Milyen legyen a konyha ablak?

Most sokan azt gondolják, hogy ez egy nem lényeges kérdés, akkor nagyon is tévednek. Igenis szükség van arra, hogy a konyhában az ablak helyét és nagyságát előre megtervezzük. Hiszen nagy hatással van ennek a helyiségnek a kialakítására, stílusára. Ha van lehetőségünk rá, akkor biztos vagyok benne, hogy mindenki a nagy felületű konyha ablak mellett dönt. Hiszen azon keresztül a beszóródó fénysugarak szebbé, barátságosabbá, otthonosabbé teszik ezt a helyiséget.

A modern konyha ablak ismérvei

Amennyiben tehetjük, akkor mindenképpen érdemes a modern trendek követése ezen a téren is. Természetesen úgy kell megtervezni a konyhai nyílászárók méretét és elhelyezését, ahogy az adott körülmények megengedik. Gondolunk itt arra, hogy kis konyha esetén érdemes az ablak párkányt úgy kialakítani például, hogy azt bizonyos esetben munkaasztalként, vagy polcként tudjuk használni. Napjainkban az egyik legnépszerűbb az úgynevezett öko-stílusban kialakított konyha. Ezt úgy kell elképzelni, hogy virágágyak és akár egy dekoratív tavacska is helyet kap ebben a helyiségben. Persze, hogy jelentősége van a nagy ablaknak, ahol a fény nagyon szükséges és elengedhetetlen tényező. Tehát elmondhatjuk, hogy a modern dizájn nagy mennyiségű fényt igényel. Ehhez pedig már nem relevánsak a régifajta, ólomüveg ablakok. Csakúgy nem teszünk ilyen üveget a konyhai ablakunkba, mit ahogyan nehéz, terjedelmes függönyöket sem használunk már. Könnyű, rövidített függönyökkel és egyéb modern árnyékolási technikákkal oldjuk meg, hogy a konyhánk fényes és barátságos legyen. Manapság megint divatba jött, hogy a konyhát összekapcsoljuk az étkezővel. Ez a divatos szokás vizuálisan szélesebbé teszi a teret, amennyiben a végén hatalmas ablak kerül beépítésre például.

A konyha az otthon lelke

A régiek úgy tartották, hogy a konyha az otthon lelke. S habár manapság talán már nem töltünk annyi időt a konyhában mint régen, azért nem mindegy, hogy hogyan is néz ki. Mert a funkcióját igazából csak akkor képes betölteni, ha kellő méretű és szép világos. Erre szolgál a megfelelő méretű ablak a konyhában, ami segít ennek elérésében. Sajnos akik panelben laknak és a főzőfülkével meg kell elégedniük, nap mint nap tapasztalhatják ennek hátrányait. Viszont azon szerencsés emberek akik mondjuk saját, kertes házban élnek, a konyha kialakításánál igénybe vehetik a nagyobb ablak vagy ablakok által nyújtott lehetőségeket. A nagy felületen lévő nyílászárókkal, ablakokkal nem csak több fényt tudunk beengedni konyhánkba, hanem kertünk, a környező természet szépségeit is csodálhatjuk ezeken keresztül. Ezt minden évszakban élvezhetjük, legyen szó tavaszi gyümölcsfákról, téli hóesésről, őszi színes levelekről vagy nyári virág kavalkádról. Mitől világos még a konyha az ablak mellett? A világos, két ablakkal rendelkező konyha klasszikusnak számít és soha nem megy ki a divatból. A bútorok ebben az esetben a fal mentén lesznek elhelyezve, természetesen a helyiség méretétől és alakjától függően. A bútor elemeit az ablakok alá is lehet helyezni, a falak és bútorok világos színe mellett nem csak az ablak természetes fénye jöhet számításba a minél világosabb kialakításnál. Mesterséges fényeket is be lehet építeni, a fő világítás mellett a spotlámpák is jó szolgálatot tesznek. Ha ügyesek vagyunk az ablakok a konyha fő vonzerejévé válhatnak. Két ablak vagy nagy ablak hő veszteséggel jár? Ha nincs semmilyen téren megfogva a kezünk és szabadon szárnyalhat a fantáziánk a konyha megtervezésénél, nem kell félnünk sem a több ablak beépítésétől sem pedig a nagy üveg felületek használatától. Manapság a többrétegű üveggel rendelkező műanyag ablakok tökéletes szigetelést biztosítanak minden tekintetben. A modern gyártási technológiának köszönhetően így nem kell magunkat megfosztani a világos konyhától sem. Legyen szó a téli hidegről vagy a nyári melegről, ha megfelelő minőségű nyílászárót választunk a konyhánkba és persze szakemberekkel építtetjük be, biztonságban leszünk . Nem süvít majd be a szél az ablak réseken keresztül a hideg időben és nyáron is nyugodtan főzhetünk a kellően megvilágított konyhánkban, mert a meleg csak a tűzhelyről és nem kintről fog beszökni.

