Egyik legközkedveltebb megoldás a hagyományos családi házak teraszainál és erkélyeinél ezen eszköz használata.  De gyakran használják ezt éttermek és kávézók szabadtéri helyiségei, teraszai felett is. Itt a „kiülős vendégek” kényelmét biztosítja. Azonban nem csak esztétikailag mutatós, hanem hasznos is ez a kiegészítő. Mutatósságát a színes kivitelezés biztosítja. Vannak kézi erővel működtethető változatai, de motorizálható is, sőt automatizálható. Az erős és tartós vázszerkezet, amely általában alumíniumból van, garantálja a tartósságot, valamint gyakran UV védelemmel is rendelkezik

Milyen anyagból készülhet?

Természetesen a ponyvából készült árnyékolók a legismertebbek és legelterjedtebbek. Ezek a ponyvák általában prémium kategóriás, festett szálakból készülnek, tartósságot és UV védelmet biztosítanak, de mégis kellemesen textilhatást mutatnak. Ezen tulajdonságaik alapján ellenállnak az időjárás szélsőségeinek, nem fakulnak, és nem lesznek rongyosak egyhamar. S ami még fontos tulajdonságuk, nem csak a vizet, hanem a koszt is taszítják és a kártékony penésztől is megvédenek.

Általában a kültéri árnyékolók jól állják az időjárás legkülönfélébb romboló hatásait és ebben a napellenző sem marad le. Ha teljesen kiengedett állapotban van, nem árt neki a kisebb szél és az eső sem viseli meg. Viszont nagyon fontos, hogy a viharos jégesőt, vagy havazást, erős fagyokat nem jól bírja, ezért ilyen időszakokban érdemes feltekert állapotban tartani. Akkor biztosan lehetünk abban, hogy az élettartama jelentősen meghosszabbodik.

Hogyan takaríthatunk meg vele energiát?

Bár kevesen emlegetik ezt a jótékony tulajdonságát, de az árnyékolók energia megtakarítást is jelentenek. Ez érdekes meghatározás, hiszen ezeket jellemzően azért vásároljuk, használjuk, hogy a nyári hőségben sem szenvedjünk annyira a melegtől, vagyis védelmet remélünk tőle a napfénnyel szemben.

A modern árnyékolók általánosságban a hősugárzás bizonyos százalékát képesek felfogni. Ennek az a jelentősége, hogy egy nyílászáró elé helyezve egy ilyen árnyékolót, a ventilátor vagy klímaberendezés fogyasztását is mérsékelheti, ezzel pedig jelentős mértékű energia takarítható meg.

Hogyan védi a környezetet?

A környezetvédelem a modern világ minden területén fontos szerepet tölt be világunkban manapság. Természetes tehát, hogy az árnyékolástechnika világból sem nélkülözhető ez a fontos szempont.

Tehát optimális esetben a napellenzők megfelelő ISO minősítéssel rendelkeznek, ami nem jelent mást, mint azt, hogy ezen termékek gyártása környezettudatos folyamatok során történnek, annak érdekében, hogy ne csak mi és a gyerekeink, de majdan unokáink is teljes pompájában élvezhessék csodálatos bolygónk, vagyis a Föld szépségét és a napellenzők maximálisan magas komfortját, akárcsak mi. Ennek érdekében történik a ponyvák gyártásának folyamata adott esetben CO2 kibocsátásától mentes energia felhasználásával.

Ponyva színek

Ezen árnyékoló egyik legfontosabb eleme a ponyva, ezt minden kétséget kizáróan állíthatjuk.

Hogy miért? Mert a legnagyobb munkát végzi úgymond, vagyis az árnyékolás területén övé a főszerep. A tartóssága mellett viszont rendkívül fontos az is, hogyan néz ki. Abban biztosan mindenki egyetért velem, hogy egy jól megválasztott szín és mintázat, szó szerint képes feldobni az otthonunkat, de legalábbis azt a részt, amit árnyékolni hivatott. Persze könnyen kiválaszthatjuk az otthonunk vagy üzletünk dekorálására legalkalmasabb ponyvát, hiszen szinte a szivárvány minden színében kaphatóak.

Ugyan a keret nem annyira markáns alkotóeleme egy napellenzőnek, mint a ponyva, azonban nem árt a megfelelő árnyalatot kiválasztani ennél sem, ami a rendkívül igényes összhangot megteremtheti az összképhez.

Hogyan válasszunk megfelelőt?

Az emberek nagy többsége lelki szemei előtt el tudja ugyan képzelni a kiválasztott árnyékolót, de félő, hogy a végeredmény mégsem lesz azonos az elgondolással. Bár a csalódás olykor pozitív irányú, ha szükség van rá, ma már léteznek napellenző tervezőprogramok, amiket igénybe lehet venni. Ezek által aztán virtuális módon oda varázsolhatjuk otthonunkba a legkülönfélébb variációkat, hogy könnyebben el tudjuk képzelni, hogyan mutat majd ez a bizonyos napot elhárító ponyva.

Aki teljesen komfortossá szeretné varázsolni az árnyékolóját, annak számára utolérhetetlen kényelmet biztosít a motorizált változat, ami lehetőséget ad az automatizálásra is.

Az úgynevezett „okos otthonokban” ugyanis árnyékolóink is bevonhatóak a rendszerbe, vagyis szél- és fényérzékelő szenzorokkal tehetjük érzékennyé az időjárás változásaira.

Ilyen programozási lehetőség például, hogy miután a Nap lemegy, nagy szél támad vagy vihar közeleg, automatikusan visszahúzódik a biztonságos alumínium vázba, ezáltal védekezik a legmostohább időjárási tényezők káros hatásaitól. Természetesen mindez oda-vissza működik, sőt meglévő „okos otthonokhoz” utólag is hozzákapcsolható.

Ugyanis egy ilyen árnyékoló közvetetten, de a belső helyiségeket is hűvösebben tarthatja, ahogy már említettük, ha egy-egy nyílászárót, ajtót vagy ablakot árnyékolunk le vele.

Összeköthetjük a klímával vagy a fűtési rendszerrel. Ami a gyakorlatban úgy néz ki, hogy melegben beárnyékolhatjuk a helyiséget, hogy kevesebbet kelljen dolgoznia a klímának.

Nagy hideg esetén pedig beengedhetjük a napfényt, s a termosztátot kényszerítjük arra. hogy visszavegyen a fűtésből.

Mindkettővel költséghatékony megoldást érünk el.

Mitől függ az ára?      

Ahogyan minden árnyékoló esetében, ennél is a saját igényeink határozzák meg a végleges árat.

A méret és a szín kiválasztása mellett jelentős árképző tényező a motorizálás természetesen.

Hiszen az egyértelmű, hogy az elektromos meghajtás extra költséget jelent. Akárcsak az is külön költség, ha a különféle automatizálási lehetőségek közül választunk egyet vagy akár többet is, hiszen ezek plusz szenzorok telepítését követelik meg.

Ne felejtsük el, hogy hosszú távon jobban megtérül, ha nem a legolcsóbb megoldást választjuk, hiszen a minőség általában garanciát is jelent a szerkezetre.

Milyen kültéri árnyékolóhoz hasonlítható a napellenző?

Nos, elmondhatjuk, hogy ezen a téren teljesen egyedi pozíció az, amit betölt, vagyis nincs megfelelő alternatívája, pláne ha ebben az ár-érték arányban keresünk olyan eszközt, ami nagyobb tér fedésére is alkalmas lehet.

Hasonló elven talán csak a pergolák működnek, ellenben egészen más kategóriát képviselnek, nem hasonlíthatóak össze a könnyed és bárki számára egyszerűen, könnyen elérhető napellenzőkkel.

Mekkora helyszükségletük van?

Alapvetően nagyon minimális a helyszükségletük. Általában homlokzatra szerelik, itt van egy keskeny, ámde az árnyékoló teljes hosszúságát felölelő sávra szükség a felszerelésükhöz, biztonságos telepítésükhöz. Erre a helyre kerül fel nem csak a rögzítő, de a szerelődoboz is, illetve az alumínium ház, ami az időjárás ellen nyújt védelmet és szükség esetén a ponyva és az alumíniumkarok ide tekercselhetőek vissza.

Érdemes megemlíteni még, hogy extrém igények esetén belső helyiségekbe is szerelhető, de erős impregnáló anyaga miatt kifejezetten kültéri használatra alakították ki.

Számtalan kérdés felmerülhet még a ezen árnyékolók telepítése kapcsán, de természetesen itt most mindenre nem tudtunk kitérni.

Javasoljuk, hogy amennyiben valaki úgy dönt, hogy akár otthona teraszát, akár erkélyét vagy éppen kávézója kinti helyiségét szeretné ilyen módon árnyékolni, kérdezze meg szakemberek véleményét, és szereltesse fel velük, mert ebben az esetben biztos lehet benne, hogy sokáig fogja élvezni árnyékolója csodás előnyeit.

Kérjen árajánlatot még ma!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon