Amikor új lakásba költöztem, akkor még nem tudtam, hogy milyen apróságok is fontosak lehetnek az ember életében, például az, hogy ki látott engem meg az ablakon keresztül, kívülről az utcáról. Ugye ez nem is tűnik annyira sarkalatos kérdésnek, de amikor egy földszinti lakásban laksz, aminek az ablaka előtt jönnek-mennek az emberek, egy idő után bizony kellemetlenné válik, hogy a kíváncsi szemek bepillanthatnak az életed „kulisszái” mögé. Hiába teszel fel függönyt, hiszen azon keresztül is beláthatnak és azért egész nap besötétített lakásban lenni, nem igazán kellemes dolog. Lehúzott redőnyökkel sem jobb a helyzet, tehát mindenképpen jó lenne találni egy olyan megoldást, amikor kiláthatsz, be nem látnak és még a fényt sem kell indokolatlanul kizárnod a lakásodból.

Na, itt jön a képbe az ablakfólia.

Mire jó az ablakfólia

Szinte nem létezik olyan fénnyel kapcsolatos probléma, amire ne találhatnánk egy megoldást jelentő ablakfóliát. Tudjuk ugyan, hogy a fény számtalan pozitív tulajdonsággal bír, azért negatív tulajdonságokkal is rendelkezik bizonyos esetekben és körülmények között. Elég csak az UV sugarak egészségre káros hatásaira gondolni, amik egy hétköznapi ablaküvegen áthatolnak, s bizony, nagymértékben felelősek az anyagok kifakulásáért is. Ha lakásunk fekvéséből adódóan bizonyos napszakokban túl világos van, s nem akarunk lehúzott redőnyökkel TV-t nézni vagy a számítógépen dolgozni, könnyedén orvosolhatja ezt is egy szakember által ajánlott és felszerelt ablakfólia.

Az ablakfóliák 3 fő csoportja

  • hővédő,
  • biztonsági
  • dekor ablakfólia

 

ablakfólia

A legprofesszionálisabb fóliák, ezen 3 csoporton belül találhatóak meg, de ezeken belül is rengeteg egyedi tulajdonságú és árnyalatú ablakfólia létezik.

Ezért nagyon fontos a fólia kiválasztása előtt letisztáznunk, hogy mi lesz a célja a fóliázásnak.

Típustól függően az alábbi problémák megoldásában lehet segítség:

  • Hővédelem: Ezek a fóliák képesek lecsökkenteni az ablakon beáramló hőt.
  • Panoráma megtartása: Zavartalan élvezete a panorámának. Mindenféle árnyékoló és sötétítő mellőzhető.
  • Fény csökkentése: A beáramló fény csökkentésével jobban láthatóak a monitorok, képernyők világosban is.
  • Személyes tér kialakítása: Itt jön az, amit az elején is szó volt, a belátás megakadályozása mintás és homokfúvott hatású fóliákkal.
  • UV védelem: elsősorban a berendezés védelme, padló, bútorok, szőnyegek védelme a kifakulástól.
  • Energia megtakarítás: A hővédő fóliák képesek arra, hogy bizonyos mértékig tehermentesítsék a légkondicionáló, léghűtő készülékeket a lakásban.

Milyen fóliát tetessek az ablakomra?

Először eszembe sem jutott ez a fajta megoldás, bár hallottam már róla, hogy létezik fólia, ami megoldaná a problémámat, de a klasszikus megoldásokkal próbálkoztam.

Szerettem volna azt hinni, hogy engem nem zavar, ha valaki bekukucskál az ablakon, de tévedtem, nagyon is zavart. Márpedig forgalmas utca lévén, gyakran megálltak az emberek az ablak előtt és volt, aki próbált be is lesni. Hogy miért? Nem tudom, nem kérdeztem meg, de azért nem zavarhattam el mindenkit, bár arra is volt precedens! Aztán egyszerűen elhúztam a sötétítő függönyt és sötétben ültem világos nappal, napfénynél. Persze ez nyáron nem volt annyira nagy baj, de télen eléggé nehezen viseltem, mert olyankor jobban vágyik az ember a napfényre.

Arra is gondoltam, hogy esetleg elköltözöm, de már annyira szépen berendeztem a lakásom és olyan jól éreztem magamat az új otthonomban, gondoltam csak lehet erre is megoldást találni.

S akkor olvastam valahol az ablakfóliáról. Persze ismerni nem ismertem és elképzelni sem tudtam, hogy milyen lehet, de utána néztem az interneten. Rengeteg információhoz jutottam és nem tudtam hogyan fogok majd eligazodni. Végül arra az elhatározásra jutottam, hogy szakembert kérdezek meg, milyen ablakfólia lenne számomra a legoptimálisabb?

Nálam a személyes tér kialakítása volt a mérvadó, hiszen a legfontosabb problémám az volt, hogy szerettem volna kilátni, de úgy, hogy közben ne lássanak be illetéktelenek az ablakomon.

Olvastam, hogy fóliázással az ablakok keretének színét is megoldják, de ez egy más kategória, nekem most nem erre volt szükségem.

Öntapadós fólia

Filmekben láttam, hogy vannak olyan fóliázott ablakok, amin ki lehet látni, de kívülről tükörnek néznek ki, ez is egy érdekes megoldás lehet, viszont nem engedi át a fényt.

ablakfólia

Ezt nem szerettem volna. Találtam öntapadós fóliákat, amiket nekem kellett volna méretre vágni és feltenni az ablakomra, de ettől kicsit féltem, mert nem vagyok egy barkácsoló típus, a kézügyességem sem túl jó, ezért azt gondoltam jobb, ha szakemberre bízom a dolgot és nem próbálkozom magam feltenni. Izgalmasnak tűnt, hogy olyan lehet az ablakom, amin kilátok és a fényt sem zárom ki, de senki nem tud benézni majd, egyre jobban felvillanyozott a lehetőség.

Szakember segítsége

Elolvastam az interneten, hogy nem mindegy az sem, hogy kültéri vagy beltéri ablakra szeretnék fóliát, hogy részleges vagy teljes takarás lesz a funkciója, hogy létezik olyan is, ami véd az ablaküveg törése ellen, mert egyben tartja törés esetén az üveget. Sőt komoly védelmet is biztosíthatnak ezek a fóliák és így praktikusabbak, mint egy rács feltétele esetlegesen, sőt jobban is mutatnak.

ablakfólia

Legelső lépés persze az volt, hogy nem csak kikértem egy szakember tanácsát, hanem ki is hívtam, hogy mérje fel a terepet és adjon nekem árajánlatot, hiszen egyedül nem tudtam eligazodni a fóliák útvesztőjében.

Így derült ki az is, hogy a lakásban milyen sok helyiségben és milyen sokrétűen lehet ezeket a fóliákat felhasználni, amik nem csak praktikusak tudnak lenni, hanem dekoratívak is.

Végül természetesen az egyirányú fóliázás mellett döntöttem, mert ez volt az, amire vágytam, hogy kiláthassak az ablakon, de be ne lássanak, akik eljönnek előtte és ne is sötétítsen be nagyon. Azt is megtudtam, hogy ez csak nappali világosnál működik, vagyis sötétben már ezen is belát, aki be akar nézni, de olyankor már nyugodtan lehet sötétítő függönyt vagy redőnyt is használni.

Eszembe jutott az is, hogy milyen jól tudtam volna ezt hasznosítani a régi lakásomban, az erkélyemen, arra, hogy egy kicsit ott is meg tudjam őrizni a magánszférámat, de akkor még nem ismertem ezt a lehetőséget, most meg földszinten élek, tehát már nincs erkélyem.

A fürdőszobám ablakaira is el tudtam képzelni valami praktikus megoldást. El is határoztam, hogy következő lépésként, ha ez beválik, akkor oda is tetetek fel majd. Feltéve, ha nem költözöm el és itt maradok, de ez előre nem lehet megjósolni, hiszen az élet sokszor váratlan helyzetek elé állítja az embert és olyankor sokszor változtatni és költözni is kell, ami persze jó, mert a változás mindig fejlődést is jelent.

ablakfólia

Egy biztos az ablakfólia jó ötlet volt és ettől kezdve magam dönthetem el, hogy ki láthat engem, legalábbis a lakásomban.

Kérjen árajánlatot még ma!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon!