|

Használj napellenzőt a nap ellen!

Manapság miközben napernyők és napellenzők alatt hűsölünk akár saját otthonunk erkélyén, akár egy kávéház kinti teraszán, vajon eszünkbe jut-e, hogy honnan is származik a napernyő, mindezek őse, amiből aztán kialakult a kézi tekerős napellenző és a motoros meghajtású árnyékoló? Létezik egy legenda, amely szerint egy kínai nő találta fel az ernyőt nagyon régen, még Kr.e. 2000-ben. Ezt a hölgyet Lou-P-nak hívták és ő maga a találmányát sankai-nak nevezte. Ez az ernyő persze még papírosból készült és a célnak tökéletesen megfelelt, vagyis védelmet nyújtott a napsugárzás ellen, hiszen akkor még csak erre használták. Az ókorban már a rómaiak és a görögök tovább fejlesztették ezeket az ernyőket és selyemből készítették el. Természetesen ezekben az országokban eleinte csak a nők használtak ilyen eszközt és csakis a nap ellen nyújtott védelmet, hiszen esőben nem mentek ki az utcára. Érdekes módon az ernyő praktikussági szempontja csak másodrangúvá devalválódott, hiszen a hatalom és gazdagság szimbólumává vált teljesen. Még a múlt század végén is érezhető volt ez a szimbolikus jelentősége, amikor is Viktória angol királynő megajándékozta az egyiptomi szultánt híres esernyőjével, a hírek szerint pedig 75.000 frankba került ez az ajándék. Az ernyődivat eljutott a többi országba is, Kínán kívül már Rómában, Görögországban, Indiában, Egyiptomban és Perzsiában is diadalútját járta. Mindegyik ország átformálta a saját karakterének megfelelően, de mindenütt az előkelőség jelképe maradt. Az egyiptomi fáraó sírok domborművein is megjelent a legyező-ernyő kombináció. A pogány Róma után a keresztény Róma is átvette ezt a divatot, itt már bőrernyők is megjelentek, amik az eső ellen is védelmet nyújtottak. A pápák fölé is drága ernyőket tartottak az ünnepi körmenetek és egyéb rendezvények alkalmakkor, ezek lassan átvették a baldachin formát is. Amíg a pápaság világ uralma tartott, az ernyő mondhatjuk azt, hogy a pápák pajzsaként funkcionált. Az ernyőhordók ezeken a nyilvános ünnepségeken egy nyitott és egy csukott ernyővel is kisérték a pápát, ezzel is szimbolizálva a világi és lelki hatalmukat az egyházfőknek. Sőt voltak pápák, akik különös kegyüket úgy fejezték ki a keresztény császárok felé, hogy ernyőt ajándékoztak nekik. Hosszú szünet állott be ezután az ernyő fejlődésében és csak a 17. században kezdődött meg a mosható anyagból készült ernyők diadala Franciaországban. S ennek a diadalmas folyamatnak köszönhető a mai ezer variációban készült napernyők és napellenzők kultusza.

Napellenző

Ma már furcsa lenne akár az utcán napernyővel közlekedni, akár beülni valahová és napernyőt tartani a teraszon mondjuk a fejünk fölé. Erre valók a napellenzők, amik egyre nagyobb teret hódítanak és egyre színesebbé, komfortosabbá varázsolják hétköznapjainkat. Milyen előnyei vannak a napellenzőnek, legyen az kézi tekerős napellenző, motoros vagy akár automata? Ha otthonunk kezd átmelegedni, de nem szeretnénk klímát beszereltetni bármilyen okból / allergia, energiafelhasználás/, akkor jó megoldás a napellenző, amivel passzív módon hűthetjük lakásunkat, házunkat. A napellenzők elsődleges célja, hogy a napsugarak bejutását megakadályozzák, ezáltal kellemesebb, optimálisabb hőmérsékletet tudunk nyáron is elérni. Ha nem is tudjuk teljesen kiküszöbölni a klíma használatát, jelentős költségcsökkenést érhetünk el ezzel az árnyékolóval. Hiszen a klimatizált környezet nem természetes, sokan nem bírják az így lehűtött helyiségeket, megfáznak, allergiás betegségekben szenvednek általa, erre jó megoldás a napellenző. Nagy előnye még, hogy nem csak hűvös árnyékot biztosít, de mindössze egyszeri beruházást jelent és nagyon intenzív karbantartást sem igényel.

