ablak roló
| |

Ablak roló vagy ablak redőny? – ez itt a kérdés.

Ablak roló kéne. Igen, ha elmúlik a hűvös tavasz. Akkor majd igazi nyár lesz. Méghozzá forró és tikkasztó. Akkor aztán aktuálissá válik ez a kérdés is.

Ez egészen biztos. Vagyis érdemes jó előre eldöntenünk. Arról, hogy az ablak roló mellett voksolunk le? Avagy az ablak redőnyt választjuk inkább.

Természetesen  mindkettő mellett szólnak érvek. Sőt mindkettő ellen is. Ezért mielőtt döntenénk, keresgéljünk. Jó ha kicsit körbejárjuk a lehetőségeket. Áttekintjük a piacon megtalálható típusokat.

Érdemes  valamivel tisztában lennünk elsősorban. Nevezetesen,hogy az ablaküvegen keresztül sok hő juthat be otthonunkba. Annak dacára, hogy ma már többrétegűek az üvegek. Mármint az ablakon. Általában.

Az ablak róló hatása a hőmérsékletre

sávos roló felszerelése

Bizonyos  esetekben, például télen. Vagy más hideg időjárás mellett ez akár előnyös is lehet. Nyáron viszont nem. Ugyanis a kánikula idején nem erre vágyunk.

Ennek pont az ellenkezőjét szeretnénk  mindannyian. Vagyis a hő bejutását akarjuk elkerülni. Igyekszünk megakadályozni.

Ilyenkor lesz jelentősége az árnyékolónak. A megfelelő árnyékolástechnikai eszközt kiválasztásának. Mit tegyünk a nyílászáróinkra? Mellyel a megfelelő hőmérséklet elérését  biztosítani tudjuk. Legalábbis bizonyos mértékig.

Egy ablak roló vagy egy ablak redőny  ugyanis a lakás hőmérsékletét adott esetben akár tíz fokkal is csökkenteni tudja.

Ezzel ha nem is tudjuk teljesen kiváltani a klíma működtetését, az üzemidő hosszát legalább meg tudjuk rövidíteni jelentősen.

Az ablak roló, ami mindig divatosak lesz

Egy ablak roló vagy egy ablak redőny csodákra képes. A lakás hőmérsékletét akár tíz fokkal is csökkenteni tudja. Adott esetben.

Ezzel  nem tudjuk teljesen kiváltani a klíma működtetését. De az üzemidő hosszát megrövidíthetjük. Elég jelentősen.

ablak rolót szerel fel egy férfi

Akadnak  olyan rolók amikhez nem kell még fúrni sem. Mert egy egyszerű tépőzárral felszerelhetőek. Ezek az árnyékolók vághatóak és rengeteg színben kaphatóak.

De igazából inkább csak árnyékolnak de nem védenek a hőségtől. S persze az is szempont, hogy  jól mutatnak a lakásban.

Vannak könnyen feltehető rolók még. Amiket szintén nem kell fúrással rögzíteni. Ezek  a típusok egyszerűen az ablakkeretre csíptethetőek.  Vagy éppen ragaszthatóak.

Thermo bevonatuknak köszönhetően egy kicsit több hőt fognak fel. Mint előbbi változat. Viszont amilyen könnyen felszerelhetőek.

Olyan könnyen képesek le is esni. Na és a lakás „hűvösen” tartásához ez sem az igazi megoldás.

bambuszroló ablakban

A bambusz roló egy természetes hatású ablak roló. Ami inkább jól mutat. De az árnyékoló  funkciót nem teljesen tölti be. Ami pedig egy árnyékolótól elvárható lenne.

Az alumínium roló már egy magasabb kategóriát képvisel. Anyagából adódóan hosszú életű.  A hőszigetelése valamint a fényszigetelése is optimálisabb.

A tetőtérbe is kell ablak roló

A tetőtéri ablak roló is képes a fény kizárására. Legalábbis nagy részének kívül tartására. Ez ebben az esetben különösen fontos.

Hiszen mint tudjuk a tetőtéri lakások esetében erre szükség van. Hiszen ezeknek a lakásoknak sokkal melegebb a hőmérsékletük.  A tetőtér sajátosságainak megfelelően.

Vagyis a roló felszerelése jó megoldás. Legalábbis bizonyos mértékig.

Szinte elnyűhetetlen.  A szennyeződéseknek nagy mértékben ellenáll. Mivel antisztatikus gumival bevont anyagból is készülhet.

A fényzáró ablak roló alumínium kerettel rendelkezik. Ideális esetben. Ez a keret mire szolgál?Arra,hogy a szerkezet tetszőleges helyzetben megállítható legyen.

A keskeny alumínium sínek biztonságos működést biztosítanak. Ezekben a sínekben helyezkedik el a roló.

Ha nem ablak roló, akkor ablak redőny?

redőnyök egy ház falán

Amikor az árnyékolásról beszélünk, számos  igényünk lehet. Ezek figyelembevételével kell kiválasztanunk az árnyékoló típust. Amelyik számunkra megfelel.

Nem mindegy például, hogy otthonunkban teljes sötétségre vágyunk? Vagy csak egy kis enyhe derengést szeretnénk elérni. Ezeknek az eszközöknek a segítségével.

Előfordulhat az is, hogy a belső árnyékolóinktól mást várunk el. Azt, hogy hőszigetelésre is alkalmasak legyenek egyben. Ne csak a fény bejutását akadályozzák meg.

Nézzük hát meg, mi a helyzet az ablak redőnyök esetében? Mik azok az érvek amik mellette szólnak?

Az ablak redőnyök az ablak rolókkal szemben már  biztonságosabbak. Legalábbis  is ilyen érzetet képesek nyújtani. Vajon ez milyen módon lehetséges?

Nagyon egyszerű erre a válasz. Vannak olyan redőnyök amik a ház védelmét is szolgálják. Azáltal, hogy az ablakra felszereljük őket.

Így például viharok esetén. Vagy az illetéktelen behatolók esetében is képesek erre.  Nem csak az ablakot védik. Hanem egyben a ház lakóit és értékeit is.

A redőnyöknek ma már számtalan típusa ismert. Hiszen anyagukat tekintve is készülhetnek nemcsak fából. De műanyagból és alumíniumból is.

Lehetnek vakolható tokos redőnyök.  Valamint külső tokkal rendelkezőek. Ismerjük kis lamellás és nagy lamellás változatukat.

Működtethetőek kézi erővel. De motoros változat is kapható. Ami már távirányítóval kezelhető.

Az alumínium redőnyök bizony nem ablak rolók

 

Az alumínium redőnyök az ablak redőnyök egyik fajtája. Ezek korszerű és kiváló minőséget képviselnek. Ezek a külső tokos, hőszigetelt árnyékolók.

A szokásos téli és nyári időjárásnak kiválóan ellenállnak.  Nagy megbízhatósággal nyújtanak védelmet. Főleg a külső behatások ellen. Ezenkívül esztétikus termékek.

Jellemző tulajdonságuk, hogy minden főbb alkatrészük alumíniumból készül. Ezért aztán időtállóságuk nagyon megfelelő. A redőnylécek PUR habbal vannak töltve.

Ami mint tudjuk környezetbarát adalék. Lábszerkezetük anyaga szintén alumíniumból van. Működésük csendes. Ezt a belső oldalon gumi betéttel érték el. Illetve kefebetétek elhelyezésével.

Ezeknek a redőnyöknek minden típusa csapágyazva van. Ami a precíz és halk működéshez szintén elengedhetetlen. Az alumínium redőnyök mozgatása könnyű.

Még a gurtnis változat esetén is. Motoros hajtásnál pedig garantált a csendes működés. Sőt  a pontos végállás.

A műanyag redőnyök jobbak mint az ablak rolók

Ha redőnyről beszélünk, akkor a műanyag redőny a legelterjedtebb. Manapság ez a legnépszerűbb típus. Akár az éjjeli zaj kiszűréséről van szó.

Akár a fény behatolásáról a lakásba. Vagy éppen a nyári melegben hűsölni szeretnénk. Legjobb megoldás a műanyag redőny.

A műanyag redőnyök használata a legelterjedtebb az egész világon. Manapság ezt nyugodtan állíthatjuk. Nem is szabad ezen csodálkozni. Hiszen például a zavartalan alváshoz kellenek. 

Ahol a teljes sötétség szinte nélkülözhetetlen. Ez  a szervezet melatonin termelésével függ össze. Amihez sötét kell. Ez a hormon nélkülözhetetlen az alváshoz.

Márpedig a műanyag redőny képes erre. Teljes sötétséget varázsol a lakásba bármikor. Főleg a nagyvárosokban vagyunk kitéve a fények beáramlásának éjjel.

Tehát így ott még nagyobb szükség van erre. Vagyis a jó minőségű műanyag redőnyök beszerzésére.

A műanyag redőnyök  van előnye. Az hogy ár érték arányuk nagyon baráti. Nem igényelnek komolyabb karbantartást. Könnyen tisztíthatóak.

Természetesen egyéb árnyékolástechnikai eszközök is léteznek. Nem csak az ablak rolók és ablak redőnyök. De ezek felsorolása egy másik cikkünk témája lesz majd.

ablak roló felmérés

Egy biztos, gondolkozzunk el, az ablak roló vagy az ablak redőny beszerzése előtt.

Érdemes kikérnünk szakember véleményét mielőtt a végleges döntést meghozzuk.

Hiszen számtalan körülményt figyelembe kell vennünk, mielőtt megtaláljuk a nekünk való igazit!

rz

Bővebben az árnyékolástechnikáról itt olvashat.

Kérjen árajánlatot még ma!

Több információra van szüksége?

Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon

Hasonló cikkek