„Mostan színes tintákról álmodom”

Míg Kosztolányi Dezső színes tintákról álmodott, addig én egy sokkal hétköznapibb dologról álmodozom, nevezetesen színes műanyag ablakról. Hogy vajon miért teszem ezt? Mert néha annyira szürkének tűnik a világunk, minden olyan egyhangú néha. Ezért arra gondoltam, hogy nem ártana feldobni az otthonom hangulatát egy-két színes műanyag ablakkal és ajtóval. Ugye nem tűnik rossz ötletnek. Persze előtte meg kell tudnom, hogy egyáltalán lehet kapni színes műanyag ablakot? Biztosan van ilyen és nem csak fehér kapható a boltokban, de persze muszáj utána nézni dolgoknak az álmom megvalósítása előtt.

Színes nyílászárók

Már gyerekként megfogtak a színes ablakok és ajtók, bár bevallom először egy bajor kis faluban láttam ilyet és teljesen elvarázsolt, ami a szemem elé tárult. Olyan vidámságot és boldogságot árasztottak a házak a maguk sokszínű kavalkádjával, hogy le sem tudtam venni a szemem némelyikről. Mindenütt színes ablakok, ajtók és rengeteg virág. Mennyire jó lehet ilyen helyen élni gondoltam. Szóval már akkor elhatároztam, hogy ha egyszer lesz egy saját házam, akkor én is olyan ablakokat és ajtókat tetetek bele, hogy mindenki szeme megakadjon rajta és mindenki megcsodálja, de főleg nekem tetszenie, az a legfontosabb. Persze a színeket majd ízlésesen kell összeválogatni, hogy harmonizáljanak egymással, ezzel tisztában voltam. De nem féltem attól, hogy túllövök esetleg a célom, tudtam, hogy jó ízléssel áldott meg a sors.

Vajon csak a színes műanyag ablak és ajtó a nyerő?

Természetesen ezt nem lehet így kategorikusan kijelenteni. De a fehér színű ablak bemutatása egy másik történet, arra szánunk majd hosszabb időt egy másik alkalommal. Tudom, hogy fából is lehetnének a színes ajtók és ablakok, biztosan szépek lennének azok is, de akkor felrémlett előttem, hogy nekem kéne újra festeni, ha megkopnának, vagy ha nem tetszik a színük, akkor esetleg átfesteni. Na, nem. Nem vagyok az a fajta, aki ecsettel bíbelődik. Sőt ha jól emlékszem előtte még le is kéne csiszolni az ablakokat és az ajtókat, nagy lenne a por és nagyon fárasztó munka. Ha meg fogadok valakit, gondolom, nem lenne olcsó. Persze ha az otthonomról van szó, semmi sem drága. De azért mégis a színes műanyag ablak a nyerő számomra. Hiszen ahogy utána néztem, bármilyen színben lehet kapni ma már. Azt is megtudtam, hogy fóliázással készül és a „jobb” cégek adnak rá garanciát, hogy ne halványuljon el és ne kopjon le a színe idő előtt.

Kicsit elméláztam milyen színeket kedvelek

A kék talán hideg szín, de nekem a kedvencem és tudom, hogy vannak olyan árnyalatai, amik meleget sugároznak. Milyen kedves lenne, ha minden ajtóm és ablakom kékre cseréltetném, biztosan feldobná a házam, de még a kertem és az utca hangulatát is. Lehet, hogy a szomszédoknak is megtetszene és ők is követnék a példámat. Nem is lenne rossz! A zöld kicsit uncsi, de az is lehet szép, ha nem a klasszikus régi zöld ablakok színében gondolkodunk. Akkor a falat sárgára festetném a házon és vidám színfoltja lennék a településnek. A lilát is szeretem, de nem tudom, milyen árnyalatait lehet kapni, ha nyílászárókról van szó, ennek még utána kéne néznem. Ha szerelmes lennék, akkor talán piros ablakokat rendelnék meg, hogy a páromat ezzel is magamhoz csalogassam, de nem biztos, hogy megértené, ezért inkább erről lemondanék. Arany és ezüst ablakokat palotákra szoktak rakni és ajtókat is, s bár nekem az én házam palotának tűnik, lehet, hogy nem mindenki értené meg és hivalkodónak tűnne. Vagy ne törődjek mások véleményével? Fontos, hogy én jól érezzem magamat? A szürke sokaknak kicsit unalmas tűnhet, de én azt gondolom, hogy a szürke is lehet izgalmas szín, akár még ajtók és ablakok tekintetében is. Persze itt megint fontos lenne, hogy a ház falát milyenre festetném, de biztosan megtalálnám azt a színt, amely tökéletes harmóniát alkotna ezzel a színnel. A mai minimál dizájn pedig kimondottan az antracit szürke ablakok és ajtók beépítését jelenti. A fehér szín mindig is a tisztaságot és az ártatlanságot tükrözte, sőt ha nagyon ünnepélyes akar lenni az ember, akkor fehérbe öltözik, így a fehér ablakok és ajtók sem elvetendők igazából. A barna a természet színe, ezért ha természet rajongók vagyunk, és azt szeretnénk, hogy házunk is ezt tükrözze, barna nyílászárókat választhatunk.

A színes világ boldogabbá tesz?

Feltétlenül boldogabbá teszi az embert, amikor a világ kiszínesedik, mondjuk a téli szürkeség, egyhangúság után. Kisüt a sárga napocska, zöldbe borul a természet, és ha szerencsénk van, akkor láthatunk virágzó fákat és egyéb tarka virágokat, amitől jobb kedvre derülünk és a hangulatunk teljesen megváltozik. A téli depressziót felváltja a tavasz boldogsága és ez a színeknek is köszönhető. Ezért is szeretném én a házamat színessé varázsolni. S erre a legalkalmasabb, ha az ajtókat és az ablakokat színesre cseréltetem, hiszen ez a legkézenfekvőbb dolog arra, hogy újjá varázsoljam és izgalmassá azt a helyet, ahol a legtöbb időt töltöm. A magyar emberek röghöz kötöttek, ragaszkodnak ahhoz, hogy saját tulajdonukban éljenek, lehetőleg hosszú ideig és igyekeznek ezt olyanná varázsolni, hogy boldogsággal és örömmel teli legyen az itt eltöltött idő. Nincs is ezzel baj, ezért is nem mindegy, hogy milyen is a házuk, hiszen nem ideiglenesen laknak csak benne. Jómagam sem gondolkodom másként. én is erre törekszem, ahogy már említettem, gyerekkorom óta. „Az én váram az én házam” tartja a mondás, Hát ezért legyen is olyan, hogy este alig várjam, hogy meglássam, amikor hazafelé tartok. Hogy szívesen utazzak el bárhová, de amikor már vége az utazásnak, szívrepesve várjam, hogy megpillantsam az ismerős házat, hogy az ablakai hívogatóan kacsintsanak rám, s én türelmetlenül várjam, hogy kinyithassam az ajtóm és beléphessek rajta, a magam teremtette kis világomba. S bizony ehhez szükség van a szép ajtókra és ablakokra, amik kívülről is sugározzák azt, hogy aki itt lakik, boldog ember és elégedett az életével. Biztos vagyok benne, hogy egy jól kiválasztott színes műanyag ablakkal sokat tehetek azért, hogy ez így legyen és persze az ajtókkal szintén. Igaza volt Kosztolányi Dezsőnek, amikor a színes tintákról írt verset, mert a színek nagyon fontosak az ember életében, tehát így van ez az ablakok és ajtók tekintetében is. S bár én nem írtam verset arról, hogy mennyire szeretnék színes nyílászárókat a házamra, úgy érzem, ha kiválasztom magamnak azt a színt, ami illik az otthonomhoz akkor boldogabbnak érezhetem majd magamat, de az igazi boldogság azért összetett dolog, viszont ha megtalálom a saját színeim, elmondhatom amit a költő is elmondott: „Oly boldog lennék Istenem de boldog, kiszínezném vele az életem”! Kérjen árajánlatot még ma! Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon

Hasonló cikkek