Mikor és miért szükséges az ablak csere?

Többféle szempontot is figyelembe kell vennünk, ha ablakaink korszerűsítésére gondolunk. Az első dolog, amit érdemes megvizsgálni, hogy mi a célunk az ablak cserével és persze az sem elhanyagolandó, hogy mennyi pénzt tudunk szánni rá. Most viszont az a jó hír, hogy az idei évben még, vagyis 2022 december 31.-ig az ablak cserére is igényelhető vissza nem térítendő támogatás, ami a lakás felújítási vagy otthon teremtési támogatás keretein belül érhető el. Ennek érdemes utána nézni, hiszen komoly összegről van szó. Szóval, ha a régi ablakunk állapotát megvizsgálva arra a következtetésre jutottunk, hogy csukott állapotban is befúj rajta a szél, mert megvetemedett, deformálódott, rosszul zár vagy nem is zár egyáltalán, jöhet az ablak csere! Mivel az esetek nagy részében nem csak egyetlen ablak szorul egy régi lakásban vagy házban cserére, érdemes fontolóra venni most, hogy az elhasználódott. régi ablakokat lecseréljük mondjuk műanyag ablakokra, amiknek a hőszigetelése már rövid időn belül kamatostul visszahozza a cserére beruházott összeget a fűtésszámlák komoly csökkentésével. Késő tavasztól kezdve ősz végéi bármikor sor kerülhet nyílászáróink cseréjére, azonban attól sem kell félnünk, ha ez a munka a téli hónapokban lesz aktuális. Egyrészt mert a mostani telek közel sem olyan kemények, mint a régiek voltak, másrészt mert a mai technológiának köszönhetően teljesen problémamentesen lehet dolgozni akár 0 C-os hőmérséklet esetén is.

Téli ablak csere

Tehát ne gondoljuk azt, hogy lehetetlen dolog kicseréltetni az ablakainkat vagy ajtóinkat a téli, hidegebb hónapokban. Hogy miért nem? Nagyon egyszerűen azért, mert ha megfelelő szakemberekkel végeztetjük ezt a műveletet, a szakszerű kivitelezéssel igen rövid idő alatt ki lehet cserélni egy nyílászárót anélkül, hogy a lakás teljesen kihűlne. De ha mégis kicsit kihűlne, amikor bekerülnek az új, jól záródó műanyag ablakok a helyükre, hamar fel lehet újra melegíteni akár a szobát akár azt a helyiséget, ahol éppen a csere történik.

Kiváló szigetelésű lesz a hidegben kicserélt ablak is?

A téli időjárásban, vagyis a hideg hőmérsékleten az ablak cserék esetén a legkritikusabb pont a keretek köré fújt tömítőanyag PUR hab mennyisége is. A szakemberek tudják, hogy a téli munkálatok alatt mindig speciális, téliesített tömítőanyagokkal kell dolgozniuk. A fagyos időszakokban, hidegben alkalmazott tömítőanyag és a normál hőfokon használt PUR hab közötti különbség az alacsony hőmérsékleten való megszilárdulási képesség. Ez azt jelenti, hogy a téli PUR hab képes akár -20C-on is tökéletesen megkötni és a tömítést biztosítani. Tehát ha megszületett a döntés, akkor nincs értelme tovább halogatni, érdemes belevágni a cserébe. Mert ha megvárjuk a jó időt, a helytelen szigetelés következtében a régi ablakok rengeteg plusz kiadást generálhatnak a hidegben a megnövekedett fűtésköltségünk miatt is. Nyomós érv lehet még az is, hogy télen a gyártók és forgalmazók akár akciókkal is csalogathatják az ügyfeleket és azt érdemes kihasználni. Sokszor egy ilyen akcióval olcsóbban juthatunk magasabb kategóriájú nyílászárókhoz, ajtókhoz, ablakokhoz. Mit értünk a jobb minőség alatt? Elsősorban a magasabb légkamra számot, melyeknek az értéke, vagyis az „u” értékük sokkal jobb. Ez az érték hőkibocsátási tényezőt jelent, vagyis azt mutatja meg, hogy az épületszerkezeten vagy éppen az ablak felületen egységnyi idő alatt mennyi az az energia ami távozik. Ez a hőkibocsátási tényező tetszőleges vastagságú és 1 négyzetméterű hasáb értékét adja meg. Mértékegysége pedig W/m2K

A nyílászárók cseréjének ára meghatározható?

