Hangulat vagy bosszúság?

Ahogy Ady Endre csodás soraiban írja: „Várunk a csendes félhomályban, Valami csodás balzsamot, Mely elfeledtet mindent, mindent S meggyógyít minden bánatot….” Igen, a félhomálynak van egy romantikus hangulata. Feltéve, ha mi magunk akarunk félhomályba burkolózni, de nem akkor, ha ez az állapot a redőny hibája miatt történik velünk. Mert ha elszakad a gurtni vagy elromlik a redőny automata, akkor bizony már kevésbé tudjuk értékelni ezt a feelinget. S valljuk be őszintén, hogy nem a csodás balzsamot, sokkal inkább a szerelőt várjuk ebben az esetben, aki segít újra világosságot és fényt hozni az életünkbe. S ha majd újra működik rendesen a redőnyünk, no akkor feledünk minden bánatot és gyógyírként hat majd a hangulatunkra a fény ami beárad az ablakon.

Mi is az a redőny automata?

Itt most tényleg nem szabad semmi extra vagy romantikus dologra gondolnunk, mégis egyik legfontosabb eleme a redőny szerkezetének. A kifejezés amúgy tipikusan magyar, máshol nem is használatos, mivel gyakorlatilag téves elnevezés. Valószínűleg arra vezethető vissza, hogy az eszköz automatikusan csévéli fel a gurtnit. A benne található rugós szerkezet a redőny zsinórt vagy gurtnit egy műanyag házba húzza be és ott feltekeri. Így nincs feleslegesen lógó gurtni vagy zsinór ennek használatával, vagyis a felesleges rész mindig a műanyag házon belül, feltekerve marad. Tehát ez az „elmés” szerkezet mind esztétikai, mint balesetvédelmi szempontból fontos szerepet tölt be, emellett a földre lógó heveder tisztításától is megkíméli használóját. A leggyakrabban redőnyeinket gurtni segítségével mozgathatjuk, de előfordul, hogy a szigetelés nagyobb mértékben lefedi az ablak tokját, ilyenkor nem marad elég hely a redőny rögzítéséhez. Ebben az esetben nem javasolt a gurtnis bevezetés választása, erre az esetre kínál lehetőséget a zsinóros redőny automata. Ugyanis a rugós zsinórbevezetőnek köszönhetően akármelyik irányban, ferdén is bevezethetjük a redőnyzsinórt ezzel a megoldással, a számunkra legmegfelelőbb helyre. Fontos tudni, hogy minden redőny automata előkészítve kerül a vásárlóhoz, vagyis a kilógó rugóvéghez vagy hurokhoz csak csatlakoztatni kell a zsinórt vagy hevedert, el kell indítani a csévélést, a többit az automata elvégzi. Ezen szerkezetek javítása kizárólag szakember által lehetséges, mivel balesetveszélyes. Ezért meghibásodás esetén ne próbálkozzunk magunk megjavítani, inkább bízzuk ezt hozzáértő kezekre vagy cseréltessük le, hiszen ennek akár javítása, akár a kicserélése kizárólag akkor biztonságos, ha nem laikusként próbálkozunk vele.

Redőny gurtni csévélő automata cseréje

Ami el tud romlani, az általában el is szokott romlani. Nincs ez másképpen a redőnyök automatáival sem. S persze Murphy törvénye, hogy a legváratlanabb pillanatban történik ez meg, amikor másra sincs éppen elég idő, vagy éppen vendégek jönnek, karácsony előtt, szóval a legrosszabb pillanatban. Persze erre soha nem lehet alkalmas a pillanat. Viszont ha már megtörtént a baj, nincs mit tennünk, meg kell oldanunk a problémát. Mert ugye valószínűleg nem tudunk azonnal szakembert hívni. Mivel a felhúzott redőnyt ilyenkor semmi sem rögzíti, vagyis a redőnypalást visszacsúszik, sokan úgy oldják meg ezt a dolgot, hogy kikötik valamihez a redőny gurtnit, amivel nagy hibát követnek el. Ilyenkor ugyanis óhatatlanul maradandó deformáció keletkezik a gurtnin, és ami még tetőzi a bajt, ha ez az állapot hosszú ideig áll fenn, vagyis huzamosan így van rögzítve a redőny. Mert ilyenkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy nem csak az elromlott gurtni csévélőjét, hanem magát a gurtnit is cserélni kell, ami még többletkiadást is okozhat. Mindezt elkerülendő, vagyis, hogy a gurtni ne csavarodjon, deformálódjon, szélek visszahajlása miatt esetleg használhatatlanná váljon, érdemes szétnézni a lakásban. Mivel lehetne rögzíteni a felhúzott redőnyt, amíg az automata kicserélése meg nem történik. Ha úgy vesszük, akkor nem nehéz alkalmas eszközt találni egy lakásban, amivel a felhúzott redőny rögzítését átmenetileg megoldhatjuk. Ilyen lehet például egy erős csipesz /ha egy nem elég akár kettőt is használhatunk/, vagy egy nagyon vékony szög. Ezzel óvatosan úgy kell átszúrni a gurtnit, hogy a szálak ne sérüljenek meg. Ezekkel az eszközökkel ideiglenesen, de csak ideig-óráig, megoldható a redőny rögzítése, hogy ne csak villanyfény mellett kelljen töltenünk a napot, amíg segítséget tudunk hívni. Bármivel is oldjuk meg az ideiglenes redőnyrögzítést, törekedjünk arra mindenképpen, hogy a teljesen felhúzott redőny gurtnijára, minél magasabbra, lehetőleg a bevezetőgörgő közvetlen közelébe tegyük fel azt. Ugyanis ekkor van a legkisebb súlya az árnyékolónak. Ha még sincs a lakásban a rögzítéshez megfelelő eszköz, esetleg nem találjuk, mert idegesek vagyunk, sietnünk kell, akkor marad végső megoldásként a stabil tárgyhoz való kikötözés. Azonban ezt a megoldást csak végső szükség esetén ajánljuk alkalmazni úgy, hogy a gurtni ne törjön, ne deformálódjon. A „házilagos” szerelést, megoldást nem javasoljuk semmi esetre sem, ugyanis az automata szétszedése súlyos sérüléseket okozhat, a benne lévő laprugó szétugrásával többek között.

A redőny automaták két nagy csoportja

Amennyiben nem elromlik a redőnyünk, hanem most szeretnénk egyet vagy akár többet beszereltetni magunknak, jó, ha tudjuk, hogy két nagy csoportot különböztethetünk meg a csévélők szempontjából

  • Mini gurtnihoz használható
  • Maxi gurtnihoz használható

Mini gurtnihoz használható redőny automata

  • Falon kívüli /külső/ automata– talán ez a típus a legelterjedtebb, burkolata ütésálló, anyaga PVC, mindössze 2 csavarral felhelyezhető a megfelelő helyre, szükség esetén 90 fokkal elfordítható
  • Falba süllyeszthető automata-főleg új épületek készítésekor vagy lakás felújításkor lehet falba süllyeszteni, érdemes kőművessel beépítetni vagy más szakemberrel.
  • Elektromos automata- nincs rá igazán nagy igény ezért kevéssé elterjedt még.

Maxi gurtnihoz használható redőny automata

  • Falba beépíthető automata– tulajdonképpen az összes redőny automata őse, működési elve és kivitele évtizedek óta változatlan. Az összes automata közül az egyetlen, aminek nincs felhúzva a rugója, ezért a gurtni csatlakoztatás előtt fel kell húzni, amit szintén bízzunk megfelelő szakemberre természetesen.
  • Ez az automatatípus egymagában nem szerelhető fel, a felszereléshez szükség van egy úgynevezett fedőlapra is, ehhez kell egy csavar segítségével rögzíteni a szerkezetet.
  • Falon kívüli automata – kialakítása és működése megegyezik a mini gurtnihoz való automatáéval, eltérés mindössze a méretükben van, ez lényegesen nagyobb.

Természetesen, mint mindent, ezt a tartozékot is lehet különféle színben kérni, ami harmonizál a nyílászáró és a redőny színével, tehát nem csak fehér, de szürke, barna és egyéb színekben is elérhető, sőt a formája is változik, már designos kivitelezésben is elérhető, amennyiben erre van igényünk. S ha megfelelően működik a redőnyünk és akkor lesz félhomály, csak amikor mi azt szeretnénk elérni, hogy az legyen, akkor boldogan olvashatjuk a fényben Ady csodás sorait is, melyek remélhetőleg „meggyógyítanak majd minden bajt és minden bánatot”. Kérjen árajánlatot még ma! Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon  

Hasonló cikkek