordul elő, amikor a kilincs függőleges pozícióban van. Amennyiben a kilincs nem fordul más irányban, nagy a valószínűsége, hogy a hibás működés gátló nem engedi elfordulni. Ez egy rugós szerkezet, amely normális esetben minimális erőhatással könnyen oldható. Ez a kilincs magasságában, illetve alatta vagy fölötte van jellemzően, és ha a szárnyon lévő tömítőgumi felé nyomjuk, könnyen oldható is. Ha ezt sikerül megtalálnunk és ezzel megoldanunk a kioldást, akkor a kilincs újra elfordítható lesz. S akkor az ablak újra magabiztosan kezelhető majd és bukó-nyíló funkcióját is ismét használni tudjuk. Azonban aki nem mer belevágni ebbe a műveletbe, vagy ha megpróbálta és nem járt sikerrel, hívjon segítséget, ablakos szakembert aki orvosolni tudja ezt a hibát mindenképpen.

Mikor nem oldható meg a probléma házilag semmiképpen?

bukó nyíló ablak Az iménti esetben sem biztos, hogy házilag megoldjuk az ablakunk újra működését. De van egy eset, amikor biztosan szakemberre lesz szükségünk. Ez az a jelenség, amikor nyitott állapotú ablakunknál, vagyis a kilincs vízszintes állása esetén bukik ki a szerkezet. Ilyekor, ebben a helyzetben egészen biztos, hogy valamelyik alkatrész töréséről vagy rossz beállításáról van szó, akkor következhet be ez az állapot. Ennek a problémának, meghibásodásnak az elhárítására mindenképpen szakember segítségét kell igénybe vennünk, aki teljes biztonsággal el tudja hárítani a felmerült problémát, a szerkezet meghibásodását. Tehát az a javaslatunk, hogy ne próbáljuk meg otthon, házilagosan megjavítani a bukó nyíló ablakunkat, még ha úgy tűnik is, hogy esetleg sikerülhet.

Hogyan válasszunk ablakot?

Miután most megismerkedtünk a bukó nyíló ablak előnyeivel és esetleges hátrányaival, érdemes visszakanyarodnunk ahhoz a kérdéshez, hogy hogyan is válasszunk ablakot. Ez bizony egy sarkalatos kérdés és mielőtt a választásra kerülne a sor szaküzletben, webáruházban, érdemes egy-két alapfogalommal tisztában lennünk előtte. Három fontos tényező van ami alapvetően meghatározza az ablak minőségét és szerkezetét, azok pedig a következőek:

A profilrendszer

A megbízható megoldás manapság ha nyílászáróink műanyagból készülnek, legyen szó akár ablakról akár ajtóról, a mi esetünkben most az ablakokat tárgyaljuk. Nem véletlen, hogy az építkezők és lakásfelújítók körében a legnépszerűbb megoldás a műanyagból készült ablakok vásárlása és beépítése, hiszen ezen nyílászárók megbízhatósága és minősége teljeséggel megkérdőjelezhetetlen minden szempontból Biztosan beépíthetőek, költséghatékonyak és kevés gondoskodást karbantartást igénylő termékek. Mindenképpen évtizedekig „hű társaink” lesznek ha mellettük döntünk.

Üvegezés

Azt gondolná mindenki, hogy magától értetődik, hogy egy ablak üvegezve van és kész. Ezért aztán gyakran megesik, hogy átsiklunk ezen a fontos kérdésen, hogy milyen is az a bizonyos üveg ami az ablakunk szerkezeti felépítését alkotja A műanyag ablakok esetében a leggyakoribb a hőszigetelt üvegek használata a gyártók részéről, ami igen fontos tényező, és az ablakok a következő felépítéssel rendelkeznek:

 • üveglapok
 • perem zárások
 • távtartók

Az üveglapoknak alapvetően két változata különíthető el:

 • az átlátszó üveg és a
 • katedrál üveg

Fontos tényező még az üveglapok súlya, mivel a nyílászárók, ablakok terhelhetősége korlátozott, ezért nagyon is meghatározó tényező ez is. A hőszigetelt üvegek általában két- vagy három rétegűek, s annak érdekében, hogy ezt a funkciót maximálisan teljesíteni tudják, a rétegek közé gáztöltést alkalmaznak, ami természetesen nem veszélyes az emberi egészségre, hiszen argon gázról van szó

Vasalatrendszer

A nyitás, buktatás, eltolás hibátlan működéséért, vagyis, hogy a bukó nyíló ablak megfelelően működjön mondjuk, a zsanérok, zárak, pántok és a kilincsek a felelősek. Vagyis ezek minősége határozza meg azt is, hogy milyen élettartalmú lesz az ablakunk vagy az ajtónk. Ezek az ablaknak az oldalán, vagyis a tokjában helyezkednek el, éppen ezért szinte észrevétlenül végzik a dolgukat, feladatukat. S ennek ellenére, ami nagyon fontos tényező, igen kevés karbantartást igényelnek a műanyag nyílászárók esetében. A gyártók akik a műanyag ablakok készítésével foglalkoznak, szerencsére nemigen vállalják be a silányabb vasalatok kockázatát, de ennek ellenére érdemes erre is figyelni, amikor ablakot vagy ajtót választunk és vásárolunk magunknak.

Milyen vasalatrendszerek tartoznak a nyílászárókhoz?

Természetesen attól függően, hogy mi a rendeltetése az ablaknak és ajtónak, más és más vasalatrendszert kap. Ilyenek például:

 • Nyíló, Bukó, Bukó-nyíló
 • Emelő-toló, Toló-bukó
 • Billenő
 • Harmonika
 • Küszöbök
 • Stulpos /középfelnyíló/ vasalatok, a teljesség igénye nélkül.

Extrák, alapok, funkciók

bukó nyíló ablak Akadnak olyan funkciók, melyek a nyitás-csukáson túlmutatnak, ilyenek például az alábbiak:

 • Hibás működtetés gátlás – védelmi mechanizmus, mely megakadályozza a rossz irányba történő kilincs mozgatását
 • Feszítésvédelem – az illetéktelenek behatolása ellen nyújt védelmet
 • Huzatbiztosító – értelemszerűen huzat esetén megakadályozza az ablak becsapódását, ha a széllökések bukó állapotban érik az ablakot
 • Résszellőztetés – a szellőztetés 45 fokos kilincsállapotban, vagyis ha az ablak félig zárva van, akkor is megoldott.

Mindezek csak tájékoztató jellegű információk, ablak vásárlás előtt mindenki kérje szakember tanácsát, véleményét, aki arra is tud majd válaszolni, hogy a bukó nyíló ablak mennyire jó megoldás lehet! Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon!

Hasonló cikkek