Tervezzünk kis konyhát

Ne legyünk azonban igazságtalanok és gondoljunk azokra is, akik meghatározott nagyságú területtel rendelkeznek, mármint ami a konyhát illeti. A kis konyhának is egyik fő dekorációja az ablak lehet. Tehát gondoljuk át és tervezzük meg előre, hogy az adott helyre melyik ablak beépítése a legideálisabb. Ha alaposan átgondoltuk a lehetőségeket és a konyha minden centiméterét úgymond teljes mértékben kihasználtuk akkor jól gondolkodtunk. Ilyen esetben az ablakpárkány is nagyszerűen kihasználható, mondjuk munkaasztal gyanánt. S mivel az ablakon főzés közben kitekinthetünk, ez a tevékenységünk kombinálható az utcai „élet”nyomon követésével, megfigyelésével. A túl kicsi alapterületű konyhát ne terheljük túl sok dekorációval, mert az „töménynek” hat, nem díszít inkább zsúfolttá teszi. Gondolunk itt virágcserepekre, függönyökre vagy egyéb díszítő elemekre.

Milyen ablak kell a konyhába?

Természetesen erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. Hiszen ahogyan ezt már előre is vetítettük, manapság nincs meghatározva, hogy milyen anyagú, stílusú, nagyságú, méretű nyílászárót építtetünk be a konyhánkba. Vannak elsődleges szempontok, hogy mik a lehetőségeink, mekkora a terület amit be kell világítani, esetleg mennyit bír el a pénztárcánk, milyen az ízlésünk vagy éppen milyen a lakásunk, házunk stílusa. Mindezekre ha tudjuk a választ, akkor szabadon szárnyalhat a képzeletünk ezen a téren is, a lehetőségeknek számtalan tárháza közül válogathatunk kedvünkre. Anyagát és színét tekintve is vannak opciók, de mi mégis a műanyag ablak mellett szeretnénk letenni a voksot a konyha ablak esetén is. Hiszen talán a konyhában az egyik legfontosabb szempont, hogy az ablakok könnyen tisztíthatóak legyenek . Vajon miért? Természetesen azért, mert a legkönnyebben és a legtöbb szennyeződés ebben a helyiségben érheti ablakunkat. Főleg ha a munkaasztal közelében található. Márpedig a műanyag ablakoknak nem árt semmilyen szennyeződés. Azonkívül, hogy nem igényelnek karbantartást mint a fából készült társaik, könnyen tisztán is tarthatóak. Bizony ez egy konyha ablak esetében nem utolsó szempont, tehát érdemes figyelembe venni. Az sem utolsó szempont, hogy a konyhai ablakok sokszor vidám színeikkel még barátságosabbá és meghittebbé tudják varázsolni életünk ezen fontos területét. Hiszen mindenki jobban szeret főzni, sütni vagy akár mosogatni egy színes-vidám konyhában. Nos a műanyag ablakok erre lehetőséget biztosítanak, hiszen ma már számtalan színben elérhetőek , ezáltal is élményt nyújtva a nem mindig közkedvelt konyhai tevékenység „feldobására”. Visszatérve az eredeti kérdéshez, olyan legyen a konyha ablakunk, amilyennek megálmodjuk és ami a legjobban illik hozzánk és otthonunkhoz. De elsősorban biztosítsa azt az élményt amit egy ilyen ablaktól elvárunk, amikor belépünk ebbe a helyiségbe, hogy valami finomat főzzünk magunknak vagy szeretteinknek. Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon!

Hasonló cikkek