Az ablakpárkány  a lakásunknak, az otthonunknak olyan része, amelyekről sajnos hajlamosak vagyunk elfelejtkezni néha. Nem használjuk ki sokszor. Ilyenek főleg a belső ablakpárkányok Akadnak olyan lakások, ahol  egészen nagyméretűek az ablakpárkányok. Ez a műanyag ablakpárkányok esetén igen hasznos lehet.

Az ablakpárkány funkciói

Vannak olyanok akiknek mégsem jut eszükbe, hogy mennyi mindenre lehetne használni ezeket az ablakpárkányokat. Most nem szeretnék kitérni az ablakpárkányok anyagára vagy színére, hiszen azzal már egy korábbi írásban foglalkoztunk. Szeretnék néhány dekorációs tanácsot szeretnék megosztani az olvasókkal.

Olvasósarok

Ma rohanó világunkban, az emberek az olvasást is számítógéppel és E-bookkal oldják meg. Igazán jó ötletnek tűnik a ablakpárkány olvasózuggá való alakítása. Persze ehhez azért egy megfelelő széles párkányra is szükség van.

Ide aztán „bekucolhatjuk” magunkat egy-egy jó könyvvel, párnákkal téve kényelmessé a helyet. Persze  nappal a természetes világítás segít az olvasásban. Este pedig egy lámpa világíthatja meg az éppen kedvenc olvasmányunkat.

A jó hangulathoz egy csokor friss virággal és egy pohár minőségi borral is hozzájárulhatunk.

Ki gondolná, hogy egy ablakpárkány mi mindenre jó igaz?

Kiskert

A városi ember nagyon meg tudja becsülni a zöldet, a növényeket a környezetében.  Ezért is van az, hogy a legtöbben az ablakpárkányt ilyen célra használják. Vagyis virágokat és különféle növényeket tesznek az ablakba.

Erre a legalkalmasabb természetesen egy megfelelő belső ablakpárkány. Hiszen így a növények fényigénye is kellően ki van elégítve. Ráadásul a lakásnak kedves, mutatós dísze lesz így a könyöklő.

Ezt pedig nem csak a benne élők tudják megcsodálni. Hanem az utcáról is lehet bennük gyönyörködni. Házak esetében lehetőség van nem csak a belső párkány, de a külső párkány virágokkal való díszítésére is.

Ami szintén egyedivé és mutatósabbá teszi a lakóházat. A cserepek, ládák és virágok mellett még más dekorációkkal is díszíthetjük kiskertünket ha már nagyobb nincs. 

Művészi dekoráció

ablakpárkány

Ha nem tudunk, vagy nem akarunk növényekkel foglalkozni. Mert ugye azokhoz is rengeteg időre van szükség. Az ápolásuk, gondozásuk, öntözésük tetemes időt igényel, akkor más dekorációs elemeket is felhasználhatunk.

Egy a fontos, hogy  a lakásunk stílusának megfelelő legyen.. Lehet képeket festeni az ablakpárkányra. Ami kedves, mutatós dísze lehet a szobának vagy bármelyik helyiségnek

De használhatjuk dísztárgyak, könyvek vagy egyéb dekorációs elemek tárolására is a könyöklőt. Ezzel tulajdonképpen akár egy művészi sarkot hozhatunk létre, különösen a rusztikus stílusú lakásokban lehet ez jó megoldás.

Ülőhely

Ha az ablakpárkány nem elég széles arra, hogy rá pakoljunk vagy feltelepedjünk rá. Akkor is kihasználhatjuk ülőhelynek. Olyan formában, hogy elé teszünk egy ülőkét. Pár apróbb dolog el is fér rajta.

Így akár vendégek fogadására, leültetésére is alkalmas lehet. Vagy akár várakozás közben mi magunk ücsöröghetünk ezen a helyen.  Közben pedig nézelődhetünk is ki az ablakon.

Romantikázás

Egy kis fantáziával és néhány segédeszköz segítségével romantikus estét varázsolhatunk magunknak. Akár egyedül vagyunk, akár kettesben szeretnénk romantikázni.

Elég csak néhány gyertya és egy szál rózsa egy vázába, Kintről beszűrődő éjszakai fények és máris kellemesebbé tudjuk varázsolni az estét. Főleg emeletes házban lakók számára ajánlott ez.

Ahonnan szép kilátás nyílhat a városra vagy éppen a Duna partra. De a vidéki élet is romantikussá tehető ezzel. Ha közben a csillagokat nézegetjük kikönyökölve. Vagy éppen a tücsök ciripelését hallgatjuk együtt a kedvesünkkel.

