|

Ablak roló vagy ablakredőny? – ez itt a kérdés

Igen, lassan csak elmúlik ez a hűvös tavasz és egyszer majd igazi nyár lesz. Méghozzá forró és tikkasztó, s akkor aztán aktuálissá válik ez a kérdés is egyre biztosabban. Vagyis érdemes jó előre eldöntenünk, hogy az ablak roló mellett voksolunk le, avagy az ablak redőnyt választjuk inkább. Természetesen mindkettő mellett és mindkettő ellen is szólnak érvek, ezért mielőtt döntenénk, jó ha kicsit körbejárjuk a lehetőségeket és áttekintjük a piacon megtalálható típusokat. Érdemes azzal tisztában lennünk elsősorban, hogy az ablaküvegen keresztül bizony tetemes mennyiségű hő juthat be otthonunkba, annak dacára, hogy ma már többrétegű üveggel ellátottak az ablakok optimális körülmények között. Bizonyos esetekben, például télen vagy más hideg időjárás mellett ez akár előnyös is lehet, nyáron viszont nem. Ugyanis a hőség, kánikula idején ennek pont az ellenkezőjére vágyunk mindannyian. Vagyis a hő bejutását szeretnénk elkerülni, megakadályozni. Ilyenkor lesz jelentősége annak, hogy megfelelő árnyékolástechnikai eszközt válasszunk nyílászáróink árnyékolására, mellyel a megfelelő hőmérséklet elérését bizonyos mértékig biztosítani tudjuk. Egy ablak roló vagy egy ablak redőny ugyanis a lakás hőmérsékletét adott esetben akár tíz fokkal is csökkenteni tudja. Ezzel ha nem is tudjuk teljesen kiváltani a klíma működtetését, az üzemidő hosszát legalább meg tudjuk rövidíteni jelentősen.

Ablak rolók, amik mindig divatosak lesznek

Akadnak olyan rolók amikhez nem kell még fúrni sem, mert egy egyszerű tépőzárral felszerelhetőek. Ezek az árnyékolók vághatóak és rengeteg színben kaphatóak, de igazából inkább csak árnyékolnak de nem védenek a hőségtől. S persze az is szempont, hogy jól mutatnak a lakásban. Vannak olyan könnyen feltehető rolók még, amiket szintén nem kell fúrással rögzíteni. Ezek a típusok egyszerűen az ablakkeretre csíptethetőek vagy ragaszthatóak. Thermo bevonatuknak köszönhetően egy kicsit több hőt fognak fel mint előbbi változat. Viszont amilyen könnyen felszerelhetőek, olyan könnyen képesek le is esni és a lakás „hűsen” tartásához ez sem az igazi megoldás. A bambusz roló egy olyan természetes hatású ablak roló, ami inkább szintén jól mutat de azt a funkciót nem teljesen tölti be, ami egy árnyékolótól elvárható lenne. Az alumínium roló már egy magasabb kategóriát képvisel. Anyagából adódóan hosszú életű és a hőszigetelése valamint a fényszigetelése is optimálisabb. Felszerelése nem bonyolult, de érdemes szakemberre bízni. Mivel tisztítása is egyszerű, ezért népszerű még ma is a háztartásokban. A tetőtéri ablak roló is képes kizárni a fény nagy részét a lakásból. Ez ebben az esetben különösen fontos, hiszen mint tudjuk a tetőtéri lakások esetében van a legnagyobb szükség árnyékolástechnikai eszközök „bevetésére”. Hiszen ezeknek a lakásoknak sokkal melegebb a hőmérsékletük a tetőtér sajátosságainak megfelelően. Vagyis a roló felszerelése jó megoldás, legalábbis bizonyos mértékig. Szinte elnyűhetetlen és a szennyeződéseknek nagy mértékben ellenáll, mivel antisztatikus gumival bevont anyagból is készülhet. A fényzáró ablak roló alumínium kerettel rendelkezik a legoptimálisabb esetben. Ez a keret lehetővé teszi, hogy a szerkezet tetszőleges helyzetben megállítható legyen. A keskeny alumínium sínek, melyben a roló szélei helyezkednek el, biztonságos működésére szolgálnak.

Érvek a redőny mellett

Amikor az árnyékolásról beszélünk, számos olyan személyre szabott igényünk lehet, aminek figyelembevételével kell kiválasztanunk a számunkra megfelelő árnyékoló típust. Nem mindegy például, hogy lakásunkban, otthonunkban teljes sötétségre vágyunk adott esetben, vagy csak egy kis enyhe derengést szeretnénk elérni ezekkel az eszközökkel. Előfordulhat az is, hogy a belső árnyékolóinktól azt várjuk el, hogy hőszigetelésre is alkalmasak legyenek egyben, ne csak a fény bejutását akadályozzák meg. Nézzük hát meg mi a helyzet az ablak redőnyök esetében, mik azok az érvek amik mellette szólnak? Az ablak redőnyök az ablak rolókkal szemben már bizonyos biztonságérzetet is képesek biztosítani. Hogy vajon milyen módon lehetséges ez? Nagyon egyszerű erre a válasz, vannak olyan redőnyök amik a ház védelmét is biztosítják azáltal, hogy az ablakra felszereljük őket. Így például viharok esetén és az illetéktelen behatolók esetében is képesek nem csak az ablakot védeni, hanem ezzel a ház lakóit, illetve a lakókon kívül az otthonunk értékeit is megóvják. A redőnyöknek ma már számtalan típusa ismert, hiszen anyagát tekintve is készülhetnek nemcsak fából, de műanyagból és alumíniumból is. Lehetnek vakolható tokos redőnyök és külső tokkal is rendelkezhetnek. Ismerjük kis lamellás és nagy lamellás változatukat. Lehet működtetni ezeket az árnyékolókat kézi erővel, de vannak motoros változatok is és távirányítóval is kezelhetőek.

Alumínium redőnyök

Az egyik fajtája az ablak redőnyöknek amik korszerű és kiváló minőséget képviselnek az alumínium redőnyök. Ezek a külső tokos, hőszigetelt árnyékolók a szokásos téli és nyári időjárásnak kiválóan ellenállnak, nagy megbízhatósággal nyújtanak védelmet a külső behatások ellen és esztétikus termékek. Jellemző tulajdonságuk, hogy minden főbb alkatrészük alumíniumból készül, ezért aztán időtállóságuk nagyon megfelelő. A redőnylécek PUR habbal vannak töltve, ami mint tudjuk környezetbarát adalék. Lábszerkezetük anyaga szintén alumíniumból van, de ahhoz, hogy működésük csendes legyen, szükség volt a belső oldalakon gumi, illetve kefebetétek elhelyezésére. Ezeknek a redőnyöknek minden típusa csapágyazva van, ami a precíz és halk működéshez elengedhetetlen. Az alumínium redőnyök mozgatása könnyű még a gurtnis változat esetén is, motoros hajtásnál pedig garantált a csendes működés és a pontos végállás.

Műanyag redőnyök

Manapság ha redőnyről beszélünk akkor a műanyag redőnyök a legelterjedtebb és legnépszerűbb típusok. Akár ha arról van szó, hogy éjjel zavar bennünket az utcáról beszűrődő fény, akár ha a nyári hőségben szeretnénk egy kicsit hűvösebb szobát, lakást, jó megoldás a műanyag redőny. A műanyag redőnyök használata ma már a legelterjedtebb az egész világon, ezt nyugodtan állíthatjuk. Nem is szabad ezen csodálkozni, hiszen például a zavartalan alváshoz a teljes sötétség szinte nélkülözhetetlen. Ez azzal van összefüggésben, hogy a szervezet melatonint termel a sötétben ami az alváshoz szükséges hormon. Tehát a műanyag redőny egészségügyi problémákat is képes megoldani, hiszen tökéletes sötétséget lehet általa teremteni a hálószobánkban. Főleg a nagyvárosokban vagyunk még inkább kitéve a közvilágítás miatti fények beáramlásának éjjel. Tehát így ott még nagyobb szükség van a jó minőségű műanyag redőnyök beszerzésére. A műanyag redőnyök előnye még, hogy ár érték arányuk nagyon baráti, nem igényelnek komolyabb karbantartást és könnyen tisztíthatóak. Természetesen egyéb árnyékolástechnikai eszközök is rendelkezésünkre állnak ma már a piacon, nem csak a rolók és a redőnyök, de ezek ismertetése egy másik cikkünk témája lesz majd. Egy biztos, hogy akár az ablak roló akár az ablak redőny beszerzésén gondolkodunk, érdemes kikérnünk szakember véleményét mielőtt a végleges döntést meghozzuk, hiszen számtalan körülményt figyelembe kell vennünk, mielőtt megtaláljuk a nekünk való igazit! Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon!  

Hasonló cikkek