|

Ha lehúzzák a rolót, besötétedik

A köznyelvben főleg régebben, minden olyan árnyékolót rolónak neveztek, bármilyen anyagból is készült, ami rolós elven működött, vagyis valamilyen tengelyről lehetett leereszteni. Azonban az árnyékolástechnika fejlődésével megváltozott a különböző termékek neve is. Hogy mit nevezünk konkrétan árnyékoló rolónak, nos, arra számtalan variáció van ma már. Először is el kell döntenünk, hogy belső vagy külső rolós elvű árnyékolóra lenne szükségünk, s aztán lehet válogatni kedvünkre a repertoárból, persze a lehetőségeinkhez képest.

Külső árnyékolós roló fajták

  • Redőny-külső roló

Az egyik legtökéletesebb sötétítési megoldás. Elsődlegesen sötétítésre használják, de természetesen alternatív funkciókat is betölt. Gondolunk itt arra konkrétan, hogy nyáron hűvösebbé, télen pedig melegebbé teszi a lakást lehúzott állapotban, és persze megszűri a külső zajokat is. Védelmet biztosít a nyílászáró számára is az időjárás viszontagságai ellen és vannak változatai, amik betörés védelemmel ellátottak. Sőt ha szúnyoghálóval kombináltat választunk, még a kellemetlen betolakodókkal szemben is nagy segítség lehet.

  • Tokozott vászonroló

Ez a fajta árnyékoló roló, mely függőleges lefutású és vászon anyagból készült, nagyon egyszerűen oldja meg a nyílászárók, balkonok, erkélyek árnyékolását. Minőségi alapanyagának köszönhetően tartós élettartammal bír. A vászon feszességéről a vászon aljába rejtett súlycső gondoskodik. Működtetése kéz erővel, kurblival történhet vagy motorral is. Alumínium vázzal rendelkezik.

  • Kölyökkaros rolós napellenző

Dekoratív és hasznos kiegészítői a családi házak teraszainak vagy a társasházi lakások erkélyeinek. De szívesen használják vendéglátó ipari és szállodaipari létesítmények kerthelyiségeiben is árnyékolásra.

  • Tokozott rolós napellenző

Ez az árnyékoló roló hasonló elven működik, mint a nyitott szerkezetű kölyökkaros rolós napellenző. A különbség annyi, hogy itt csukott állapotban egy teljesen zárt alumínium tok védi meg a szerkezetet és a vásznat egyaránt az időjárás viszontagságaitól. Előnye még, hogy beleolvad környezetébe. A kölyökkarokba rejtett rugóknak köszönhetően a vászon feszessége itt is garantált.

  • Nyitott szerkezetű vászonroló

Ez is egy kültéri napellenző típus. Függőlegesen működő roló fajta, erkélyek, balkonok alá, vagy tető alá szerelve a legoptimálisabb a használata, mert akkor a szerkezet védve van a csapadéktól és egyéb időjárási behatásoktól. A nálánál kisebb, kecsesebb beltéri rolettához, vászonrolóhoz hasonló a szerkezete. Kézzel is lehet működtetni, de rolós elvének köszönhetően motorizálható is.

  • Külső rolós napháló

Ennek szerkezete megegyezik a kültéri vászonroló szerkezetével, a különbség a két roló között, hogy ez az árnyékoló roló egy kültéri napháló anyaggal van szerelve vászon helyett. Ideális kültéri árnyékoló, mert nem csak védelmet nyújt a túlzott napfény ellen, de a lyukacsos textíliának köszönhetően a fény bejut a helységbe, így biztosított a természetes megvilágítás, valamint az anyagának köszönhetően a szellőzés is megoldott. Nyitott szerkezettel és tokozott változatban is készülhet, és működtetése szintén lehet akár kézi akár motoros.

  • Ejtőkaros vászonroló

Újabban a bukókaros vagy ejtőkaros néven ismert rolót napellenzőnek is nevezzük. Mint a rolók legnagyobb része, különös tekintettel a vászonrolókra. Ez a roló fajta is egy hengerre gyűjti a vásznat. Használható nyílászárók árnyékolására, de remekül teljesít erkélyek, teraszok, balkonok esetében is. Működése ennek a típusnak is roló elven történik, kézzel vagy motorral.

  • Rolós télikert árnyékolók

Napjainkban egyre népszerűbbek a télikertek, így természetesen ezek árnyékolására is érdemes oda figyelni. A rolós télikert árnyékolók arra hivatottak, hogy az erős napsugárzástól védjék meg elsősorban a télikertet, hiszen az üvegfelületek nagyon át tudnak melegedni. Ez természetesen káros a növényekre és az embereknek sem túl kellemes. Működtethetőek kézzel és motorral is, sőt extrákkal is kiegészíthetőek, mint például fényérzékelők felszerelésével. Ebben az esetben a napsütés erejétől függően az árnyékoló automatikusan ki és behúzza az ernyőt.

Belső árnyékolós roló fajták

  • Roletta

Egyszerű és mégis sokoldalúnak és különlegesnek mondható árnyékoló fajta. Jó ideje, több évtizede egyik legkedveltebb belső árnyékoló a roletta néven ismert árnyékolás technikai megoldás. Manapság az anyagok folyamatosan bővülő palettája lehetővé teszi, hogy bármilyen környezetben az otthon dísze lehessen. Az egyszínű anyagok mellett a különböző izgalmas mintákat is megtalálhatjuk a repertoárban. Érdekessége, hogy nem csak nyílászárók árnyékolására, hanem térelválasztónak is szokták alkalmazni. Nagy előnye, hogy olyan helyekre is felszerelhető, ahol a szűk hely miatt hagyományos függöny nem alkalmazható. A roletta gyöngylánccal vagy rugós módon működtethető. Ez utóbbit rugós rolettának nevezzük. Az első esetben a gyöngylánc anyaga természetesen összhangban áll a szerkezet többi részével.

  • Sávroló

Megjelenése és minősége is különleges, ezért népszerű a vásárlók körében. Tervezői nagyot alkottak, amikor a sokoldalúságot ötvözték az egyszerű funkcionalitással. Már az elnevezésben is szerepel a működés nagyszerűsége. Egymás előtt fut két vízszintes sávokban csíkozott textil. A sávokat a fényáteresztő és a sötétítő csíkok változtatása határozza meg. Mozgatásakor egyszerre a fényáteresztést és a sötétítést is megoldhatjuk egy roló szerkezettel. Helyigénye sem nagy, alumínium tokba gyűjthető fel a textil, kézi mozgatása gyöngylánccal történik

  • Bambuszroló

Elsősorban ablakokra vagy ajtókra szokás felszerelni ezt a beltéri árnyékoló rolót, a hagyományos rolókhoz hasonlóan. Rögzítésük és kezelésük egyszerű, súlyuk csekély, de a hangulaton kívül sokat ne várjunk tőle.

  • Római roló

Raffrolóként is ismert a Római roló, mely nem a tengelyre tekeredő szerkezettel rendelkezik. A hagyományostól eltérően függőlegesen mozgatható. Anyaga bármilyen függönyanyagból készülhet.

  • Belső naphálós roló

Lyukacsos szerkezete miatt a belső rolós árnyékolók között egyre népszerűbb a napháló. Az átlátszó textília csökkenti a helyiségbe jutó fénysugarak mennyiségét, ugyanakkor nem akadályozza meg a kilátást. Szerkezetileg lehet nyitott vagy akár tokozott is.

  • Roló tetőtéri ablakra

A tetőtéri ablakok árnyékolása sokszor gondot okoz, hiszen a hagyományos rolók erre a célra nem alkalmasak. Ezért erre a célra egy speciális, rugós feszítésű vászonrolót, rolettát szoktak alkalmazni. A rugós feszítés által a vászonroló anyaga mindig feszes, a tengelyébe előfeszített rugónak köszönhetően. A vászon aljában található súlycsövet az ablakra előre felszerelt horogba akasztjuk, ezért a roló vászna nem tud feltekeredni a tengelyre. Ennek köszönhetően a vászon párhuzamosan követi a nyílászáró vonalát. A tetőtéri ablakok és a bukó ablakok árnyékolására még alkalmasak a tokozott vászonrolók is. Ebben az esetben a roló tokjához két vezető sín van felszerelve, ez vezeti meg a vásznat, sőt ez a sín gondoskodik arról is, hogy a roló mellett fénycsík sem tud behatolni. Nos, a választék a rolók tekintetében is nagyon változatos, nehéz eligazodnunk az árnyékolás technika világában, ezért érdemes szakemberre bíznunk magunkat ebben az esetben is. Akár azt szeretnénk, hogy sötét legyen, ha lehúzzuk azt a bizonyos rolót, akár arra vágyunk, hogy fény öntse el a szobánkat, ha felhúzzuk, mindenképpen érdemes kicsit körülnézni a piacon, akár a kanapénk kényelméből is. Vásárlásra fel! Kérjen árajánlatot még ma! Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon

Hasonló cikkek