motoros napellenző sétló utcában
|

A napellenzők színes világa

A napellenző az egyik legközkedveltebb megoldás a hagyományos családi házak teraszainál és erkélyeinél. De ponyvatető virít sokszor az éttermek és kávézók szabadtéri helyiségei, teraszai felett is.

Ez az árnyékoló teraszra, erkélyre egyaránt alkalmas. Létezik kézi tekerős napellenző és motoros változata is.

A napellenző funkciói

A napellenző  nem csak esztétikailag mutatós, hanem hasznos kiegészítő is. Mutatósságát a színes kivitelezés biztosítja.

Ahogy említettük, vannak kézi erővel működtethető változatai. De motorizálható is, sőt automatizálható árnyékolók is akadnak.

A napellenző árak ennek függvényében változnak. Vagyis természetesen különbség van a kézi  és a motoros napellenző ára között.

Az erős és tartós vázszerkezet, amely általában alumíniumból van, garantálja a tartósságot.  Valamint gyakran UV védelemmel is rendelkezik.

Ez a két funkciója szinte nélkülözhetetlenné teszi a gyári melegekben ezt a fajta napernyőt.

Mindenképpen alkalmas arra, hogy a hőség „visszaverésében” segítségünkre legyen.

Milyen anyagból készülhet?

napellenző ponyvák terasz felett

Természetesen a ponyvából gyártott árnyékolók a legismertebbek és legelterjedtebbek. Ezek a ponyvák általában prémium kategóriás, festett szálakból készülnek.

Az árnyékoló  tartósságot és UV védelmet biztosít. De mégis kellemes textilhatást mutat. Ezen tulajdonságai alapján ellenáll az időjárás szélsőségeinek.

Vagyis nem fakul ki, és nem lesz rongyos egyhamar. S ami még fontos tulajdonsága, nem csak a vizet, hanem a koszt is taszítja. Sőt az árnyékoló a kártékony penésztől is megvéd.

Általában a kültéri árnyékolók jól állják az időjárás legkülönfélébb romboló hatásait.  Ebben a ponyvatető sem marad le. Ha teljesen kiengedett állapotban van, nem árt neki a kisebb szél.

Sőt az eső sem viseli meg. Viszont nagyon fontos, hogy a viharos jégesőt, vagy havazást, erős fagyokat nem jól bírja.

Ezért ilyen időszakokban érdemes feltekert állapotban tartani. Akkor biztosan lehetünk abban, hogy az élettartama jelentősen meghosszabbodik.

Hogyan takaríthatunk meg a napellenzővel energiát?

Bár kevesen emlegetik ezt a jótékony tulajdonságát, de az árnyékolók energia megtakarítást is jelentenek. Vajon hogyan is lehetséges ez?

 Ez érdekes meghatározás, hiszen ezeket jellemzően azért vásároljuk, használjuk, hogy a nyári hőségben sem szenvedjünk annyira a melegtől. Vagyis védelmet remélünk tőle a napfénnyel szemben.

A modern árnyékolók általánosságban a hősugárzás bizonyos százalékát képesek felfogni. Ennek fontos a jelentősége.

Mégpedig azért, mert  egy nyílászáró elé helyezve egy ilyen árnyékolót, a ventilátor vagy klímaberendezés fogyasztását is mérsékelheti. Ezzel pedig jelentős mértékű energia takarítható meg.

Hogyan védi a környezetet?

Egységes sárga árnyékolók egy ház ablakain

A környezetvédelem a modern világ minden területén fontos szerepet tölt be világunkban manapság. Természetes tehát, hogy az árnyékolástechnika világból sem nélkülözhető ez a fontos szempont.

Tehát optimális esetben az árnyékolók megfelelő ISO minősítéssel rendelkeznek. Ez jelent mást, mint azt, hogy ezen termékek gyártása környezettudatos folyamatok során történik.

Ez annak érdekében is fontos, hogy ne csak mi és a gyerekeink, de majdan unokáink is teljes pompájában élvezhessék csodálatos bolygónk vagyis a Föld szépségét.

 A ponyvatető gyártása ezért a legtöbb esetben CO2 kibocsátásától mentes energia felhasználásával történik.

Ponyva színek

motoros napellenző üzlet kirakara felett

Ezen árnyékoló egyik legfontosabb eleme a ponyva, ezt minden kétséget kizáróan állíthatjuk.

Hogy miért? Mert a legnagyobb munkát végzi úgymond, vagyis az árnyékolás területén övé a főszerep.

A tartóssága mellett viszont rendkívül fontos az is, hogyan néz ki. Abban biztosan mindenki egyetért velem, hogy egy jól megválasztott szín és mintázat, szó szerint képes feldobni az otthonunkat.

 De legalábbis azt a részt, amit árnyékolni hivatott. Persze könnyen kiválaszthatjuk az otthonunk vagy üzletünk dekorálására legalkalmasabb ponyvát. Hiszen szinte a szivárvány minden színében kaphatóak.

Ugyan a keret nem annyira markáns alkotóeleme egy napellenzőnek, mint a ponyva. Azonban nem árt a megfelelő árnyalatot kiválasztani ennél sem.

Ez az ami a rendkívül igényes összhangot megteremtheti az összképhez.

Hogyan válasszunk megfelelő árnyékolót?

Az emberek nagy többsége lelki szemei előtt el tudja ugyan képzelni a kiválasztott árnyékolót. De félő, hogy a végeredmény mégsem lesz azonos az elgondolással.

Bár a csalódás olykor pozitív irányú, ha szükség van rá. Ma már léteznek napellenző tervezőprogramok. Ezeket igénybe lehet venni.

Így aztán általuk virtuális módon oda varázsolhatjuk otthonunkba a legkülönfélébb variációkat.

Amitől  könnyebben el tudjuk képzelni, hogyan mutat majd ez a bizonyos napot elhárító ponyva.

Aki teljesen komfortossá szeretné varázsolni az árnyékolóját, annak számára utolérhetetlen kényelmet biztosít a motorizált változat, ami lehetőséget ad az automatizálásra is.

Az úgynevezett „okos otthonokban” ugyanis árnyékolóink is bevonhatóak a rendszerbe, vagyis szél- és fényérzékelő szenzorokkal tehetjük érzékennyé az időjárás változásaira.

Ilyen programozási lehetőség például, hogy miután a Nap lemegy, nagy szél támad vagy vihar közeleg, automatikusan visszahúzódik a biztonságos alumínium vázba.

 Ezáltal védekezik a napellenző a legmostohább időjárási tényezők káros hatásaitól. Természetesen mindez oda-vissza működik, sőt meglévő „okos otthonokhoz” utólag is hozzákapcsolható.

Ugyanis egy ilyen árnyékoló közvetetten, de a belső helyiségeket is hűvösebben tarthatja, ahogy már említettük. Ha egy-egy nyílászárót, ajtót vagy ablakot árnyékolunk le vele.

Összeköthetjük a klímával vagy a fűtési rendszerrel. Ami a gyakorlatban úgy néz ki, hogy melegben beárnyékolhatjuk a helyiséget. Azért hogy kevesebbet kelljen dolgoznia a klímának.

Nagy hideg esetén pedig beengedhetjük a napfényt, s a termosztátot kényszerítjük arra. hogy visszavegyen a fűtésből.

Mindkettővel költséghatékony megoldást érünk el.

fekete fehér árnyékoló az ablak és egy nagy az üzlet bejáratánál

Mitől függnek az napellenző árak?   

Ahogyan minden árnyékoló esetében, ennél is a saját igényeink határozzák meg a napellenző árak végleges összegét.

.

A méret és a szín kiválasztása mellett jelentős árképző tényező a motorizálás természetesen.

Hiszen az egyértelmű, hogy az elektromos meghajtás extra költséget jelent.

 Akárcsak az is külön költség, ha a különféle automatizálási lehetőségek közül választunk egyet Illetve akár többet is, hiszen ezek plusz szenzorok telepítését követelik meg.

Ne felejtsük el, hogy hosszú távon jobban megtérül, ha nem a legolcsóbb megoldást választjuk. Hiszen a minőség általában garanciát is jelent az árnyékoló szerkezetét tekintve.

Milyen kültéri árnyékolóhoz hasonlítható a napellenző?

Nos, elmondhatjuk, hogy ezen a téren teljesen egyedi pozíció az, amit betölt, vagyis nincs megfelelő alternatívája.

Főleg  ha ebben az ár-érték arányban keresünk olyan eszközt, ami nagyobb tér fedésére is alkalmas lehet.

Hasonló elven talán csak a pergolák működnek. Ellenben egészen más kategóriát képviselnek.

Nem hasonlíthatóak össze a könnyed és bárki számára egyszerűen, könnyen elérhető árnyékolókkal.

Mekkora helyszükségletük van?

Alapvetően nagyon minimális az árnyékolók  helyszükséglete. Általában homlokzatra szerelik. Itt van egy keskeny, ámde az árnyékoló teljes hosszúságát felölelő sávra szükség a felszerelésükhöz.

Valamint a biztonságos telepítésükhöz. Erre a helyre kerül fel nem csak a rögzítő, de a szerelődoboz is.

Illetve az alumínium ház, ami az időjárás ellen nyújt védelmet és szükség esetén. A ponyva és az alumíniumkarok ide tekercselhetőek vissza.

Érdemes megemlíteni még, hogy extrém igények esetén belső helyiségekbe is szerelhető a napellenző. De erős impregnáló anyaga miatt kifejezetten kültéri használatra alakították ki.

színes napellenző egy virágbolt előtt

Számtalan kérdés felmerülhet még a telepítés kapcsán. De természetesen itt most mindenre nem tudtunk kitérni.

Javaslatunk a következő. Ha bárki úgy dönt, hogy otthona teraszát vagy erkélyét árnyékolóval látja el. Vagy akár kávézója kinti helyiségét szeretné ilyen módon árnyékolni.

Kérdezze meg szakember véleményét. Velük szereltesse fel. Akkor biztosan sokáig fogja élvezni az árnyékolója csodás előnyeit.

rz

Napellenzőkről bővebben itt olvashat további információkat.

Kérjen árajánlatot még ma!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon.

Hasonló cikkek