Mini állatkert

ablakpárkány

Ha már kiskertet varázsolhatunk az ablakpárkányunkra, akkor bizony mini állatkertnek is nagyon megfelelhet. Szeretnek a cicák ilyen helyen időzni. Főleg ha az párkány alatt még a fűtőtest is ott van.

De tehetjük akváriumban az aranyhalainkat is az ablakpárkányra, vagy a madarunkat kalitkájával együtt. Persze minden esetben vigyázzunk arra, hogy ne legyen nyitva az ablak. Mert akkor búcsút inthetünk a kis jószágainknak.

Ezért ha a macskánk kedvenc helye a könyöklő, akkor szereljünk fel az ablakra macskahálót a biztonság kedvéért. Persze ne felejtsük el megnézni, hogy a papagájunk kalitkája be van-e csukva rendesen?

Tároló

Természetesen, ha nem szeretnénk olvasó sarkot, ülőhelyet, kiskertet vagy mini állatkertet létrehozni a párkányunkon. Ha művészi hajlamaink sincsenek. Sőt a rusztikus stílus sem fér bele a környezetünkbe. Akkor sincs minden veszve!

Hiszen a belső ablakpárkány akármelyik helyiségben is található, tárolásra is alkalmas. A konyhában például olyan konyhai eszközöket, felszereléseket is tárolhatunk rajta.

Ami nem árt, ha a kezünk ügyében van és még a helyiség díszévé is válhat.

Akár kisebb lakásról akár nagyobbról is van szó a tárolás nem elhanyagolandó.. Hiszen a hely kihasználás fontos egy lakásban.  Ehhez segíthet hozzá bennünket egy jó műanyag ablakpárkány .

Pláne a régi házakban, lakásokban van ennek nagy jelentősége, ahol a falak sokszor 60 cm-esek .akár, így aztán .  Kényelmes megoldást nyújtanak tárolásra, a helyiség, sőt az egész lakás szerves részeivé válhatnak.

Fontos, hogy ügyesen használjuk ki ezeket a plusz tereket. Kellő fantáziával és egy kis odafigyeléssel az ablakpárkány nagyon előtérbe kerülhet sok szempontból.

Többféle funkciót is betölthet és az otthonunk stílusát is kellően tudjuk változtatni a használatával. Ki gondolná, hogy a könyöklők nem csak arra valók, hogy kikönyököljünk rajtuk, hanem sok egyéb funkciót is képesek betölteni az életünkben.

Gyerekek a párkányon 

ablakpárkány

Tudvalévő, hogy a gyermekek fantáziája sokkal gazdagabb, mint a felnőtteké. Ezért ők játéktérnek is tudják használni a párkányt. Legózni lehet rajta vagy babákkal játszani. Futhat a kisvasút is körbe egy méretes párkányon. Persze az ablak biztonságára ilyenkor is nagyon oda kell figyelnünk.

Sőt az elfoglalt kismamáknak is jó szolgálatot tehet egy elég széles párkány, ahová a csecsemőt Mózes-kosárba ki lehet tenni. A levegő jön rá az ablakból, de mégis szem előtt van.  Bentről élvezheti a friss levegőt

Szóval sorolhatnánk még, hogy mi mindent lehet csinálni egy jó párkányon. Például ahogy a szomszéd néni mondta; „Madáretetőnek használom télen és nyáron, sőt ősszel és tavasszal is.  Amikor ott szorgoskodnak, esznek-, isznak a madárkák, nem érzem magamat annyira egyedül.

Ja és persze azzal, hogy enni adok nekik, remélem, segítem is őket”.  Vagyis a magány oldására is képes egy párkány. Nem is gondolunk bele ezekbe a dolgokba, amikor új házat építünk vagy lakást veszünk.

Ezért arra bíztatók mindenkit, hogy a jövőben figyeljen oda az ablakpárkányaira. Használja ki azokat bátran a lehetőségeihez képest.

Apróságokban rejlenek az igazán fontos dolgok, legalábbis egy mondás így tartja. Tehát ha azt gondoltuk eddig, hogy egy párkány kiválasztása vagy kihasználása apróság tévedtünk. Biztosak lehetünk benne, főleg ezek után, hogy nagyon fontos részéről, eleméről van szó az otthonunknak.

ablakpárkány

Csakis rajtunk múlik, hogy mennyire tudjuk ezt felismerni .Hiszen egy jó ablakpárkánnyal még komfortosabbá tehetjük életterünket. Azt a helyet ahol élünk, ahol mindennek jelentősége van. Ez pedig arról szól, hogy milyenek is vagyunk tulajdonképpen.

Kérjen ajánlatot még ma!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot, vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon.