Lehúzhatom a rolót!

A magyar nyelv szépségei közé tartozik sok olyan kifejezés, amit csak itthon és csak mi született magyarok értünk meg, vagy tudunk csak értelmezni. Ilyen szólás az is, hogy „lehúzhatom a rolót”, ami átvitt értelemben általában valaminek a végét vagy a befejezését jelenti. Na de mi van olyankor, ha én ténylegesen le akarom húzni azt a bizonyos rolót, azért mert besötétedett és nem akarom, hogy benézzenek az ablakomon. Vagy azért mert süt a nap erősen és szeretném megakadályozni, hogy túlságosan felmelegítse, esetleg vakító fényével nagyon elárassza a szobámat, konyhámat vagy bármely helyiségemet.

Rolók

rolók Talán kevesen tudják, de ezt az árnyékoló berendezést használjuk a legrégebben. Napjainkban viszont megint divatossá vált, úgymond újra virágkorát éri. Hogy miért is van ez? Nagyon egyszerűen azért, mert nem csak régi vagy hagyományos lakásokban használható, hanem a modern házakban és otthonokban is megállja a helyét minden tekintetben. Korszerű szerkezeti megújulása következtében az egyik legpraktikusabb megoldásnak tekinthető, ennek is köszönheti népszerűségét. Léteznek beltéri és kültéri rolók is egyaránt. Nagy előnyük, hogy nem csak lakóépületek lakásainak, hanem mondjuk irodahelyiségek árnyékolására is kiválóan alkalmasak. Osztott és nagyobb szélességű ablakokra is felszerelhetőek, s a mozgatás megkönnyítésére érdemes a motoros változatot használni. Akár az ablakra is felszerelhető, de közvetlenül a falra és a mennyezetre is fel lehet erősíteni. Maga a szerkezet általában kb. 5 cm-rel hosszabb, mint maga a vászon, az anyag aljába pedig súlycső kerül, hogy biztosítsa a lenn maradását. Ha ablakra történik a felszerelés, figyelembe kell venni az ablaknyílásnál, hogy feltekert állapotban a vászon hosszától függően ez is plusz centimétereket jelent.

A sávroló

rolók Újfajta megoldás a rolók között ez a különleges és praktikus, ugyanakkor dekoratív sötétítő. Nevét onnan kapta, hogy a textil felületén fényáteresztő és sötétítő csíkok váltják egymást. Tehát a két egymást követő sáv segít nekünk abban, hogy szabályozni tudjuk a beáramló fény mennyiségét. A rolók működésük alapján 3 fő csoportra oszthatóak:

  • rugós
  • gyöngyláncos
  • motoros

Rugós változat

Ezt a változatot általában az ablakra szerelik fel, folyamatosan feszített állapotban. A roletta ebben az esetben csak akkor állítható meg félúton, ha szerelünk fel hozzá kiakasztót. Ha nincs kiakasztója, csak teljesen lehúzott vagy teljesen felhúzott állapotban tudjuk használni.

Gyöngyláncos változat

Ezen kivitel esetén a roló kezelése a kezelőgyöngy egyik vagy másik irányú húzásával történik, vagyis így ereszthető le és természetesen így húzható is fel, valamint bármilyen helyzetben megállítható. Arra azonban érdemes ügyelni használat közben, hogy legalább egy fordulat textil maradjon a rolettacsövön akkor is, amikor teljesen lehúzott állapotban van. Ezek a kezelők elhelyezhetőek bármelyik oldalra és a kezelők hossza tetszés szerint alakítható. Végére design súlyt helyezhetünk, így még dekoratívabbá tudjuk tenni. Az alsó súly ebben az esetben műanyag bevonatú fémcső lehet, ami műanyag dugóval van ellátva.

Motoros változat

Ha a motoros változatot választjuk, akkor sem érhet bennünket esztétikai csalódás, ugyanis a motor a roló tengelyében helyezkedik el. Kezelése tekintetében lehet kapcsolós, de már távirányítós változat is létezik. A motor lehet 12 V-os akkor csak a távirányítós változat kivitelezhető. Ha azonban a motor 230 V-os, akkor kapcsolóval és távirányítóval is működtethető. Ennek az árnyékolónak a helyigénye valamivel nagyobb, mint a kézi kezelésű rolettáké, mivel a tengely átmérője a benne lévő motor következtében szélesebb.

A roletta anyaga

Anyaga általában valami speciális textil, mondjuk a vászon valamelyik fajtája. Többnyire impregnált vászonból készül, ami ellenáll az idő és az időjárás viszontagságainak és különösebb karbantartást nem igényel. Funkciójától függően változhat a színe, fényzáró, fényáteresztő képessége, lehet mintás, égésálló és természetesen natúr változatú is. Igény esetén egyedi logók nyomtatása is lehetséges a rolókra, természetesen ennek az irodák vagy egyéb hivatalos helyiségek árnyékolásánál van jelentősége. Tekeredési szempontból is van választék, vagyis az anyag kérhető, hogy a szoba felé tekeredjen, így takarja a tengelyt, ennek főleg esztétikai oka lehet. Azonban a fényzáró anyagokból készült sötétítők esetén jobb, ha az ablak felé tekeredik, mivel így közelebb kerül az ablakhoz és a fényrés ezáltal kisebb lesz. Abban az esetben, ha speciális, bambusz rolót választunk, ennek rokkolásra van szüksége, ez az eljárás megakadályozza az anyag széleken történő bomlását, foszlását.

Karbantartás és felszerelés

rolók Ezeknek az árnyékolóknak a mechanikai részegységei nem igényelnek karbantartást és valószínűleg ezért is nagyon népszerűek a lakosság körében. Könnyen és gyorsan felszereltethetőek, kezelésük egyszerű, és ha minőségi terméket vásárolunk, biztosan sokáig fogjuk az általuk nyújtott előnyöket élvezni. A meghibásodott alkatrészek beszerzése nem jelent problémát, hiszen a gyártó általában tudja ezt biztosítani. Alkalmazásuk beltérre ajánlott, mivel a folyamatos víz és vízpára hatására károsodhatnak. Beltéri használatuk során a mechanikai szennyeződések, mint a kávé, olaj, festék vagy egyéb foltok, nem távolíthatóak el, ezért ettől érdemes óvni a terméket. Tisztításuk egyszerűen, nedves ruhával történhet, semleges tisztítószerek használatával természetesen. A felszerelést mindenképpen ajánlott szakemberrel végeztetni, aki nem csak tanácsokkal lát el a felmérés után bennünket, hanem munkájára és a termékre is garanciát vállal.

Hová érdemes rolót szerelni a lakásban?

Most válaszolhatnék egy szóval, hogy mindenhová, de talán nézzük meg, hogy miért praktikus mondjuk, ha a konyhában ilyen módon oldjuk meg az árnyékolást? Mindenki csak a szobákról beszél, pedig a háziasszonyok egyik fontos tartózkodási helye a konyha, tehát érdemes ezzel is foglalkozni. Általában ebben a helyiségben nem azért használjuk a rolettát vagy egyéb sötétítő eszközt, hogy ne ébredjünk fel a reggeli napsugarakra, itt az erős napfénytől és melegtől kell megóvnunk a berendezést, tárgyakat, ételeket, amiket nem tartunk a hűtőben, de árt nekik az erős napsugárzás. Még ha egyszerű függönyt használunk, annak elhúzása sokszor csak érintéssel lehetséges, a kezünk pedig zsíros lehet vagy szennyezett, amikor sütünk, főzünk, így a roló szinte érintés nélküli kezelése megoldja ezt a problémát. Mivel a konyhai roletták teljesen függőleges felületűek általában, ezért nehezebben ragad meg rajtuk a zsír, a szennyeződés, mint például a reluxán, tehát ennek használata a konyhában sokkal optimálisabb ebből a szempontból is. Mivel ezen a területen nincs szükségünk teljes sötétségre, mint a hálóban például, ide választhatunk vidámabb színű árnyékolót is, ami hangulatosabbá teszi még a tevékenységünket is és vidámabban készíthetjük el a vasárnapi ebédet mondjuk. rolók Remélem, nekem ezzel a cikkel nem kell majd a rolót lehúznom, hanem felkeltettem az érdeklődést ez iránt az árnyékoló iránt és sokan kedvet kapnak ahhoz, hogy ezen rolók egyik változatát válasszák a forró nyári napok kellemesebbé tételére, hiszen ez is segít majd lakásuk komfortosabbá tételéhez.

További kérdései vannak amikre szeretne választ kapni? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon!

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük