Ki látott engem az ablakfólia mögött

Az ablakfólia az egyik legfontosabb dolog lett a költözésem után. Hogy miért volt szükség az ablak fóliázásra? Mert amikor új lakásba költöztem, akkor még nem tudtam, hogy milyen apróságok is fontosak lehetnek az ember életében. Ilyen például az, hogy ki látott engem meg az ablakon keresztül. Persze kívülről az utcáról. Ugye ez nem is tűnik annyira sarkalatos kérdésnek. De én hamar rájöttem, hogy az ablak fólia fontos sok szempontból is.

Ablakfólia és hővédő fólia az ablakra

Amikor egy földszinti lakásban laksz, aminek az ablaka előtt jönnek-mennek az emberek, egy idő után szükséged lesz az ablakfóliára. Mert bizony előbb-utóbb kellemetlenné válik, hogy a kíváncsi szemek bepillanthatnak az életed „kulisszái” mögé. ablakfólia Hiába teszel fel függönyt, hiszen azon keresztül is beláthatnak és azért egész nap besötétített lakásban lenni, nem igazán kellemes dolog. Lehúzott redőnyökkel sem jobb a helyzet, tehát mindenképpen jó lenne találni egy olyan megoldást, amikor kiláthatsz. Be nem látnak és még a fényt sem kell indokolatlanul kizárnod a lakásodból. Na, itt jön a képbe az ablakfólia. A hővédő fólia megint egy más szerepet tölt be.

Mire jó az ablakfólia

Szinte nem létezik olyan fénnyel kapcsolatos probléma, amire ne találhatnánk egy megoldást jelentő ablakfóliát. Tudjuk ugyan, hogy a fény számtalan pozitív tulajdonsággal bír, azért negatív tulajdonságokkal is rendelkezik bizonyos estekben és körülmények között. Elég csak az UV sugarak egészségre káros hatásaira gondolni, amik egy hétköznapi ablaküvegen áthatolnak, s bizony, nagymértékben felelősek az anyagok kifakulásáért is. Ha lakásunk fekvéséből adódóan bizonyos napszakokban túl világos van. Nem akarunk lehúzott redőnyökkel Tv-t nézni vagy a számítógépen dolgozni, könnyedén orvosolhatja ezt is egy szakember által ajánlott és felszerelt ablakfólia. Erre mondjuk, hogy az ablakfóliázás előnyei.

Az ablakfóliák 3 fő csoportja

ablakfólia

  • hővédő,
  • biztonsági,
  • dekor ablakfólia

A legprofesszionálisabb fóliák, ezen 3 csoporton belül találhatóak meg, de ezeken belül is rengeteg egyedi tulajdonságú és árnyalatú ablakfólia létezik. Ezért nagyon fontos a fólia kiválasztása előtt letisztáznunk, hogy mi lesz a célja a fóliázásnak.

Típustól függően az alábbi problémák megoldásában lehet segítség:

  • Hővédelem: Ezek a fóliák képesek lecsökkenteni az ablakon beáramló hőt.
  • Panoráma megtartása: Zavartalanul élvezete a panorámának. Mindenféle árnyékoló és sötétítő mellőzhető.
  • Fény csökkentése: A beáramló fény csökkentésével jobban láthatóak a monitorok, képernyők világosban is.
  • Személyes tér kialakítása: Itt jön az, amit az elején is szó volt, a belátás megakadályozása mintás és homokfúvott hatású fóliákkal.
  • UV védelem: elsősorban a berendezés védelme, padló, bútorok, szőnyegek védelme a kifakulástól.
  • Energia megtakarítás: A hővédő fóliák képesek arra, hogy bizonyos mértékig tehermentesítsék a légkondicionáló, léghűtő készülékeket a lakásban.

Milyen fóliát tetessek az ablakomra?

Először eszembe sem jutott ez a fajta megoldás, bár hallottam már róla, hogy létezik ablakfólia, ami megoldaná a problémámat, de a klasszikus megoldásokkal próbálkoztam. Szerettem volna azt hinni, hogy engem nem zavar, ha valaki bekukucskál az ablakon, de tévedtem, nagyon is zavart. Márpedig forgalmas utca lévén, gyakran megálltak az emberek az ablak előtt és volt, aki próbált be is lesni. Hogy miért? Nem tudom, nem kérdeztem meg, de azért nem zavarhattam el mindenkit, bár arra is volt precedens! Aztán egyszerűen elhúztam a sötétítő függönyt és sötétben ültem világos nappal, napfénynél. Persze ez nyáron nem volt annyira nagy baj, de télen eléggé nehezen viseltem, mert olyankor jobban vágyik az ember a napfényre. Hogy-hogy nem jutott rögtön eszembe az ablakfólia?! Arra is gondoltam, hogy esetleg elköltözöm, de már annyira szépen berendeztem a lakásom és olyan jól éreztem magamat az új otthonomban, gondoltam csak lehet erre is megoldást találni. S akkor olvastam valahol az ablakfóliáról. Persze ismerni nem ismertem és elképzelni sem tudtam, hogy milyen lehet, de utána néztem az interneten. Rengeteg információhoz jutottam ablakfóliával, ablak fóliázással kapcsolatban. Nem tudtam hogyan fogok majd eligazodni. Végül arra az elhatározásra jutottam, hogy szakembert kérdezek meg, milyen ablakfólia lenne számomra a legoptimálisabb? Nálam a személyes tér kialakítása volt a mérvadó, hiszen a legfontosabb problémám az volt, hogy szerettem volna kilátni. Zavartalanul de úgy, hogy közben ne lássanak be illetéktelenek az ablakomon. Erre tökéletes megoldásnak tűnt az ablakfólia feltetetése. Olvastam, hogy fóliázással az ablakok keretének színét is megoldják. De ez egy más „történet”. Nekem most nem erre volt szükségem. Ezért kizárólag az ablak fóliázásra koncentráltam.

Öntapadós fólia

Filmekben láttam, hogy vannak olyan fóliázott ablakok, amin ki lehet látni, de kívülről tükörnek néznek ki. Ez is egy érdekes megoldás lehet, viszont nem engedi át a fényt. ablakfólia Ezt nem szerettem volna. Találtam öntapadós fóliákat, amiket nekem kellett volna méretre vágni és feltenni az ablakomra, de ettől kicsit féltem, mert nem vagyok egy barkácsoló típus. A kézügyességem sem túl jó, ezért azt gondoltam jobb, ha szakemberre bízom a dolgot. Ezért nem próbálkozom magam feltenni. Hiszen profi munkára volt szükségem. Izgalmasnak tűnt, hogy olyan lehet az ablakom, amin kilátok és a fényt sem zárom ki. Ennek ellenére senki nem tud benézni majd. Egyre jobban felvillanyozott az ablak fóliázás lehetősége.

Szakember segítsége

Elolvastam az interneten, hogy nem mindegy az sem, hogy kültéri vagy beltéri ablakra szeretnék fóliát. Aztán az is fontos, hogy részleges vagy teljes takarás lesz a funkciója az ablakfóliának. Megtudtam azt is, hogy létezik olyan ablakfólia is, ami véd az ablaküveg törése ellen. Hogyan? Nagyon is egyszerűen. Egyben tartja törés esetén az üveget. Sőt komoly védelmet is biztosíthatnak ezek a fóliák. Így aztán praktikusabbak, mint egy rács feltétele esetlegesen. Sőt valljuk be őszintén,jobban is mutatnak. ablakfólia Legelső lépés persze az volt, hogy nem csak kikértem egy szakember tanácsát. hanem ki is hívtam, hogy mérje fel a terepet. Kértem, hogy adjon nekem árajánlatot. Hiszen egyedül nem tudtam eligazodni az ablakfóliák útvesztőjében. Így derült ki az is, hogy a lakásban milyen sok helyiségben és milyen sokrétűen lehet ezeket a fóliákat felhasználni. Ugyanis az ablakfóliák nem csak praktikusak tudnak lenni, hanem dekoratívak is. Végül természetesen az egyirányú fóliázás mellett döntöttem. Mert ez volt az, amire vágytam, ez volt amire szükségem volt. Azért, hogy kiláthassak az ablakon, de be ne lássanak. Azok akik eljönnek az ablakom előtt, ne tudjanak belesni. De be se sötétítsen nagyon az ablakfólia. ablakfólia Azt is megtudtam, hogy ez csak nappali világosnál működik, vagyis sötétben már ezen is belátni. Vagyis aki be akar nézni, ilyenkor belát rajta. De olyankor már nyugodtan lehet sötétítő függönyt vagy redőnyt is használni. Eszembe jutott az is, hogy milyen jól tudtam volna ezt hasznosítani a régi lakásomban. Milyen jó lett volna az erkélyemen. Ott is megfelelt volna arra, hogy egy kicsit meg tudjam őrizni a magánszférámat. De sajnos akkor még nem ismertem ezt a lehetőséget. Most meg földszinten élek, tehát már nincs erkélyem. A fürdőszobám ablakira is el tudtam képzelni valami praktikus üvegfólia megoldást. El is határoztam, hogy ez lesz következő lépés,. Ha ez beválik, akkor oda is tetetek fel majd ablakfóliát. Persze feltéve, ha nem költözöm el és itt maradok. De ezt előre nem lehet megjósolni. Hiszen az élet sokszor váratlan helyzetek elé állítja az embert. Olyankor bizony változtatni és költözni is kell. Ez persze jó, mert a változás mindig fejlődést is jelent. ablakfólia Egy biztos az ablakfólia jó ötlet volt. Hiszen ettől kezdve magam dönthetem el, hogy ki láthat engem, legalábbis a lakásomban. Kérjen árajánlatot még ma! Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy kövessen minket a Facebook oldalunkon!

Hasonló cikkek