Ilyenkor karácsony tájékán mindenkit magával ragad az ünnepi hangulat!

Kinek a Jézuska, kinek az Angyalkák, kinek pedig a Mikulás hozza el a várva várt ajándékokat, főleg ami a gyerekeket illeti.

Persze mi felnőttek is szeretünk egy picit ilyenkor hinni abban, hogy valami jó történik velünk ezekben a napokban. Hogy ha nem is látjuk meg ki, de valaki belop egy kis örömet az életünkbe. Nem biztos, hogy ajándék formájában, hiszen ahogy mondják ez a szeretet ünnepe. Vannak országok ahol a kéményen érkezik a Mikulás és reggelre teljesülnek a kívánságaink. Nálunk gyerekkoromban az volt a szokás, hogy este kipucoltuk a cipőnket, ki is fényesítettük és kikészítettük az ablakpárkányra. Reggel aztán szívdobogva vártuk, hogy van-e benne ajándék? Soha olyan fényesek nem voltak a kis csizmák és cipők mint azon az estén amikor ott sorakoztak a párkányon szépen, sorban. Volt amikor tele voltak reggel finomságokkal, édességekkel, de akadt olyan év is, amikor csak dió, alma meg narancs volt bennük. No nem azért mert az öreg Mikulás az egészséges táplálkozás híve volt, hanem mert nem jutott annyi pénz amiből másra is tellett volna. Mégis nagyon örültünk neki és apám ilyenkor mindig komoly arccal közölte, biztosan nem pucoltátok ki rendesen azokat a cipőket. Mi azonban nem bántuk, még a virgácsnak is tudtunk örülni.

A műanyag párkány alkalmas az ajándék fogadására?

Akkor fából voltak a párkányok és bizony lepattogzott róluk a festék, szú is rágta, korhadozott is néhol, de letakartuk fényes papírral, hogy ne lássa a kedves ajándékosztó.

Viszont most remek műanyag párkány díszeleg minden helyiségünkben, nem csak elbírja a cipőket, de ha tele vannak ajándékkal tömve, akkor sem jelent különösebb problémát a nagyobb megterhelés! Miért is jelentene? Ráadásul a műanyag párkány előnye, hogy nemcsak tartós de mutatós is, csak le kell törölni egy nedves ruhával és máris csillog-villog. Akár színes is lehet, ha az ablakunk színes és a lakás hangulatához jobban illik egy színes párkány. Mi is nem régen cseréltük le az összes párkányt a házban. Pedig akkor még nem is gondoltunk arra, hogy 5 pár cipő fog majd sorakozni rajta. A legkisebb még icipici, de ajándékot az ő gazdája is vár már.

Régi a ház, folyamatosan kell felújítani, most jött el annak az ideje, hogy az ablakpárkányokat is újra cseréltessük. A régiek fából voltak, de most azt javasolta szakember nekünk, hogy legyenek inkább műanyag párkányok mindenütt. Hiszen az ablakok is műanyagból vannak már, ideje újítani ezen a téren is! Persze egyenlőre a beltéri könyöklőkről van szó, most azt alakítjuk, szépítjük, mert egyre nagyobb a család.

Csak műanyag ablakhoz jó a műanyag párkány?

Természetesen a műanyag párkányt kizárólag műanyag ablakhoz javasolják. Hogy miért? Nagyon egyszerű oknál fogva, mert úgy anyagukban mint megjelenésükben, csak ezekhez a nyílászárókhoz igazodnak. Nem szabad ettől eltérni, hiszen léteznek gyengébb minőségű műanyag könyöklők, amiket esetleg fel lehetne tenni, de nem szabad a színvonalból engedni A legnagyobb elégedettséget az erősített kamrás, környezetbarát párkányokkal tudjuk elérni, amennyiben az anyagát tekintve a műanyag mellett döntünk.

A beltéri, műanyag fóliás párkányokat azonban érdemes kizárólag beltéri párkányként használni, mivel ezek felületükből és anyagukból kifolyólag nem alkalmasak kültéri használatra.

