Vannak a lakásunknak, az otthonunknak olyan részletei, amelyekről sajnos hajlamosak vagyunk elfelejtkezni néha. Nem használjuk ki ezeket a sokszor jelentéktelen zugnak tűnő helyeket, ilyenek az ablakpárkányok is. Akadnak olyanok, akiknek egészen nagyméretű párkányai vannak, és mégsem jut eszükbe, hogy mennyi mindenre lehetne használni ezeket a könyöklőket. Most nem szeretnék kitérni a párkányok anyagára vagy színére, hiszen azzal már egy korábbi írásban foglalkoztunk, inkább néhány dekorációs tanácsot szeretnék megosztani az olvasókkal.

Olvasósarok

Mai rohanó világunkban, amikor az emberek az olvasást is számítógéppel és E-bookkal oldják meg, igazán jó ötletnek tűnik a párkány olvasózuggá való alakítása. Persze ehhez azért egy megfelelő széles párkányra is szükség van, ahová „bekucolhatjuk” magunkat egy-egy jó könyvvel, párnákkal téve kényelmessé a helyet és nappal természetes világítás segít az olvasásban, este pedig egy lámpa világíthatja meg az éppen kedvenc olvasmányunkat. A jó hangulathoz egy csokor friss virággal és egy pohár minőségi borral is hozzájárulhatunk.

Kiskert

A városi ember nagyon meg tudja becsülni a zöldet, a növényeket a környezetében s ezért is van az, hogy a legtöbben a párkányt ilyen célra használják, vagyis virágokat és különféle növényeket tesznek az ablakba. Erre a legalkalmasabb természetesen egy megfelelő ablakpárkány, hiszen így a növények fényigénye is kellően ki van elégítve. Ráadásul a lakásnak kedves, mutatós dísze lesz így a könyöklő, amit nem csak a benne élők tudnak megcsodálni, hanem az utcáról is lehet bennük gyönyörködni. Házak esetében lehetőség van nem csak a belső párkány, de a külső párkány virágokkal való díszítésére, ami szintén egyedivé és mutatósabbá teszi a lakóházat. A cserepek, ládák és virágok mellett még más dekorációkkal is díszíthetjük kiskertünket ha már nagyobb nincs.

Művészi dekoráció

ablakpárkány

Ha nem tudunk, vagy nem akarunk növényekkel foglalkozni, mert ugye azokhoz is rengeteg időre van szükség, az ápolásuk, gondozásuk, öntözésük tetemes időt igényel, akkor már dekorációs elemeket is felhasználhatunk a lakásunk stílusának megfelelően. Lehet képeket festeni a párkányra, ami kedves, mutatós dísze lehet a szobának vagy bármelyik helyiségnek. De használhatjuk dísztárgyak, könyvek vagy egyéb dekorációs elemek tárolására is a könyöklőt. Ezzel tulajdonképpen akár egy művészi sarkot hozhatunk létre, különösen a rusztikus stílusú lakásokban lehet ez jó megoldás.

Ülőhely

Ha a párkány nem elég széles arra, hogy rá pakoljunk vagy feltelepedjünk rá, akkor is kihasználhatjuk ülőhelynek, olyan formában, hogy elé teszünk egy ülőkét, pár apróbb dolog el is fér rajta, így akár vendégek fogadására, leültetésére is alkalmas lehet. Vagy akár várakozás közben mi magunk ücsöröghetünk ezen a helyen és közben nézelődhetünk is ki az ablakon.

Romantikázás

Egy kis fantáziával és néhány segédeszköz segítségével romantikus estét varázsolhatunk magunknak, akár egyedül vagyunk akár kettesben szeretnénk romantikázni. Elég csak néhány gyertya és egy szál rózsa egy vázába, kintről beszűrődő éjszakai fények és máris kellemesebbé tudjuk varázsolni az estét. Főleg emeletes házban lakók számára ajánlott ez, ahonnan szép kilátás nyílhat a városra vagy éppen a Duna partra. De a vidéki élet is romantikussá tehető ezzel, ha közben a csillagokat nézegetjük kikönyökölve vagy éppen a tücsök ciripelését hallgatjuk együtt a kedvesünkkel.

Mini állatkert

ablakpárkány

Ha már kiskertet varázsolhatunk az ablakpárkányunkra, akkor bizony mini állatkertnek is nagyon megfelelhet. Szeretnek a cicák ilyen helyen időzni, főleg ha az párkány alatt még a fűtőtest is ott van. De tehetjük akváriumban az aranyhalainkat is ide vagy a madarunkat kalitkájával együtt, esetleg a hörcsögünk búvóhelye is lehet. Persze minden esetben vigyázzunk arra, hogy ne legyen nyitva az ablak, mert akkor búcsút inthetünk a kis jószágainknak.

Ezért ha a macskánk kedvenc helye a könyöklő, akkor szereljünk fel az ablakra macskahálót a biztonság kedvéért és ne felejtsük el megnézni, hogy a papagájunk kalitkája be van-e csukva rendesen?

Tároló

Természetesen, ha nem szeretnénk olvasó sarkot, ülőhelyet, kiskertet vagy mini állatkertet létrehozni a párkányunkon, művészi hajlamaink sincsenek és a rusztikus stílus sem fér bele a környezetünkbe, akkor sincs minden veszve! Hiszen a belső könyöklő akármelyik helyiségben is található, tárolásra is alkalmas. A konyhában például olyan konyhai eszközöket, felszereléseket is tárolhatunk rajta, ami nem árt, ha a kezünk ügyében van és még a helyiség díszévé is válhat. Akár kisebb lakásról akár nagyobbról is van szó. Hiszen a hely kihasználás fontos egy lakásban és ehhez segíthet hozzá bennünket egy párkány. Pláne a régi házakban, lakásokban van ennek nagy jelentősége, ahol a falak sokszor 60 cm-esek akár, így aztán a párkányok is szélesek és kényelmes megoldást nyújtanak tárolásra, a helyiség, sőt az egész lakás szerves részeivé válhatnak, ha elég ügyesen használjuk ki ezeket a plusz tereket. Kellő fantáziával és egy kis odafigyeléssel az ablakpárkány nagyon előtérbe kerülhet sok szempontból. Többféle funkciót is betölthet és az otthonunk stílusát is kellően tudjuk változtatni a használatával. Ki gondolná, hogy a könyöklők nem csak arra valók, hogy kikönyököljünk rajtuk, hanem sok egyéb funkciót is képesek betölteni az életünkben.

Gyerekek a párkányon

ablakpárkány

Tudvalévő, hogy a gyermekek fantáziája sokkal gazdagabb, mint a felnőtteké, ezért ők játéktérnek is tudják használni a párkányt, legózni lehet rajta vagy babákkal játszani, futhat a kisvasút is körbe egy méretes párkányon, persze az ablak biztonságára ilyenkor is nagyon oda kell figyelnünk.

Sőt az elfoglalt kismamáknak is jó szolgálatot tehet egy elég széles párkány, ahová a csecsemőt Mózes-kosárba ki lehet tenni, a levegő jön rá az ablakból, de mégis szem előtt van, és bentről élvezheti a friss levegőt.

Szóval sorolhatnánk még, hogy mi mindent lehet csinálni egy jó párkányon, például ahogy a szomszéd néni mondta; „Madáretetőnek használom télen és nyáron, sőt ősszel és tavasszal is, és amikor ott szorgoskodnak, esznek-, isznak a madárkák, nem érzem magamat annyira egyedül és azzal, hogy enni adok nekik. Remélem, segítem is őket”.  Vagyis a magány oldására is képes egy párkány, nem is gondolunk bele ezekbe a dolgokba, amikor új házat építünk vagy lakást veszünk.

Ezért arra bíztatok mindenkit, hogy a jövőben figyeljen oda az ablakpárkányaira és használja ki azokat bátran a lehetőségeihez képest.

Apróságokban rejlenek az igazán fontos dolgok, legalábbis egy mondás így tartja. Tehát ha azt gondoltuk eddig, hogy egy párkány kiválasztása vagy kihasználása apróság, akkor biztosak lehetünk benne, főleg ezek után, hogy nagyon fontos részéről, eleméről van szó az otthonunknak.

ablakpárkány

Csakis rajtunk múlik, hogy mennyire tudjuk ezt felismerni és egy ablakpárkánnyal még komfortosabbá tenni életterünket, azt a helyet ahol élünk, ahol mindennek jelentősége van, és minden arról szól, hogy milyenek is vagyunk tulajdonképpen.

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon!