ablak csere

Az ablak csere mikor és miért szükséges?

Az ablak csere előbb-utóbb szükségessé válik. Azonban többféle szempontot is figyelembe kell vennünk, ha ablakaink korszerűsítésére gondolunk.

Az első dolog, amit érdemes megvizsgálni, hogy mi a célunk az ablak cserével. Na és persze az sem elhanyagolandó, hogy mennyi pénzt tudunk szánni rá.

Most viszont az a jó hír, hogy az idei évben már részletfizetéssel is megoldható az ablak csere.

Ennek érdemes utána nézni, hiszen nagy segítség lehet, ha nem egy összegben kell állnunk ennek a munkálatnak a finanszírozását.

Szóval, ha a régi ablakunk állapotát megvizsgáltuk. Aztán arra a következtetésre jutottunk, hogy csukott állapotban is befúj rajta a szél.

Azért mondjuk, mert megvetemedett, deformálódott. Vagy rosszul zár vagy nem is zár egyáltalán. Jöhet az ablak csere!

Az ablak csere folyamata

ablak csere

Mivel az esetek nagy részében nem csak egyetlen ablak szorul cserére. Főleg egy régi lakásban vagy házban. Érdemes fontolóra venni, hogy az elhasználódott, régi ablakokat egyszerre lecseréljük. 

Mondjuk műanyag ablakokra. Amiknek a hőszigetelése már rövid időn belül kamatostul visszahozza a beruházott összeget. A fűtésszámlák komoly csökkentésével.

Késő tavasztól kezdve ősz végéig, bármikor sor kerülhet nyílászáróink cseréjére. Azonban attól sem kell félnünk, ha ez a munka a téli hónapokban lesz aktuális.

Egyrészt mert a mostani telek közel sem olyan kemények, mint a régiek voltak. Másrészt mert a mai technológiának köszönhetően teljesen problémamentesen lehet dolgozni akár 0 C-os hőmérséklet esetén is.

Téli ablak csere

Tehát ne gondoljuk azt, hogy lehetetlen dolog kicseréltetni az ablakainkat vagy ajtóinkat télen. Vagyis a hidegebb hónapokban. Hogy miért nem?

Nagyon egyszerű. Azért mert ha megfelelő szakemberekkel végeztetjük ezt a műveletet, nem okoz problémát. Ugyanis a szakszerű kivitelezéssel igen rövid idő alatt le lehet bonyolítani egy ablak cserét.

 Természetesen anélkül, hogy a lakás teljesen kihűlne. De ha mégis kicsit kihűlne, akkor sincs baj.

Hiszen amikor bekerülnek az új, jól záródó műanyag ablakok a helyükre, hamar fel lehet újra melegíteni a helyiséget.  Akár melyik részében legyen is a háznak, lakásnak.

Kiváló szigetelésű lesz a hidegben kicserélt ablak is?

A téli időjárásban az ablak cserék esetén a legkritikusabb pont a keretek köré fújt tömítőanyag. Vagyis hideg hőmérsékleten jelentősége van a PUR hab mennyiségének is.

A szakemberek tudják ezt. Vagyis, hogy a téli munkálatok alatt mindig speciális, téliesített tömítőanyagokkal kell dolgozniuk.

A fagyos időszakokban, hidegben alkalmazott tömítőanyag és a normál hőfokon használt PUR hab között mi a különbség? Az alacsony hőmérsékleten való megszilárdulási képesség.

Ez azt jelenti, hogy a téli PUR hab képes akár -20C-on is tökéletesen megkötni. Sőt a tömítést is biztosítani.

Tehát ha megszületett a döntés, akkor nincs értelme tovább halogatni. Érdemes belevágni a cserébe.

Mert ha megvárjuk a jó időt, a helytelen szigetelés következtében a régi ablakok rengeteg plusz kiadást generálhatnak. A hidegben a megnövekedett fűtésköltségünk miatt is.

Nyomós érv lehet még az is, hogy télen a gyártók és forgalmazók akár akciókkal is csalogathatják az ügyfeleket. Ezeket érdemes kihasználni.

Sokszor egy ilyen akcióval olcsóbban juthatunk magasabb kategóriájú nyílászárókhoz. Akár ajtókról, akár ablakokról legyen szó.

Az ablak csere után jobb minőségű lesz a nyílászárónk?

Mit értünk a jobb minőség alatt? Elsősorban a magasabb légkamra számot. Melyeknek az értéke, vagyis az „u” értékük sokkal jobb. Ez az érték hőkibocsátási tényezőt jelent. 

Vagyis azt mutatja meg, hogy mennyi energia távozik. Mármint az épületszerkezeten vagy éppen az ablak felületen egységnyi idő alatt.

Ez a hőkibocsátási tényező tetszőleges vastagságú és 1 négyzetméterű hasáb értékét adja meg. Mértékegysége pedig W/m2K

Az ablak csere ára meghatározható?

Csak kalkulálni lehet. De természetesen, az árak hozzávetőlegesek és sok mindentől függnek.  Ahogyan ezt már eddig is jeleztük az ablak csere kapcsán.

Nem mindegy, hogy milyen ablak cseréről van szó, mondjuk. Na és mikor akarjuk ezt a cserét. Hiszen rengeteg tényező játszik szerepet a végső árban.

Ezért is érdemes tájékozódni a lehetőségekről, az akciókról, a hitel konstrukciókról. Na és persze arról, hogy melyik vállalkozó milyen feltételekkel és mit kínál nekünk!

Érdemes figyelembe venni még egy fontos és el nem hanyagolandó tényt.

Nevezetesen, hogy a fa ablakok alapanyaguk és megmunkálásuk következtében akár dupla annyiba is kerülhetnek, mint a műanyag ablakok. Pedig, a műanyag nyílászárók is ugyanolyan jó hőszigetelési értékekkel rendelkeznek. 

Sőt még a karbantartásuk is sokkal egyszerűbb. Tehát érdemes mellettük dönteni.

A műanyag ablakok előnyei

ablak csere

Az egyik és legfontosabb előnyük, ahogyan erről már szó is volt a kiváló hőszigetelésük. 

A műanyagból gyártott ablakprofilok, ha összehasonlításra kerülnek a többivel. A fából és alumíniumból készült társaikkal szemben, jobb szigetelési értékeket érnek el mindenképpen.

Vagyis a fűtésre fordított energiaköltséget csökkentik.

A műanyag ablakok másik pozitív tulajdonsága, hogy ár-érték arányuk kiváló.

Ezek az ablakok akár beszerzésüket akár teljes életciklusukat tekintjük, jelentős anyagi megtakarítást kínálnak.

Köszönhető ez a karbantartás mentességüknek is. Vagy a közel 50 évet meghaladó élettartamuknak. Na és persze a beszerzési ár alacsonyabb mivoltuknak.

Karbantartás nem igényelnek. Nincs festés, lazúrozás, lakkozás, mint a fa ablakoknál. Sima felületüknek köszönhetően a tisztításuk is egyszerű. Elegendő, ha tisztítóoldatot alkalmazunk ehhez.

Az ablak csere miért jó ha műanyagra cseréljük a régit?

A fa ablakokkal ellentétben és gondozás-mentességük ellenére a műanyag ablakok időtállóak. Tartósságuk a hosszúságot tekintve rendkívüli.

A kiváló minőségű műanyagból készült ablakok formájukat megőrzik

 Erős acélmerevítésüknek köszönhetően alaktartóak. Tehát a műanyag ablakok egyben előnyös befektetést is jelentenek. Hiszen beépítésükkel az ingatlan értékét is jelentősen megnöveljük.

Újrahasznosíthatóak 100%-ban. Ami azt jelenti, hogy kímélik környezetünket.

Mint tudjuk a mai világban ez a tény sem elhanyagolandó. Sőt nagyon is fontos! Tehát az ablak csere mindenképpen jó befektetés, ha műanyag ablakra cseréljük a régit.

Az ablak csere, jótállást is tartalmaz?

Ha minőségi ablakot vásárolunk, akkor azon mindenképpen kell, hogy legyen jótállás. És garancia arra, hogy még hosszú évekig tudjuk majd gond nélkül használni. Sőt még költségeket is takarítunk meg általa.

A gyártói garancia mindenképpen kiterjed az anyag minőségére. Az ablak hőszigetelésére, légzárására és vízzárására.

Viszont ne felejtsük el, hogy a jótállás soha nem terjed ki a NEM szakemberek által beszerelt ablakokra. Mert hiába van egy minőségi ablakunk, ha nem szakember építi be. Ilyenkor az olcsóbb munka mindig drágább lehet.

Érdemes tisztában lenni még egyéb dolgokkal is. Amennyiben a jótállás érvényességét nem szeretnénk elveszíteni. Azért mert a később betört üvegre, repedésre, karcra, ami a nem rendeltetésszerű használatból származik, nincs garancia.

Bár karbantartásra nincs szükség ezeknél az ablakoknál, vannak gyártók, akik előírnak bizonyos dolgokat. Érdemes ezt is figyelemmel kísérni. Egyszóval ha itt az idő, hogy le kell cserélnünk a régi ablakokat újakra.

Ne tétovázzunk sokáig. Hiszen minden adott számunkra. Ahhoz, hogy találjunk olyan vállalkozást, akik minőségi munkát végez. Sőt hozzá még biztosítja a minőségi műanyag ablakokat a régiek helyett.

ablak csere

Ablak cserére fel bátran! Hiszen saját érdekünk, hogy az elavult nyílászáróinkat mielőbb korszerű, újakra cseréltessük ki!

© rz

Ablakokkal kapcsolatban, bővebben információkat itt olvashat.

Kérjen árajánlatot még ma!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon

Hasonló cikkek