Csak kalkulálni lehet, de természetesen az árak hozzávetőlegesek és sok mindentől függnek ahogyan ezt már eddig is jeleztük. Nem mindegy, hogy milyen ablak cseréről van szó mondjuk és mikor akarjuk ezt a cserét, hiszen rengeteg tényező játszik szerepet a végső árban. Ezért is érdemes tájékozódni a lehetőségekről, az akciókról, a mostani támogatásokról és persze arról, hogy melyik vállalkozó milyen feltételekkel és mit kínál nekünk! Érdemes figyelembe venni még azt a fontos és el nem hanyagolandó tényt, hogy a fa ablakok alapanyaguk és megmunkálásuk következtében akár dupla annyiba is kerülhetnek, mint a műanyag ablakok. Pedig a műanyag nyílászárók is ugyanolyan jó hőszigetelési értékekkel rendelkeznek és még a karbantartásuk is sokkal egyszerűbb. tehát érdemes mellettük dönteni.

A műanyag ablakok előnyei

Az egyik és legfontosabb előnyük, ahogyan erről már szó is volt a kiváló hőszigetelésük. A műanyagból gyártott ablakprofilok, ha összehasonlításra kerülnek a fából és alumíniumból készült társaikkal, jobb szigetelési értékeket érnek el mindenképpen. Vagyis a fűtésre fordított energiaköltséget csökkentik. A műanyag ablakok másik pozitív tulajdonsága, hogy ár-érték arányuk kiváló. Ezek az ablakok akár beszerzésüket akár teljes életciklusukat tekintjük jelentős anyagi megtakarítást kínálnak. Köszönhető ez a karbantartás mentességének, a közel 50 évet meghaladó élettartamuknak és persze a beszerzési ár alacsonyabb mivoltának a fából és alumíniumból készült ablakok mellett jelentős. Karbantartás nem igényelnek, nincs festés, lazúrozás, lakkozás, mint a fa ablakoknál. Sima felületüknek köszönhetően a tisztításuk is egyszerű, elegendő, ha tisztítóoldatot alkalmazunk ehhez.

Élettartamuk rendkívül hosszú

A fa ablakokkal ellentétben és gondozás-mentességük ellenére a műanyag ablakok tartóssága hosszúságát tekintve rendkívüli. A kiváló minőségű műanyagból készült ablakok erős, acélmerevítésüknek köszönhetően alaktartóak és formájukat is megőrzik. Tehát a műanyag ablakok egyben előnyös befektetést is jelentenek, hiszen beépítésükkel az ingatlan értékét is jelentősen megnöveljük. Újrahasznosíthatóak 100%-ban, ami azt jelenti, hogy kímélik környezetünket. Mint tudjuk a mai világban ez a tény sem elhanyagolandó, sőt nagyon is fontos!

Jótállás

Ha minőségi ablakot vásárolunk, akkor azon mindenképpen kell, hogy legyen jótállás és garancia arra, hogy még hosszú évekig tudjuk majd gond nélkül használni és még költségeket is takarítunk meg általa. A gyártói garancia mindenképpen kiterjed az anyag minőségére, az ablak hőszigetelésére, légzárására és vízzárására. Viszont ne felejtsük el, hogy a jótállás soha nem terjed ki a NEM szakemberek által beszerelt ablakokra. Mert hiába van egy minőségi ablakunk, ha nem szakember építi be, az olcsóbb munka mindig drágább lehet. Érdemes tisztában lenni még egyéb dolgokkal is amennyiben a jótállás érvényességét nem szeretnénk elveszíteni, hogy a később betört üvegre, repedésre, karcra, ami a nem rendeltetésszerű használatból származik, ez a garancia biztosan nem áll fen. Bár karbantartásra nincs szükség ezeknél az ablakoknál, vannak gyártók, akik előírnak bizonyos dolgokat ezzel kapcsolatban, érdemes ezt is figyelemmel kísérni. Egyszóval, ha itt az idő, hogy le kell cserélnünk a régi ablakokat újakra, ne tétovázzunk sokáig, hiszen minden adott ahhoz, hogy találjunk olyan vállalkozást, akik minőségi munkát végeznek és hozzá még biztosítják a minőségi műanyag ablakokat a régiek helyett. Ablak cserére fel bátran, hiszen saját érdekünk, hogy az elavult nyílászáróinkat mielőbb korszerű, újakra cseréltessük ki! Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon!

Hasonló cikkek