Amit a napellenzőkről tudni érdemes

Egyre szeszélyesebbek az évszakok, az időjárás. Ezért elmondhatjuk, hogy szinte nélkülözhetetlenné váltak a különféle árnyékolástechnikai eszközök, melyek között igen nagy népszerűségnek örvendenek a napellenzők. Ezeket felhasználhatjuk erkélyek, télikertek vagy vendéglátók teraszainak árnyékolására például. Praktikusak, hiszen védelmet nyújtanak a napsütés erős és káros sugaraitól, valamint vidámmá és komfortossá varázsolják a környezetüket. Vannak kézi tekerős napellenzők, amiket otthoni használatra esetleg kisebb üzletek védelmére érdemes felszereltetni, de persze a motorizált vagy automatizált változat sem ritka ma már a modern otthonokban. Többféle típusból is választhatunk, például a teljesség igényének felsorolása nélkül:

  • csuklókaros-
  • nyitott szerkezetű-
  • függőleges napellenző is létezik, ezek kiválasztása mindenképpen szakemberrel való konzultáció után beépíttethető.

Működtetésük –ahogy már korábban is említettük történhet kézi tekerővel /kurblival/, motorral, ami távirányítós, valamint szél és fényérzékelő automatikával is, ami napjainkban egyre tovább fejleszthető, az okos otthonok részévé válhat.

Kézi tekerős napellenző

Azért még mindig a legelterjedtebb a lakásokban, otthonokban, irodákban, de még üzletek vagy kávézók, éttermek árnyékolásában is a kézi tekerős napellenző. Anyagát és színét tekintve olyan változatosságot mutat, amivel könnyedén felhívhatja a tulajdonos magára a figyelmet és talán éppen ezáltal csalogatja be enni vagy inni vágyó, hűsölésre áhítozó vendégeit. A jó árnyékoló olyan anyagból készül, ami nem csak a napsugaraktól, de az időjárás más viszontagságaitól is megvédi az alatta ülőket és ezáltal komfortosabbá teszi a lazítással vagy étkezéssel eltöltött időt is. De bizony jól jön egy akár kézi tekerős napellenző a lakásunk erkélyén is, főleg ha nagyon meleg van, a nap oda süt erősen, de mi mégis szeretnénk egy kicsit kiülni, hogy ne a szobában kelljen kuksolnunk, amikor hívogat a természet, de mondjuk nincs időnk parkba menni vagy egy sétát tenni. A legpraktikusabb ezekben a kézzel működtethető napellenzőkben, hogy saját magunk húzzuk vissza, ha még nem akarunk a napfény elől elbújni, esetleg éppen napozásra adjuk a fejünket, aztán ha mégis hűsöléshez van kedvünk hát „kiengedjük” tokjából. Működtetésük egyszerű és nem igényel különösebb fizikai megterhelést, ezért aki nem akar nagy beruházást végrehajtani ezen a téren, tökéletesen választ, amennyiben a régi, hagyományos módszerrel működő napernyőt választja. Üzemeltetése nem jelent sem plusz költséget sem külön energiát nem igényel, de azért ha nehezen jár, érdemes időnként megnézetni szakemberrel. S persze ami a legfontosabb, hogy akármilyen napellenző vásárlása mellett döntünk, legyen az kézi tekerős, motorizált vagy akár automatizált, mindig keressünk olyan céget, ahol megfelelő szakértelemmel segítenek a kiválasztásban és tanácsokkal is ellátnak, árajánlatot is adnak, és ha kell helyszíni felmérést is vállalnak. Bár ma is látni néha az utcákon napernyővel közlekedő embereket és vannak, akik az erkélyükön is az egyszerűbb megoldást választják, vagyis napernyőt tartanak a fejük fölé, de a leghatékonyabb és legoptimálisabb módszernek mégis az bizonyul, ha kiválasztunk egy számunkra megfelelő napellenzőt. Ez a feladat manapság akár gyors és egyszerű is lehet, ha az internet segítségét vesszük igénybe, hiszen már fotelünk vagy kanapénk kényelméből is könnyedén ki tudjuk választani azt a napellenzőt, ami betölti azt a funkciót, hogy teraszunk, erkélyünk vagy akár télikertünk még komfortosabbá és még kényelmesebbé váljon általa. Kérjen árajánlatot még ma! Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon

Hasonló cikkek