Amikor egy építkezésbe, felújításba kezdünk, először a nagy egészet szeretnénk látni. Ahogy haladunk előre a munkákban, úgy kapnak egyre nagyobb figyelmet az apró részletek. És találkozunk olyan – elsőre lényegtelennek tűnő, de később annál meghatározóbb – döntésekkel, amelyekre határozott választ kell adnunk.

Például, hogy milyen legyen a parketta vagy kő színe. Tapétát vagy festett falat szeretnénk. Hova kerüljenek pontosan a csatlakozók, és hány darabra van szükségünk.

És ezek az apró, de nagyon is lényeges döntések fogják meghatározni, hogy jól érezzük-e majd magunkat otthonunkban, ingatlanunkban, számunkra harmonikus végeredményben gyönyörködhetünk-e.

Ahogyan a nyílászáróink is meghatározóak, amelyek közül többféle anyag, szín, méret és forma közül választhatunk. De ha ez nem volna elég eldöntendő kérdés, még nem is beszéltünk az ablakpárkányról.

Miért válasszunk műanyag ablakpárkányt?

Korábbi írásainkban már egyértelműen állást foglaltunk a műanyag nyílászárók mellett, amelyek praktikus és esztétikai szempontok alapján méltó kihívói a népszerű fából készült társaiknak.

Ezért mi mást is javasolhatunk egy igazán korszerű műanyag ablak keretének, mint a hozzá hasonló minőségben készült műanyag ablakpárkányt.

Ami a belső oldalon könyöklőként és apró porfogók, esetleg cserepes virág tárolására szolgál, addig a külső felén ennél lényegesebb feladatokat is ellát. Például a vízelvezetést, ami miatt különösen fontos, hogy megfelelő lejtése legyen. Ha pedig nem folyik végig a homlokzaton a víz egy-egy nagyobb esőzés alkalmával, a falfelületet is védi, ami nem egy utolsó szempont, ezért érdemes előre gondolkodnunk. Nem csak a fal felületét óvja, hanem a kávát is, amely a párkánnyal fedett részen a legsérülékenyebb.

A műanyag ablakpárkányok emellett tömítést jelentenek a falazat és az ablak között, a jó minőségű PVC-ből készült anyaguknak köszönhetően pedig ellenállnak a karcolódásnak, az UV sugárzásnak, színtartóak és nem deformálódnak.

Arról nem beszélve, hogy esetenként jelentős vastagságuk ellenére is könnyedén méretre szabhatóak, mint például az alumíniumból készült példányoké, így a beépítésük is egyszerűbb.

Ahogyan a műanyag ablakok kamrás szerkezetűek, úgy a műanyag ablakpárkányok is azok, ettől lesznek erősek és ellenállóak, elbírják a nagyobb súlyokat, így a mechanikai sérüléseknek is kevésbé esnek áldozatul.

Amikor ablakot cserélünk, beépítünk, a párkányokkal kapcsolatban is több kérdésre kell tudnunk kell a választ. Evidens, hogy hány ablak esetében van szükség külső és belső párkányra. A szélesség és mélység mellett pedig a megjelenés kiemelten fontos kérdés, hiszen a homlokzat egy meghatározó eleme a műanyag ablakpárkány, nem beszélve a belső térről.

Díszíthetjük stukkóval vagy díszléccel, a gyártók számtalan lehetőséget kínálnak az egyedi igényekre, de ha túlteng bennünk a kreativitás, akár mi magunk utólag is különlegesé tehetjük otthonunk ezen részét.

A különféle DIY oldalakon megszámlálhatatlan ötlet létezik, amiknek csak a fantáziánk és kézügyességünk szab határt. Adhatunk neki plusz funkciót, például egy szélesebb belső ablakpárkány kiváló olvasósarokká alakulhat át, de ételkiadónak is használhatjuk, amikor a kertben vacsorázunk. Díszíthetjük például mozaikokkal, így a jelentéktelen szürke eminenciásból a lakás fénypontja válhat.

Ha tároló elemként tekintünk az ablakpárkányra, akkor is izgalmas megoldásokat találhatunk, ha ötletek után böngészünk. Például a fénykedvelő növényeink számára ideális hely a könyöklő, amelyek ezután egészséges növekedéssel hálálják meg a törődést. De éppígy hangulatos lehet egy izzósor, amely esténként kellemes, egyenletes fénnyel borítja be a szobát – és nem csak karácsonykor.

Tele van az internet az egyedibbnél egyedibb ötletekkel, ne féljünk megvalósítani, amit megálmodtunk.

Beépítve – így kerül a műanyag ablakpárkány a helyére

Az ablakok beépítéséhez, cseréjéhez biztosan szükségünk lesz szakemberek segítségére, és ha a megfelelő, kivitelezést is vállaló gyártótól, forgalmazótól vásárolunk, az ablakpárkány is a helyére kerül a beépítés során.

Nem árt azonban, ha tudjuk, milyen lépésekkel történik mindez, hiszen az anyaghasználat és gyártás mellett ez az utolsó lépés is befolyásolja ablakpárkányunk minőségét.

A kiválasztott kültéri és beltéri párkányokat méretre szabva szállítják ki, azonban ha szükség van korrekcióra, a mesteremberek ezt is könnyedén meg tudják tenni, ellentétben az ablakokkal, ahol néhány centiméter eltérés már nagyobb kőművesmunkákat von maga után.

Előfordulhat az is, hogy a falak síkjai nem pontosan derékszögűek, ilyenkor is szükség lehet igazításra a párkányunkon, melyhez jó ha kéznél van egy dekopírfűrész.

Ahogy korábban már írtuk, a kültéri párkányok egyik legfontosabb funkciója az esővíz elvezetése, hogy ne engedjék befolyni az ablakhoz a nedvességet, ezáltal megvédjék a homlokzatot. Ennek érdekében a megfelelő dőlésszögre figyeljünk, melyet távtartókkal valósíthatunk meg.

Mivel a műanyag párkányok kamrás szerkezetűek, ezért lezárásuk főként kültéren különösen fontos, hogy ne folyhasson a kamrák közé a víz, de a beltéri könyöklők esetében is esztétikusabb látványt kapunk, ha gondosan lezárjuk a széleket. Az előre gyártott, párkány színéhez igazodó záró elemeket azelőtt helyezzük fel, mielőtt bepróbáljuk az ablakrésbe a párkányt, így meggyőződhetünk a tökéletes illeszkedésről. Néhány millimétert biztosan csalhatunk velük, és használatukkal az sem jelent majd problémát, ha nem sikerült tökéletesen egyenesre vágnunk a párkány széleket.

Mivel ragasztani fogunk, a próba után alaposan tisztítsuk meg a ragasztási felületet, a nedvesség és por mind a tapadást rontják, ezzel csökkentik a minőséget.

Illesztéskor különösen fontos, hogy ne maradjon hézag, és ha az ablakhoz ütköztetjük, az ablakon lévő vízkifolyó nyílását ne takarja el. Ha bizonytalanok vagyunk magunkban, a ragasztó felkenése előtt ékekkel próbálgassuk a tökéletes szöget és fekvést, és csak akkor vágjunk bele „élesben” a ragasztásba, ha megtaláltuk a megfelelő illesztést.

Noha a leggyakrabban purhabot használnak ragasztóanyagként, fontos olyat választani belőle, ami kevésbé tágul, ellenkező esetben le kell súlyoznunk felragasztott párkányunkat ahhoz, hogy ne nyomja fel a megdagadó matéria.

Végül, de nem utolsó sorban a védőfólia eltávolítása után szilikonnal tömítsük az ablak és párkány csatlakozási pontjait, így tökéletesen vízzáróvá tettük őket.

Ugyan nem ördöngösség a párkány cseréje, mégis ha ablakcserével együtt történik, a szakemberek biztos kezére bátran bízhatjuk ezt a feladatot is.

Ha pedig megfigyeljük, hogyan dolgozik, a későbbiekben otthonunk megújításában mi is bátrabban állhatunk neki a műanyag ablakpárkány cseréjének, mellyel tipikusan egy kis költségvetéssel, de szembetűnek alakíthatjuk otthonunk atmoszféráját.
Ahogyan mi is változunk, úgy otthonunk is megújulhat egy szép új ablakpárkány által, legyen szó a belső terek vagy a külső homlokzat fazonigazításáról. A kevésbé bátrak rögzíthetik új ablakpárkányukat a régi fölé is, így a meglévő párkány díszítése mellett valóban számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre, melynek csak a fantáziánk szab határt.

Kérjen árajánlatot még ma!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a facebook oldalunkon