Merjünk nagyot álmodni – szól a mondás, ami igaz otthonunk, ingatlanunk esetén is. A legtöbbünk egy adott keretből tud gondolkodni, és ehhez igazítva valósítja meg az ízlésének megfelelő elképzeléseit.

A nyílászárók például az egyik legmeghatározóbb elemei az ingatlannak, elhelyezésük, méretük és minőségük döntően befolyásolja, mennyire érezzük jól magunkat az adott helyiségben, milyenek a fény- és hőviszonyok.

Egy felújítás esetén az ablakok méretei nagyjából adottak. Tudunk ugyan változtatni a meglévő méreten – például kibontani a falat, ha nagyobbat szeretnénk – de a legtöbb esetben egyszerűbb, ha maradunk a meglévőeknél.

Más a helyzet akkor, ha most tervezzük meg ablakaink elhelyezkedését és méretét.

Hogyan válasszunk a műanyag ablak méretek közül?

Korábban több cikkünk szólt már arról, miért preferáljuk a műanyag ablakokat más anyagból készült társaikhoz képest, ezért most kimondottan a PVC alapú nyílászárókról fogunk szót ejteni, segítve abban, hogy mindenki megtalálja a számára tökéletes műanyag ablak méreteket.

Főként az építkezéseknél, új építésnél érdemes figyelembe venni azokat a szempontokat, melyek alapján a tervező által elénk tett rajz is életre kell, kicsit élethűbben rálátunk a számokra, vonalakra.

Elsőként arra kell gondolnunk, hogy a nyílászárók hogyan jelennek majd meg a külső, homlokzati részen, és belül, a lakótérben? Mindkét esetben harmonikus összkép a célunk, ezért jó, ha előre látjuk mi fogad minket a fal jobb és bal oldalán. A belső tér elrendezéséhez is kulcsfontosságú látnunk hova mekkora ablak kerül, hiszen befolyásolni fogja a későbbi bútorozást.

Egy konyha esetében például kötött a sorrend, ahogy az egyes elemek elhelyezkednek, ahogy területük is, az ablakoknak pedig ezekhez kell igazodniuk. Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor a tűzhely fölé belóg az ablak, mert rosszul lett megtervezve, kiszámítva a mérete.

Melyik helyiségnek milyen funkciót szánunk? Hol tartózkodunk nap közben sokat? Hol fontos, hogy főként természetes fényből szűrődjön be sok és milyen pótvilágításokat szeretnénk alkalmazni?

A parapetek (párkánymagasság), valamint az ablakok méretét úgy is érdemes végiggondolnunk, hogy a bútorozással „ne vesszen össze”. Tehát ha a parapet magassága 90 cm, fölötte következik az ablak, akkor egy íróasztalt a falhoz tolva harmonikus és funkcióban is megfelelő összképet kapunk. Míg ha az ablak alacsonyabbra nyúlik, fura hatást kelt az elé tolt íróasztal.

Végül, de nem utolsó sorban az előírásoknak való megfelelés az, ami kötött keretet ad, ha a különböző műanyag ablak méretek között válogatunk.

Például a szomszédra néző ablakra vonatkozó előírások nem csak az elhelyezési magasságot – 1,8 méter – hanem méretét is megszabják 60X60 cm-ben. Ettől eltérni csak szabadon álló előírások esetén és telekhatártól 3 méterre lehet, ebben az esetben akkora ablakot helyezhetünk el, amekkorát csak szeretnénk.

A másik az az üdvözölt irány, hogy minél környezettudatosabban építkezzünk, éljünk.

Ezt elősegítendő 2018-ban szigorodott az ingatlanok hőszigetelésére vonatkozó előírás, ami kevesebb hőátbocsátást enged meg a különböző felületeken.

Hogy betartsuk az előírásokat, a megfelelő mérethez megfelelő profilt kell választanunk. A minimálisan 0,5 m2 területű ablakokat kell figyelembe venni a szabályozás alapján, ami elvárás 2021. január 1-től még tovább szigorodik majd.

Természetesen a hőátbocsátást számtalan egyéb tényező befolyásolja a műanyag ablak méreteken kívül, jó ha tudunk azonban róla, hogy változás jön a közeljövőben.

Standardól egyedire váltás. Hogyan lehetséges?

Aki most áll ablakcsere előtt és nem biztos benne, hogy szabvány ablakméret van-e ingatlanában, egy gyors méréssel ellenőrizheti azt.

Ilyen esetekben faltól falig mérünk, a tok két széléig. A mért adatokat a következő sorrendben adjuk meg (ez akkor is jól jöhet, ha mi szeretnénk értelmezni a kapott paramétereket): a szélesség az első, a magasság a második adat. A harmadik, amit meg szoktak adni a profilvastagság, ami ezután következik. Fontos szempont, hogy a választott légkamráink számának megfelelő vastagságú profilt, beépítési mélységet válasszunk.

Több szárnyú ablak esetén mérjük meg a szárnyakat, ha ezek egymás alatt vagy felett helyezkednek el, akkor elég, ha az alsót mérjük, majd kivonjuk a teljes magasságból.

A standardokról számtalan helyen találunk információt, de építészünket is megkérdezhetjük, meglévő nyílászárónk eszerint készült-e.

Segítségképpen vannak olyan ingatlan típusok, amelyek előre megadott szabványokkal készültek el, ami a műanyag ablak méretekben is megmutatkozik. Ilyenek a panellakások vagy a sokak által jól ismert Kádár kocka.

Még egyedi ablakoknál is előfordulhat azonban, hogy utólag változtatni szeretnénk a méreten, ami természetesen nem lehetetlen, mégis igyekeznénk lebeszélni róla, aki ezt fontolgatja.

Hogy néz ki a folyamat, ha például egy főfalban szeretnénk a meglévő nyílászárónkat új méretűre cserélni?

Szükségünk lesz egy statikusra, aki a födém alátámasztásával biztosítja a ház stabilitását. Az áthidaló is ezt a célt szolgálja, amelynek ezután kibontjuk a helyét, majd helyettesítjük acél, esetleg vasbeton vagy fa áthidalóval.

Amikor terhelhetővé vált az áthidaló, kibontjuk az ablak helyét – vagy megnöveljük az ablaknyílás méretét. Ezután eltávolítjuk a födém alátámasztását és beépítjük az ablakot.

Címszavakban így néz ki az, ha olyan helyre szeretnénk ablakot, ahol korábban nem volt, vagy a méretét szeretnénk változtatni a meglévőnek.

Számtalan egyéb funkció mellett a toktoldó is alkalmas korrigálni a műanyag ablak méreteken, ha a nyílás nem változtatható, de a nyílásnak megfelelő ablakméretet máshogy nem tudjuk kivitelezni. Ilyenkor a megfelelő méretű toktoldó felhelyezésével lehet kipótolni a hiányzó részt. A toktoldó azokban az esetekben ideális ablakméret korrigálására, ha kisebb ablakot szeretnénk nagyobb nyílásban elhelyezni.

Ahogy az építkezés egészében, az ablak méretek kiválasztásánál is az előrelátás, átgondolt tervezés a kifizetődőbb, nem beszélve arról, hogy kevesebb munkával és is jár.

Egy új ingatlan tervezésénél, felújításánál minden esetben üljünk le a megbízott építészünkkel – akit a referenciái ismeretében választottunk – és vele egyetértésben próbáljunk módosítani.

Ő tud felvilágosítást adni például olyan kérdésekben is, mint a minimális ablakméretek, melyeket az OTÉK, az Országos Településrendezési és Építési Követelmények szabályoz. De az ő felelőssége az is, hogy felhívja a figyelmünket az elképzeléseink előnyeire és hátrányaira, amilyen például a hőszigetelés.

Noha a technológia folyamatosan fejlődik, még a többrétegű üvegezés, extra szigetelés mellett is a legtöbb nyílászáró felületével fordított arányban csökken a hőszigetelőképesség. Léteznek azonban már olyan, elsősorban passzív házaknál használt megoldások, amelyek ezt kiküszöbölik, így nem kell kompromisszumot kötnünk a hatalmas ablakok és energiahatékonyság között, ha éppen mindkettő a vágyunk.

Számtalan választási szempont létezik, a környezetünk sajátosságaitól az állandó szélirányig, a meglévő épület stílusáig. Hiszen egy régies parasztházban, ahol a kis ablakok helyett jó megoldásnak tűnhet nagyobb méretű nyílászárókat építeni, nem lesz harmonikus az összhatás.

Természetesen itt is a mi ízlésünk, elképzelésünk a döntő, mégis jobban járunk, ha kikérjük szakember véleményét, és igyekszünk közelíteni a szempontjainkat egymáshoz. Így garantáltan hosszú távon bosszúság nélkül fogjuk élvezni a végeredményt.

Kérjen árajánlatot még ma!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a facebook oldalunkon