De nem csak a Mikulás pakolhat rá!

műanyag párkányban halloween dekoráció

Bár nagyon jó dekoráció is lehet egy jól kiválasztott műanyag ablakpárkány és a Mikulásnak is egy biztos pont az ajándék lerakása szempontjából, de azért funkciós előnyei is vannak, nem csak esztétikai szempontból fontos részei az otthonunknak.

Hogy mik is ezek? Talán nézzük meg közelebbről, vegyük górcső alá mindegyiket.

Ahogyan már említettük is, az ablaknak vannak belső és külső párkányai és mindkettőnek más és más a feladata, érdemes ezeket szem előtt tartani beépítésük előtt.

A belső párkányok, amiket szokás könyöklőnek is nevezni, természetesen az épület belsejében helyezkednek el. Ezek közvetlenül az ablak előtti vízszintes falrészt borítják be. Ezáltal megkönnyítjük azt a feladatot, hogy ezen felületet tisztán tudjuk tartani, takarítani. Sérülékenységük is ezáltal elenyésző. Gondolunk itt arra, hogy egy-egy szellőztetés alkalmával ha nyitva marad az ablak és hirtelen eső, vihar kerekedik, a beáramló víz nem folyik közvetlenül a falra. Hanem a párkány felfogja, főleg ha műanyagból van, nem jelent nagy problémát, nem okoz nagy kárt.

Könyöklőnek pedig azért nevezzük, mert ha nézelődni akarunk kifelé, rá tudunk könnyedén támaszkodni, így sokkal kényelmesebbé válik ez a tevékenység, ebből is nyerte ezt az elnevezést. Bármivel díszíthetjük, bármit pakolhatunk rá és persze nem zárjuk el a Mikulástól sem az ünnepek alatt!

A műanyag párkányok akár belső akár külső használatra készülnek, nagyon népszerűek. Anyaguk PVC, nagyon szívesen használja ma már mindenki ezeket az ablak kiegészítő elemeket. Hiszen tökéletesen képesek igazodni az otthon stílusához azáltal, hogy különféle fóliával bevont változatokban is kaphatóak. Ezzel akár márvány vagy fa hatás is elérhető, ha arra van szükség.

Külső párkány

Természetesen léteznek külső párkányok is, ahogyan ezt már említettük. Ezeknek viszont már fontosabb feladatai is vannak az esztétikai funkcióknál, vagy annál, hogy “rápakol” a Mikulás, egyszerűbb takarítani mint a fából készült társaikat.

Itt a fő és elsődleges feladat az, hogy a csapadékvíz el legyen vezetve megfelelően az ablaktól és természetesen a faltól is ezáltal. Illetve a külső párkány olyan védelmet is biztosít, ami a külső szigetelés szempontjából elengedhetetlen, főleg a kisebb mechanikai behatások szempontjából

Nagyon praktikus megoldás a műanyagból készült külső párkány, amelynek a szerkezete kamrás  vagy extrudált, ezáltal még fokozottabb védelmet biztosít.

Miért tökéletes választás a párkány ha műanyagból készül? 

Elsősorban is nem drága, ami az egyik legfontosabb tényező.

Remek tulajdonságokkal rendelkezik, tehát érdemes mindenképpen műanyag ablakpárkányban gondolkodnunk, mert megéri! Hogy ez tökéletes választás-e?

Ezt így előre nem dönthetjük el, de a “puding próbája az evés”, ki kell próbálni és szerintem nem fogunk csalódni.

Egyben egészen biztosak lehetünk amikor úgy döntünk, hogy műanyagból készült könyöklőt vagy párkányt építtetünk be, hogy megfelelnek majd az elvárásainknak, minden tekintetben. Válasszunk olyan gyártót, forgalmazót amelyik rendelkezik megfelelő referenciákkal, múlttal és szakértelemmel és természetesen a munkájáért is garanciát vállal nem csak a termékért.

S ha készen lesznek a biztonságos és szemet gyönyörködtető párkányaink, nyugodtan készíthetjük a tiszta cipőket, fel is sorakoztathatjuk az új párkányon, a Mikulás is észre fogja venni, s mindenki részesül majd a megfelelő ajándékban, ami megilleti, kinek mi jár így ünnepek tájékán.

műanyag párkányban várják a gyerekek a mikulást

Nekünk már az is ajándék volt, hogy mindenütt új párkány került az ablakok elé!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon!