Talán sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az építőiparban a méreteknek és a számoknak különleges jelentősége van. Miért? Mert ezek nélkül csak találomra és véletlenszerűen alakulna minden.

Ebből adódóan a 60×60 ablak méretnek is jelentősége van, a szabvány ablakok közé tartozik ez a méretezés.

Miért fontosak a méretek?

A régi mondás úgy tartja, hogy “kétszer mérj, egyszer vágj!”

Ez a mondás érvényes az idők kezdete óta, hiszen ami adott méretre készült el, azon nem lehet módosítani, legfeljebb visszafelé.

Vagyis a legtöbb esetben megtoldani valamit vagy hozzátenni valamihez, nincs lehetőség, illetve csak komoly energiaveszteség és időveszteség árán esetleg.

Ebből az következik, hogy ha azt szeretnénk, hogy pontos és szép legyen a munka, ne kelljen esetleges hibákat takargatni, úgymint hézagokat vagy szintkülönbséget, akkor figyeljünk a méretekre, bármilyen beépítésről legyen is szó.

Természetesen ez érvényes az ablakoknál is, vonatkozik a 60×60 ablak méretek esetén is mindenképpen.

Akár újonnan épült házba kerülnek be azok a bizonyos nyílászárók, akár a régiek kerülnek lecserélésre, fokozottan figyeljünk a méretekre.

Ezeknek a betartása mind az építtető, mind a kivitelező dolgát kategóriákkal megkönnyíti.

Most nézzük meg a műanyag ablak szabvány méreteit. 

Műanyag ablak szabvány méretek

A szabványok életünk bármelyik területén jelentkezhetnek, bárhol találkozhatunk velük.

Erre jó példa, hogy szabvány autókkal járunk szabványos szélességű utakon, vannak szabvány méretű ruháink amiket hordunk és szabványos matracon alszunk, szabvány ételeket fogyasztunk szinte mindig.

Szinte lehetetlen olyan gyártási területet találni ahol nincs minden szabványosítva. Illetve legalábbis a szabványokhoz igazítva.

/Talán kivételt képeznek az egyedi készítésű kézműves termékek/

Sok kellemetlenségtől kíméljük így meg magunkat, van aki megengedheti magának, hogy a szabványtól eltérő termékeket használ, de legtöbben egységes méretekben gondolkodnak, így van ez a műanyag ablakok esetében is.

Ez egyrészről a gyártóknak is nagy könnyebbség, másrészről a kivitelezők és beépíttetők számára is leegyszerűsíti a dolgokat, hiszen lehet ugyanazokkal a méretekkel számolni minden alkalommal. 

A leggyakoribb szabvány ablak méretek /cm-ben/:

 • 60×60 ablak / bukó-nyíló/
 • 60×90 ablak /bukó-nyíló/
 • 60x120ablak / bukó-nyíló/
 • 60×150 ablak/bukó-nyíló/
 • 90×60 ablak /bukó-nyíló/
 • 90×90 ablak/bukó-nyíló/
 • 90×120 ablak/bukó-nyíló /
 • 90×150 ablak/bukó-nyíló/
 • 120×60 ablak/bukó-nyíló /
 • 120×90 ablak/bukó-nyíló /
 • 120×120 ablak/ bukó-nyíló /
 • 120×150 ablak/bukó-nyíló/
 • 150×150 ablak/bukó-nyíló/
 • 150×150 ablak/kétszárnyú, középen felnyíló/
 • 150×150 ablak/kétszárnyú/

A méretek értelmezése

 A méreteket minden esetben úgy értelmezzük, hogy a szélességet és a magasságotszorozzuk össze“!

Mit is jelent ez tulajdonképpen? Ez pontosan azt jelenti, hogy az első érték esetében milyen széles az adott ablak beépítési mérete, a második pedig a magasságát jelöli

Vagyis a 60×60 ablakról beszélve a szélesség és a magasság is megegyező például.

Amennyiben ablakcseréről van szó, abban az esetben is ezeket a méreteket kell megadnunk első körben, ha ajánlatot akarunk kérni egy vállalkozótól.

Azonban több részletre is érdemes odafigyelni a félreértések elkerülése végett, ezeket jó ha tisztázzuk előre.

Ilyen tisztázandó részlet:

A méretek amiket megadunk, nem az ablak nyíló szárnyaira vonatkozik. Mire akkor?

A beépítési méreteket határozzuk meg vele, vagyis a külső tok méreteit.

Ezek után megértjük, hogy mennyire fontos amikor egy új ház épül, vagy lakás, hogy mekkora falnyílások lesznek kihagyva a nyílászárók részére.

Mind az ablakok és az ajtók esetében is az egyik leglényegesebb a méret meghatározása, hiszen ha a nyílások nem megfelelőek, nehéz lesz a szakszerű beépítése az ablakoknak mondjuk. Akár túl nagy hézagokról akár kicsi nyílásról van szó.

Azonban azt is fontos tudni, hogy ezek a méretek bizonyos mértékig névleges méretek, vagyis a tényleges tokméretek ezeknél kisebbek, pontosan a beépítési hézagok miatt.

Szóval ezzel azt szeretnénk elmondani, hogy nem szabad meglepődni ha mondjuk a műanyag ablak lemérésekor azt tapasztaljuk, hogy nem pont 90×120 centiméteres a mérete, hanem csak 88 x 118-as mondjuk.

Ennek a 2 cm-es eltérésnek a nyílásban való rögzítésnél van nagy szerepe. Ugyanis így lehet a helyére ékelni megfelelően, függőlegesbe állítani és úgy rögzíteni, majd körbe szigetelni az ablakot.

Szóval ezért is igencsak előnytelen ha építéskor az ablaktokok számára túl nagy vagy túl kicsi nyílás kerül kihagyásra.

Ablakcsere műanyag ablakok esetében

Gyakran előfordul, hogy nem új épületbe, lakásba vagy házba kerülnek be az új, modern ablakok,. Hanem a régi nyílászárók helyére építtetünk be korszerű műanyag ablakokat.

Természetesen ez abszolút nem jelent gondot. Hogy miért nem? Ugyanis egy bizonyos időtávlaton belül a szabványméretek esetében azt mondhatjuk, hogy nem történtek változások szinte. Legfeljebb kisebb eltérések adódhatnak. Gondot a legtöbb esetben az jelentheti, hogy a szükséges tokméretet hogyan is határozzuk meg?

Ésszerű döntés, hogy a régi ablakokat amik már nem szigetelnek megfelelően, többkamrás műanyag ablakokra cseréljük le. Mert bizony ha olyanok az ablakaink, hogy becsukva is huzatot érzünk a lakásban, ezt a döntést érdemes minél előbb meghozni és kiviteleztetni is egy jó szakember gárdával.

Akkor sem essünk kétségbe ha a régi nyílászáróink, elavult ablakaink olyan technikával és igények szerint lettek behelyezve, hogy gondot jelenthet számunkra a méretek levétele.

Hiszen miért kéne ezzel foglalkoznunk, amikor kiváló szakemberek segítségét is tudjuk kérni. Ők rengeteg felesleges kellemetlenségtől kímélnek meg bennünket ha rájuk bízzuk ezt a feladatot.

Ez nem csak ésszerű és praktikus megoldás, de rengeteg időt is spórolunk meg magunknak vele.

Árajánlat kéréshez mindenképpen egy helyszíni felmérés után van a legoptimálisabb lehetőségünk.

Ablaknyílás mérése házilag?

Igen, most itt jönnének a tanácsok, hogy a régi ablakok milyen technikával lettek beépítve, hogyan lássunk hozzá a tok leméréséhez?

Természetesen az interneten erre számtalan tanácsot kaphatunk, én mégis az ajánlom, hogy ezt senki ne tegye, főleg aki még soha nem csinált ilyet, ne próbálkozzon vele!

Mivel az ablakok beépíttetéséhez mindenképpen hívnunk kell olyan szakembert aki felméri a területet, tanácsokat ad és segít abban, hogy mi az ami az elképzelésünkből megoldható illetve mi az ami nem, forduljunk hozzá bizalommal!

Mint ahogyan nem próbáljuk meg a hajunkat sem levágni otthon, ha nem vagyunk fodrászok, úgy ezzel sem próbálkozzunk.

Ahogyan említettük is már a méretek meghatározásának igen csak nagy szerepe van az ablakok beépítésénél, ezért is nagyon fontos, hogy már a kezdetektől szakemberrel oldassuk meg ezt a feladatot.

Mert például azzal teljesen felesleges bajlódnunk és a saját illetve a kivitelező idejét rabolnunk, hogy a nyíló ablakszárnyakat lemérjük, ahogy a legtöbb laikus ember teszi, ebből lehetetlen kiszámítani a beépítési méreteket.

Szóval kérjünk már itt is segítséget és akkor az új ablakunk biztosan bepasszol majd a régi helyére.

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon!