Talán ez egy költői kérdés is lehetne, hiszen mindenki más szempontok alapján választ magának cipőt, bútort, autót vagy éppen ablakot. Van egy elhíresült mondása Henri Fordnak, miszerint „a legjobb autó az új autó.” Vajon ez a megállapítás a műanyag ablakokra is érvényes? Egyáltalán mitől függ, hogy milyen anyagból készült nyílászárót választunk magunknak. Bizony ez nem egy egyszerű kérdés, hiszen ajtót és ablakot nem 1-2 évre vásárolunk, hanem több évtizedre választunk.

Ezért is nagyon fontos, hogy fából vagy műanyagból készül az a bizonyos ablak, amin majd minden nap kipillanthatunk a külső világra. Nem állítom, hogy eldönthetjük bárki helyett is ezt a kérdést, de néhány jó tanáccsal talán szolgálhatunk. Egyet biztosan leszögezhetek elöljáróban, hogy akár fából, akár műanyagból készült nyílászáró mellett tesszük le a voksot, nem szabad az árának lennie a döntő szempontnak a választásnál. Vagyis nem biztos, sőt biztos, hogy nem a legolcsóbb a megfelelő választás. Hiszen azt az összeget, amit erre a beruházásra költünk, sokszorosan visszanyerjük majd a fűtési szezonban, vagy a nyári kánikulában a klíma berendezés működtetésekor. egyértelmű tehát, ha jól szigetel az ablak és az ajtó, kemény forintokat spórolunk meg vele ezekben az időszakokban.

Ezért aztán véletlenül se legyünk szűkmarkúak a nyílászáró vásárlásnál. S ha a műanyag mellett döntünk, akkor mit is kell figyelembe vennünk, hogy megtudjuk melyik a legjobb műanyag ablak? Nézzük meg!

A műanyag ablak előnyei

Bevallom nekem az első és legszimpatikusabb érv, ami a műanyag ablak vagy műanyag ajtó megvétele mellett szól, hogy nem kell érte fákat kivágni, hiszen a fák kiirtása manapság annyira elharapózott a világon, hogy veszélybe került ez által a Föld biológiai egyensúlya. Ezért ha nekem választanom kéne a két anyag közül, mindenképpen a műanyag mellett döntenék.

Azt ugyan nem tudom megállapítani laikusként, hogy melyik a legjobb műanyag ablak vagy ajtó, de biztosan találnék olyan szakértőket, akik segítenének ebben.

Kicsit körbejárva a témát, megtudtam, hogy a műanyag nyílászárók egyik nagy előnye, hogy olcsóbban hozzá lehet jutni ebből az anyagból készült ajtókhoz és ablakokhoz, mint fából készült társaikhoz.

Mivel én elég tisztaság mániás vagyok, nekem az is nagyon fontos szempontnak tűnik, hogy a műanyagból készült ablakokat és persze az ajtókat is könnyű tisztán tartani. Vagyis elég egy nedves ruha és máris elvégezhető a karbantartás egy bizonyos része, legalábbis ami a tisztítást illeti.

Azt is előnyként sorolják fel a műanyagból készült ablakoknál, hogy szigetelésük kiváló. Persze, nem mindegy, hogy milyet és hol vásárolok, mert ugye a minőséget mindig meg kell, és meg is éri megfizetni.

Tévhit, hogy a műanyag ablakok és ajtók nem sugározhatnak otthonosságot és békés környezetet. Vagy, hogy a fehér színűek ridegséget árasztanak. Hiszen a mai fejlett technológiának köszönhetően, már színes vagy akár fa mintázatú nyílászárók is elérhetőek, amik ugyanazt az otthonosságot és meghitt hangulatot képesek árasztani, mint a fából készültek.

Az pedig, hogy az erős napsugárzás kifejezetten káros ezekre az ajtókra és ablakokra, csak akkor igaz, ha nem megfelelő helyről vásárolunk. Kimondottan érdemes ezért rákérdezni ezekre, valamint a forgalmazó és gyártó cég referenciáinak, garanciáinak meglétét leellenőrizni.

Normális esetben ezek az ablakok és ajtók, akár fehérek akár színesek, megfelelő UV védelemmel vannak ellátva, ezért nem kell aggódnunk a nap káros hatásai miatt, ha műanyag ablakot vagy ajtót építtetünk be.

Mit kell még figyelembe vennünk?

Ha már eldöntöttük, hogy műanyag ablakot tetetünk be a régi helyére, vagy éppen most készülünk új otthonba költözni és oda kell megfelelő nyílászárókat választanunk, ne csak az anyagot vegyük figyelembe a döntésnél!

Vagyis mondjuk mi már kiválasztottuk azt a bizonyos műanyagból készült ajtót vagy éppen ablakot, akkor még érdemes egyéb adatokat is figyelembe venni a továbbiakban.

Ilyen például az U jel, ami a szigetelést mutatja meg, ezt W/m2K mértékegységgel adják meg és minél kisebb ez az érték, annál kedvezőbb a szigetelés mértéke.  Itt jegyzem meg zárójelben, hogy ha ez nagyon „kínaiul” hangzik, mert ez nem egy olyan általános mértékegység, mint a „m” vagy a „kg”, érdemes rákérdezni a szigetelésre külön.

Fontos még a vasalatok minőségét is figyelembe venni, hiszen ha gyenge egy ajtónak vagy ablaknak a vasalata, akkor búcsút mondhatunk úgymond a kiváló szigetelésnek is.

S nem lehet elégszer elmondani, hogy a minőségi tanúsítvány mellett a garancia mértéke is fontos, amit az adott cég a termékeire illetve a beépítésre biztosít.

A döntés előtt álló ember a legmagányosabb

Bármit vásárol az ember, hoznia kell egy fontos döntést, amit csak és kizárólag egyedül hozhat. Adhatnak tanácsokat neki, kérhet segítséget a vásárlás előtt, de amikor kimondja a döntő szót és megvásárolja azt a bizonyos dolgot, amire szüksége van, akkor magányos és csak magára számíthat.

Így van ez az ajtók és ablakok kiválasztása és vásárlás előtt is. Csakhogy itt nehezíti a helyzetet, hogyha olyan ablakot vagy ajtót választ valaki, ami később nem felel meg az ízlésének, vagy nem úgy prosperál, ahogy elvárta volna, elég macerás kicseréltetni. Gondolok itt konkrétan arra, hogy azt gondoljuk, hogy az új ablak majd tökéletesen szigetel, aztán jön az első nagy szél és besüvít a réseken. Nem kérdeztünk rá a szigetelés mértékére? Nem kértünk minőségi tanúsítványt? Utólag már késő bánat…

Ezért, nagyon körültekintőnek kell lenni, mielőtt a végső döntést meghozzuk.

Hogy melyik a legjobb műanyag ablak ez nagyon szubjektív és rengeteg tényezőtől függ.

Ha szeretnénk segítséget és tanácsot kérni a választáshoz, ne habozzunk és bátran tegyük meg. Erre rengeteg lehetőségünk van, hiszen manapság a vásárlás összetett feladat.

Akár az internet segítségével, akár bemutatóteremben, vagy éppen személyes felmérés kérésével is megoldhatjuk ezt a teendőt.

Az utolsó szó, mindig a vásárlóé és én például, soha nem hagyom magam befolyásolni, de a lehetőségeimmel tisztában vagyok, és nagyon örülök, amikor udvariasan, de szakértelemmel és hozzáértéssel segítenek a választásomban.

Nem akarok, és szerintem nem is tudok senkit rábeszélni arra, hogy milyen ablakot vagy ajtót válasszon, és építtessen be az otthonába, esetleg milyenre cseréltesse le a régieket.

Egyben azonban teljesen biztos vagyok, hogy arra a kérdésre, hogy melyik a legjobb műanyag ablak, mindenkinek saját magának kell rájönnie.

Kívánom hát, hogy aki ilyen döntéshozatal előtt áll, lakjon akár társasházban, éljen akár családi házban, vagy bárhol, találja meg a számára legmegfelelőbb nyílászárót, ami nem csak kényelmet és biztonságot varázsol majd oda ahol él, hanem örömet okoz majd azzal, hogy még komfortosabbá teszi a legfontosabb helyet a világon, az otthonát.

Kérjen árajánlatot még ma!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon