műanyag bejárati ajtó

A műanyag bejárati ajtó titkai

A műanyag bejárati ajtó otthonunkról, irodánkról, vagy egyéb funkciót betöltő ingatlanunkról adja az első benyomást. Ha pedig műanyag bejárati ajtó árakról van szó, csak jót mondhatunk el ezekről a nyílászárókról.

A műanyag bejárati ajtó ismérvei

műanyag bejárati ajtó

A bejárati ajtó választóvonal a külvilág és a belső tér intimitása között. Éppen ezért különösen nagy jelentőséggel bír, hogy milyen típust válasszunk építkezéskor vagy felújítás esetén.

A műanyag bejárati ajtó árak bizonyítják, hogy jól választunk ha a nyílászárók ezen fajtái közül építtetünk be egyet.

Egyéni stílusunk, ízlésünk és igényeink egyaránt befolyásolják, hogy a végeredmény harmonikus, szemet gyönyörködtető lesz-e. Akkor boldogan tárunk ki a hozzánk érkezők előtt – vagy zárunk be utánuk.

Jellemzően barna műanyag bejárati ajtók a legáltalánosabb. Persze bármilyen színű lehet, amit a körülmények és az ízlésünk megenged.

Amit egységesen várunk el bármilyen választott ajtótól, hogy biztonságos legyen. Jól szigeteljen, hibamentesen – például vetemedés nélkül – működjön.

Minőség-ár arányban is jól járjunk vele. Ennek megfelelően a műanyag bejárati ajtó beépítéssel együtt hozható ki a legköltséghatékonyabban.

A műanyag bejárati ajtó beállítást és beépítést mindenképpen bízzuk szakemberre.

A választás előtt…szempontok a döntéshez

Bejárati ajtónk – az ablakokhoz hasonlóan – készülhet többféle anyagból az igényeinknek, ízlésünknek és pénztárcánknak megfelelően. A fa, a fém (acél vagy alumínium) és műanyag bejárati ajtók egyaránt lehetnek biztonsági ajtók.

Ez a bejárati ajtónál különösen fontos. Rendelkezhetnek extra hang- és hőszigeteléssel, gátolhatják a tűz terjedését.

Mi a legsokoldalúbbnak tartott műanyag bejárati ajtók pártján vagyunk. Ennek előnyeiről és hátrányairól szeretnénk egy körképet adni. A legnagyobb előnyük ugyanis éppen ennek a sokoldalúságnak köszönhető. Hiszen mind megjelenésükben, mind funkcióikban számtalan lehetőség rejlik a műanyag bejárati ajtókban.

Kérhetjük őket egyedi méretben és színnel, megnövelt hang- és hőszigeteléssel, biztonsági funkciókkal.

Karbantartásuk nem igényel olyan figyelmet, mint például egy fa ajtó, így is sokáig megőrzik eredeti minőségüket. Nem utolsó sorban pedig a legjobb ár-érték arányú versenyzője a mezőnynek a műanyag bejárati ajtó.

Szempontok a döntéshez

műanyag bejárati ajtó

De mégis mik azok a szempontok, amiket figyelembe kell vennünk, ha jól szeretnénk dönteni?

Kezdjük a nehezével, a legtöbbünk számára ismeretlen, „láthatatlan” szerkezetekkel, melyek olyanok, mint a jéghegy csúcsa. Ezek, nagymértékben meghatározzák, mennyire leszünk elégedettek műanyag bejárati ajtónkkal.

Hogyan védhetjük ki például a sokunk rémálmának számító vetemedést? A merevítés, amit az ajtó kerete tartalmaz valójában nem látható.

Megléte azonban létfontosságú, ha nem szeretnénk a keletkező réseken később az utcát fűteni vagy hűteni.

Jó hír, hogy a műanyag nyílászárók kevésbé hajlamosak a vetemedésre, mint fából készült társaik. Főként, ha keretük jó minőségben készült, melyhez az acélkeret a legideálisabb választás.

A szigetelésben egyébként a hőhíd is szerepet játszik. Nem túl szakmai megfogalmazással: az a hőhíd, ahol szökik a meleg.

Védekezni pedig megfelelő küszöbkialakítással tudunk, melynél a speciális tömítések a huzatot is megakadályozzák.

Műanyag bejárati ajtó beépítése

Érdekesség egyébként, hogy a műanyag ajtók küszöbe alacsony beépítési magassága miatt mozgáskorlátozott lakók otthonában is jó választás lehet.

A vasalat biztosítja a nyitást és zárást, ha olyan nevekkel találkozunk, mint zár, zsanér, vagy pánt, akkor is tudhatjuk, róla van szó. Számtalan gyártó megszámlálhatatlan típusa létezik.

Ezért különösen fontos, hogy rákérdezzünk és utánanézzünk a márkának. Ebből egyértelműen kiderül a gyártó vagy forgalmazó minőségi elvárása.

Az integrált többpontos zárat és biztonsági vasalatot javasoljuk az utcára nyíló, vagy kevésbé biztonságos környéken élők számára. Ez egy plusz védelmet ad.

Ha ezzel sem elégednénk meg, a MABISZ, vagyis a Magyar Biztosítók Országos Szövetsége által jóváhagyott bejárati ajtót is választhatunk.

Ezt a minősítést a szervezet előzetes felülvizsgálat alapján ad ki a gyártók számára. A gyártók, ezt tájékoztatásul feltüntetik az oldalukon, bemutatótermükben.

Jellemzőjük a rúdzár, az öt pontos záródás és a három dimenziós ajtózárak. Ez az, amikben többet nyújtanak hagyományos társaiknál. Mindezek egyfajta garanciát biztosítanak, hogy a piacon kapható legbiztonságosabb ajtók közül válogattunk.

Végül, de nem utolsó sorban figyeljünk oda arra is, hogy a kereskedők kínálhatják az olcsóbb beltéri ajtóikat „kültériesíthető” verzióban.

Ez, azonban nem fogja hozni azt a minőséget, tartósságot, mint az eredetileg kültérire tervezett ajtónk. Bármennyire csábítóan hangzik is a kedvezőbb ajánlat, hosszú távon nem érdemes élnünk vele.

A műanyag bejárati ajtó kiválasztása

műanyag bejárati ajtó

Ezeken a funkciókon túl már nincs más dolgunk, mint kiválasztani bejárati ajtónk megjelenését. Figyelembe véve a méretét (egyedi vagy szabvány), színét, hang- és hőszigetelő képességét.

Bejárati ajtónk készülhet az ablakok mintájára, több rétegű üvegezéssel,  vagy díszpanellel, melyből számtalan lehetőség vagy egyedi elképzelés közül választhatunk.

Az ajtó leginkább szembetűnő része többnyire ellenálló, kemény PVC-ből készül, ami nagyrészt klórból és kőolajból áll. A kőolajat a véges készletek miatt konyhasóval szokták kiegészíteni. Gyakran pedig újrahasznosítható is ez az anyag, hogy így is kímélje a környezetet.

Az egyre magasabb minőségi elvárásoknak való megfelelés hozta az anyaghasználat innovációját is. Így ma már egy újszerű műgyanta, a HPL is alkothatja az ajtónk paneljét.

Ez az anyag sokkal ellenállóbb az UV sugárzással, a deformálódással, valamint a hőhatással szemben, mint PVC-ből készült társa.

Mire számítsunk a műanyag bejárati ajtó beépítésekor?

Egy előzetes felmérés alapján megkaptuk az árajánlatot, és most döntés előtt állunk, kitől vásároljuk meg legfontosabb nyílászárónkat.

ajtózár kilinccsel

Itt is lényeges szempont a jó döntéshez mit tartalmaz az ajánlatunk. Többnyire a teljes tokszerkezetet, a kilincset és a választott üveget vagy díszpanelt foglalja magába.

Fontos tétel még a kiszállítás és a beépítés, ami többnyire nem kevés kőművesmunkával jár. Ezért ha tehetjük, olyan helyről vásároljunk bejárati ajtót, ahol a beépítésben is segédkeznek.

Kérdezzünk rá arra is, ha cseréljük nyílászárónkat, hogy milyen költséggel jár a régi elszállítása.

A kőművesmunkát csak azokban az esetekben spórolhatjuk meg, ha panellakás bejárati ajtaját cseréljük, vagy tokba építést tudunk kérni. Ilyenkor bátran várhatunk az építkezés utolsó fázisáig, hiszen a környező falrészek nem sérülnek.

Utómunkálatok beépítésnél

Ellenkező esetben a falrészek kijavítása a kőműves feladata, hogy az az esztétikai végeredmény zárja a folyamatot, amiben szívesen gyönyörködünk.

Vannak ugyan olyan munkák egy építkezés vagy felújítás során, amelyeket odafigyeléssel mi magunk is jó minőségben el tudunk végezni. A bejárati ajtónk cseréje azonban nem tartozik ezek közé.

A beépítés technikája ugyanis döntő fontosságú a garancia, a minőség megőrzése és az ajtó későbbi viselkedése szempontjából. Ezért jobban járunk, ha kérjük szakember segítségét.

Ha már csak a mesterembereket várjuk az elkészült ajtónkkal, számítsunk arra, hogy egy vagy több poros, koszos napnak nézünk elébe.

Fedjük le a padlót és a helységben lévő tárgyakat, ha már ott élünk az ingatlanban. Szabadítsuk fel a helyet, hogy kényelmesen hozzáférjenek a szakemberek.

Bontás és beépítés

A munkának nekikezdve  bontáskor elsőként eltávolítják a törmeléket és a port a falnyílásból, majd elhelyezik az új ajtó tokját, csavarokkal rögzítik.

Elhelyezik az ajtó nyílóit, majd purhabbal kitöltik a hézagokat. Végül pedig műanyag takaróelemekkel fedik ezeket a részeket.

Az igazán jó szakember arról ismerszik meg, hogy rendet, tisztaságot hagy maga után. Gondosan bánik a rá bízott feladattal, odafigyel az eszközeire, a környezetére.

Alkonyi látkép egy ajtón keresztül

Noha ezt a hozzáállást már csak a munkafolyamat végén látjuk. Mégis jó érzéssel tölthet el minket, hogy jól döntöttünk, és hosszú éveken át változatlan minőségben élvezhetjük bejárati ajtónk szépségét, biztonságát.

© rz

Műanyag ajtókról bővebben itt olvashatsz!

Kérjen ajánlatot még ma!

Több információra van szüksége?

Vegye fel velünk a kapcsolatot, vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon.

Hasonló cikkek