A redőny gurtni a legjobb megoldás?

A redőny gurtni lehet a legjobb megoldás a redőnyök mozgatása esetén? A modern árnyékolástechnikának nagy feladat volt az elmúlt időszakban, hogy folyamatosan figyelembe kellett vennie a különféle építőipari megoldásokat, trendeket.

Annak érdekében, hogy a tulajdonosok minden igénye megvalósuljon. Ez természetesen jelentősen befolyásolta a redőny árakat is. Legelterjedtebb és legolcsóbb módozat a redőny gurtnis változata, ezen árnyékolók esetében.

A redőny gurtni helyes használata

redőny gurtni

Tehát ha sikerül redőnyünkre gurtnis megoldást találnunk, érdemes oda figyelnünk a helyes használatára is. Talán sokan azt gondolják, hogy mindenki tudja, hogyan kell felhúzni vagy leengedni egy műanyag redőnyt mondjuk. De azért érdemes néhány dolgot szem előtt tartani.

A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy egy-két apró, de fontos kezelési dologra érdemes hangsúlyt fektetni a redőny gurtni használatával kapcsolatban. Ezáltal kellemetlen és költséges meghibásodásokat is el lehet kerülni sok esetben.

Felhúzáskor érdemes arra figyelnünk, hogy a redőny felhúzása a bevezetésre, vagyis a nyílászáró síkjára közel merőlegesen történjen.

Ugyanis ha gyakorta eltérünk ettől az iránytól, akkor a redőny gurtni bevezető oldalán fog csúszni a gurtni. Ez kikezdi az anyagát egy idő után.

Aztán pedig az eredetileg lapos gurtni egyre ívesebbé, sőt lépcsőssé válik majd.

redőny gurtni

S ahogy az idő múlik, a helytelen húzás gyakoriságának függvényében a gurtni, durva hasonlattal élve „S” betűvé hullámosodik. Mivel a nem merőleges húzás oldalirányba kényszeríti a redőny gurtni bevezető görgőjét, az előbb-utóbb úgymond „berágódik”, sőt teljesen be is ragad.

S akkor aztán se le-, se föl-, nem húzható, vagy világos, vagy sötét lesz egy darabig a szobában, amíg szakember segítségével nem orvosoljuk a dolgot. Vagy bekövetkezik a sokak által rettegett gurtni szakadás.

Ennél rosszabb a helyzet akkor, amikor a redőnyük felhúzásakor és leengedésekor a csévélő ferdén „nyeli el” a gurtnit az automatában.

Ekkor a belsejében lévő rugós szerkezet tetejéről lecsúszva beszorul a doboz oldala és a rugós dob közé. A gurtni csévélő redőny automata és vele együtt a redőny is használhatatlanná válik ezáltal.

Ilyenkor, csak a redőny gurtni cseréjével lehet ezt a hibát kiküszöbölni. Ez a meghibásodás természetesen nem tartozik a garanciális javítások körébe.

Hiszen a helytelen használat következménye, tehát fizetni kell érte. Ugye, hogy érdemes erre is oda figyelni?

A redőny gurtni szakadás még nem a világ vége!

redőny zsinór

Kétféle ember létezik. Az egyik az, amelyik átélte már, hogy a redőny gurtni szakadást. A másik az, amelyik még nem élte át. Viccesen vagy drámaian hangzik ez a kijelentés? Pedig nem is olyan vicces és nem is akkora dráma.

De azért drámaként is meg tudjuk élni, ha egy szép napon a látszólag hibátlanul működő redőny zsinórja vagy gurtnija elszakad. Gyakorlatilag élettelenül lóg a kezünkben. Valóban bosszantó és idegesítő tud lenni egy ilyen váratlan esemény.

De azért még nem a világ vége, ha ez történik. Elpusztíthatatlan redőny nem létezik és a redőny gurtni az egyik legkönnyebben kopó alkatrész. Tehát a gurtni szakadás aránylag még a kisebb meghibásodások közé tartozik a redőnyök esetében.

Fontos, hogy olyan műanyag redőnyt szereltessünk fel, ami hosszú ideig betölti majd a funkcióját. Valamint olyan szakemberek segítségét használjuk fel erre, akik igényesen és garanciával dolgoznak. Akkor nem érhetnek váratlan meglepetések minket.

Miért probléma a hőszigetelés szempontjából a gurtni felszerelése?

Utólagos hőszigetelések esetén egyre gyakrabban előforduló probléma, hogy a lemezeket úgy teszik fel az ablaknyílásra, hogy elfedik túlságosan a nyílászáró tokját.

Ilyenkor a legtöbbször nem marad elegendő hely ahhoz, hogy felszerelhető legyen egy külső tokos redőny.

Vagyis a baj az, ebben az esetben, hogy ha még a redőny rögzíthető is, a gurtni bevezetőnek már nincs hely. Vagyis nem tud megvalósulni az alapszabály, hogy azt mindig csak merőlegesen lehet a lakásba behúzni.

Amennyiben ezt a szabályt akarnánk követni, csak úgy valósulhatna meg, hogy a gurtni egyszerűen végigfutna az ablakszárnyon. Ez viszont jelentősen vagy teljesen gátolná annak nyitását, illetve a redőny megfelelő használatát.

Ellenben ha a merőlegestől eltérő, ferde bevezetést választjuk a redőny gurtni számára, az árnyékoló működőképes lehet. De csak ideig-óráig általában. Hiszen a gurtni a belső tárcsáról le tud ugrani ebben az esetben.

Így viszont máris működő képtelenné válik az egész szerkezet. Ilyenkor lehet megfelelő alternatíva, ahogy ezt már említettük, a zsinór használata gurtni helyett. Ezt egy plusz bevezetővel kiegészítve, akár ferdén is be lehet szerelni.

A mostanság épülő ingatlanok esetében természetesen már el sem lehetne képzelni ezeknek a kiegészítőknek a kihagyását. A belső komfort tekintetében óriási előnyt jelent, az utólagos hőszigetelés, viszont az árnyékolástechnika világát gyakran állítja talányok és fejtörők elé.

Hiszen ezáltal, ha valaki olyan redőnyt szeretne, ami gurtnival működik, nem mindig lehet megvalósítani, mert a szigetelés miatt nem mindig vezethető be a házba a redőny gurtnija.

Viszont ha az ügyfél számára a motorizálás nem alternatíva, jó megoldás lehet ilyenkor az úgynevezett redőny zsinór alkalmazása. Amely szintén lehet tartós vagy átmeneti megoldásként is elfogadott.

A redőny zsinór alkalmazása

redőny zsinór

A redőny zsinór telepítéséhez elengedhetetlenül alkalmazandó egy speciális, rugós zsinórbevezető.

Azért is előnyös ennek az alkalmazása, mert kialakításának köszönhetően kívülről még helyesen szerelhető, de befelé a zsinórt vezető tárcsától szabadon vezethető. Akár lefelé vagy felfelé, akár balra vagy jobbra is.

Nyugodtan megdönthetjük egy kicsit a mozgatószálat, ebben az eszközben csúszik majd, tehát merőlegesen tudja tartani a szálat mindvégig a tárcsa használata során.

A redőny zsinór tehát, ha ferdén van bevezetve, ebben a rugós kiegészítőben csúszik, s ugyan a súrlódás miatt természetesen kopik és elhasználódik.

De attól függően, hogy milyen gyakran van használva, évekig problémamentesen üzemeltethető vele a redőnypalást.

A motorizálással szemben, tehát ha nem lehet gurtnit felszerelni, akkor ez az egyetlen alternatíva, ha manuális mozgathatóságra építünk fel egy redőnyszerkezetet.

dupla redőnyös ablak téglafalon

Redőny gurtni vagy zsinór?

Természetesen a manuális redőny működtetésére a gurtni és a zsinór alkalmazása is megfelel. Alapanyaguk is közel hasonló, ezért nehéz lenne köztük különbséget tenni.

Ha intenzíven használjuk az árnyékolót persze érdemes megfontolni a redőny motor vásárlását.

A redőny automata kapcsolóval vagy távirányítóval is működtethető. Tehát a motorok teszik nélkülünk is a dolgukat. Mindenki maga dönti el, hogy milyen működtetésű redőnyt tesz fel az ablakára vagy milyenre van lehetősége.

A 60-70-es évek kockaházainak redőnyei elnyűhetetlennek tűnnek. De persze a felhúzó szerkezetük ezeknek sem véges. Akár a saját kezünkkel húzzuk fel a redőnyt, akár egy elektromos motor segítségével varázsolunk világost, vagy éppen sötétet.

Fontos hogy a szerkezet jól működjön, és a redőnyünk elérje azt a célt, hogy otthonunkat komfortosabbá, élhetőbbé tegyük.

Bár néha nem is gondolunk bele, de ennek egyik fő eszköze az árnyékolás technikában rejlik és persze ennek működtetése sem mellékes ebből a szempontból.

teraszajtó redőnnyel

A gurtnis, zsinóros redőnyt már kitárgyaltuk, a motorost legközelebb fogjuk megvizsgálni és előnyeit kifejteni.

rz                   

Redőny gurtnikról bővebben itt olvashat további információkat.

Kérjen árajánlatot még ma!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon

Hasonló cikkek