Az árnyékoló ami nem engedi be a napfényt

Az árnyékolóra szükségünk van a mindennapjainkban ez biztos. Bármennyire is szeretjük a napsugarakat, az árnyékoló roló minden ablakra kell! Van, amikor védekeznünk kell a napfény ellen. Ilyenkor jó szolgálatot tesz az árnyékoló teraszra felszerelt bármely változata. Mondjuk egy pergola árnyékoló például.

Miért van szükségünk az árnyékolóra?

Erre a legevidensebb válasz; a betűző nap fényének és hőjének visszaszorítása miatt. Persze a két dolog ellen különbözőképpen tudunk védekezni. Az egyszerűbb mód, amikor csak a fény ellen akarunk védelmet biztosítani, amit legegyszerűbben egy sötétítőfüggönnyel is elérhetünk, vagy esetleg szalagfüggönnyel, reluxával. Viszont a nyári melegek idején bizony tetemes hővel is jár a napsugarak beáramlása. Ilyenkor már bizony érdemes igénybe venni valami komolyabb segítséget is. Lássuk mik állnak a rendelkezésünkre!

Külső vagy belső árnyékolóval lehet jobban védekezni a hő ellen?

Az üveg átlátszó, ezért átengedi nem csak a fényt, de a hőt is. A beáramló hőt a benti tárgyak elnyelik és kisugározzák magukból, de kifelé már nem engedi át az üveg, ezt nevezzük üvegházhatásnak leegyszerűsítve. Ha télikertekről vagy üvegházakról van szó, ez a fizikai jelenség nagyon hasznos. Ellenben kevésbé kellemes, ha a lakásunkban éljük át mindezt. A napból kiáramló, ablakon vagy egyéb üveg felületen bejövő és bent rekedő hő hasznos télen az otthonunkban is, de a nyári hőségben bizony már nagyon is kellemetlen. Ezért is szeretnénk kívül rekeszteni, hiszen ha már benn van, akkor benn is marad. S ezzel meg is válaszoltuk a kérdést, csak az üvegen kívül elhelyezett árnyékoló hatékony a hő beáramlása ellen! Ha a rolót vagy a reluxát a 2 üvegréteg közé helyezzük az megoldás? Talán ideig, óráig az lehet, picit jobb, mint a belső árnyékolás, de ez sem az igazi! Miért? Mert a 2 üvegréteg közé beszorult hőenergia zömét az ott lévő roló elnyeli, és rögtön kezdi is kisugározni. Ez a hő beszorul ugyan az üvegek közé, de később hőátadással felmelegíti a benti üveget, s a meleg ilyenkor is a belső térbe kerül rövidesen.

Külső árnyékoló fajtái

A redőny a külső árnyékolás talán legismertebb és legelterjedtebb fajtája. Azok a redőnyök, amik használatban vannak napjainkban UV-stabilizáltak, időjárásállók. Műanyag és alumíniumlamellás redőnyök, melyek sötétítő és árnyékolási funkciójuk mellett hatékonyan védenek a hideg, szél, csapadék, a meleg és még a zaj ellen is nagyrészt. A hőszigetelt redőnyök akár 20-25%-os energia megtakarítást is eredményezhetnek és még a legtöbb biztosítótársaságnak is megfelelnek.   árnyékoló

műanyag redőnyök

A lamellák és a lefutók is műanyagból készültek, belsejükben légkamrák biztosítják a káros hatások csökkentését, mint a hőhatás illetve a zajártalmak. Gazdag színválasztékával akár modern, akár régi házak homlokzatához is egyaránt illeszthető. Működtethető gurtnival/+automata/ vagy akár motoros rendszerrel is.

alumínium redőny

Értelemszerűen ebben az esetben a lamellák és a lefutók alumíniumból készültek. Feszítésnek ellenálló lefutókkal, feltoló gátlóval is rendelhetők. Ezeket biztonsági redőnyöknek hívjuk. A poliuretán habbal feltöltött redőny a jobb hőszigetelést biztosítja

kombis redőny

A dupla lefutóban egymás mögött mozog a redőny és a szúnyogháló, ez az egybeépített változat

faredőny

Hazánkban, a faredőnyök régen elterjedtek voltak. Köszönhető ez gyártásuk történelmi múltjának. Manapság a műanyag, és alumínium redőnyök a legnépszerűbbek.

napellenző

Az UV-stabilizált, impregnált ponyvából készült napellenzők védenek a napsugárzás és a csapadék ellen is, ezenkívül egyénivé varázsolják a környezetüket harmonikusan illeszkedő vagy éppen rafináltan elütő színükkel. Szerelhetőek oldalfalra, mennyezetre vagy éppen szarufára. Konzol segítségével bármilyen tartószerkezetre. Alkalmasak éttermek vagy éppen családi házak teraszainak árnyékolásához például. Előnyük, hogy könnyen kezelhetőek, különösebb karbantartást nem igényelnek. Mozgatásuk akár kézi, de motoros kivitelezésű is lehet.

ponyvák

Jellemzőjük a hosszú élettartam, egyszerű kezelhetőség, tárolásuk kis helyen megoldható. Szélfogóként és térelválasztóként is alkalmazhatóak egyszerre, fényáteresztőek, ezért a természetes fény is bejut az általuk lezárt térbe.

zsaluzia

Egy modern designos megoldás a zsaluzia. Akár magánházak, akár irodák vagy közintézmények esztétikus és korszerű árnyékolási módjai lehetnek. Működési elvük a reluxáéhoz hasonlóan képzelhető el. Anyaguk rozsdamentes, UV álló felülettel és színtartó lakkozással készülnek. Így ellenállnak az időjárás kiszámíthatatlan viszontagságainak is. Széles lamellákkal készülnek szórt fényt engedve be ezáltal a helyiségbe. Vagyis kiküszöbölik a direkt napfény negatív hatásait, hőt, éles fényt például. A vezetősínek és lamellák gazdag színválasztéka által az épületek kreatív díszítőelemévé válhatnak ezen modern eszközök. Létezik motoros, és manuális kivitelben is.

zsalugáter

Régi, hagyományos megoldás az ablak vagy ajtó elé épített, a külső falra kihajtható fa táblás vagy műanyag, lamellás-dönthető verzió. Az elmúlt idők hangulatát idézik, napjainkban időtálló anyagokból készülnek, a hagyományoknak megfelelő megjelenéssel. Belső árnyékoló fajtái Mindezek után a beltéri lehetőségekről is érdemes néhány szót ejteni. Hiszen vannak lakások, ahová a fekvésük miatt nem jut be fölösleges fény vagy meleg, ezek árnyékolására megfelelnek az egyszerűbb eszközök is.

roletták

A belső textilárnyékolók egyik legnépszerűbb fajtái ezek, jelenleg éppen reneszánszukat élik. Közkedveltségük egyszerű mechanikájuknak és könnyű kezelhetőségüknek is köszönhető.

árnyékoló

reluxa

Szintén közkedvelt a belső megoldások között a reluxa. Az elmúlt időszakban a termékfejlesztések révén megújult az árnyékolók e családja, javult többek között a fényzárásuk. Alkalmasak lettek akár háromszög ablakokhoz is. Leggazdaságosabb típus az alumínium reluxa, melynek lamellái 16 és 25 mm-es nagysággal készülhetnek, a színválasztékuk pedig akár 35 féle is lehet.

szalagfüggöny

Ezt az árnyékolót nagy üvegfelületeknél érdemes használni. Az ablakok fölé vagy a mennyezetre szerelhető karnisokról lógnak le a lamellák, melyeknek elfordításukkal szabályozható a bejutó fény mennyisége. Nemcsak otthonok, hanem irodák is szívesen használják ezt a modern sötétítőt. Anyaga akár fényzáró is lehet. Színei változatosak, illeszthetőek a helyiség stílusához, hangulatához.

sávroló

Több funkciót betöltő árnyékolási megoldás. Kiváltható vele a sötétítő, a fényzáró, és fényáteresztő függöny. Miután eldöntöttük, hogy melyik mellett is döntünk, érdemes szakember véleményét kikérnünk a vásárláshoz, beszereléshez, hiszen ez nem egy egyszerű feladat. Sok szempontot figyelembe kell vennünk, mielőtt letesszük a voksunkat bármelyik szerkezet mellett. A klímaváltozás, az egyre extrémebb és változékonyabb időjárás miatt ma már nélkülözhetetlen egy jól záró redőny, vagy egyéb árnyékoló, ami még komfortosabbá teszi otthonunkat és életünket megkönnyíti, valamint egyben lakásunk díszévé is válhat. Hiszen egyik legmeghatározóbb tényező manapság az, hogy milyen is lesz az idő? S akkor, ha majd kiválasztottuk és felszereltettük a megfelelőt, majd mi dönthetjük el, hogy mikor süssön be hozzánk a jótékony napsugár és mikor fogjuk kívül rekeszteni a forróságot. árnyékoló Kérjen árajánlatot még ma! Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon  

Hasonló cikkek