|

Szükség van-e tetőtéri ablak árnyékoló felszerelésére?

Természetesen a tetőtéri ablak árnyékoló vagy más néven tetőablak árnyékolására ugyanolyan szükség van, mint bármelyik másik nyílászáró árnyékolására. Bár ezek az ablakok egy speciális fajtái a nyílászáróknak, éppen ezért, vagyis dőlésükből kifolyólag nem szerelhető fel rájuk hagyományos redőny vagy hagyományos reluxa. Azonban ez nem azt jelenti, hogy a tetőablakok árnyékolásának megoldása lehetetlen feladat. Mi hát a teendőnk abban az esetben ha tetőtéri lakásban élünk és a sötétítésre alkalmas eszközt szeretnénk megtalálni? A megfelelő típusú kiegészítőket kell megkeresnünk, amelyek ezeknek az ablakoknak az árnyékolására alkalmasak.

Ilyenek például:

  • Roletták
  • Kültéri vászon árnyékolók

A roletták

Abban az esetben, ha a klasszikus belső sötétítőt szeretnénk felszereltetni tetőtéri ablakunkra, akkor a legjobb megoldás ha a roletták között válogatunk. Hiszen ezek az árnyékolók nem csak esztétikusak megjelenésüket illetően, hanem könnyedén fel is szerelhetőek a tetőablakokra is és hatékonyságuk is megfelelő. Természetesen a tetőtéri ablak árnyékoló, ezen fajtája is speciális. Vagyis azon változatát kell választanunk a rolettának, ami rugós feszítésű, ugyanis ezt a típust úgy tervezték meg, hogy a döntött állapotban is képes feszesen tartani a roletta vásznát. A különlegesen kialakított, feszített rugóval ellátott tengely biztosítja a feszességet oly módon, hogy folyamatosan visszahúzza az árnyékolót. Ezzel a meghasadástól védi a döntött állapotban lévő anyagot.

A tetőablakoknál a roletták mindig az ablakszárnyra kerülnek felszerelésre. Ebből következik, hogy bárhol alkalmazhatóak. Nagy előnyük még, hogy a színválaszték és a minta is nagyon változatos ezeknél a sötétítőknél. Szinte bármilyen színben vagy mintával kérhetőek a tetőtéri ablak árnyékoló ezen típusai. Így az ablak színéhez és a lakás stílusához, berendezéséhez is könnyedén tudjuk hozzáigazítani a rolettát. A kézzel, vagyis manuálisan működtethető roletták a tetőablakok esetében is könnyen kezelhetőek, egyszerűen működtethetőek. A szövet súlycsővel ellátott végét annyira kell felhúzni, amennyire az árnyékolás mértéke szempontjából szükségeltetik. Ott aztán megakasztható a roletta és biztosan ebben az állapotban marad, amíg meg nem változtatjuk a helyzetét.

Viszont, mivel a roletták csak az ablakszárnyra szerelhetőek, motorizált változatuk ebben az esetben nem megoldható.

A kültéri vászon árnyékolók

A tetőtéri lakások tetőablakai esetében talán a legkézenfekvőbb megoldás a kültéri vászon árnyékoló felszerelése. Ez különösen abban az esetben a legoptimálisabb megoldás, ha a belső alternatívára egyáltalán nincs lehetőségünk. Amint a nevéből is megtudhatjuk, ez a fajta sötétítő kívülről biztosítja a tetőablak és ezáltal a tetőtér árnyékolását. Erre bizony nagyon is szükség van, még abban az esetben is, ha a szigetelés a legmodernebb és legjobb módszerekkel van megoldva a tetőtéri lakásban. Hogy miért? Mert ezekben a helyiségekben a tető közelsége miatt a nagy melegek, kánikulák idején nagyon nehéz szinten tartani a belső hőmérsékletet, sokkal nehezebb, mint egy normál lakás esetében.

A tetőtéri ablak árnyékoló ezen változata, vagyis a kültéri vászon árnyékoló rendszerint a legjobb megoldás. Ugyanis nemcsak sötétítésre alkalmas, hanem a napsugarak bizonyos felfogására is, azáltal, hogy megakadályozza, hogy a sugarak nagyon felmelegítsék az ablak üvegét, ami aztán fűtőtestként működne órákon át ezáltal. Tehát mondhatjuk azt, hogy ez a fajta árnyékoló, a nyári időszakban akár több fokkal is mérsékelheti a tetőtér hőmérsékletét szerencsés esetben. S így még költségmegtakarításra is alkalmas, hiszen a klímának nem kell olyan mértékben működnie. Még egy fontos jellemzője van ennek a kimondottan tetőablakhoz felszerelhető kültéri vászon árnyékolónak. Nevezetesen az, hogy a szövetet a gyártók egy speciális PVC külső bevonattal látják el. Ez annak érdekében történik, hogy még jobban ellen tudjon állni az időjárás szélsőséges viszontagságainak. Gondolunk itt arra, hogy így még a különféle csapadék fajták, vagyis a hó és az eső, sőt a szél és az UV-sugárzás sem árthat ennek az árnyékolónak, kimondottan így lett megtervezve.

Ezeknek a sötétítőknek a működtetése már kétféleképpen történhet:

Elsősorban a hagyományos, manuális módszerrel, ebben az esetben kampóval mozgathatók, ez egy speciális kampó természetesen.

De a kézzel történő mozgatás mellett már ez a fajta sötétítő motorizálható is szerencsére, ami konkrétan azt jelenti, hogy gombnyomással mozgatható az egész szerkezet. Ez nagyon is optimális azokban az esetekben, amikor a nyílászárók olyan magasan vannak elhelyezve, hogy a kézzel való működtetésük nehézkes vagy szinte lehetetlen lenne.

A tetőablakok árnyékolása

tetőtéri ablak árnyékoló

Mindezek alapján mindenki számára egyértelművé válik, hogy a beépített tetőterek legégetőbb problémája általában a betűző nap által okozott hőség. Mint ahogyan ezt felvázoltuk, ezt lehet csökkenteni és kivédeni azokkal az egyedi tervezésű árnyékolókkal, melyeket kifejezetten a tetőtéri ablakokhoz gyártanak speciálisan.

A teljesség igénye nélkül mutattunk be lehetőségeket, de természetesen úgy a belső sötétítők, mint a külső árnyékolók tekintetében széles a választék.

A tokozott belső rolók lehetnek még:

  • reflexiósak
  • fényzáróak
  • fényáteresztőek
  • naphálósak
  • alupigmentáltak
  • mintás rolók

A külső hővédő rolók lehetnek még:

  • hővédő hálósak
  • hővédő textilesek

A tetőtér előnyei és hátrányai

Természetesen, mint mindennek, a tetőtereknek is megvannak az előnyei és a hátrányai. Hiszen egy tetőtéri lakás hangulata és bája mindig elvarázsolja azokat az embereket, akik valami különleges dologra vágynak. Azok, akik nem csak aludni szeretnének a lakásukban, hanem egy olyan környezetben élni, ahol az életterük valami más közegben zajlik. Ilyenkor mindenképpen jó megoldásnak tűnik egy tetőtér beépítése vagy akár egy tetőtéri lakás kiválasztása. Hiszen ha megfelelően be van rendezve és rá tudunk hangolódni azokra a dolgokra, amit egy ilyen közeg nyújthat, nem fogunk csalódni. Azonban a praktikussági szempontokat is érdemes figyelembe venni, nevezetesen azt, hogy ezeknek a tetőtéri lakásoknak az árnyékolása nem egyszerű feladat, pláne, hogy a nyarak évről-évre melegebbek és hosszabbak lesznek.

Viszont fölöslegesen aggódni emiatt, hiszen erre is gondolnak az árnyékolók gyártásával és forgalmazásával foglalkozó szakemberek és naprakész megoldásokat kínálnak a piacon.

Tehát semmi más dolgunk nincs abban az esetben, ha végleg a tetőtéri lakás mellett döntünk, mindössze annyi, hogy keresünk egy olyan céget, vállalkozást, akik tanácsokkal is segíteni tudnak nekünk abban, hogy a tetőtéri ablak árnyékolást hogyan tudjuk megoldani a legjobban, hogy a meleg és forró nyarakat is képesek legyünk a legkellemesebb hőmérsékletben eltölteni a tető alatt egy csodás tetőtéri lakásban. Tehát senki ne keseredjen el, ma már nincs lehetetlen, a legforróbb napokat is lehet élvezni, a legnagyobb kánikulában is van megoldás arra, hogy a tűző napfény és a forróság ne rontsa el a pihenésünket nyáron sem, a lakásban sem, akkor sem, ha tetőtérben élünk.

tetőtéri ablak árnyékoló

Mivel a tetőtéri ablak árnyékolók biztonságot és komfortérzetet nyújtanak, mindenkit bíztatok, aki ilyen lakásban szeretne élni, keresse meg azt a céget, amelyik segít abban, hogy megvalósítsa álmait, ha azok éppen egy tetőtéri, kellemes lakásról szólnak.

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon!

Hasonló tartalmak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük